Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Μειωμένη απασχόληση αμοιβή και ασφάλιση

Πως αμείβεται η μειωμένη απασχόληση;

Πως αμείβεται η εκ περιτροπής απασχόληση;

Πως προκύπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφαλιστικά ημερομίσθια;

Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν από τις ειδικές μορφές μειωμένης απασχόλησης είναι πολλά. Το ergatika.gr θα προσπαθήσει να σας δώσει την άποψή του για το πώς θα πρέπει να χειρίζεστε τις καταστάσεις αυτές, όσο γίνεται πιο απλά και ορθά.

Παράδειγμα
Ο απλούστερος τρόπος είναι να υπολογίσετε βάσει τις ώρες που απασχολείται εβδομαδιαίως ο εργαζόμενος.
Π.χ. μισθός 1000 € (οι μισθοί έχουν βάση τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας).

Μειωμένη απασχόληση
παράδειγμα Α απασχόληση 5ήμερο 4ώρο = 20 ώρες
Άρα 1000 / 40 * 20 = 500 €
παράδειγμα Β απασχόληση 5ήμερο 5ώρο = 25 ώρες
Άρα 1000 / 40 * 25 = 625 €

Πρόγραμμα υπολογισμού μισθού μερικής απασχόλησης

Εκ περιτροπής

Στην εκ περιτροπής απασχόληση, ο μισθός υπολογίζεται είτε ως μέσος μισθός, είτε με το ημερομίσθιο. Όταν χρησιμοποιείται ο μέσος μισθός ο υπολογισμός γίνεται ως ανωτέρω. Όταν χρησιμοποιείται το ημερομίσθιο, το ημερομίσθιο υπολογίζεται βάσει των πραγματικών ωρών. Δηλαδή πλήρης μισθός Χ 0,006 (1/25*6/40) = ωρομίσθιο, Χ πραγματικές ώρες εργασίας.

Παράδειγμα:  απασχόληση 2ήμερο 8ώρο = 16 ώρες

 • Μέσος μισθός = 1000 / 40 * 16 = 400 €
 • Ημερομίσθιο 8 ωρών = 1000 * 0,006 * 8 = 48 €

Άρα στον πίνακα προσωπικού θα αναγράψετε είτε 400 € εάν επιθυμείτε να πληρώνετε με τον μέσο μισθό, είτε 48 € εάν επιθυμείτε με ημερομίσθιο. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να σημειώνετε το ποσό που έχετε γράψει τι αφορά. Στις παρατηρήσεις δηλαδή γράψτε δίπλα στο 48 € «ημερομίσθιο 8 ωρών» για να αποφύγετε παρεξηγήσεις κατά τους ελέγχους, καθώς συνήθως τα ημερομίσθια που αναφέρονται στους πίνακες αφορούν 6 ώρες και 40 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας ασφαλίζει βάσει των αποδοχών που εσείς αναγράφετε, αρκεί βέβαια να μην είναι κατώτερα του νόμιμου ελάχιστου.
Σε περιπτώσεις μειωμένης απασχόληση ο εργαζόμενος λαμβάνει ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας, έτσι έχει καθιερωθεί και το 22 ένσημα που λαμβάνει ο πενθήμερος (μειωμένης) εργαζόμενος. Στην εκ περιτροπής απασχόληση των 3 ή 4 ημερών (πάνω από 2) ο εργαζόμενος έχει ένα μπόνους 1 ασφαλιστικής ημέρας για κάθε πλήρη εβδομάδα, κάτι όμως που δεν επηρεάζει τις καταβαλλόμενες εισφορές. Είναι όπως τον πενθήμερα εργαζόμενο (πλήρης) που λαμβάνει 25 αντί 22 ημερομίσθια, αλλά οι εισφορές του όμως είναι αμετάβλητες.
Στην πλήρη μπορείτε να μετατρέψετε το ημερομίσθιο των 6ωρών και 40 λεπτών σε μέσο μισθό πολλαπλασιάζοντας με 26. Το 26 έχει καθιερωθεί και βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο εργάτης λαμβάνει επιπλέον του υπαλλήλου τις εξαιρέσιμες εορτές.

