Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

638 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • Paraskevi D.N.

  Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά.

  Εργάζομαι από τις 3/10/2011 σε ταξιδιωτικό γραφείο των Αθηνών. Ο διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, είχε υποσχεθεί (υπάρχει ηλεκτρονική επικοινωνία) να με ασφαλίσει και να μου δώσει τον βασικό μισθό, σύμφωνα και με τα πτυχία/μεταπτυχιακά κλπ που κατέχω. Τελικά με προσέλαβε με 700 ευρώ και μου είπε να κάνω υπομονή διότι δεν μπορούσε να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, και να ξεκινήσει η δουλειά με τα ταξίδια. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα το κάνει αναδρομικά. Έκανε αύξηση στο μισθό μου, μετά από πολλές πιέσεις εκ μέρους μου, μιας και δούλευα υπερωρίες και σάββατο, χωρίς να πληρώνομαι επιπλέον. Από τον Μάρτιο του 2012, κάθε φορά που έφερνα το θέμα για το ΙΚΑ, η συζήτηση κατέληγε σε διένεξη και με απειλούσε ότι θα με διώξει και δεν θα πάρω ούτε τον μισθό μου. Μέχρι σήμερα δεν με έχει ασφαλίσει παρόλες τις ενοχλήσεις μου, ενώ τον Οκτώβριο μου είπε “να σηκωθώ να φύγω”, επειδή όπως είπε “τολμούσα να απαιτήσω το ΙΚΑ μου, ενώ υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν ούτε δουλειά”. Ο συνέταιρός του, που επίσης τον πίεζε να με ασφαλίσει, παρενέβη και δεν με έδιωξε ο διαχειριστής, όμως όπως έμαθα, ο διαχειριστής στις ΕΠΕ έχει δικαίωμα να απολύσει, προσλάβει και γενικά να κάνει ό,τι θέλει, ενώ ο άλλος εταίρος δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό.
  Τυχαία, έπεσε στα χέρια μου, ένα mail του (πριν λίγες μέρες) στο οποίο με αποκαλεί “παλιάνθρωπο” και ότι “λέω ψέμματα” για την εργασιακή σχέση μου με την εταιρεία, και προσπαθεί να παρουσιάσει ότι δεν δούλευα με μισθό, αλλά κάποιες μέρες/ώρες, με απόδειξη δαπάνης, κάτι φυσικά που δεν ισχύει, κι έχω αλληλογραφία και μάρτυρες ότι όχι απλά δούλευα, αλλά με εκμεταλλεύοταν υπέρ το δέον.2-3 φορές έκοψε απόδειξη δαπάνης, λέγοντας μου ότι χρειάζεται “μαύρα” για να καλύψει το δικό μου μισθό αλλά και της καθαρίστριας, που δεν είναι κι αυτή ασφαλισμένη, αλλά επειδή είναι η πεθερά του,δεν με αφορά η επαγγελματική σχέση που έχουν. Είχε μάλιστα το θράσος, πριν 10 περίπου μέρες, να μου πει να με…προσλάβει! Μετά από 1 χρόνο και 3 μήνες. Ο δικηγόρος μου, με συμβούλεψε να μην το δεχτώ, διότι ελίσσεται εκ του πονηρού και το κάνει για να με διώξει αμέσως μετά την πρόσληψη και να φανεί εντάξει προς την Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και να με απολύσει χωρίς αποζημίωση. Όταν τον ενημέρωσα γραπτώς ότι πρέπει να καταβάλει τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές καθώς και την αποζημίωση που οφείλει, εφόσον με απολύει (και μάλιστα, χωρίς καν να με προειδοποιήσει νωρίτερα), είπε ότι δεν μπορώ να του κάνω τίποτα.
  Θα ήθελα να προβώ σε άμεση καταγγελία, γι αυτό σας παρακαλώ θερμά, όπως με ενημερώσετε που πρέπει να απευθυνθώ και τι με συμβουλεύετε να κάνω. (Έχω μάλιστα και ειρωνικότατο mail του, που παραδέχεται ότι “με κοροϊδεψε και δεν μου έχει ΙΚΑ”.)
  Υπάρχει περίπτωση αν κάνω καταγγελία από τη νέα χρονιά να μην αναγνωριστεί και η χρονική περίοδος εργασίας μου, και τα περί ΙΚΑ και αποζημίωσης?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και την απάντησή σας.
  Με εκτίμηση
  Παρασκευή Δ.Ν.

