Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

638 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • Νικος

  Καλησπέρα. Δούλευα σε μια εταιρία του θείου μου 3 χρόνια τώρα. Με είχα με μισά ένσημα και δούλευα 8 ωρα καθημερινά. Εδώ και τρία χρόνια μου δίνουν μόνο έναντι κάθε μήνα 100 ευρώ. Και τώρα ισχυρίζονται ότι δεν πήγαινα για δουλειά και αυτό γιατί ελειψα 2 μέρες με χαρτί από το νοσοκομείο γιατί έφτασα 20 πίεση με όλα αυτά που έχω περάσει. Να σημειώσω ότι εδώ και 3 χρόνια δεν υπογράφω πουθενά ότι πληρώνομαι και φυσικά δεν με πληρώνει μέσω τράπεζας. Και ενώ μου είπαν ότι με απελυσαν λένε ότι δεν δικαιουμαι ούτε αποζημίωση ούτε τίποτα επειδή λένε έχω να πάω από τις 2 Οκτωβρίου για δουλειά. Τι πρέπει να κάνω?

  • admin

   Όταν μεσολαβούν οικογένειες οι υποθέσεις είναι πολύ δύσκολες. Γιατί είναι δυσδιάκριτα τα όρια της εργασίας και της οικογενειακής αλληλεγγύης.
   Εσείς θα κινηθείτε ως απλός εργαζόμενος. Ακολουθήστε τις διαδικασίες που σας προτείνουμε στο άρθρο.

 • Eddie

  Καλημέρα.
  Σας στέλνω αυτό το μήνυμα γιατί έχω ένα σοβαρό θέμα με την δουλειά μου. Δουλεύω εδώ και 8 χρόνια σαν εργάτης αποθήκης σε αλυσίδα σούπερμάρκετ και πριν από 2 χρόνια διαγνώστηκα με σοβαρό πρόβλημα στην μέση. Παρόλες τις συστάσεις και τις γνωματεύσεις των γιατρών , στην εργασία μου δεν δέχτηκαν να μου αλλάξουν πόστο όσο κι αν σύμφωνα με το βιογραφικό που τους προσκόμισα μαζί με τα χαρτιά των γιατρών , θα μπορούσα να απορροφηθώ σε διάφορα πόστα στην εταιρεία.
  Δυστυχώς λόγω της συνεχής καταπόνησης στο ίδιο πόστο , κόντεψα να χάσω το πόδι μου και έκανα ένα κατεπείγον χειρουργείο στην μέση με τον γιατρό να επιμένει πως απαγορεύεται να γυρίσω στο ίδιο πόστο.
  Ξαναπήγα και μίλησα στον προσωπάρχη για αλλαγή πόστου , ο οποίος όχι απλά μου ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να με αλλάξει για να μην υπάρχει προηγούμενο , μου είπε με ειρωνικό ύφος ότι “δεν θα γεμίσω τα μαγαζιά μας με “τέτοιους” . Όταν απόρησα και τον ρώτησα αν πρέπει να σακατευτώ τελείως ή να χάσω την δουλειά μου δηλώνοντας παραίτηση , μου είπε πως δεν είναι δικό του θέμα αυτό και ότι υπάρχει το νομικό τμήμα της εταιρείας αν χρειαστεί να παρέμβει για τον οποιοδήποτε λόγο.

  Πραγματικά έχω απελπιστεί διότι ήταν τέτοια η αντιμετώπιση του λες και δεν γνωρίζει εμένα και την γυναίκα μου που δουλεύουμε στην ίδια εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια και ξέρει ότι μεγαλώνουμε δύο παιδιά με πόσες δυσκολίες. Δεν ζήτησα κάτι παράλογο και ανέφικτο θεωρώ. Ζήτησα να δουλέψω σύμφωνα με τις δυνατότητες μου αλλά και τις αρκετές γνώσεις που έχω σε κάποιο άλλο πόστο.

