Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Ενημέρωση και Διαβούλευση

Η οδηγία 2002/14/ΕΚ, έχουσα σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεταφέρθηκε με το Π.Δ. 240/2006, θεσπίζοντας μια γενική υποχρέωση ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων με τους εργοδότες.
“Σκοπός της ενημέρωσης και διαβούλευσης είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν και να ανταλλάσουν απόψεις με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των συμφερόντων τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας αυτών, σε συνάρτηση με τη ανάπτυξη της επιχείρησης. Με τη διαδικασία της ενημέρωσης και διαβούλευσης αμβλύνονται οι αυθαιρεσίες της εκάστοτε εργοδοσίας, καλλιεργείται πνεύμα συνεργασίας και βελτιώνεται το κλίμα στις εργασιακές σχέσεις”.
Το Π.Δ. λειτουργεί επικουρικά και δεν υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενημέρωσης και διαβούλευσης εκείνων για τις οποίες υπάρχει ειδική διαδικασία η οποία προβλέπεται με ιδιαίτερα νομοθετήματα.
Ο νομοθέτης προσπαθεί να μην αφήσει περιθώρια για να εξαιρεθούν κατηγορίες εργαζομένων.
“Υποχρέωση για διαβούλευση και ενημέρωση έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, ανεξάρτητα στο εάν χωρίζονται σε εγκαταστάσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζομένους”.

Από τη μελέτη υποστηρίζεται ότι τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων καταγράφονται σε πρακτικό στο οποίο διατυπώνονται οι τελικές θέσεις των ενδιαφερομένων, άποψη η οποία προκύπτει από το Π.Δ. 178/2002.
Δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Επίσης δεν προσβάλλεται ευθέως το κύρος της ενέργειας του εργοδότη. Πιθανολογείται ότι είναι δυνατή “η έγερσης αξίωσης ηθικής βλάβης λόγω προσβολής της προσωπικότητας του εργαζόμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Α.Κ., κάτι το οποίο όμως, αρμόδια να αποφανθούν είναι τα πολιτικά δικαστήρια”.

Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας 2011, τεύχος 1581 σελ.757-765.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μελέτη

4 comments to Ενημέρωση και Διαβούλευση

 • dimitris

  καλησπερα
  θα ηθελα να ρωτησω,εχω την θεση εργοδηγου συνεργειου αυτοκινητων,και η συμβαση μου ειναι ημερομησθιου,και οχι μισθωτου οπωσ ηταν οι προηγουμενοι εργοδηγοι,μπορει να γινει αυτο να ειμαι ημερομησθιως εχει το δικαιωμα το αφεντικο?τι πρεπει να κανω

  • admin

   Είναι άλλος ο τρόπος αμοιβής και άλλο η ιδιότητα εργάτη ή υπάλληλου.
   Η ιδιότητα έχει κάνει με τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης.
   Κατά την άποψή μας δε υπάρχει πρόβλημα στην αμοιβή εάν γίνεται αυτή με ημερομίσθιο η μισθό.

 • Athanasia

  καλησπερα
  με καλεσανε σημερα για διαβουλευση και ειπαν οτι προχωρανε σε μονομερη καταγγελια συμβασης
  αυτο σημανει μπαινω 8ωρο για 3 μερες .απο 5μερο .
  δουλευω 4 χρονια στον ιδιο εργοδοτη με συμβαση υπαλληλος παροχης υπερησιων ,γραμματεας η οποια εχει ληξει και δεν εχει ανανεωθει . (ετσι μου εχουν πει)
  η καταγγελια αυτη δεν απαιτει την υπογραφη μου σωστα ? τι γινεται τωρα ? μπορουσα να μην παω και να αρνηθω τη διαδικασια ωστε να παραμεινω με τα ιδια χρηματα και να με απολυσει τελικα??
  ευχαριστω παρα πολυ

  • admin

   Η επιβολή για εκ περιτροπής εργασία, γίνεται υποτίθεται για να προστατευτεί η εργασία. Δηλαδή πιθανότατα ένα δικαστήριο την απόλυση θα την αναγνώριζε ως άκυρη. Επίσης γίνεται για το μέγιστο 9 μήνες, και μετά επανέρχεται στο αρχικό καθεστώς.

Leave a Reply

  

  

  


nine × = 18