Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Ανυπαίτιο κώλυμα εργασίας (ασθένεια, οδικά κωλύματα, παράσταση σε δικαστήριο κτλ)

Κώλυμα εργασίας αποτελούν τα περιστατικά που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του εργαζομένου (για το λόγο αυτό ονομάζεται και ανυπαίτιο κώλυμα). Περιστατικά δηλαδή που καθιστούν την παροχή της εργασίας ανέφικτη ή υπέρμετρα επαχθή για τον εργαζόμενο, στα πλαίσια βέβαια της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών (άρθρο 657 ΑΚ).

Στοιχεία που θα πρέπει να περιέχει:

  • Να εμποδίζει την παροχή εργασίας από τον εργαζόμενο και όχι την αποδοχή από τον εργοδότη.
  • Το κώλυμα μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες, μέχρι πολλές εργάσιμες ημέρες. Όταν το κώλυμα διαρκεί μόλις λίγες ώρες, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μην δεχτεί τις υπηρεσίες για τις υπόλοιπες ώρες, εάν η εργασία δεν του είναι χρήσιμη πλέον. Για παράδειγμα οδηγός δεν προσήλθε το πρωί, το δρομολόγιο το ανέλαβε άλλος και δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο για αυτόν.
  • Να συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία.
  • Να μην οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου.

 

Ο εργαζόμενος δικαιούται μισθό αρκεί:

  • Να έχει απασχοληθεί τουλάχιστον επί 10 ημέρες.
  • Για το πρώτο εργασιακό έτος οφείλεται μισθός μέχρι μισό μήνα.
  • Για τα επόμενα έτη οφείλεται μισθός μέχρι ένα μήνα.
  • Αφαιρούνται παροχές από ασφαλιστικά ταμεία.

 

Βασικές περιπτώσεις κωλυμάτων εργασίας:

  • Βιολογικά κωλύματα, λόγω ασθένειας ή κύησης.
  • Οδικά κωλύματα, λόγω πλημμύρας, χιονοπτώσεων, ακραίων καιρικών φαινομένων, καταλήψεων οδών, τρομοκρατικών ενεργειών, απαγορεύσεων αστυνομίας κτλ., σε ορισμένες περιπτώσεις μη λειτουργίας των μέσων συγκοινωνίας.
  • Όταν η είσοδος του μισθωτού εμποδίζεται από τρίτους ή υπάρχει κίνδυνος να εμποδιστεί η έξοδος.
  • Η στράτευση.
  • Η παράσταση του μισθωτού σε δικαστήριο ως μάρτυρας ή ένορκος. Όταν είναι κατηγορούμενος, μόνο εάν αθωωθεί.
  • λόγω άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.
  • Συμμετοχή σε εξετάσεις.
  • Συμμετοχή σε σημαντικές θρησκευτικές τελετές.
  • Συμμετοχή σε εορτασμό ιδιαίτερων οικογενειακών γεγονότων.
  • Συμπαράσταση σε ασθενή.

Πολλές περιπτώσεις έχουν καλυφθεί με νομοθετικές διατάξεις και άρθρα της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

 

6 comments to Ανυπαίτιο κώλυμα εργασίας (ασθένεια, οδικά κωλύματα, παράσταση σε δικαστήριο κτλ)

  • Βασίλειος Γεωργιάδης

    Καλημέρα,
    Ισχύει ότι το ανυπαίτιο κώλυμα έχει καταργηθεί με το:

    N. 3528/2007 ΦΕΚ 26 τ. Α΄
    Άρθρο 50 
    Ι. ΑΔΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΝΥΠΑΙΤΙΟΥ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ
    Για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους δεν προβλέπεται από συγκεκριμένη διάταξη χορήγηση άδειας λόγω ανυπαιτίου κωλύματος και συνεπώς δεν πρέπει να χορηγούνται, με εξαίρεση:
    1) την άδεια για την ημέρα γάμου και την άδεια λόγω θανάτου συγγενούς, για τις οποίες πρέπει να επιδεικνύεται κατανόηση (Φ.53/31197/16.11.92 έγγραφο Προεδρίας της Κυβέρνησης).
    2) η άσκηση από τον νόμο υποχρεωτικών καθηκόντων π.χ. ένορκος μάρτυρας σε δικαστήριο (άρθρο 213 της πολιτικής δικονομίας) ( με αποδεικτικό στοιχείο) 
    Σε περίπτωση που η δικαστική υπόθεση είναι προσωπική η απουσία χρεώνεται ως κανονική άδεια (παρ. 2 άρθρου 101 του Π.Δ/τος 611/77). 
    Για τις παραπάνω περιπτώσεις η υπηρεσία μπορεί να χορηγήσει άδεια διάρκειας από μία (1) έως τρεις (3) ημέρες κατά την κρίση του προϊσταμένου.