  Σας παρακαλώ αν σας είναι εύκολο να μου δώσετε μία έστω και πρόχειρη απάντηση στο πως να το χειριστώ και τι εναλλακτικές μπορώ να έχω απεναντί τους. Να έχω μια μικρή εικόνα του τι μπορώ να κάνω.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και με συγχωρείτε για το μέγεθος του μηνύματος.

  • admin

   Τα πράγματα είναι απλά. Θα μιλήσετε με τον Ιατρό εργασίας. Αφού είναι επιχείρηση με πάνω από 50 άτομα, θα έχει γιατρό εργασίας. Εσείς θα τον βρείτε στους πίνακες προσωπικού που έχει υποχρέωση τη εταιρία να τον αναγράφει. Αυτός θα δώσει ξεκάθαρες οδηγίες στην επιχείρηση. Επίσης μπορείτε να λάβετε πληροφορίες από το αρμόδιο τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας.

 • nichrys4

  εργάζομαι σαν μισθωτός σε μια εταιρεία 12 χρόνια και μου χρωστάει μισθούς 6 μηνών το οποίο το κάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια. πληρώνει πάντα έναντι χωρίς να κλείνει η ψαλίδα και να τρώμε από τα προηγούμενα.
  στην επιθεώρηση δεν θα βγάλουμε άκρη να προβώ σε επίσχεση ή να κάνω κίνηση κατάσχεσης περιουσίας της σαν πιο δραστικό μέσο?

  • admin

   Η διαδικασία στην Επιθεώρηση είναι η απλούστερη και ανέξοδη. Η επίσχεση εάν συζητηθεί από κάποιο δικαστήριο μπορεί να κριθεί καταχρηστική (εξετάζεται ανά περίπτωση με άγνωστο αποτέλεσμα), εφόσον σας κάνει τακτικές καταβολές, ακόμα και μικρότερες του πλήρης μισθού. Για επισχέσεις και κατασχέσεις να συμβουλευτείτε δικηγόρο, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη.

 • George

  εργαζομαι 8 χρονια σε καφε-μπαρ.δεν εχω παρει ποτε δωρα και επιδοματα και δεν εχω υπογραψει ποτε μισθοδοσιες.τα ενσημα που κολλαω δεν ανταποκρινοντε στις μερες που δουλευω και τελευταια μειωθηκαν τα μεροκαματα γιατι εφερε και καποιον αλλον να εργαστει στη θεση μου.μου ζητηθηκε να γινει μια εικονικη απολυση να παρω το ταμειο ανεργειας και να μου κανουν μια προσληψη σε 15 μερες παλι και να με δηλωνουν ενα μεροκαματο ετσι ωστε να παιρνω μειωμενο το ταμειο και καποια ¨μαυρα” μεροκαματα.τι μου προτεινεται να κανω;ευχαριστω πολυ!

  • admin

   το πρόστιμο για τον αδήλωτο είναι 10550 €. Το πρόστιμο για αδήλωτο εργαζόμενο που είναι στο ταμείο ανεργίας και έχει απολυθεί από την ίδια επιχείρηση είναι επιπλέον 5000. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε παράνομη συμφωνία.

   • George

    και μια τελευταια ερωτηση.τι δικαιουμαι αυτα τα 8 χρονια σε περιπτωση που δεν κρατηθει η συμφωνια για τις μερες εργασιας και πως μπορω να τα διεκδικισω;ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

 • Christos

  Ο εργοδότης μου έχει καταδικαστεί σε πληρωμή της αποζημίωσης απόλυσής μου. Εδώ και καιρό (χρόνια δλδ) δεν έχω δει χρήματα στον λογαριασμό μου.
  Πως μπορεί να εκτελεστεί η απόφαση του Δικαστηρίου;
  Ο δικηγόρος είπε ότι πρέπει να πάω σε Δικαστικό επιμελητή για να κάνω κατάσχεση.
  Πόσα είναι τα έξοδα δικαστικού επιμελητή? Μπορώ να κάνω κάτι να γλιτώσω την διαδικασία της κατάσχεσης?