Άρα σε παράδειγμα με το βασικό ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 26,18.
Μέσος μισθός = 26,18 * 26 = 680,68 (κατά συνέπεια μπορείτε από το σημείο αυτό να υπολογίσετε και μέσο μισθό σε μειωμένη με το σκεπτικό της αναλογίας / 40 * ώρες απασχόλησης όπως κάναμε ανωτέρω).

Παράδειγμα σχετικά με την Εκ Περιτροπής εργασία η οποία αμείβεται με ημερομίσθιο
Εργαζόμενος 3ήμερο 8ώρο τον Μήνα απασχολήθηκε 13 πραγματικές ημέρες.
Άρα ο μισθός του είναι: ημερομίσθιο 8ώρου = 26,18 * 1,2 (0,15*8) = 31,416

 • Πραγματικός μισθός = 31,42 * 13 = 408,41 €
 • Εισφορές επί του 408,41
 • Ο εργαζόμενος θα λάβει 17 ασφαλιστικά ημερομίσθια (13+4)

 

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το μέσο μισθό καθώς μεταξύ άλλων:

 • είναι απλούστερος στον υπολογισμό του,
 • δεν χρειάζεται κάθε μήνα να καταμετράτε τα πραγματικά ημερομίσθια,
 • υπολογίζονται απλούστατα τα δώρα και τα επιδόματα,

Να χρησιμοποιείτε το πραγματικό ημερομίσθιο για εργασιακές σχέσεις μικρής διάρκειας, καθώς ούτως ή άλλως το πρώτο και τον τελευταίο μήνα τις πραγματικές ώρες χρησιμοποιείτε (εάν δεν απασχοληθεί κάποιος ολόκληρο το μήνα).

Μπορείτε με σχόλια να εκφράσετε τις απορίες σας, τις αντιρρήσεις σας και τις απόψεις σας.

72 comments to Μειωμένη απασχόληση αμοιβή και ασφάλιση

 • Νίκος

  Γειά σας!Συγχαρητήρια για το site σας!Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά:Η γυναίκα μου έχει κλείσει 12 χρόνια ασφάλισης στον ίδιο εργοδότη,ως πωλήτρια σε αρτοζαχαροπλαστείο.Πρίν τρείς μέρες της ανακοινωσαν οτι τίθεται σε εκ περιτροπής εργασία,απο αρχές Αυγούστου,με 3 ημέρες την εβδομάδα απασχόληση,απο 6 που δουλεύει τώρα(και 8,5 ώρες την ημέρα).Σήμερα της είπανε αν θέλει να συνεχίσει να δουλεύει 6ήμερο,αλλά στο εργοστάσιο(με 10-12 ώρες την ημέρα),εννοείτε με τις ίδιες αποδοχές!
  α)Είναι νόμιμο αυτό χωρίς την συγκατάθεσή της;
  β)Τί δικαιώματα έχει πλέον;
  γ)Τί μπορεί να κάνει ώστε να την απολύσει ο εργοδότης και να πάρει την αποζημίωση που δικαιάται;
  δ)Πώς μπορεί να χειριστεί το θέμα γενικά;
  (Υπόψιν οτι θέλει πλέον να αποχωρήσει απο την εταιρεία λόγω ψυχολογικής πίεσης που δέχεται,αλλά να μη χάσει και την αποζημίωση ή μέρος αυτής).

  • admin

   Κατά την άποψή μας επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας πρέπει να γίνεται σε πλήρες ωράριο.
   Ίσως μπορεί να ζητήσει να επανέλθει στο αρχικό καθεστώς εργασίας, λόγω μη έγκυρης διαδικασίας επιβολής εκ περιτροπής.
   Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο Τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας.
   Δεν μπορεί να ζητήσει απόλυση και ίσως θεωρηθεί καταχρηστικό εφόσον κάνει ενέργειες για να “εκβιάσει απόλυση”.
   Θέλει μεγάλη προσοχή.