  • admin

   Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα μηνύματα, θα πρέπει να συλλέγετε στοιχεία για να μπορείτε να αποδείξετε τις πραγματοποιηθείσες ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστείτε μάρτυρες. Μάρτυρες όμως πιθανότατα θα φέρει και η άλλη πλευρά και θα είναι στην ουσία ο λόγος σας με το λόγο του. Σας προτείνουμε να κάνετε αναλυτικότατη καταγραφή για τις ώρες και τις ημέρες που έχετε απασχοληθεί, ώστε να μην είναι η καταγγελία σας αόριστη. Κάθε στοιχείο, όπως μηνύματα, έγγραφα και έντυπα που εμφανίζεται η υπογραφή σας ή η ενέργειά σας θα σας φανεί χρήσιμο. Επίσης στοιχεία για το ότι υπήρχε σχέση εξαρτημένης και όχι ανεξάρτητης εργασίας. Ότι δηλαδή σας καθόριζε το ωράριο, τον τόπο εργασίας κτλ.
   Στο ΙΚΑ η διαδικασία είναι ανέξοδη και προβλέπει μάρτυρες.

 • Δουλευω σε ορυχειο σε εναν εργολαβο της Δ.Ε.Η απο 5 Σεπτεμβρη εως και 21/12/2012 και συνεχιζω να δουλευω ακομα και σημερα.. Στην συμβαση μου εχω υπογραψει 5 μερες την εβδομαδα δουλειας, 40 ωρες εβδομαδιαιος, απο τις 07:00-15:00 με 27,49ευρο ημερομισθιο και καταβολη αποδοχων καθε τελος του μηνα. Πληρωνομαστε με 22 ευρο τον μηνα και κανουμε υπερωριες εως και τις 9 το βραδυ και δουλευουμε ΣαββατοΚυριακα,Πασχα, Χριστουγεννα, Πρωτοχρονια… Εχω παρει 592 ευρω μεχρι σημερα και 15 ενσυμα με πακετο καλυψης(101) πιο κατω και απο καθαριστριες τιποτα παραπανω. Πηγαμε πολλες φορες ολοι οι συναδελφοι μαζι να ζητησουμε τα λεφτα μας και το μονο που πηραμε ειναι απολυσεις και αστεια οπως (τι τα θελετε τα λεφτα, να παρετε κολωνια στις γκομενες???) Τ ι πρεπει να κανουμε για να παρουμε τα λεφτα μας??? Δικουμαστε δωρο χριστουγεννων???

 • Nikos_23

  καλησπερα,απολυθηκα πριν 2 βδομαδες,δεν εχω λαβει ουτε αποζημιωση ουτε τα οφειλουμενα,μου εχει 4 δωρα και εμαθα οτι με ειχε δειλωσει με μισα ενσιμα,οταν του ζητησα τα χρηματα με απειλησε και ειπε οτι δεν μου χρωσταει τιποτα.τι μπορω να κανω?

  • admin

   Εάν δεν έχει αποδείξεις ότι σας έχει εξοφλήσει έχετε ένα “όπλο”. Όσον αφορά ότι σας είχε δηλώσει ημιαπασχόληση θα πρέπει να έχετε στοιχεία να το αποδείξετε, άλλως μάρτυρες.

 • Δημητρης

  Δουλευω εδω και εναν χρονο σε μια εταιρια που ολο μου υποσχοτανε οτι θα με βαλει στο ικα τελικα σημερα μου ανακοινωσε πρωτα οτι θα μου δωσει δωρο 300 ευρω ενω ο μισθος μου ειναι στα 720 και οτι ετσι κανει σε ολους αυτα τα χρονια, και στο ικα δεν με βαζει γιαυτο το λογο οτι θα πρεπει να μου δινει δωρα και να μου κολαει ενσημα και δεν βγαινει.αυτο συμβαινει σε ολους τους υπαλληλους του εκει μεσα!!τι μπορω να κανω?αποδειχτικα περα απο μαρτυρες οτι δουλευω εκει ? η επιθεωρηση μετα την καταγκελια μου ποτε ερχεται??

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ. Την συγκεκριμένη περίοδο καλύτερα να απευθυνθείτε στην υπηρεσία ειδικών ελέγχων του ΙΚΑ. Στον έλεγχο να αποκαλύψετε όλα τα θέματα που σας αφορούν.

