Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

554 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • Φώτης

  Καλησπέρα δούλευα σεζόν στην Κρήτη έφυγα και ακόμα δεν με έχουν πληρώσει και μου λένε ότι θα μου τα στείλουν μέσω τράπεζας αλλά πέρασε πολύς καιρός κι ακόμα να τα στείλουν τους παίρνω τηλέφωνο και δεν το σηκώνουν τι μπορώ να κάνω?

 • Μαρια

  Δούλεψα ένα χρόνο σαν γηροκομος, με μιστός 500 και χωρίς ασφάλεια, στο τέλος είχαμε κάποιους διαφωνίες με την κόρη του πάππου, και όταν της είπα πως θα κάνω καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία με πέταξε στο δρόμο μέσα στη νύχτα! Πέρασαν δυο μήνες από τότε ,και η ερώτηση νου είναι: Μπορώ να την κάνω καταγγελία και να μου πλήρωση το ΙΚΑ, χωρείς να έχω σύμβαση εργασίας: Και αν ναι, με πιο τρόπο;

  • admin

   υπάρχει διαδικασία στο ΙΚΑ με τη οποία μπορείτε να διεκδικήσετε την ασφάλισή σας.
   Καλό θα είναι να έχετε κάποια στοιχεία να την αποδείξετε, άλλως μάρτυρες.

 • katerina

  καλησπερα σας .δουλευα σε μια επιχειρηση με 4μηνη συμβαση με 40 ωρες εργασιας εβδομαδιαιως ολα υπογεγραμενα
  μετα απο 4 μηνες μου ζητηθηκε να υπογραψω οτι θα δουλευω 20 ωρες εβδομαδιαιως και ο μισθος θα ειναι ιδιος με πριν που δουλευα 40ωρες.το επεγραψα και μετα απο 20 μερες δηλωσα παραιτηση
  πηγα να πληρωθω και μου εδωσε οτι λευτα δικαιουμουν με βαση τις 20 ωρες εβδομαδιαιως
  μπορω να καταγγειλω αυτην την συμπεριφορα/?

  • admin

   μπορείτε να κάνετε καταγγελία. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι υπήρχε συμφωνία να λαμβάνετε ολόκληρο μισθό. Καλό θα είναι να έχετε κάποια στοιχεία για τα λεγόμενα σας.

 • margarita

  ‘Ερώτηση:
  ‘Οταν κάποιος παίρνει ταμείο ανεργίας και πηγαίνει σε εργοδότη ο οποίος του υπόσχεται πρόσληψη αλλά δεν την κάνει. ‘Εχουν περάσει 4 μήνες ο εργαζόμενος συνεχίζει να παίρνει ταμείο ανεργίας από ΟΑΕΔ και 600 ευρώ μαύρα από τον εργοδότη. ‘Εαν καταγγείλει τον εργοδότη τον 5ο μήνα έχει κυρώσεις και ο εργαζόμενος;

  • admin

   Να μιλήσετε με το αρμόδιο κατάστημα του ΟΑΕΔ και να αναγγείλετε το γεγονός. Το πιθανότερο είναι πως θα σας ζητηθούν τα επιδόματα πίσω και πως το ΙΚΑ θα κινήσει διαδικασίες καταλογισμού των ενσήμων. Θα πρέπει να δηλωθεί αυτή η σχέση εργασίας, άλλως, σε πιθανό έλεγχο, ο εργοδότης θα έχει την κύρωση των 10500 € για την αδήλωτη εργασία και 3000 για την λήψη από εσάς του επιδόματος ανεργίας.

 • effy

  Καλησπερα. πως μπορω να κινηθω εναντι στο αφεντικο μου που ενω δουλευα 3-4 μερες την εβδομάδα μου κολλουσε 2 ενσημα το μηνα. το ιδιο κανει σε ολες τις κοπελες στο μαγαζι

 • kostas

  καλησπερα.Δουλευα σε ξεν\χειο στη ροδο και μου οφειλη2 μηνες(σεπτ.οκτμ.)εχο κανει καταγγελια στην επ.εργασιας αλλα τιποτα.τους καλουν αλα δεν παρουσιαζοντε.τι να κανο?help..

  • admin

   Έχουν κυρώσεις εάν δεν προσέρχονται στη διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Έάν δεν παραλαμβάνουν τις προσκλήσεις βρείτε εσείς ένα τρόπο να τις επιδόσετε.
   Τέλος μπορείτε να υποβάλετε και μήνυση (μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας δεν θα καταβάλετε παράβολο, αρκεί να στοιχειοθετείται παράβαση εκκαθαρισμένη και όχι κάτι που πρέπει να αποδειχτεί.