 • aggeliki

  καλησπερα, θα ηθελα κι εγω με την σειρα μου να ρωτησω κατι. για 6 χρονια ημουν ξενοδοχοϋπάλληλος εποχιακη. Ομως επιδομα ανεργιας πηρα για πρωτη φορα περυσι. Το 2011 ειχα 176 ενσυμα, το 2012 ειχα 123 κι επιδοτηθηκα για 5 μηνες με 360 ευρω. Φετος ομως με εχουν ασφαλισει 4ωρο και πενθημερο( ασχετα αν δουλευω 6-7 ωρες/ μερα Δευτερα- Σαββατο)παλι σε εποχιακη επιχειρηση. Θα συμπληρωσω τα 100 ενσυμα μεσα Νοεμβριου περιπου.Η ερωτηση μου ειναι θα μπω ταμειο? και τι ποσο θα παιρνω? 360 ευρω η 180 δεδομενου του οτι με δηλωνει 4ωρο? Σας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα

 • stelios

  καλησπερα…να σας ευχαριστησω καταρχην για τις πολυ σημαντικες πληροφοριες..θα ηθελα να ρωτησω και εγω κατι..δουλευω 3ημερο,8ωρο εδω και 11μηνες σε μια εταιρια.ποσες μερες αδεια δικαιουμαι..καισε περιπτωση απολυσης ποση αποζημιωση?ευχαριστω

 • Lena S.

  Καλήμερα!
  Παρακαλώ πολύ, επειδή έχω μπερδευτεί,σε 6ήμερη απασχόληση (Δευτέρα έως Σάββατο) και 4 ώρες την ήμερα,δηλαδή 6 ήμερες επί 4 ώρες εβδομαδιαίως,πόσα ένσημα πρέπει να κολλήσω?

  Στην προκειμένη περίπτωση η πρόσληψη έγινε 16/05/13,άρα για τον μήνα Μάιο έχει δουλέψει 14 ημέρες. Ημερομίσθιο 15,72

  Ευχαριστώ πολύ

  • admin

   Αν και τα ασφαλιστικά δεν είναι η ειδικότητά μας, 1 ημερομίσθιο για κάθε πραγματική ημέρα εργασίας (+επίσημες αργίες)(εφόσον το ημερομίσθιο είναι πάνω από 11,06).

 • Κυριάκος

  Καλησπέρα και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που προσφέρετε.

  Το ερώτημα μου αφορά στα δικαιώματα και στις ενέργειες που μπορεί (αν μπορεί) να προβεί ένας εργαζόμενος με εκ περιτροπής εργασία, στην οποία ο εργοδότης δεν καταβάλει ούτε αυτόν τον μειωμένο μισθό για τον οποίο έχει συμφωνηθεί και υπογραφτεί η σχετική Εκ Περιτροπής Σύμβαση.

  Σας ευχαριστώ

 • SMARAGDA

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΥΝΟΛΟ 35,5 ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ 22 Η 25?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 • λιλιοπουλου νικη

  γεια σας θα ηθελα να ρωτήσω πως γινετε η μετατροπή της ασφαλιστικης εισφοράς σε ενσημα τι γινεται δηλαδή οταν εχεις μεσα σε ενα μηνα υψηλες εισφορές και λίγα ένσημά;
  το ρωτω αυτο γιατί εχω υψηλες εισφορες και για λίγα ενσημα δεν μπορω να βγώ στην σύνταξη
  Ευχαριστώ

  • admin

   Τα ασφαλιστικά θέματα δεν είναι ειδικότητά μας, αλλά έχουμε την εντύπωση πως δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.

  • admin

   Τα ασφαλιστικά θέματα δεν είναι ειδικότητά μας, αλλά νομίζουμε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μετατροπή όπως την αναφέρετε.