 • georgia

  Καλησπέρα σας, δουλεύω ως προισταμένη νοσηλεύτρια 5ωρη και ο εργοδότης μου μου με δηλώνει στο ικα ως πρακτική νοσοκόμα,( η συμβαση που έχουμε υπογράψει εχει τον τίτλο προισταμένη νοσηλευτρια, αορίστου χρόνου). Τι μπορω να κάνω σε αυτή την περιπτωση? Είναι σωστό αυτο που κάνει? Δεν θα αναγνωρίζεται η προυπηρεσία μου αργότερα έτσι δεν είναι? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • admin

   Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να έχετε πρόβλημα στο μέλλον. Εάν δηλαδή το επάγγελμά σας απαιτεί ειδικές άδειες, αναβαθμίσεις διπλωμάτων, εάν αλλάζει η ασφάλιση (με ότι συνεπάγεται αυτό) κτλ.
   Διεκδικήστε την ορθή αναγραφή και ασφάλιση.

 • φαιη

  Παρακαλω θα ηθελα να παρω μια απαντηση ως προς την αδεια που δικαιουμαστε την ετησια.Δουλευω σε μια εταιρια εναν χρονο και ενα μηνα μου ειπαν οτι δικαουμαι 20 μερες . το καλοκαιρι πηρα 11 ημερες αδεια με συνεπεια το υπολοιπο να ειναι λογικα 9 . Ομωσ αφαιρουν απο τις εννεα μερες σαν αδεια τα θεοφανεια , την καθαρη δευτερα, την Μεγαλη παρασκευη και του αγιου Πνευματος, αρα μενουν μονο πεντε μερες υπολοιπο. Ειναι νομιμο αυτο η οχι.?Ξερω οτι τα θεοφανεια ειναι αργια οπως και η καθαρα Δευτερα ..για τις αλλες δυο δεν ξερω.

 • δουλευα σε μια επιχ/ση απο τον αυγουστο του 2011 με μισθο 650ευρω χωρις ασφαλεια αρχες του του2012 εκανα συμβαση με τον ιδιο μισθο και το μαρτιο με εκανε ωρομισθια με μισθο 285-300ευρω το μηνα αναλογα τις ωρες που δουλευα απολυθηκα το αυγουστο του 2012 δικαιουμαι δωρο χριστουγεννων και αν ναι πως θα το παρω??εχω κανει καταγγελια στην επιθεωρηση και ετοιμαζω αγωγη γιατι δεν βγαζω ακρη

  • admin

   Δυστυχώς η διαδικασία στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι συμφιλιωτική, άρα εάν δεν αποδεικνύεται εργασιακή σχέση δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, αλλά είναι εντελώς ανέξοδη. Εάν η διαφορά σας είναι πολύ μικρή ίσως τα δικαστικά έξοδα να είναι περισσότερα εάν θέλετε να κάνετε αγωγή. Η διαδικασία στον ασφαλιστικό φορέα όμως προβλέπει μάρτυρες και είναι επίσης ανέξοδη.

 • Αννα

  Καλησπέρα,εργάζομαι σε μια εταιρεία από τον Νοέμβριο του 2009 8ωρη (με μισθο 700€)η πρόσληψη μου όμως έγινε στις 12/4/2010 ως4ωρη.συμφωνησαμε ότι θα ήταν για λίγους μήνες έτσι κ αργότερα θα με δήλωνε στο ΙΚΑ κανονικά.δεν εγινε ποτε.τον Δεκέμβρη του 2011 έμεινα έγκυος κ λόγω αποκολλησης αποχώρησα από την εργασία μου με άδεια του ΙΚΑ από τις 4/1/2012 ως κ τις 25/6.μολις σήμερα με πλήρωσαν την κανονική μου άδεια κ τις μέρες ασθένειας μου(22 μέρες) όμως τα χρήματα που πήρα ήταν μόνο 470€,.ειπαν πως αυτά δικαιούμαι γιατί δεν εργάστηκα όλο τον χρόνο στην εταιρεία.πως μπορώ να μάθω τι δικαιούμαι κ που πρέπει να απευθυνθώ;
  Σημειωτέον δεν μπορώ να κάνω καταγγελία στον ίδιο χώρο εργάζεται κ η μητέρα μου κ φοβάμαι μη τη σταματησουν

  • admin

   Εάν οι διαφορές που έχετε είναι σχετικές με τα επιδόματα που λαμβάνετε από το ΙΚΑ, όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ εξειδικευμένα θέματα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το αρμόδιο τμήμα του ασφαλιστικού φορέα. Το θέμα σας γενικά είναι πολυδιάστατο, καθώς έχετε διαφυγόντα έσοδα το οποία θα λαμβάνατε εάν δηλωνόσασταν κανονικά, κάτι όμως που θα χρειαστείτε δικαστικό αγώνα να αποδείξετε και να δικαιωθείτε.

