Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Ειδική Άδεια Θηλασμού και φροντίδας τέκνου (οι 30 μήνες ισχύουν μετά την λήξη του 9μήνου του ΟΑΕΔ)

Μεγάλη ανατροπή έρχεται στο θέμα του μειωμένου ωραρίου που λαμβάνουν οι νέες μητέρες, καθώς σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ΄αρ. 124/20-06-2018), την οποία έκανε αποδεχτή η Υπουργός Εργασίας, η χορήγηση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α) (διάρκειας έξι μηνών που λαμβάνεται από τον ΟΑΕΔ), δεν επηρεάζει τη διάρκεια της ειδικής άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιού και χορηγείται. Δηλαδή το μειωμένο ωράριο ξεκινάει από την λήξη του εξαμήνου του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά στην μεν περίπτωση συμφωνίας περί παροχής ισόχρονης με το μειωμένο ωράριο άδειας, αμέσως μετά από αυτήν, στην δε περίπτωση μη λήψης ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, μετά την ειδική άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας), στη συνέχεια δε, ακολουθεί η ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο) διάρκειας τριάντα μηνών ή όπως αλλιώς η άδεια αυτή έχει συμφωνηθεί εναλλακτικά μεταξύ εργαζομένης(ου) και εργοδότη.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ

Διευκρινίζονται οι όροι:

Άδεια Μητρότητας = άδεια τοκετού και λοχείας = 8 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Άδεια Προστασίας Μητρότητας = Άδεια ΟΑΕΔ = 6 μήνες με αμοιβή από τον ΟΑΕΔ   (9 μήνες από 29-11-2022) Αρ. 43 Ν. 4997/2022 (ΦΕΚ 219/Α) και άρθρο 83 για ΙΔΟΧ.

Άδεια Θηλασμού και Φροντίδας Παιδιού = μειωμένο ωράριο = 30 μήνες από την επιστροφή στην εργασίας μετά την Άδεια Μητρότητας, πλέον από την Άδεια Προστασίας Μητρότητας.

6 comments to Ειδική Άδεια Θηλασμού και φροντίδας τέκνου (οι 30 μήνες ισχύουν μετά την λήξη του 9μήνου του ΟΑΕΔ)

  • Αγάπη Καιρακλιδη

    Τελειώνει το εξάμηνο του οαεδ και πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου όμως θέλουν να με στείλουν μακριά από το σπίτι μου(37χιλιομετρα),τι λέει ο νόμος?

    • admin

      Στην ατομική σας σύμβαση αναφέρεται τόπος εργασίας?
      Αρμόδια για την κρίση της καταχρηστικότητας μια τέτοιας ενέργειας είναι τα δικαστήρια και η κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει την διαφορά

  • TK

    Καλησπέρα,
    προσπαθώ να βρω μια απάντηση στο εξής. Βρίσκομαι σε άδεια φροντίδας παιδιού, κατά την οποία αντί για μειωμένο ωράριο καθημερινά έχω συμφωνήσει με τον εργοδότη μου να παίρνω μία ημέρα την εβδομάδα “ρεπό” συγκεντρωτικά, την Παρασκευή. Σε αυτές τις ημέρες υπολογίζονται και οι αργίες; Δηλ. φέτος που Πρωτομαγιά, Χριστουγεννα & Πρωτοχρονιά είναι Παρασκευή, τις χάνω ή τις παίρνω πλέον μια άλλη ημέρα;
    Σας ευχαριστω πολύ

  • ΠΟΠΗ

    Καλή Χρονιά.

    Σε τράπεζες και ναυτιλιακές , λόγω ευνοικότερων όρων στις επιχειρησιακές συμβάσεις (μειωμένο=με 6μηνο ΟΑΕΔ ) , που ο ΟΑΕΔ απέριπτε το αίτημα του 6μήνου, πλέον τι θα ισχύει?

    Ευχαριστώ

    • admin

      Δεν αλλάζει κάτι στον τομέα αυτό. Το έγγραφο αναφέρεται σε μία γενική περίπτωση του εργατικού δικαίου.

  • E.C.

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Εάν μια εργαζόμενη επιστρέψει στην εργασία της μετά τη λήξη του εξαμήνου του ΟΑΕΔ, κάνοντας χρήση της ειδικής άδειας θηλασμού και φροντίδας τέκνου, αποχωρώντας δηλαδή καθημερινά από την εργασία της μία ώρα νωρίτερα, για περίπου ένα μήνα και έπειτα αλλάξει εργοδότη, τι συμβαίνει ακριβώς? Ο νέος εργοδότης είναι υποχρεωμένος να της παρέχει το μειωμένο ωράριο για το χρόνο που υπολείπεται? Είναι στη διακριτική ευχέρεια του νέου εργοδότη αν θα της το παρέχει η όχι? Είναι στη διακριτική ευχέρεια της εργαζόμενης αν θα το ζητήσει ή όχι? Ή παύει να το δικαιούται εντελώς? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Leave a Reply

  

  

  


2 − = one