 • Έκανα πρόσφατα καταγγελία στο πρώην αφεντικό μου διότι δεν με ασφαλιζε και για να κερδίσω τα νόμιμα μάλιστα υπέστη ένα τεράστιο και αρκετά καλό προσθημο. Όταν γίνει η δική με τον επιθεωρητή και βγάλει τα νόμιμα που δικαιούμαι εγώ μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θα τα παραλάβω;;;

  • admin

   Δεν εκδίδει η επιθεώρηση εργασίας εντολές πληρωμής. Θα προσπαθήσει να σας φέρει σε συμβιβασμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο εργαζόμενος λαμβάνει τα χρήματα με το που ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς ο εργοδότης για να αποφύγει συνέπειες καταβάλει τα οφειλόμενα, και περιπτώσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια και έχουν άγνωστο αποτέλεσμα.

 • tatiana.F

  Καλησπερα .Δουλεύο σε ξενοδοχείο και ολους εκει μεσα μας εχουν με ενα ένσημο και μια μερα την βδομαδα δηλωμένοι,αν και δουλεύομαι καθε μερα ..Αργει να μας πληρώσει παντα.. Πως γίνεται να κανουμε ανώνυμη καταγγελία επειδή αν μάθει ποιος την εκανε θα τον διώξει και φοβομαστε ..να γυνει κατι..να ερθει καποιος για ελεγχο αγανακτησαμε. συγγνώμη για τα χαλια ελληνικα ..

 • vasilis

  καλησπέρα σας, μπορω να κάνω ανώνυμη καταγγελία σε συνταξιούχο του οαεε που έχει ανοίξει στο όνομα της γυναίκας του? ο λόγος είναι ότι απέλυσαν τον αδελφό μου γιατί μόλις πήρε αυτός σύνταξη πήγε να αναλάβει το μαγαζί και δεν τον χρειάζοταν.

  • admin

   Εφόσον είναι ατομική επιχείρηση στης γυναίκας του, μπορεί να υποβοηθάει. Τα όρια όμως υποβοηθάω ή απασχολούμε ή διαχειρίζουμε πλήρως την επιχείρηση, είναι δύσκολο να αποδειχθούν.

 • Ελευθερία Πέτρου

  Γεια σας,

  Να σας ρωτησω;

  Χθες, εκδικάστηκε από την επιθεώρηση εργασίας, στην Ευελπίδων, ο πρώην εργοδότης μου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε, με χρηματικό πρόστιμο 1700 ευρώ και φυλάκιση 9 μηνών.

  Καταδικάστηκε ερήμην. Δεν μπορώ να τον βρω πουθενα!

  Προφανώς χάνω τα χρήματα που μου οφείλει. Υπάρχει κάποια αποζημίωση από το κράτος που μπορώ να εισπράξω;

 • Φώτης

  Καλησπέρα δούλευα σεζόν στην Κρήτη έφυγα και ακόμα δεν με έχουν πληρώσει και μου λένε ότι θα μου τα στείλουν μέσω τράπεζας αλλά πέρασε πολύς καιρός κι ακόμα να τα στείλουν τους παίρνω τηλέφωνο και δεν το σηκώνουν τι μπορώ να κάνω?

 • Μαρια

  Δούλεψα ένα χρόνο σαν γηροκομος, με μιστός 500 και χωρίς ασφάλεια, στο τέλος είχαμε κάποιους διαφωνίες με την κόρη του πάππου, και όταν της είπα πως θα κάνω καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία με πέταξε στο δρόμο μέσα στη νύχτα! Πέρασαν δυο μήνες από τότε ,και η ερώτηση νου είναι: Μπορώ να την κάνω καταγγελία και να μου πλήρωση το ΙΚΑ, χωρείς να έχω σύμβαση εργασίας: Και αν ναι, με πιο τρόπο;

  • admin

   υπάρχει διαδικασία στο ΙΚΑ με τη οποία μπορείτε να διεκδικήσετε την ασφάλισή σας.
   Καλό θα είναι να έχετε κάποια στοιχεία να την αποδείξετε, άλλως μάρτυρες.

