Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Ανήλικος, έκδοση βιβλιαρίου εργασίας, προϋποθέσεις

Για να εργαστεί ένας ανήλικος θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου.
Η διαδικασία για την έκδοση του βιβλιαρίου είναι:
Ο εργοδότης που προτίθεται να απασχολήσει ανήλικο υπογράφει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/85 στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η ειδικότητα απασχόλησης, καθώς και να περιγράφεται αναλυτικά τα καθήκοντα αυτού. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται ότι ο ανήλικος δεν θα απασχοληθεί σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
Ο ανήλικος στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του Σ.ΕΠ.Ε. καταθέτει αίτηση για την έκδοση βιβλιαρίου ανηλίκου, με συνημμένα:
• Δύο (2) φωτογραφίες
• Φωτοτυπία ταυτότητας ή πιστοποιητικό γέννησης
• Την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη
• Άδεια παραμονής σε ισχύ, σε περίπτωση αλλοδαπού.

Ο ανήλικος παραλαμβάνει αθεώρητο βιβλιάριο καθώς και παραπεμπτικό για δημόσιο νοσοκομείο ή για το Ι.Κ.Α. όπου απευθύνεται για εξετάσεις, ώστε να λάβει υπογραφή-βεβαίωση-σφραγίδα (πάνω στο ίδιο το βιβλιάριο) σύμφωνα με την ειδικότητα που θα απασχοληθεί. Οι εξετάσεις με το παραπεμπτικό είναι δωρεάν. (Τονίζεται ότι ο ανήλικος εργαζόμενος πρέπει να λάβει θεώρηση πάνω στο βιβλιάριο καθώς και στρογγυλή σφραγίδα από το Δημόσιο Νοσοκομείο ή το Ι.Κ.Α).
Με το σφραγισμένο-θεωρημένο βιβλιάριο, επιστρέφει ο ανήλικος στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης (ΤΚΕ) ώστε να λάβει πρωτόκολλο και να θεωρηθεί επίσημα το βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου.

Όταν θα παραλάβει ο ανήλικος το βιβλιάριο, σφραγισμένο και θεωρημένο από το αρμόδιο ΤΚΕ, μπορεί να προσληφθεί από τον εργοδότη που συνέταξε την υπεύθυνη δήλωση. Το βιβλιάριο δεν ισχύει για κανένα άλλο εργοδότη και για καμία άλλη εργασία, εκτός από αυτές που αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που ο ανήλικος επιθυμεί να εργαστεί σε άλλη εργασία, απαιτείται η προσκόμιση στο αρμόδιο ΤΚΕ νέας υπεύθυνης δήλωσης. Η θεώρηση των γιατρών ισχύει για ένα έτος. Ενδεχομένως όμως, σε περίπτωση που τα καθήκοντα τροποποιούνται, να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις. Για παράδειγμα ανήλικος εργαζόμενος στη Reception ενός ξενοδοχείου, μεταφέρετε σε τμήμα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε Υπόδειγμα για την ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ που απαιτείται

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε Υπόδειγμα για την ΑΙΤΗΣΗ που απαιτείται

7 comments to Ανήλικος, έκδοση βιβλιαρίου εργασίας, προϋποθέσεις

 • RENA

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω ανήλικο επιτρέπεται να εργαστεί ως Γ΄Μάγειρας?

  και ως μαθήτρια σε κουζίνα?

  Ευχαριστώ

  • admin

   Γενικά στο χώρο της κουζίνας επειδή υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασίες και αιχμηρά αντικείμενα, υπάρχει θέμα.

 • ΜΑΡΙΑ Π.

  Γεια σας,

  Τι ισχύει όσον αφορά την αμοιβή ,τους όρους σύμβασης και τις ώρες εργασίας για τον ανήλικο?

  Η διαδικασία για την πρόσληψη είναι η ίδια με αυτή των ενηλίκων?

  Μπορεί να απασχοληθεί με μερική απασχόληση?

  Εφόσον συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, δικαιούται το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ?

  Ευχαριστώ

 • Βαλεντινα

  Γεια σας, ειμαι ενασ ανηλικος θελω να δουλεψω σε ενα ξενοδοχειο ως βοηθος σερβιτορα και πηγα στο υπεθεωρεση εργασιας και εκανα οτι μου ζητησαν και πειρα ενα βιβλιο και το πηγα στο λογιστη του ξενοδοχειου μου ειπαι οτι πρεπει να βαλω αδεια εργασιας
  μπορειται να μου πειται τι να κανω το γρηγοροτερω δυναον
  *συγγνωμι για τα ορθογραφικα μου

  • admin

   Εφόσον είστε αλλοδαπή, ναι χρειάζεστε άδεια εργασίας. εάν εννοείτε άδεια από το υγειονομικό, το βιβλιαράκι ανηλίκου σας καλύπτει.

 • Πλάτωνας

  Ρε παιδια τι Ι.Κ.Α και Νοσοκομείο . τα ΙΚΑ δεν κανουν πλεον εξετάσεις το νοσοκομείο της πόλης μου δεν εχει καν γιατρους και το ΕΟΠΥΥ που αντικατέστησε της εξετάσεις του ΙΚΑ ειναι διαλυμένο τελείως !!!

Leave a Reply

  

  

  


+ 2 = three