 • maroula

  Θα ηθελα να κανω και εγω μια ερωτηση.
  Εργαζομαι ως σερβιτορα με 2 ενσημα την εβδομαδα απο τον 1/2010.
  Τον Ιανουαριο 2013 εμεινα εγκυος με ΠΗΤ τον Οκτωβριο του 2013.
  Ευτυχως ο εργοδοτης μου εμαθε αμεσως οτι εμεινα εγκυος συμφωνησε να δουλευω καθε μερα και κολλησα αρκετα ενσημα ωστε να συμπληρωσω τα 200 για να δικαιουμαι επιδοματα. Αυτο ομως ειχε σαν αποτελεσμα να δημιουργηθουν αλλα προβληματα στην εγκυμοσυνη.
  Τωρα ειμαι στην 20 εβδομαδα κυησης και ο γιατρος μου απαγορεψε να σηκωνω βαρος. Δηλαδη πρεπει να σταματησω την δουλεια. Αυτο λοιπον που θελω να ρωτησω ειναι εχω το δικαιωμα να βγω σε αδεια επαπειλουμενης εγκυμοσυνης και αν ναι θα πληρωθω απο καπου? Ή τα ενσημα μου ειναι λιγα (96 τον προηγουμενο χρονο) και τελικα δεν εχω δικαιωμα σε παροχες?

  • admin

   Το θέμα σας είναι καθαρά ασφαλιστικό και εξειδικευμένο. Θα πρέπει να μιλήσετε με το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΑ.

 • aporia

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ; ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;

 • κατερινα

  καλημέρα! Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε ποιο είναι το ημερομίσθιο καθαρά, δίχως το ΙΚΑ μια κομμώτριας; Είναι τεκμαρτο μου είπαν. Δηλαδή εγώ σαν εργοδότης θα δώσω τον ίδιο μισθό είτε ημιαπασχόληση είτε 8ωρο;

  ευχαριστώ! Αναμένω την πάντησή σας

  • admin

   Κάνετε το λάθος να μπερδεύετε την αμοιβή με την ασφάλιση. Η αμοιβή έχει όριο τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ (με επίδομα γάμου για τα μέλη).
   Η ασφάλιση υπολογίζεται με την αμοιβή, αλλά σε ορισμένες ειδικότητες υπάρχουν υψηλότερα όρια, τα τεκμαρτά ημερομίσθια.
   Οι κομμώτριες έχουν όρια τεκμαρτής ασφάλισης. Συνήθως οι λογιστές τα ταυτίζουν για να τους εξυπηρετούν στη μισθοδοσία.
   Εφόσον υπάρχει τεκμαρτή ασφάλιση η μειωμένη απασχόληση θα επηρεάσει την αμοιβή και όχι την ασφάλιση.

 • ΓΕΙΑ ΣΑΣ…ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ…ΕΙΜΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 1600 ΜΙΚΤΑ…ΠΛΕΟΝ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ 2 8ΩΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ….ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΩ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ…ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ….ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 • βασίλης

  Καλησπέρα. Μπορείτε να μου πείτε πόσο θα μου κοστίσει μισθολογικά η πρόσληψη ενός ατόμου άνω των 25 ετών για παροχή εργασίας (ως υπαλλήλου γραφείου) 1 ώρα την εβδομάδα; Πρώτη φορά θα επιχειρήσω να προσλάβω κάποιον και δεν έχω ιδέα, αν μπορείτε να με βοηθήσετε παρακαλώ

 • help

  Επιτρεπετε σε συμβαση 4ωρου και μαλιστα πενθημερου να δουλευει 39 ωρες την εβδομαδα με ενα ρεπο δηλαδη 6ημερο??

  • admin

   Ο εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται το ωράριο που είναι δηλωμένος στον πίνακα προσωπικού.

 • billis

  θελω να ρωτησω τοσα χρονια δουλευα 8-10 ωρες σε εστιαση για 20 χρονια ημουν δηλωμενος 4 ωρες και εβαζα 25 ενσημα .ισχευει κανενα δυο χρονια αυτο οτι οσοι ειναι δηλωμενοι 4ωρες δεν μπορουν να βαζουν 25 ενσημα αλλα μονο μεχρι 22.. και εγω που κανω μονο ενα ρεπο την εβδομαδα αν ειναι σωστο……και ποσο ειναι το σωστο που πρεπει να βαζει ενσημα

  • admin

   Εφόσον εργάζεστε νόμιμα 6 ημέρες την εβδομάδα (λαμβάνετε μισθό πάνω από 277€), λογικά θα λαμβάνετε 25 ένσημα.

