Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

590 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • χριστινα

  Καλησπέρα.Δούλευα σεζόν Κρήτη ως μαγείρισσα.ο εργοδότης μου έβαζε ένσημα μπουφέ.Στο τέλος του μήνα μου έφαγε όλες τις υπερωρίες γύρω στα 500€.Εγώ γύρισα Αθήνα τώρα.μπορώ να κάνω κάτι από εδώ?

  • admin

   Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την διαδικασία την εργατικής διαφοράς, αρχές Ιανουαρίου θα οριστεί μία συνάντηση όπου θα κληθείτε εσείς και ο εργοδότης. Εάν δεν μπορείτε να πάτε, να εξουσιοδοτήσετε ένα δικό σας άτομα να παραβρεθεί. (Προτείνεται, καθώς εσείς μπορεί να κάνετε τόσα έξοδα και τόσο κόπο να πάτε, και τελικά ο εργοδότης να πάρει αναβολή).

 • Καλησπέρα σας.Έχω τέλος του μήνα συζήτηση για εργατική διαφορά.εάν δν εμφανιστεί ο πρώην εργοδότης έχει επιπτώσεις;

  • admin

   Υποχρεούται στην παράσταση του, είτε μέσω νόμιμου εκπροσώπου (Άρθ. 3 του Ν. 3996/2011 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 23 του Ν. 4144/2013). Εφόσον έχει παραλάβει συστημένη επιστολή για να παραβρεθεί, και δεν παρευρεθεί, τότε αντιμετωπίζει την περίπτωση προστίμου.

 • Νικη

  Δουλεύω σε ένα ψητοπωλείο επί τρεις μήνες χωρίς πρόσληψη. Τους μιλάω συνέχεια μα αυτοί με κοροϊδεύουν λέγοντας μου δικαιολογίες. Πάνε αναβολή στην αναβολή. Σε όλους έχει κάνει πρόσληψη. Τι μπορώ να κανω;

 • Τολης

  Καλημερα σας….. στην εταιρια που δουλευω η ειδικοτητα μου ειναι βοηθος χειριστη ανυψωτικου εργου(κλαρκ) – αποθηκαριος…..στο σεπε με εχουν με αυτην την ειδικοτητα ενω στο ικα με εχουν με αλλη ειδικοτητα τα τελευτεια 2 χρονια σαν υπαλληλο γραφειου….. τι κάνω??

  • admin

   επιβεβαιώστε ότι είστε σωστά εγγεγραμμένος στον πίνακα προσωπικού. Πάρτε ένα αντίγραφο και μιλήστε με το ΙΚΑ (είναι φθηνότερη ασφάλιση? είναι απλά λάθος? μήπως θα έχετε πρόβλημα στο μέλλον με κάποια επέκταση άδειας?)

 • Μανώλης

  Καλησπέρα..Δούλευα 4,5 μήνες σε καφέ 8 ώρες και μου έβαζαν μισά ένσημα.. Απολύθηκα μαζί με άλλους εργαζόμενους πριν 1 μήνα..Μπορούμε να κάνουμε καταγγελία οι εργαζόμενοι χωρίς να ζητήσουμε κάτι..απλά να καταγγειλουμαι και να πληρωσει για ασφαλιστικές παρασπονδιες ας το πούμε.

 • Eirini Ther

  καλησπέρα. Απολύθηκα μετά από 14 μήνες εργασίας σε μία εταιρία. Πήρα κάποια αποζημίωση (800 €) αλλά έμαθα ότι επειδή η σύμβαση εργασίας ήταν αορίστου χρόνου κ έγινε απόλυση χωρίς προειδοποίηση ότι δικαιούμαι κι άλλο ποσό.
  Σε ποια επιθεώρηση θα πρέπει να απευθυνθώ, κατ’ αρχήν για να βρω την σύμβαση εργασίας που δε βρίσκω, σε αυτή που ανήκει η εταιρία ή σε αυτή που ανήκω εγώ?

  • admin

   Να πάτε στο κατά τόπους Τμήμα, και με το ΑΦΜ σας θα δουν την πραγματική κατάσταση, και θα σας πληροφορήσουν για το εάν δικαιούστε κάτι περαιτέρω. (πιθανότατα σας είχαν υπασφαλίσει)

 • Evi

  Καλησπέρα,
  Εργαζόμουν σε μια εταιρία για 7 μήνες. Αποφάσισα να παραιτηθώ επειδή δεν μας πληρώνανε στην ώρα μας ποτέ, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να μας βάζουν έως και ένα μήνα μέσα. Όταν έληξε η συνεργασία, συμφωνήσαμε για το ποσό που πρέπει να με πληρώσουν ( μισθούς και αδεια ) και αφήσαμε περιθώριο ένα μήνα μέχρι για να με εξοφλήσουν. Τους έστειλα υπενθύμιση γιατί απο πλευρά τους δεν είδα καμία κίνηση. Μου απάντησαν λέγοντας μου ότι μπορεί να μην μου βάλλουν όλο το ποσό στο διάστημα που είχαμε πει. Δεν έγινε και πάλι καμία κίνηση (δεν μου βάλανε ούτε 1ευρο) και η ημερομηνία που είχαμε ορίσει πέρασε. Πέρα απο αυτά περιμένω και το δώρο Χριστουγέννων το οποίο θα μπει το Δεκέμβριο.
  Γενικά γνωρίζω καλά ότι κάνουν καψόνι στους υπαλλήλους, γιατί κατα τα αλλά λεφτά έχουν για να γίνουν χορηγοί σε πολλά events και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Τι θα ήταν καλύτερο να κάνω για να πάρω τα χρήματα που μου χρωστάνε; Καταγγελία η μήνυση κατευθείαν;
  Ευχαριστώ.
  Με εκτίμηση

  • admin

   καλύτερα να προχωρήσετε αρχικά με την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία είναι ανέξοδη, και πιο σύντομη.

 • Ντινα

  Η επιχειρηση που εργαζομαι μας καθυστερει συνεχως τις πληρωμες απο τον Μάιο. Καθυστερώντας ολο κ περισσοτερο εχει φτασει να μην μας εχει πληρωσει καθολου για τον μηνα Οκτωβριο. Δεν υπαρχει καν ενηνερωση τι αναμενεται. Μπορω να κανω καποια κινηση;

  • admin

   Μπορείτε εφόσον δείτε και συνεχίζει η κατάσταση, να ενεργοποιήσετε τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας.
   Εφόσον έχει πολύ προσωπικό η επιχείρηση, μιλήστε με το αρμόδιο σωματείο ή με το εργατικό κέντρο, να πραγματοποιήσουν αυτοί την διαδικασία.

Leave a Reply

  

  

  


8 − = two