 • karolina

  καλησπέρα πηγα να δουλεψω σε κατάστημα της πλακας για 3 μερες οι οποιες ηταν την κυριακη και την 25 που η μια είναι αργια και η μια αργια με ηθελε να δουλεψω 10 ωρες για 25 ευρω και 6 ημερο ερωτησεις της μερες της αργιας δεν επρεπε να πληρωθω περιισοτερα?επισης 6 ημερο επιτρεπεται?και τριτον στο μαγαζι της αφηνει υπευθυνο το γιο της ο οποιος μονο ξεπορτισει 17 και ένα παιδι 18 που κανει το ιδιο αυτή καθεται στο σπιτι και παρακολουθεί με καμερες και τελος εχει ένα κοριτσι που δουλευει εκει από 14,5 τωρα είναι 16 δεν ξερω καν αν επιτρεπεται αυτό επισεις εχει 2 σακουλες η μια του μαγαζιου και η άλλη κινεζικες της εχει και χυμα στο παγκο δεν κοβει αποδειξεις όλα αυτά επιτρέπονται και που εχει ανηλικη οι οποια σπουδασει και τν κρατα τα σαββατοκύριακα 10 ωρο εως και 12 ωρο και της διακοπες?

  • admin

   Η αργίες έχουν προσαύξηση 75%. Οι ανήλικοι πρέπει να έχουν βιβλιάριο ανηλίκου και δεν μπορούν να δουλεύουν νύκτες και υπερωρίες.
   Εάν δεν προβλέπει κάποια σύμβαση σε ισχύ πενθήμερο μπορεί να δουλεύει κάποιος ήμερο επί 6 ώρες και 40 λεπτά.

 • Εργαζομαι 10+ χρονια σε μια εταιρεια, τα τελευταια 2 χρονια μου χρωστουν πανω απο 15 μηνες μισθους. Αν κανω καταγγελια για τα λευτα που μου χρωστανε, θα πρεπει να αποχωρησω απο την εταιρεια ακομα και αν το δεχτουν, και ερθουμε σε συμφωνια για την εξοφληση, σιγουρα οχι αμεσα. Εγω τι πρεπει να κανω για να γρφτω στον ΟΑΕΔ και να παρω επιδομα εργασιας?

  • admin

   Δεν είστε υποχρεωμένος να αποχωρίσετε εάν κάνετε καταγγελία.
   Στο ταμείο θα μπείτε εάν απολυθείτε.
   Επειδή σας οφείλουν όμως πολλά ημερομίσθια, μπορείτε να καταγγείλετε εις βάρος του εργοδότη την εργασιακή σχέση. (ίσως οδηγηθείτε έτσι στα δικαστήρια).

 • DA

  Σχετικά με τη διαφορά στην οποία προαναφέρθηκα, θα μπορούσε να τεθεί ενώπιών σας, με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς;

  • admin

   Το ergatika.gr δεν αποτελεί επίσημο site. Από όσο γνωρίζουμε όμως το ΣΕΠΕ επιλαμβάνεται θέματα μόνο ιδιωτικού εργατικού δικαίου.

 • DA

  Eίμαι δικηγόρος και το ερώτημα αφορά πελάτισσά μου. Είναι εκπαιδευτικός, διορισμένη σε ιδιωτικό σχολείο. Έχει υποβάλλει αίτημα για την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, αλλά το Υπουργείο δεν την εγκρίνει, διότι το σχολείο δεν κινεί τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτή. Για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά προβλέπονται κυρώσεις κατά του σχολείου, ώστε να μπορέσει η κοπέλα να κινηθεί νομικά, πιέζοντας το εκπαιδευτήριο να κινήσει της διαδικασίες και να μπορέσει να εγκριθεί η άδειά της;

 • Xristos

  Καλησπέρα!Εργάζομαι 6 χρόνια σαν οδηγός ταξί.Σε περίπτωση απόλυσης δικαιούμαι αποζημίωση?

 • maria

  στην επιχειρηση που εργαζομαι γινεται το εξης παραδοξο.υπαρχει ενα εντυπο οπου σημειωνουμε αν γινει καποια αλλαγη στις ωρες εργασιας μας καθως κ τις υπερωριες μας.οταν ομως ξεκινησει το κανονικο ωραριο μας το χαρτι αυτο σκιζεται κ ετσι δεν φαινονται πουθενα οι υπερωριες μας.αυτο γινεται για να καλυφθει η επιχειρηση σε περιπτωση ελεγχου απο το ικα αλλα εμεις ως εργαζομενοι πως μπορουμε να το δεχθουμε οταν ετσι δεν μπορουμε οχι μονο να διεκδικισουμε τις ωρες μας αλλα ουτε κ τολμαμε να το αναφερουμε μιας κ υπαρχει ο φοβος της απολυσης?