 • ΝΑΤΑΣΑ

  καλημέρα,

  θα προσλάβω βοηθό λογιστή 38 ετών, για 2ώρες/5 ημέρες.
  Ο μισθός που θα πρέπει να βάλω είναι 761,90/40*10=190,25?
  Και πόσα ένσημα υπολογίζω ??
  Σας ευχαριστώ

 • DIMITRIS

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ 8ΩΡΟ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ 4ΩΡΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ?

  • admin

   Κανονικά δεν επιτρέπεται να εργάζεται κάποιος πάνω από το νόμιμο ωράριο σε οποιοδήποτε εργοδότη. Αλλιώς θα έκανε ένας εργοδότης 2 εταιρείες και θα μπορούσε να απασχολεί ένα εργαζόμενο από το πρωί έως το βράδυ. Μέχρι σήμερα όμως, το ΙΚΑ που έχει ηλεκτρονικό σύστημα και μπορεί να το διασταυρώσει, δεν δημιουργούσε πρόβλημα.

 • τασος

  οδηγος μπετονιερας με 2 παιδια,4 τριετιες ,λαμβανει σημερα μικτα 1690 ευρω(συμπεριλαμβανεται επιδομα γαμου,ειδικων συνθηκων κτλ)τι μειωσεις μπορει να του κανει ο εργοδοτης απο 1/4/13?

  • admin

   Εφόσον υπάρχει σύμβαση σε ισχύ που τα προβλέπει (ατομική ή συλλογική) δεν μπορεί να γίνει κάποια αυθαίρετη μείωση.

 • vasiliki

  Kαλησπέρα. Δουλεύω σε δύο ημιαπασχολήσεις, δηλαδή δύο τετράωρα την ημέρα σε διαφορετικές επιχειρήσεις. Τα ένσημα που συγκεντρώνω τον χρόνο είναι λίγο παραπάνω από 500. Όταν είναι να βγω στην σύνταξη υπολογίζεται ότι δουλεύω κανονικά πλήρης απασχόληση, ή τα μισά ένσημα χάνονται? Ευχαριστώ πολύ.

  • admin

   Τα συνταξιοδοτικά είναι ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα και δεν μπορούμε να σας δώσουμε εμπεριστατωμένη απάντηση. Εμπειρικά όμως, συνήθως δεν υπολογίζονται πάνω από 300 / έτος.

 • John

  Καλησπέρα,βρισκομαι σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας (4 ημέρες/εβδομάδα)και θα ήθελα να ρωτήσω αν μεταφέρεται η μέρα που έχω το ρεπό μου, σε περίπτωση που συμπέσει με εθνική αργία (Κ. Δευτέρα, Πρωτομαγιά, εθνική εορτή.

  Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε με το site σας.

  • admin

   Εφόσον έχετε κάθε Δευτέρα Ρεπό, το χάνετε. Εφόσον όμως τα ρεπό τα ορίζει άτακτα ο εργοδότης, τότε είναι ενάντια στη καλή πίστη να σας το ορίσει την ημέρα της αργίας.

 • Μ.Γ.

  Καλημέρα.Σε απασχόληση 10ωρων εβδομαδιαια(Δευτέρα εως Παρασκευή)αναγνωρίζονται 22 ημερομίσθια μηνιαία?(μικτες μηνιαίες αποδοχές 162,00 ευρώ)

  • admin

   Κατά την άποψή μας δεν μπορεί να λάβει κάποιος να λάβει περισσότερα ένσημα από το ύψος των αποδοχών / 11,06.