 • stratos

  καλησπερα με εχουν απολυσει απο το μαιο,μου χρωστανε λεφτα απο τα οποια μ εδωσαν πολυ λιγα σε σχεση με το ποσο,τι μπορω να κανω?

  • admin

   Ξεκινήστε με τη Διαδικασία της Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας που είναι εντελώς ανέξοδη.

 • δημητρης

  καλησπερα με εχουν απολυση στης 19/10/2012,δεν εχω παρει αποζημιωση και εχω να παρω δεδουλευμενα και το επιδομα χριστουγενων.η εταιρια εχει δικαστηριο για να ενταχθει στο αρθρο99 τον φεβρουαριο απο ‘σο γνωριζω.με επειρεαζει καπου αυτο?εινα καλο να κινηθω πριν απο το δικαστηριο του?

  • admin

   Συνήθως στη πράξη αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις των εργαζομένων, αλλά προμηθευτών και πιστωτών. Θα πρέπει να δείτε το κείμενο. Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσετε τόσο το καλύτερο.

 • Roberto

  Καλησπερα. Εργαζομουν σε μια ιδιωτικη εταιρεια για 11,5 χρονια σε καλη θεση. Απολυθηκα τελικα, επειδη ο νεος γενικος διευθυντης θελησε να με αντικαταστησει με δικο του ατομο που εφερε απο την προηγουμενη εταιρεια στην οποια εργαζοταν. Στοχος του ηταν να με κανει να παραιτηθω, κατι που δεν το καταφερε, κανοντας μου μειωση μισθου 30%, αν και στο υπολοιπο προσωπικο εγινε μειωση 15%. Τελικα, μου αφαιρεσε τις περισσοτερες απο τις αρμοδιοτητες μου και με παρουσιασε στον εργοδοτη μου, ως ακριβοπληρωμενο για αυτα που προσφερω. Εχω ακουσει οτι ειναι παρανομο να σε απολυσουν χωρις σοβαρο λογο, απλα αντικαθιστωντας σε απο αλλο ατομο. Ισχυει; Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • admin

   Ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να αιτιολογεί την απόλυση. Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση είναι κάτι το οποίο μπορεί να κριθεί (η καταχρηστικότητα) στα αρμόδια δικαστήρια. Εάν μπορέσετε να συνδέσετε την απόλυση με άνιση μεταχείριση, υποτιμητική συμπεριφορά κτλ. ίσως δικαστικώς έχετε ελπίδες.

 • a.a

  kalispera!ergazomai se mia etaireia psyxokoinwnikhs ygeias kai eimai me sumvasi orismenou xronou me lixi stis 1/4/13.se periptwsi lixis tis symbasis prin apo tin kathorismeni hmeromhnia ginetai mono me kataggelia sumvasis apo ton ergazomeno??exoun na mas plirwsoun panw apo 6 mhnes kai olo to proswpiko katefyge sthn epithewrisi gia ergatikh diafora sthn opoia exw ypograpsei kai egw kai thelw na apoxwrhsw amesa.eimai kalimenh gia ta dedouleymena mou me oikiotheli apoxwrhsh?

  • admin

   Η αποχώρησή σας δεν σχετίζεται με τα δεδουλευμένα. Απλά δεν δικαιούστε αποζημίωση απόλυσης εάν αποχωρίσετε. Μόνο υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες ενέργειες και έγγραφα, και στην ουσία να καταγγείλετε την εργασιακή σχέση εις βάρος του εργοδότη, επειδή δεν σας πληρώνει.
   Υπό φυσιολογικές συνθήκες και ο εργαζόμενος υποχρεούται να ενημερώνει τον εργοδότη για την αποχώρησή του.

 • eyxaristw poli me boithisate poli… Tha proxorisw katalila… tha hthela na sas rwthsw kai kati allo mpika se auto to programma 3/5/12 dikaioumai dwro xristougenwn kai pasxa gt o ergodotis leei oxi giati den to grafei to programma.. alitheuei??

  • admin

   Θα πρέπει να δείτε τους ειδικούς όρους της σύμβασης, ή να ρωτήσετε τον ίδιο τον ΟΑΕΔ.