    Εγώ είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός σε νησί (θάσος) αλλά μένω Καβάλα. Οπως και πολλοί αλλοι μόνιμοι και αναπληρωτές πηγαινοερχόμαστε Θάσο με πλοίο κάθε μέρα από το πορθμείο Κεραμωτής. Όταν όμως βγαίνει απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρικών συνθηκών και δεν μπορούμε να πάμε στο νησί (ενώ είμαστε στο λιμάνι απέναντι) σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο οι μόνιμοι πρέπει να πάρουν κανονική άδεια. Οι αναπληρωτές όμως δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω νόμο… Ξέρετε αν εξακολουθεί να ισχύει ανυπαίτιο οδικό κώλυμα λογω μη λειτουργίας των αποκλειστικών μέσων συγκοινωνίας, μόνο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς?

    • admin

      Το “ανυπαίτιο κώλυμα” ισχύει με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Δεν έχει καταργηθεί τον ιδιωτικό τομέα. (Εφόσον η σύμβαση των αναπληρωτών, καλύπτεται από τις διατάξεις του γενικού εργατικού δικαίου και όχι του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.)

  • Καλησπέρα, είμαι 4 χρόνια στην επιχείρηση, και πήρα αναρρωτική άδεια, λόγο επιπλοκών εγκυμοσύνης, 15 ημέρες, και μου λένε από την δουλειά οτι δεν θα με πληρώσουν γιατι είχα αναρρωτική άδεια, και ότι θα μου βάλουν μία διαφορά χρημάτων.
    Μπορείτε να μου πείτε τι γίνετε;

    • admin

      Δικαιούστε να σας πληρώσει ο εργοδότης τις διαφορές από τον ασφαλιστικό φορέα για ένα μήνα. Δηλαδή εάν έχετε μισθό 800 € και το ΙΚΑ σας δώσει 500€, ο εργοδότης σας δίνει τα υπόλοιπα 300€. Εάν έχετε εξαντλήσει τον μήνα με άλλη αναρρωτική, ότι πάρετε από το ΙΚΑ.

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Καλημέρα σας.
    Έχω ημερομηνία πρόσληψης 01/07/2013,στην πορεία έμεινα έγκυος και είχα επιπλοκή με αποτέλεσμα να έρθει ασθενοφόρο (28/10) στην εργασία μου να με πάρει.Νοσηλέυτηκα μερικές μέρες,έπειτα οι γιατροί μου χορήγησαν άδεια 1,5 μήνα και επέστρεψα στην εργασία μου 16/12.Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν πήρα ούτε 1 cent,παρόλο που προσκομίσαμε στο ΙΚΑ και στην εργασία μου όλα τα χαρτιά που μας έδωσαν από 2 δημόσια νοσοκομεία κι επίσης πλήρωσα όλα τα νοσήλεια.Από το λογιστήριο της εργασίας μου,δε γνωρίζουν τι δικαιούμαι και μου λένε να το ψάξω και να του ενημερώσω.Ρωτώντας διευθυντές του ΙΚΑ,άλλοι λένε ότι δε δικαιούμαι τίποτα,άλλοι λένε ότι δικαιούμαι,αλλά δε διευκρινίζουν.Επίσης για την άδεια πριν και μετά τον τοκετό,πάλι επικρατεί ανάλογη σύγχιση.Είμαι πλέον σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης και δεν ξέρω πότε μπορώ να σταματήσω να εργάζομαι λόγω αυτής της κατάστασης,αφού η μόνη “χειροπιαστή” ενημέρωση που έχω,είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του ΙΚΑ και λέει το εξής : Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη μας, εφόσον:
    Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και
    Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.
    Σύμφωνα με αυτό δε δικαιούμαι την άδεια που δικαιούνται οι υπόλοιπες μέλλουσες μητέρες,διότι δεν έχω τις 200 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται.
    Σας παρακαλώ πάρα πολύ,βοηθήστε με να βγάλω μια άκρη για το τι δικαιούμαι και που πρέπει να απευθυνθώ,πλέον έχω απογοητευτεί-απελπιστεί και κάθε μέρα είμαι με το άγχος για την άδεια και για το πως θα ανταπεξέλθω οικονομικά στην περίπτωση που ισχύει αυτό που αναγράφει η ιστοσελίδα του ΙΚΑ.
    Υ.Γ. Συγγνώμη για την “έκθεση”,αλλά ειλικρινά όπου κι αν έχω στραφεί δεν έχω εξυπηρετηθεί και δεν ξέρω πλέον που αλλού να απευθυνθώ.

    • admin

      Όσον αφορά τις παροχές του ΙΚΑ, ότι σας είπαν από το αρμόδιο τμήμα.
      Ο εργοδότης υποχρεούται να σας καλύψει το μισθό για τις πρώτες 15 ημέρες ασθενείας.
      Δικαιούται να αφαιρέσει τις παροχές που λάβατε για τις 15 ημέρες αυτές από το ΙΚΑ, εσείς δεν λάβατε τίποτα, άρα σας πληρώνει 15 ημέρες (εκτός τις 3 πρώτες όπου λαμβάνετε το 1/2 ημερομίσθιο).
      Δηλαδή μισθό 15 ημερών – 1,5 ημερομίσθια.

Leave a Reply

  

  

  


7 + = fifteen