 • kostas

  Καλησπέρα σας,τι γίνεται όμως στην εκ περιτροπής απασχόληση αμειβομένων με κυμαινόμενες αποδοχές ( π.χ.κομμωτων)?
  π.χ 8ωρο με 4 μέρες την εβδομάδα και μικτές αποδοχές 468,86€(προσδιορισμός βάσει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε)σε άγαμο χωρίς προυπηρεσία?
  Με την απόφαση 199 του ΙΚΑ που αναπροσάρμοσε τις ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων για το 2013 και τους κατέταξε στην 8(29,39€ τεκμαρτό ημερομίσθιο).Αν λοιπόν π.χ εργάστηκε για 4 ημέρες για κάθε εβδομάδα σε σύνολο τεσσάρων εβδομάδων δηλαδή 16 πραγματικές ημέρες εργασίας τότε θα ασφαλιστεί για 20 ή για 19(4 χ 1,2)? Άρα 29,39 Χ 20=587,80 μικτά και καθαρά=468,86-(587,80 Χ 16,50% ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΙΚΑ)=371,87.

  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, θα μου ήταν πολύτιμη η γνώμη σας.

  • admin

   Κατά την άποψή μας και μόνο, καθώς τα ασφαλιστικά δεν είναι η ειδίκευσή μας,
   το όριο του τεκμαρτού είναι βάσει των πραγματικών ημερών.
   Το bonus το λαμβάνει στα ένσημα που καταχωρούνται.

 • Georgia

  Καλησπέρα σας,

  παρακαλω θα μπορουσατε να με ενημερωσετε ποιο ειναι το νομιμο ποσο αποδοχων για μερικη απασχοληση ( 4 ωρες 5 ημερες)

 • Conkiki (Aλεξης)

  Καλησπερα, και πολλα συγχαρητηρια για το site σας.

  Σε περιπτωση απασχολησης με 5θημερο 4ωρο εργατη, ποσα ενσημα θα υπολογισω?
  α)Ανα ημερα εργασιας?(πχ Ιανουαριος 22,Φεβρουαριος 20 κτλ)
  β)25 το μηνα?
  γ)σαν 6ημερο την εβδομαδα?

  Επισης σε πιο ποσο θα υπογιστουν ασφαλιστικες εισφορες?
  1)(26,18€/2)Χ ημερες ασφαλισης?
  2)ή με ωριαιο συστημα 4 ωρες ανα μερα επι ωριαιο κοστος ημερομισθιου (26,18/4)χημερες ασφαλισης?

  Ευχαριστω εκ των προτερων…

  Υ.Γ.:
  1)Το 26,18 ισχυει απο ποτε ημερολογιακα?
  Μπορω να το εφαρμοσω σε εργατοτεχνιτη απευθειας ‘η θα πρεπεινα υπογραφει νεα συμβαση και κοινοποιηση νεου πινακα?

  2)εαν κανω νεα προσληψη σημερα υπαλληλου γραφειου μπορω να παω βαση ΕΓΣΣΕ με 586,08 ευρω?

  • admin

   Εφόσον ο εργαζόμενος απασχολείται 5ήμερο και οι μηνιαίες αποδοχές είναι μεγαλύτερες από 243,32€ (22*11,06),
   τότε θα λάβει 22 ένσημα μέσο όρο για κάθε μήνα.
   Μπορείτε να κάνετε πρόσληψη με το 586,08(+ προϋπηρεσία έως 11/2012), εφόσον ο εργοδότης δεν είναι μέλος σε καμία συνδικαλιστική οργάνωση που να έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση σε ισχύ.

 • yiannis

  καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω το εξης:
  ωρομισθια που επιστρεφει απο το εξαμηνο του οαεδ και δουλευει μειωμενο,για το διαστημα του μειωμενου πως αμοιβεται?ευχαριστω εκ προτερων…

  • admin

   Εννοείτε ότι λαμβάνει το μειωμένο του ωράριο, τότε αμείβεται κανονικά.
   Εάν εννοείται ότι δουλεύει αντί 8 ώρες 4 τότε κατά αναλογία
   http://ergatika.gr/programmata/miomeni/
   Δικαιούται σε κάθε περίπτωση και αναλογία του μειωμένου λόγω θηλασμού.

 • kostas

  Καλησπέρα, θα ήθελα μια μικρή βοήθεια. Είμαι εργάτης σε ένα εργοστάσιο ως μισθοτός και μου ζητάνε να γίνω ημερομίσθιος ή εκ περιτροπής εργασία. ποιές θα είναι οι διαφορές στην εργασία μου αν δεχτώ; Ευχαριστώ.