 • ioanna

  Καλησπέρα.
  Δούλευα σε ένα ιδιωτικό σχολείο σαν γραμματέας 2 μήνες. Τελευταία μέρα 17 Νοέμβρη. Έφυγα οικειοθελώς γιατί δεν πληρωνόμουν και δούλευα από τις 7:30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ γιατί είχε και απογευματινά μαθήματα και το κυριότερο ήταν ότι έβριζε το προσωπικό και εμένα προσωπικά. Δεν υπέγραφα κάπου είσοδο – έξοδο αλλά όλοι με βλέπανε και υπάρχουν πολλοί μάρτυρες γονείς και δάσκαλοι. Δεν ξέρω κατά πόσο θα ήθελαν να είναι μάρτυρες. Πως μπορώ να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου?

  • admin

   Από το κείμενό σας αντιλαμβάνομαι ότι έχετε καταλάβει τι πρέπει να κάνετε. Αφού δεν έχετε έγραφα στοιχεία, θα πρέπει να βρείτε μάρτυρες να στηρίξετε τις απαιτήσεις σας.
   Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι συμφιλιωτική, η διαδικασία στο ΙΚΑ ζητάει να προτείνετε μάρτυρες. Τέλος εάν πάτε στα δικαστήρια οι μάρτυρες θα σας χρειαστούν.

 • Geia sas.. eimai 23 xronwn… ergazomai se mia eteria shsthmatwn asfaleias edw kai kai 7 mhnes mesw enos programmatos oaed kai h simbasi einai 12mhnh kai grafei ekmathisi ergasiakis empireias me wres ergasias 9:00-17:00 kai mistho 468 mikta kai 420 kathara… wraia egw douleuw omws 10 – 12 wres kai alles fores kai parapanw kai feygw kai ektos se taxidia den m plirwnoun tpt parapanw omws… exw kourastei para poli ti mporw na kanw…?? exw apogoiteutei plirws apo oli tin katastash..

  • admin

   Να προσπαθήσετε να συλλέξετε στοιχεία για τα ωράρια που εργάζεστε για να τα χρησιμοποιήσετε σε ενέργειες διεκδίκησης δεδουλευμένων που ενδεχομένως θα ξεκινήσετε. Σε περίπτωση που συνεχίζεται η κατάσταση και προχωρήσετε σε καταγγελίες, ίσως να μπορέσετε να κοινοποιήσετε το θέμα και στον ΟΑΕΔ που επιδοτεί την εργασιακή σας σχέση.

 • xristina

  Καλημέρα,
  δουλεύω από το Νοέμβριο 1999 μεχρι σήμερα σε μία εταιρία τι αποζημείωση δικαιούμε. Τα δύο τελευταία χρόνια είχα λευχαιμία δεν εργαζόμουν έπερνα βοήθημα απο το ΙΚΑ. Επιστρέφοντας στο πρώτο μου μισθό
  και χωρίς καμμία γραπτή ενημέρωση μου έγινε μείωση μισθού.
  Σας ευχαριστώ.

 • MIKI

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ 01-12-1999 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΠΟ 02-09.10 ΕΩΣ 02-09-12 ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 67%. ΑΠΟ 03-09-12 ΕΧΩ ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ. ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΩ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  • admin

   ίσως να έχετε πρόβλημα με την αποζημίωση απόλυσης, καθώς έχετε υπερβεί τα όρια βραχείας ασθένειας. Βεβαίως η καταχρηστικότητα κρίνεται από τα αρμόδια δικαστήρια.

 • Ελισάβετ

  Χίλια συγγνώμη, λάθος διατύπωση.

  Δεν εννοούσα αποζημίωση απόλυσης. Γνωρίζω ότι δεν δικαιούμαι κάτι τέτοιο βάσει νόμου.
  Μιλούσα για τις ατελείωτες ώρες υπερωριών που εργάστηκα και συνεχίζω να κάνω εκεί.
  Κάρτα παρουσίας δυστυχώς δεν υπάρχει, να αποδείξω ότι βρισκόμουν στον χώρο ωστόσο
  είναι πολύ εύκολο και μπορώ να το κάνω με πολλαπλούς και αδιαμφισβήτητους τρόπους.
  Τουλάχιστον, να διεκδικήσω τα ένσημά μου, αν μη τι άλλο.

  Υποθέτω ότι μια καταγγελία στο ΙΚΑ είναι αρκετή για να γίνει αυτό?

  Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας

  • admin

   Η καταγγελία στο ΙΚΑ προβλέπει μάρτυρες αλλά θα σας βοηθήσει άμεσα μόνο στο ασφαλιστικό κομμάτι.
   Εμμέσως, η απόφαση του ΙΚΑ θα αποτελεί ένα έγγραφο με βαρύνουσα σημασία για τη συνέχεια της υπόθεσης.

 • Ελισάβετ

  Καλησπέρα σας,

  εργάζομαι σε μια εταιρία απο τον Ιούνιο. Τις πρώτες 9 μέρες ήταν δοκιμαστικά μου είπαν, οπότε κ δεν πληρωνόμουν και μετά θα ασφαλιζόμουν στο ΙΚΑ και θα πληρωνομουν κανονικά. Το πρόβλημα είναι ότι έχω πει πολλές φορές για την ασφαλισή μου κ έχει πάει Δεκέμβρης πια και τώρα μου λένε ότι παρ’ολο που δουλεύω full time θα ασφαλιστώ για part time. Επίσης, σε καθημερινή βάση εργάζομαι 10-15 ωρες χωρίς ουδέποτε να πληρωθω υπερωρία κ ασφαλως δεν τις παίρνω και σε άδεια.

  Τι κινήσεις μπορώ να κάνω για να διεκδικήσω κάποια αποζημείωση? γιατί δεν με βλεπω να παραμένω εκεί πολύ ακόμα υπό αυτές τις συνθήκες

  • admin

   Αποζημίωση απόλυσης δεν δικαιούστε, εφόσον έχετε πραγματική εργασιακή σχέση μικρότερη του έτους.
   Θα πρέπει όμως να πληρωθείτε για ΄κάθε ώρα που απασχοληθήκατε. Δεν υπάρχει δοκιμαστική΄περίοδος. Συλλέξτε στοιχεία να μπορέσετε να τεκμηριώσετε τις πραγματικές ώρες απασχόλησης(κάρτες παρουσίας, βιβλία δρομολογίων κτλ), άλλως θα χρειαστείτε μαρτυρίες.

 • Niko

  Σάς ευχαριστώ για την απαντήσει. Έχουμε συμφωνήσει στο ποσοστό λέει ωμός δεν έχω να σε πλερώσω και θα μου τα δώσει. Πότε ωμός?θα μου δώσει ένα χαρτί ότι μου χροσται.
  ΕΡΏΤΗΣΗ
  Το χαρτί αφτω θα μου το αναγνωρίζει ο νόμος αύριο?
  Υπάρχει εγραφο που να είναι νόμιμο?
  Μέτα από ποσό χρονικοί διάστημα χάνω το δίκιο μου αν δεν το καταγγέλλω?

  • admin

   Κάθε έγγραφο έχει ισχύ. Βεβαίως αναλόγως το έντυπο και η βαρύτητα. Τα δεδουλευμένα παραγράφονται στην πενταετία. (Εφόσον απολυθείτε η αποζημίωση έχει εξάμηνο.

 • Maria

  Καλησπέρα σας,
  Δουλεύω σε μία εταιρία από Ιούνιο του 2007 με σύμβαση και το Φεβρουάριο του 2008 έγινε μονιμοποίηση.
  Ξεκίνησα με 604,00€ και έφτασα τα 740,οο€.Πριν από δύο μήνες περίπου μας κάνανε μείωση 10% περίπου Παντρεύτηκα τον Οκτώβριο αλλά δεν έχω πάρει ακόμα επίδομα γάμου και ούτε πρόκειται από ότι άκουσα.Κανονικά το δικαιούμε?

  • admin

   Εφόσον δεν υπάρχει σε ισχύ ΣΣΕ, αμείβεστε με την ΕΓΣΣΕ, και ο εργοδότης σας δεν είναι μέλος σε μία εκ των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε, δεν το δικαιούστε.

 • Niko

  δουλεύω σε μια επιχειρήσει 10 χρονιά. Πόλεσ φορές είχαμε πρόβλημα στη πληρωμή τώρα ωμός εκεί παραγίνει,μας χρωστάει πούλα, επιδίδει δεν βλέπω φως στο τούνελ θέλω να φύγω από έχει. Πριν να φύγω θέλω να ξέρω πώς θα εξασφαλιστώ τα λεφτά μου να μπορέσω να τα πάρω. Όσο είμαι εκεί τι αποδεικτικό στοιχειό μπορώ να πάρω που θα με βοηθήσει στο να διεκδικηθώ τα δουλεμένα μου.