 • katerina

  καλησπερα σας .δουλευα σε μια επιχειρηση με 4μηνη συμβαση με 40 ωρες εργασιας εβδομαδιαιως ολα υπογεγραμενα
  μετα απο 4 μηνες μου ζητηθηκε να υπογραψω οτι θα δουλευω 20 ωρες εβδομαδιαιως και ο μισθος θα ειναι ιδιος με πριν που δουλευα 40ωρες.το επεγραψα και μετα απο 20 μερες δηλωσα παραιτηση
  πηγα να πληρωθω και μου εδωσε οτι λευτα δικαιουμουν με βαση τις 20 ωρες εβδομαδιαιως
  μπορω να καταγγειλω αυτην την συμπεριφορα/?

  • admin

   μπορείτε να κάνετε καταγγελία. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι υπήρχε συμφωνία να λαμβάνετε ολόκληρο μισθό. Καλό θα είναι να έχετε κάποια στοιχεία για τα λεγόμενα σας.

 • margarita

  ‘Ερώτηση:
  ‘Οταν κάποιος παίρνει ταμείο ανεργίας και πηγαίνει σε εργοδότη ο οποίος του υπόσχεται πρόσληψη αλλά δεν την κάνει. ‘Εχουν περάσει 4 μήνες ο εργαζόμενος συνεχίζει να παίρνει ταμείο ανεργίας από ΟΑΕΔ και 600 ευρώ μαύρα από τον εργοδότη. ‘Εαν καταγγείλει τον εργοδότη τον 5ο μήνα έχει κυρώσεις και ο εργαζόμενος;

  • admin

   Να μιλήσετε με το αρμόδιο κατάστημα του ΟΑΕΔ και να αναγγείλετε το γεγονός. Το πιθανότερο είναι πως θα σας ζητηθούν τα επιδόματα πίσω και πως το ΙΚΑ θα κινήσει διαδικασίες καταλογισμού των ενσήμων. Θα πρέπει να δηλωθεί αυτή η σχέση εργασίας, άλλως, σε πιθανό έλεγχο, ο εργοδότης θα έχει την κύρωση των 10500 € για την αδήλωτη εργασία και 3000 για την λήψη από εσάς του επιδόματος ανεργίας.

 • effy

  Καλησπερα. πως μπορω να κινηθω εναντι στο αφεντικο μου που ενω δουλευα 3-4 μερες την εβδομάδα μου κολλουσε 2 ενσημα το μηνα. το ιδιο κανει σε ολες τις κοπελες στο μαγαζι

 • kostas

  καλησπερα.Δουλευα σε ξεν\χειο στη ροδο και μου οφειλη2 μηνες(σεπτ.οκτμ.)εχο κανει καταγγελια στην επ.εργασιας αλλα τιποτα.τους καλουν αλα δεν παρουσιαζοντε.τι να κανο?help..

  • admin

   Έχουν κυρώσεις εάν δεν προσέρχονται στη διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Έάν δεν παραλαμβάνουν τις προσκλήσεις βρείτε εσείς ένα τρόπο να τις επιδόσετε.
   Τέλος μπορείτε να υποβάλετε και μήνυση (μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας δεν θα καταβάλετε παράβολο, αρκεί να στοιχειοθετείται παράβαση εκκαθαρισμένη και όχι κάτι που πρέπει να αποδειχτεί.

