Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Μειωμένη απασχόληση αμοιβή και ασφάλιση

Πως αμείβεται η μειωμένη απασχόληση;

Πως αμείβεται η εκ περιτροπής απασχόληση;

Πως προκύπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφαλιστικά ημερομίσθια;

Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν από τις ειδικές μορφές μειωμένης απασχόλησης είναι πολλά. Το ergatika.gr θα προσπαθήσει να σας δώσει την άποψή του για το πώς θα πρέπει να χειρίζεστε τις καταστάσεις αυτές, όσο γίνεται πιο απλά και ορθά.

Παράδειγμα
Ο απλούστερος τρόπος είναι να υπολογίσετε βάσει τις ώρες που απασχολείται εβδομαδιαίως ο εργαζόμενος.
Π.χ. μισθός 1000 € (οι μισθοί έχουν βάση τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας).

Μειωμένη απασχόληση
παράδειγμα Α απασχόληση 5ήμερο 4ώρο = 20 ώρες
Άρα 1000 / 40 * 20 = 500 €
παράδειγμα Β απασχόληση 5ήμερο 5ώρο = 25 ώρες
Άρα 1000 / 40 * 25 = 625 €

Πρόγραμμα υπολογισμού μισθού μερικής απασχόλησης

Εκ περιτροπής

Στην εκ περιτροπής απασχόληση, ο μισθός υπολογίζεται είτε ως μέσος μισθός, είτε με το ημερομίσθιο. Όταν χρησιμοποιείται ο μέσος μισθός ο υπολογισμός γίνεται ως ανωτέρω. Όταν χρησιμοποιείται το ημερομίσθιο, το ημερομίσθιο υπολογίζεται βάσει των πραγματικών ωρών. Δηλαδή πλήρης μισθός Χ 0,006 (1/25*6/40) = ωρομίσθιο, Χ πραγματικές ώρες εργασίας.

Παράδειγμα:  απασχόληση 2ήμερο 8ώρο = 16 ώρες

  • Μέσος μισθός = 1000 / 40 * 16 = 400 €
  • Ημερομίσθιο 8 ωρών = 1000 * 0,006 * 8 = 48 €

Άρα στον πίνακα προσωπικού θα αναγράψετε είτε 400 € εάν επιθυμείτε να πληρώνετε με τον μέσο μισθό, είτε 48 € εάν επιθυμείτε με ημερομίσθιο. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να σημειώνετε το ποσό που έχετε γράψει τι αφορά. Στις παρατηρήσεις δηλαδή γράψτε δίπλα στο 48 € «ημερομίσθιο 8 ωρών» για να αποφύγετε παρεξηγήσεις κατά τους ελέγχους, καθώς συνήθως τα ημερομίσθια που αναφέρονται στους πίνακες αφορούν 6 ώρες και 40 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας ασφαλίζει βάσει των αποδοχών που εσείς αναγράφετε, αρκεί βέβαια να μην είναι κατώτερα του νόμιμου ελάχιστου.
Σε περιπτώσεις μειωμένης απασχόληση ο εργαζόμενος λαμβάνει ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας, έτσι έχει καθιερωθεί και το 22 ένσημα που λαμβάνει ο πενθήμερος (μειωμένης) εργαζόμενος. Στην εκ περιτροπής απασχόληση των 3 ή 4 ημερών (πάνω από 2) ο εργαζόμενος έχει ένα μπόνους 1 ασφαλιστικής ημέρας για κάθε πλήρη εβδομάδα, κάτι όμως που δεν επηρεάζει τις καταβαλλόμενες εισφορές. Είναι όπως τον πενθήμερα εργαζόμενο (πλήρης) που λαμβάνει 25 αντί 22 ημερομίσθια, αλλά οι εισφορές του όμως είναι αμετάβλητες.
Στην πλήρη μπορείτε να μετατρέψετε το ημερομίσθιο των 6ωρών και 40 λεπτών σε μέσο μισθό πολλαπλασιάζοντας με 26. Το 26 έχει καθιερωθεί και βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο εργάτης λαμβάνει επιπλέον του υπαλλήλου τις εξαιρέσιμες εορτές.

Άρα σε παράδειγμα με το βασικό ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 26,18.
Μέσος μισθός = 26,18 * 26 = 680,68 (κατά συνέπεια μπορείτε από το σημείο αυτό να υπολογίσετε και μέσο μισθό σε μειωμένη με το σκεπτικό της αναλογίας / 40 * ώρες απασχόλησης όπως κάναμε ανωτέρω).

Παράδειγμα σχετικά με την Εκ Περιτροπής εργασία η οποία αμείβεται με ημερομίσθιο
Εργαζόμενος 3ήμερο 8ώρο τον Μήνα απασχολήθηκε 13 πραγματικές ημέρες.
Άρα ο μισθός του είναι: ημερομίσθιο 8ώρου = 26,18 * 1,2 (0,15*8) = 31,416

  • Πραγματικός μισθός = 31,42 * 13 = 408,41 €
  • Εισφορές επί του 408,41
  • Ο εργαζόμενος θα λάβει 17 ασφαλιστικά ημερομίσθια (13+4)

 

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το μέσο μισθό καθώς μεταξύ άλλων:

  • είναι απλούστερος στον υπολογισμό του,
  • δεν χρειάζεται κάθε μήνα να καταμετράτε τα πραγματικά ημερομίσθια,
  • υπολογίζονται απλούστατα τα δώρα και τα επιδόματα,

Να χρησιμοποιείτε το πραγματικό ημερομίσθιο για εργασιακές σχέσεις μικρής διάρκειας, καθώς ούτως ή άλλως το πρώτο και τον τελευταίο μήνα τις πραγματικές ώρες χρησιμοποιείτε (εάν δεν απασχοληθεί κάποιος ολόκληρο το μήνα).