  • admin

   Μπορείτε χωρίς να φύγετε από την εργασία να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς ώστε να καταγραφούν οι απαιτήσεις σας και το τι αποδέχεται ο εργοδότης. Ο εργοδότης θα δώσει και κάποιες προθεσμίες καταβολής για τις οποίες θα είναι υπόλογος. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία της επίσχεσης όσο ακόμα εργάζεστε.

 • aggeliki

  kalhpsera douleua se kafeteria duo xronia kai exw elaxista enshma kollhmena ti borw na kanw sthn periptwsh auth enw mou eixe pei oti mou kollaei sun tou oti me exei apolusei treis tesseris fores xwris na exw upograpsei tpt kai exw kai to xarti ths proslhpshs mou pou leei oti [pairnw polu perissotera!telos pantwn paraiththika xtes kai den kserw ti na kanw thelw ta enshma mou gt douleua sxedon eksi fores thn ebdomada borw na takerdisw h oxi ????

  • admin

   Υπάρχει διαδικασία καταγγελίας στο ΙΚΑ η οποία είναι ανέξοδη και προβλέπει μάρτυρες. Συλλέξτε και ότι άλλα στοιχεία έχετε και προχωρίστε.

 • ΤΣΕΒΑΣ ΗΛΙΑΣ

  καλημερα.εχω υπογραψει συμβαση με εταιρεια για 5 μερες εργασιας τν εβδομαδα κ την κυριακη δευτερα το ρεπο μου.το αποτελεσμα ηταν να δουλευω 6 μερες την εβδομαδα η οποια η 1 μερα ηταν κυριακη.η συμβαση ειναι απεριοριστου χρονου με τον βασικο μισθο.Με ενημερωσανε σημερα οτι απολυομαστε ολοι 4 ατομα.πως μπορω να τα διεκδικησω κ ποσα χρηματα ειναι αν η 6η μερα ειναι κυριακη.Γιατι νομιζω οτι τις κυριακες εχει κ προσαυξηση..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 • καλησπερα,ειμαι σε μια εταιρεια απο 5/11/12 κ δεν εχω ακομα υπογραψει συμβαση.απλως υπογραφω σε ενα βιβλιο παροσιας ωρα αφιξης κ αναχωρησης.μου λενε απο το λογιστηριο θα σας ειδοποιησουμε για τη συμβαση.μου εχουν φτιαξει μονο καρτελλα υπαλληλου κ ισως εχουν κανει την αναγγελια στον οαεδ.αν βρω καπου αλλου δουλεια κ φυγω κ δεν εχω υπογραψει συμβαση θα πληρωθω για τις ημερες που πηγα;αν βγαλω φωτοτυπια τη σελιδα απο το βιβλιο παρουσιας που υπογραφω;ευχαριστω

  • admin

   Οπωσδήποτε να κρατήσετε αντίγραφο από το βιβλίο. Βεβαίως και πρέπει να πληρωθείτε για κάθε ώρα που απασχοληθήκατε. Υπολογίζονται σε αυτές και αναλογίες δώρων και επιδομάτων. Δείτε το πρόγραμμα http://ergatika.gr/program/epidomata-epoxikoy/ για τις αναλογίες.

 • GEORGE

  ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2/5/2008 ΩΣ ΠΩΛΗΤΗΣ, ΕΧΩ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΑΥΕΚ ΕΠΙΣΗΣ. ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 800 ΕΥΡΩ. ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2012 ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΌ ΜΟΥ ΣΕ 497,22 ΕΥΡΩ..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΌΜΙΜΟ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΦΩΝΑΖΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΑΣ ΦΕΡΑΝΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΔ 156/94
  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. 8 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΜΕΡΑ, ….ΌΜΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ…ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?????? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΨΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠ/ΛΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ????
  ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ 497,22 ΕΥΡΩ…ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ή ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ??

  • admin

   Εφόσον η αρχική ατομική σύμβαση που είχατε έγραφε πως αμείβεστε με τη ΣΣ εμποροϋπαλλήλων, χωρίς την υπογραφή σας δεν μπορούν να σας αλλάξουν και να σας πάνε στην ΕΓΣΣΕ (στα ελάχιστα).
   Εφόσον όμως δεν ανέγραφε η αρχική σύμβαση ότι αμείβεστε με τη ΣΣ εμπορ. αλλά με τα νόμιμα ελάχιστα, και σε συνδυασμό δεν είναι μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν τη ΣΣ Εμπορ. τότε μπορούν.
   Σε κάθε περίπτωση η καταχρηστικότητα της μείωσης κρίνεται από τα αρμόδια δικαστήρια.