 • karolina

  καλησπέρα πηγα να δουλεψω σε κατάστημα της πλακας για 3 μερες οι οποιες ηταν την κυριακη και την 25 που η μια είναι αργια και η μια αργια με ηθελε να δουλεψω 10 ωρες για 25 ευρω και 6 ημερο ερωτησεις της μερες της αργιας δεν επρεπε να πληρωθω περιισοτερα?επισης 6 ημερο επιτρεπεται?και τριτον στο μαγαζι της αφηνει υπευθυνο το γιο της ο οποιος μονο ξεπορτισει 17 και ένα παιδι 18 που κανει το ιδιο αυτή καθεται στο σπιτι και παρακολουθεί με καμερες και τελος εχει ένα κοριτσι που δουλευει εκει από 14,5 τωρα είναι 16 δεν ξερω καν αν επιτρεπεται αυτό επισεις εχει 2 σακουλες η μια του μαγαζιου και η άλλη κινεζικες της εχει και χυμα στο παγκο δεν κοβει αποδειξεις όλα αυτά επιτρέπονται και που εχει ανηλικη οι οποια σπουδασει και τν κρατα τα σαββατοκύριακα 10 ωρο εως και 12 ωρο και της διακοπες?

  • admin

   Η αργίες έχουν προσαύξηση 75%. Οι ανήλικοι πρέπει να έχουν βιβλιάριο ανηλίκου και δεν μπορούν να δουλεύουν νύκτες και υπερωρίες.
   Εάν δεν προβλέπει κάποια σύμβαση σε ισχύ πενθήμερο μπορεί να δουλεύει κάποιος ήμερο επί 6 ώρες και 40 λεπτά.

 • Εργαζομαι 10+ χρονια σε μια εταιρεια, τα τελευταια 2 χρονια μου χρωστουν πανω απο 15 μηνες μισθους. Αν κανω καταγγελια για τα λευτα που μου χρωστανε, θα πρεπει να αποχωρησω απο την εταιρεια ακομα και αν το δεχτουν, και ερθουμε σε συμφωνια για την εξοφληση, σιγουρα οχι αμεσα. Εγω τι πρεπει να κανω για να γρφτω στον ΟΑΕΔ και να παρω επιδομα εργασιας?

  • admin

   Δεν είστε υποχρεωμένος να αποχωρίσετε εάν κάνετε καταγγελία.
   Στο ταμείο θα μπείτε εάν απολυθείτε.
   Επειδή σας οφείλουν όμως πολλά ημερομίσθια, μπορείτε να καταγγείλετε εις βάρος του εργοδότη την εργασιακή σχέση. (ίσως οδηγηθείτε έτσι στα δικαστήρια).

 • DA

  Σχετικά με τη διαφορά στην οποία προαναφέρθηκα, θα μπορούσε να τεθεί ενώπιών σας, με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς;

  • admin

   Το ergatika.gr δεν αποτελεί επίσημο site. Από όσο γνωρίζουμε όμως το ΣΕΠΕ επιλαμβάνεται θέματα μόνο ιδιωτικού εργατικού δικαίου.

 • DA

  Eίμαι δικηγόρος και το ερώτημα αφορά πελάτισσά μου. Είναι εκπαιδευτικός, διορισμένη σε ιδιωτικό σχολείο. Έχει υποβάλλει αίτημα για την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, αλλά το Υπουργείο δεν την εγκρίνει, διότι το σχολείο δεν κινεί τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτή. Για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά προβλέπονται κυρώσεις κατά του σχολείου, ώστε να μπορέσει η κοπέλα να κινηθεί νομικά, πιέζοντας το εκπαιδευτήριο να κινήσει της διαδικασίες και να μπορέσει να εγκριθεί η άδειά της;

 • Xristos

  Καλησπέρα!Εργάζομαι 6 χρόνια σαν οδηγός ταξί.Σε περίπτωση απόλυσης δικαιούμαι αποζημίωση?