Μπορείτε με σχόλια να εκφράσετε τις απορίες σας, τις αντιρρήσεις σας και τις απόψεις σας.

72 comments to Μειωμένη απασχόληση αμοιβή και ασφάλιση

  • Καλησπέρα,δουλεύαμε με το σύζυγο μου σε rent a car στη Ρόδο,ο σύζυγος έπλενε αυτοκίνητα 4 ώρες κάθε μέρα (πολλές φορές περιςςοτερη Ώρα)κ εγω στις κρατήσεις 4 ώρες καθημερινά.
    Ο μισθός που λαμβάναμε ήταν 500€ έκαστος.εκεινος ήταν 5 χρόνια στη δουλειά κι εγω 2 όμως φέτος λόγω προβλημάτων σταματήσαμε 29/08/2016.ποτε τόσα χρόνια δεν πήραμε δώρα άδεια κ επιδόματα παρόλο που τα ζητούσαμε αλλα λόγω φιλίας μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή,άλλωστε κ τους μισθούς αργουσαμε να τους λάβουμε.Οταν φύγαμε ζητήσαμε τα δώρα κ μας είπαν ότι δεν θα πάρουμε τίποτα.
    Την αποχώρηση δεν την υπογράψαμε γιατί δεν μας το ζήτησαν.Καταληξαμε να κάνουμε καταγγελία στην επιθεώρηση κ θα συναντηθούμε τη Δευτέρα 03/10 ,όταν μου έδειξαν την αποχώρηση τότε ανακάλυψα ότι με είχαν απολύσει χωρίς να το γνωρίζω 4 μέρες πριν.εστειλαν το λογιστή τους να μου πει ότι και καλά τα δώρα κτλ μας τα έδιναν στο μισθό μέσα ενώ εμείς δεν συμφωνήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο.Αντιθετως τα ζητούσαμε συνέχεια .ευχαριστω

    • admin

      Τα φετινά, εφόσον δεν παρουσιάσουν αποδείξεις ότι σας τα κατέβαλαν, μάλλον θα σας τα καταβάλουν.
      Εφόσον παρουσιάσουν αποδείξεις ότι λαμβάνατε πάγια 500 ανά μήνα, μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτός ήταν ο συμφωνημένος μισθός, και άρα τα επιδόματα μπορεί να υπολογισθούν βάσει αυτού.
      το ότι κάνετε καταγγελία και για παλαιότερα έτη, έχετε δικαίωμα μέχρι την πενταετία, αλλά όσο παλαιότερες είνες οι απαιτήσεις τόσο είναι αποδυναμωμένες.
      Στην “πιάτσα” όταν οι μισθοί είναι αρκετά μεγαλήτεροι του ελλαχίστου, εμπεριέχουν άτυπη συμφωνία να είναι ενσωματωμένα τα επιδόματα, άσχετα που νομικά δεν έχει ισχύ, ή έχει ισχύ μόνο σε έγγραφο τύπο και πάλι όχι για όλα τα θέματα.

      • Ευχαριστω για την απάντηση σας.Η συνάντηση στην επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε με τον εργοδότη να θέλει να μας δώσει 91€ εμένα κ 93 του συζύγου γιατί έφερε προσλήψεις ανυπόγραφες ότι δουλεύαμε μια μέρα την εβδομάδα.Για τα προηγούμενα έτη είπε ότι μας έχει εξοφλήσει χωρίς όμως να προσκομίσει αποδείξεις όταν του ζητήθηκαν απο την υπηρεσία.Η επιθεώρηση μου είπε να πάω κ στο ΙΚΑ για καταγγελία με μάρτυρα κ σε δικηγόρο για μήνυση παράλληλα με τη μηνυτήρια ανα φορά τους προς τον εργοδότη.Και αυτό θα κάνω και πάλι σας ευχαριστω

  • Elpida

    Καλημέρα δλδ ένας με τετραήμερη εργασία την εβδομάδα οχταωρος,τα ένσημα που θα πρέπει να του καταβληθούν ειναι 20;

  • ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Καλησπερα. Εργαζομαι 5 ετη στην ιδια εταιρεια με πληρη απασχοληση και το τελευταιο τριμηνο σε εκ περιτροπης απασχοληση 4 ημερες την εβδομαδα 20 ωρες εβδομαδιαιως με 18 ενσημα μηνιαιως. Ποσες ημερες αδειας δικαιουμαι για το τρεχον ετος δεδομενου οτι θα συνεχιστει η εκ περιτροπης εργασια μεχρι 31-05-2014. Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • giorgos--

    Γεια σας

    Ασχολουμαι με κατασκευες συντηρησεις κηπων. Θελω να ασφαλισω καποιον για 2 7ωρα την εβδομαδα.πως θα υπολογισω τις ασφαλιστικες εισφορες εργοδοτη- εργαζομενου , και τις αποδοχες του εργαομενου

    ευχαριστω

    • admin

      Η αμοιβή είναι με τα πραγματικά ημερομίσθια (ωρομίσθια στην ουσία).
      Άρα αφού δεν καλύπτει κάποια σύμβαση δείτε το ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ http://ergatika.gr/sse/egsse/
      επί 0,15 = ωρομίσθιο Χ 7 ώρες = ημερομίσθιο 7 ωρών.
      όσα ημερομίσθια κάνει κάθε μήνα. Δεν έχει μπόνους ημερομισθίων.
      Δείτε μόνο η ειδικότητα να μην έχει κάποια τεκμαρτή ασφάλιση.

Leave a Reply

  

  

  


− six = 3