  • admin

   Να το βγάζετε φωτοτυπία και να το κρατάτε, ή να το βγάζετε φωτογραφία. Έτσι θα έχετε τεκμήρια να αποδείξετε τις ώρες αυτές.

 • poimenas

  εργαζομαι νοσηλευτης στην ψυχιατρικη κλινικη “….”. Σημερα μας ανακοινωσαν οτι κοβουν το επιδομα εξομαλυνσης,το οποιο για μενα ειναι πανω απο 300ευρω το μηνα.εχουν αυτο το δικαιωμα?

  • admin

   Εάν αναφέρεται ως οικειοθελή παροχή ή επίδομα ελευθεριότητας, ή με όρο ότι είναι μονομερώς ανακλητό (ή κάπως έτσι), τότε μπορεί να το κόψει (εφόσον δεν θίγονται τα ελάχιστα όρια).

 • st

  Εργαζομαι με πενταμηνη συμβαση μετα απο προκυρηξη του οαεδ, σε δημοτικα ιατρεια καποιου δημου,οπου αντιμετωπιζω προβλημα,καθως με υποχρεωνουν οι προισταμενοι εκει να κανω τελειως διαφορετικα πραγματα απο αυτα της ειδικοτητας μου συμφωνα με την οποια παντα εχω προσληφθει,επιτακτικα και υπο την εννοια της διαταγης και της προειδοποιησης-απειλης,οτι αν δεν τα εκτελεσω θα μετακινηθω οπου θελουν εκεινοι κανοντας πραγματα ασχετα με την ειδικοτητα μου.Ειναι νομιμο κατι τετοιο και που μπορω να απευθυνθω ωστε να μαθω τα νομιμα δικαιωματα μου περι του θεματος αυτου;

  • admin

   Η απάντηση σε ανάλογα θέματα ποτέ δεν είναι εύκολη, και εξαρτάται από τις λεπτομέρειες. Δηλαδή:
   Έχει δουλειά στην ειδικότητά σας, αλλά αυτοί σας δίνουν να κάνετε άσχετα πράγματα;
   Και ποιος κάνει τη δουλειά της ειδικότητά σας; κάποιος παλαιότερος και πιο έμπειρος ή κάποιος από μία άλλη άσχετη ειδικότητα αλλά είναι ευκολότερη εργασία και την κάνει κάποιος ευνοούμενος;
   Το κάνουν καταχρηστικά για να σας δημιουργήσουν πρόβλημα ή αυτές είναι οι ανάγκες την μονάδας; κτλ κτλ

 • qwerty

  Καλησπερα εργαζομαι ως υπαλληλος και ο “εργοδοτης” μας υποχρεωνει να περνουμε 2 μερες τον μηνα αδεια “γιατι ετσι λεει η νομοθεσια” μας λεει και σε οποιον αρεσει.
  Θελω να ρωτησω κατα ποσο ειναι νομιμο αυτο;; και ακομα θελω να ρωτησω για τα ρεπο, ποσα δικαιουμαστε το μηνα;
  Ευχαριστω.

 • sdim

  Καλησπέρα,

  Εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς ένσημα 1,5 χρόνο , με απέλυσε και δεν μου έδωσε αποζημίωση και γενικότερα τίποτα εκτός από τον μισθό μου. Στην περίπτωση που κάνω καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ,θα έχω κυρώσεις και εγώ που εργαζόμουν χωρίς ένσημα? (στοιχεία για τις μηνιαίες πληρωμές διαθέτω)

  Σας ευχαριστώ

  • admin

   Εσείς δεν θα έχετε κυρώσεις. Εάν έχετε στοιχεία πιθανότατα θα δικαιωθείτε. Για τα ένσημα να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ.

 • elly

  Καλημερα σας,
  Δουλευα σε ενα τουριστικο γραφειο 1,5 χρονο αλλα αρχισε να μου κολλαει ενσημα πριν 3 μηνες.Επειδη ομως μου χρωστουσε το μισο δεκεμβριο συν το δωρο συν το μισο ιανουαριο που ειχα δουλεψει αποχωρησα.Το θεμα ειναι οτι αρνηθηκε να μου δωσει ολα τα λεφτα που επρεπε να παρω κανονικα (976 ευρω) πηρα μονο 650 ευρω, λεγοντας οτι αν δεν υπογραψω να τα παρω και να φυγω δεν θα τα παρω ουτε αυτα.Τωρα δυστυχως εχω υπογραψει ηδη γιατι με συμβουλεψανε αργα να στραφω προς την Επιθεωρηση Εργασιας.Μπορω να κανω κατι ??

  • admin

   Πάρα πολύ δύσκολα θα δικαιωθείτε κάτι εφόσον έχετε υπογράψει. Και αυτό μάλλον μετά από δικαστικό αγώνα.

Leave a Reply

  

  

  


4 + = ten