 • maria

  στην επιχειρηση που εργαζομαι γινεται το εξης παραδοξο.υπαρχει ενα εντυπο οπου σημειωνουμε αν γινει καποια αλλαγη στις ωρες εργασιας μας καθως κ τις υπερωριες μας.οταν ομως ξεκινησει το κανονικο ωραριο μας το χαρτι αυτο σκιζεται κ ετσι δεν φαινονται πουθενα οι υπερωριες μας.αυτο γινεται για να καλυφθει η επιχειρηση σε περιπτωση ελεγχου απο το ικα αλλα εμεις ως εργαζομενοι πως μπορουμε να το δεχθουμε οταν ετσι δεν μπορουμε οχι μονο να διεκδικισουμε τις ωρες μας αλλα ουτε κ τολμαμε να το αναφερουμε μιας κ υπαρχει ο φοβος της απολυσης?

  • admin

   Να το βγάζετε φωτοτυπία και να το κρατάτε, ή να το βγάζετε φωτογραφία. Έτσι θα έχετε τεκμήρια να αποδείξετε τις ώρες αυτές.

 • καλησπέρα σας
  Εργάζομαι σε μια εταιρία 2 χρόνια ακριβώς παρόλα αυτά ,έχω ασφάλεια μετά τον πρωτο χρονο εργασίας και αυτή ημιαπασχοληση. Αμείβομαι δηλαδή τα νόμιμα χρήματα μεσω τραπεζης και τα υπολοιπα , εκτος , δηλαδη στο χέρι. Τελευταία αμείβομαι μονο τα χρήματα της τράπεζας . Δηλαδη εργαζομαι οχτω ωρες και αμείβομαι για τέσσερις.
  ο εργοδότης μου αρνείται να με πληρώσει λέγοντας οτι εαν δεν θέλω έτσι μπορώ να παραιτηθώ.
  τι πιστεύεται οτι θα μπορούσα να κάνω ??

  • admin

   Να κρατάτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εργάζεστε 8 ώρες την ημέρα. Εάν θέλετε, μπορείτε να καταγγείλετε το γεγονός στο 15512 και η Επιθεώρηση Εργασίας θα προγραμματίσει έλεγχο. Αρκεί τότε να μιλήσετε στον έλεγχο και να πείτε το πόσες ώρες δουλεύετε. Θα ήταν καλό στη καταγγελία να αναφέρετε ποιες ώρες εργάζεστε αδήλωτος για να υπάρξει ένα ακόμα τεκμήριο.

 • poimenas

  εργαζομαι νοσηλευτης στην ψυχιατρικη κλινικη “….”. Σημερα μας ανακοινωσαν οτι κοβουν το επιδομα εξομαλυνσης,το οποιο για μενα ειναι πανω απο 300ευρω το μηνα.εχουν αυτο το δικαιωμα?

  • admin

   Εάν αναφέρεται ως οικειοθελή παροχή ή επίδομα ελευθεριότητας, ή με όρο ότι είναι μονομερώς ανακλητό (ή κάπως έτσι), τότε μπορεί να το κόψει (εφόσον δεν θίγονται τα ελάχιστα όρια).

 • st

  Εργαζομαι με πενταμηνη συμβαση μετα απο προκυρηξη του οαεδ, σε δημοτικα ιατρεια καποιου δημου,οπου αντιμετωπιζω προβλημα,καθως με υποχρεωνουν οι προισταμενοι εκει να κανω τελειως διαφορετικα πραγματα απο αυτα της ειδικοτητας μου συμφωνα με την οποια παντα εχω προσληφθει,επιτακτικα και υπο την εννοια της διαταγης και της προειδοποιησης-απειλης,οτι αν δεν τα εκτελεσω θα μετακινηθω οπου θελουν εκεινοι κανοντας πραγματα ασχετα με την ειδικοτητα μου.Ειναι νομιμο κατι τετοιο και που μπορω να απευθυνθω ωστε να μαθω τα νομιμα δικαιωματα μου περι του θεματος αυτου;