  • admin

   Αλλάζει ο τρόπος αμοιβής σας όχι η ιδιότητά σας. Αλλάζει ο τεχνικός τρόπος που υπολογίζονται τα ένσημα και ο μισθός σας, το δώρο Πάσχα κτλ.
   Η αποζημίωση απόλυσης (εάν απολυθείτε) δεν θα αλλάξει γιατί ούτως ή άλλως εργάτη δικαιούστε σύμφωνα με τα στοιχεία που μου αναφέρετε.

 • GEORGE

  καλημέρα,
  παρακαλώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.

  σε περίπτωση τοκετού, που η εργαζόμενη έχει λάβει άδεια μητρότητας αμέσως μετά τον τοκετό (ΟΑΕΔ 6 μήνες):
  1)απο πότε ξεκινάει το 18 μηνο της προστασιας της απόλυσης απο την ημέρα του τοκετου,απο το δίμηνο μετά τον τοκετό ή απο την ημέρα που γύρισε στην εργασία της μετά την άδεια του ΟΑΕΔ?
  2) μπορεί η επιχείρηση με σύμφωνη γνώμη της εργαζομένης να μετατρέψει την πλήρη μέχρι πρότινος απασχόληση σε μερική, μετά την επιστροφή της εργαζόμενης απο τον τοκετο?
  3)εχει δικαίωμα η εργαζόμενη , μετα απο το 6 μηνο του ΟΑΕΔ, και με μερική απασχόληση να έχει μειωμένο ωράριο όπως ο νόμος ορίζει και για πόσο?
  4)Ισχύει η άδεια του ΟΑΕΔ?

  ευχαριστώ

  • admin

   1 18 μήνες προστασία από την ημερομηνία γέννησης.
   2 Εφόσον υπογράψει η εργαζόμενη μπορεί.
   3 Δικαιούται μειωμένο, στην πλήρη μία ώρα, αναλογία στο μειωμένο, 30 μήνες από τη λήξη της άδειας τοκετού, δηλαδή απλά μέχρι να γίνει το παιδί 32,5 μηνών.
   4 Δεν έχουμε αντιληφθεί να έχει καταργηθεί.

 • kyriadora

  Καλησπερα.Εχω βαση ΙΚΑ 18 μηνες ασφαλισης με σχεση εργασιας ιδιωτικου δικαιου ορισμενου χρονου μερικης απασχολησης (20 ωρες εβδομαδιαιως). Θα μπορουσε καποιος να μου πει τελικα ποσοι μηνες εμπειριας ειναι? 18 η 9. Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • admin

   updated
   Όταν αφορά συνταξιοδοτικά θέματα ή υπάρχει κάλυψη από ΣΣΕ
   έτος = ένσημα / 300 (ή ότι αναφέρει η ΣΣΕ)
   άρα μήνας = ένσημα /25
   Άλλως ισχύει η διάταξη:
   νόμος 3846/2012 άρθρο 2 § 13:
   13. Ο μερικώς απασχολούμενος, επί προσφοράς εργασίας με ίσους όρους από μισθωτούς της ίδιας κατηγορίας, έχει δικαίωμα προτεραιότητας για πρόσληψη σε θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση. Ο χρόνος της μερικής απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας όπως και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο του συγκρίσιμου εργαζόμενου αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

 • chrismore

  Καλησπέρα σας,
  Μια ερωτηση παρακαλώ…
  Εργαζόμενος που εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα, 4 ώρες ανά ημέρα, δικαιούται 22 ασφαλιστικές ημέρες (περίπου)? ή ισχύει και εδώ το +1 δηλαδή 25 ασφαλιστικά ημερομίσθια ή 26 κατά περίπτωση (αναλόγος τον μήνα)?
  Η αμοιβή του υπολογίζεται με ωρες αφού είναι ωρομίσθιος. Αν δεν υπήρχε η ειδικότητα του ως ωρομίσθιου θα υπολογίζονταν το ωρομίσθιο σύμφωνα με τα παραπάνω?
  Ευχαριστώ.