 • t.s.

  πιεσα αλλα ηταν αρνητικοι και καθετη στα 1200 μαλιστα μου ειπαν τραβα και ζητα οτι θες εμεις τοσα σου δινουμε.στο βιβλιο αδειων, δεν πρεπει να υπογραφει ο υπαλληλος οτι πηρε την αδεια του?κριμα δεν ειναι να χασω περιπου 3500.το οτι δεν εχουν υπογραφη δικια μου οτι εχω παρει κανονικα την αδεια μου και επισης οτι δεν εχω παρει και το μειωμενο ωραριο μου [ειναι και τα 2 αληθεια]δεν σημαινει κατι αυτο?να τους τα χαρισω?τη κυρωσεις εχει αν κανω καταγγελια.ευχαριστω και συγνωμη αλλα δεν μου εχει συμβει παλι και ειμαι αδιαβαστη.

 • t.s.

  απολυθικα προσφατα μου χρωστανε 10 μερες απο την αδεια του 2009 10 απο το 2010 και 10 απο το 2011.επισης δεν επερνα το μειωμενο ωραριο της 1 ωρας για 30 μηνες γιατι ενω τους το ειχα πει μου ειπαν οτι δεν το δικαιουμε επειδη πηρα το 6μηνο.τωρα που τα διεκδικω ολα αυτα με πηρε ο δικηγορος τους και μου ειπε οτι εμεις 1200 σου δινουμε και αν σου αρεσει τι κανω?ξεχασα να σας πω οτι πηγα στην επιθεωρηση τους πηραν τηλ και μετα εγιναν ολα τα υπολοιπα,απο οτι ακουσα δεν ειχαν βιβλιο αδειων που τους ζητησε ο εποπτης μου ειπε οτι αν δεν μου δωσουν τα χρηματα μου να παω να τους κανω καταγγελεια,τι με συμβουλευετε?να το τραβηξω?αυτοι θα εχουν κυρωσεις οι οποιοες θα τους κανουν να μην το τραβηξουν?τις ωρες του μειωμενου ωραριου μπορω να τις διεκδικησω?ευχαριστω προκαταβολικα.HELP

  • admin

   Τα πάντα μπορείτε να διεκδικήσετε, απλά θα πρέπει να μπορείτε να τα αποδείξετε.
   Είναι διαφορετικό το να αποδείξετε ότι δεν έχετε πάρει άδεια, και διαφορετικό ότι ο εργοδότης δεν έχει βιβλίο αδειών.
   Βέβαια είναι στοιχείο υπέρ σας αλλά όχι αποδεικτικό στοιχείο. Περισσότερο θα σας βοηθήσει στο ότι θα πιεστεί να μην έχει κυρώσεις.
   Κατά την άποψή μου θα πρέπει να δείτε σοβαρά το ενδεχόμενο της συμβιβαστικής λύση. Ίσως να πιέσετε για μεγαλύτερο ποσό.
   Μειωμένο ωράριο δικαιούστε για 30 μήνες από τη στιγμή που τελειώνουν οι 2,5 μήνες άδειας τοκετού. Άρα μέχρι να γίνει 32,5 μηνών το τέκνο.
   Υπολογίστε τους μήνες που υπολείπονται από την επιστροφή σας στην εργασία χ μία ώρα για κάθε εργάσιμη μέρα.

 • Anna

  Μένω σε νησί που δεν έχει γραφεία για επιθεώρηση εργασιών. Που μπορώ να απευθυνθώ για να κάνω την διαδικασία εργατικής διαφοράς;
  Ευχαριστώ έκ των προτέρων.

 • Alone

  Για να ξεκινησω διαδικασια Διενεργεια Εργατικης Διαφορας πρεπει να εχει προηγηθει απολυση?
  Με την πραξη της Διενεργειας μπορω να διεκδικισω και την διαφορα που προκυπτει απο παλαιοτερους μισθους στην ιδια εταιρεια?
  πχ λογω προυπηρεσιας ο μισθος θα επρεπε να ηταν 880 κ πληρωνομουν 700. μπορω να διεκδικισω το συνολο των διαφορων??

  • admin

   Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία όποτε θέλετε. Απλά θα πρέπει μία απαίτηση να έχει εκκαθαριστεί. Δηλαδή δεν μπορείτε να καταγγείλετε ότι δεν λάβατε δώρο Χριστουγέννων, όταν αυτό καταβάλλετε μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Leave a Reply

  

  

  


× 8 = forty