  • admin

   Η απάντηση σε ανάλογα θέματα ποτέ δεν είναι εύκολη, και εξαρτάται από τις λεπτομέρειες. Δηλαδή:
   Έχει δουλειά στην ειδικότητά σας, αλλά αυτοί σας δίνουν να κάνετε άσχετα πράγματα;
   Και ποιος κάνει τη δουλειά της ειδικότητά σας; κάποιος παλαιότερος και πιο έμπειρος ή κάποιος από μία άλλη άσχετη ειδικότητα αλλά είναι ευκολότερη εργασία και την κάνει κάποιος ευνοούμενος;
   Το κάνουν καταχρηστικά για να σας δημιουργήσουν πρόβλημα ή αυτές είναι οι ανάγκες την μονάδας; κτλ κτλ

 • qwerty

  Καλησπερα εργαζομαι ως υπαλληλος και ο “εργοδοτης” μας υποχρεωνει να περνουμε 2 μερες τον μηνα αδεια “γιατι ετσι λεει η νομοθεσια” μας λεει και σε οποιον αρεσει.
  Θελω να ρωτησω κατα ποσο ειναι νομιμο αυτο;; και ακομα θελω να ρωτησω για τα ρεπο, ποσα δικαιουμαστε το μηνα;
  Ευχαριστω.

 • sdim

  Καλησπέρα,

  Εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς ένσημα 1,5 χρόνο , με απέλυσε και δεν μου έδωσε αποζημίωση και γενικότερα τίποτα εκτός από τον μισθό μου. Στην περίπτωση που κάνω καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ,θα έχω κυρώσεις και εγώ που εργαζόμουν χωρίς ένσημα? (στοιχεία για τις μηνιαίες πληρωμές διαθέτω)

  Σας ευχαριστώ

  • admin

   Εσείς δεν θα έχετε κυρώσεις. Εάν έχετε στοιχεία πιθανότατα θα δικαιωθείτε. Για τα ένσημα να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ.

 • elly

  Καλημερα σας,
  Δουλευα σε ενα τουριστικο γραφειο 1,5 χρονο αλλα αρχισε να μου κολλαει ενσημα πριν 3 μηνες.Επειδη ομως μου χρωστουσε το μισο δεκεμβριο συν το δωρο συν το μισο ιανουαριο που ειχα δουλεψει αποχωρησα.Το θεμα ειναι οτι αρνηθηκε να μου δωσει ολα τα λεφτα που επρεπε να παρω κανονικα (976 ευρω) πηρα μονο 650 ευρω, λεγοντας οτι αν δεν υπογραψω να τα παρω και να φυγω δεν θα τα παρω ουτε αυτα.Τωρα δυστυχως εχω υπογραψει ηδη γιατι με συμβουλεψανε αργα να στραφω προς την Επιθεωρηση Εργασιας.Μπορω να κανω κατι ??

  • admin

   Πάρα πολύ δύσκολα θα δικαιωθείτε κάτι εφόσον έχετε υπογράψει. Και αυτό μάλλον μετά από δικαστικό αγώνα.

 • Καλημέρα εργαζομαι σε μια εταιρία για πάνω από 10 χρόνια εδώ και έναν χρόνο με πληρώνουν με έναντι μου χροστουν Πόλα. Αν κάνω καταγγελία μπορώ να πάρω επίδομα ανεργίας ? Γιατί με οδηγούν στην παραίτηση.

  • admin

   Υπό προϋποθέσεις μπορείτε. Να καταγγείλετε δηλαδή την εργασιακή σχέση εις βάρος του εργοδότη. Να συνεννοηθείτε με το αρμόδιο τμήμα του ΟΑΕΔ να μην έχετε πρόβλημα.

 • Ευαγγελία

  Καλημέρα σας!
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Σε μια Δημόσια Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος έχει δικαίωμα αξιολογήσεις από τη στιγμή που έχει διενεργηθεί ΕΔΕ και εκκρεμεί το Ποινικό Δικαστήριο εις βάρος του;
  Αν ναι πως μπορεί να διασφαλιστεί ο υπάλληλος και ποιες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει;
  Σας ευχαριστώ.
  Με εκτίμηση.

 • Μιχάλης

  Σας ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

  

  

  


× 8 = seventy two