  • admin

   Συνήθως όταν οι ώρες δεν είναι πλήρης, ο ασφαλιζόμενος λαμβάνει 1 ένσημο για κάθε πραγματική ημέρα εργασίας, μέσο όρο 22.
   Η αμοιβή του είτε θα είναι με τις ώρες, όπου θα πρέπει κάθε μήνα να τις υπολογίζετε, είτε με το μέσο μισθό (τρόπος που συνιστάται).
   Επίσης δεν θα πρέπει να συγχέετε την ειδικότητα με τον όρο ωρομίσθιος.

   • chrismore

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Για να το ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου την απάντησή σας μου είπατε ότι όταν έχουμε εργαζόμενο 4ωρης απασχόλησης οι ασφαλιαστικές του εισφορές συμπίπτουν με τις πραγματικές ημέρες εργασίας και δεν έχουν το πρίμ του +1 ενσήμου ανά βδομάδα ασχέτως που εργάζονται 4 ώρες 5 ημέρες την εβδομάδα?
    Το ίδιο ισχύει και για έργαζόμενο που εργάζεται 4ημέρες 4ωρο και 1 8ωρό? σύνολο δηλαδή 5 ημέρες εργασίας και 24 ώρες εβδομαδιαίως?
    Ευχαριστώ.

    • admin

     Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, η μορφή εργασίας που αναφέρετε δεν προβλέπεται(μόνο για ορισμένες ειδικότητες, καθηγητές κτλ.). Επειδή όμως ούτε απαγορεύεται, και επειδή από όσο γνωρίζουμε το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει λάβει σαφή θέση, συνήθως τα Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης παραλαμβάνουν τις συμβάσεις αυτές. Σίγουρα από αυτές απορρέουν ερωτηματικά, όπως αυτό που αναφέρετε. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε εμπεριστατωμένη απάντηση, αλλά μόνο άποψη ότι δεν πέρνει το bonous. Καλύτερα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του ασφαλιστικού φορέα.

 • ergazomenos

  Γεια σας! Εχω μια απορια και σας παρακαλω αν μπορειτε να με βοηθησετε! Δουλευω 3 μερες την εβδομαδα σε μια επιχειρηση 8ωρο (παρασκευη-σαββατο-κυριακη) . Η ερωτηση μου ειναι αν την κυριακη θα επρεπε να παιρνω παραπανω χρηματα. Δεν το εχω καταλαβει καθολου και δεν ξερω που να ρωτησω. Δικαιουμαι ή θα επρεπε να δουλευω ολη την εβδομαδα για να παρω 75% παραπανω την κυριακη? Σας ευχαριστω πολυ.

  • admin

   Η προσαύξηση της Κυριακής Αργίας είναι ανά ώρα. Δεν σχετίζεται με την υπόλοιπή σας εργασία. Δικαιούστε προσαύξηση, δείτε http://ergatika.gr/programmata/oromistia/ αλλά μετατρέψτε πρώτα την μειωμένη σε πλήρη για να σας βγάλει σωστά αποτελέσματα.

 • Obi one Kenobi

  Καλησπέρα, θα μπορούσε κάποιος να μου στείλει την πηγή για την διάκριση των πραγματικών ημερών εργασίας με τις ασφαλιστικές ημέρες στους ημερομίσθιους ή να διαβάσω κάτι σχετικό επι αυτού?
  Όντως δεν μεταβάλλονται οι αποδοχές και οι εισφορές αλλά μόνο οι ασφαλιστικές ημέρες???

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ προκαταβολικά

  • admin

   Γενικός κανόνας: Ασφαλιστικές ημέρες = πραγματικές. Άρα 6ήμερος μέσο όρο 25 και καθιερώθηκε.
   Πενθήμερος δουλεύει ίδιες ώρες με τον εξαήμερο άρα για να μην αδικηθεί λαμβάνει και αυτός 25, για κάθε 5εργάσιμες + 1.
   Εκ περιτροπής 8 ώρο, 4ήμερο ή 3ήμερο λαμβάνουν επίσης το +1 (ευνοούνται).

Leave a Reply

  

  

  


× 1 = two