Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Κατά αναλογία του χρόνου απασχόλησης υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, η άδεια και το επίδομα αδείας σε περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης από πλήρη σε μειωμένη

Τι δώρο Χριστουγέννων δικαιούται ο εργαζόμενος που έχει μετατραπεί η εργασιακή του σχέση κατά τη διάρκεια του έτους από πλήρη σε μειωμένη ή εκ περιτροπής.
Τι αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας δικαιούται κατά αυτή την περίπτωση;

Φως στην ασαφή αυτή περίπτωση ρίχνουν απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας.
Στο από 21-12-2012 έγγραφο του Υπουργείου, παροχή πληροφοριών, στην με αριθμό 1944/18-12-2012 αναφορά Βουλευτή, λαμβάνεται θέση ότι θα πρέπει να υπολογιστεί η αποζημίωση αδείας και το επίδομα αδείας κατά αναλογία του χρόνου απασχόλησης, θεμελιωμένη νομικά δηλαδή στην ουσιώδη αρχή του pro rata temporis, έτσι όπως εκφράστηκε στη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (υπόθεση c-173/1999 και συνεκδικαζόμενες υποθέσεις c-229/11 και c-230/11).

Όσον αφορά το Δώρο Χριστουγέννων, το Υπουργείο Εργασίας, έχει λάβει ανάλογη θέση με το έγγραφό του 23755/1601/29-12-2011, ότι δηλαδή ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογίας δώρου Χριστουγέννων χωριστά για κάθε μια περίοδο εργασιακής σύμβασης πλήρους / μερικής απασχόλησης.

Βεβαίως και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή ο υπολογισμός γίνεται με τον τελευταίο μισθό, όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι προ κρίσεως εποχή τόσα χρόνια – βέβαια προς όφελος του εργαζομένου – δεν είναι εντελώς άκυρη. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: εάν δεν καταβάλει ο εργοδότης το δώρο, την άδεια και το επίδομα αναλογικά, θα μπορεί να επιβάλει η επιθεώρηση εργασίας κυρώσεις. Και εάν επιβληθούν κυρώσεις, θα ευσταθήσουν αυτές σε ενδεχόμενη προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια ή θα καταπέσουν;

Και τι γίνεται όταν έχουμε μείωση μισθού χωρίς αλλαγή των ωρών εργασίας, που μέχρι σήμερα και πάλι ισχυριζόμασταν ότι υπολογίζονται με τον τελευταίο μισθό;

Κατά την άποψη του ergatika.gr ο απλούστερος και δικαιότερος τρόπος να υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων για όλες τις περιπτώσεις θα ήταν:
Αποδοχές περιόδου 01-Μαϊου έως 31-Δεκεμβρίου έτους / 8. Τόσο απλά και δίκαια. Αποτελεί όμως καθαρά προσωπική άποψη για το πώς θα έπρεπε να είναι η κείμενη διάταξη και τίποτα περισσότερο.

Το ergatika.gr θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε περίπτωση που έχει κάτι νεότερο ή διαφορετικό θα σας ενημερώσει.

16 comments to Κατά αναλογία του χρόνου απασχόλησης υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, η άδεια και το επίδομα αδείας σε περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης από πλήρη σε μειωμένη

  • ΕΛΠΙΔΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ 9/10/16 ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΓΙΝΕ 13/12/16, ΛΟΓΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΔΡΑΣ, ΔΟΥΛΕΩ 5ΗΜΕΡΟ, 4ΩΡΟ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΙΣΘΟ 300ΕΥΡΩ, ΤΙ ΔΩΡΟ Κ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ? ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ? Η΄ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Βασιλειος

    Χαίρεται.απ τις 7/12/2015 εργαστηκα μέχρι τις 17/5/2016.με πλήρη αποσχοληση.24/5/2016 με αναγκασανε σε απόλυση για να με βάλουν σε 5 ήμερη 5ωρη εργασία.25/5/2016 άρχισε ή 5ωρη εργασία.Με απολυσανε 1/9/2016.Δικαιουμαι άδεια? Δώρο χριστούγεννα,πασχα.μπορω να μπω στο ταμείο ανεργίας? Ευχαριστώ!

    • admin

      Άδειες επιδόματα αδείας και εορτών δικαιούστε.
      Δώρο Πάσχα με τον πλήρη μισθό τα υπόλοιπα με τον μειωμένο.

  • PANOS

    Καλημέρα σας, εργαζόμενος με 4 ημέρες ανα εβδομάδα ( 16/μήνα ) πόσες μέρες άδεια δικαιούται ;

  • Ρενα

    Μπορειτε να μου πειτε εαν δουλεψα 4 μηνες σε ξενοδοχειο ποσο μπορω να υπιλογισω το επιδομα αδειας και το δωρο χτιστουγγενων
    Ευχαριστω

  • myrto

    εργαζομαι σε μια εταιρεια με ημερομισθιες αποδοχες εδω και 15 χρονια με πληρη αποσχοληση 5μερη. Απο 1/1/13 αλλαξε η συμβαση μου με μερικης αποσχολησης 3μερη. Ποσες ημερες αδειας δικαιουμαι το 2013?

  • pinelopi

    Χαίρετε! Γνωρίζετε που θα μπορούσαμε να βρούμε το έγγραφο του υπουργείου 1944/18-12-2012 που αναφέρετε στο άρθρο, γιατί από μια πρόχειρη αναζήτηση δεν κατάφερα να το βρω πουθενά στο διαδίκτυο και θα ήθελα να δω τι ακριβώς αναφέρει γιατί με απασχολεί έντονα το θέμα του υπολογισμού του επιδόματος αδείας στην εκ περιτροπής εργασία.
    Ευχαριστώ!

  • Athanasia

    γεια σας,
    ερζαζομαι απο 08/03/2009 εως και σημερα στην ιδια εταιρεια .πληρη απασχοληση πενθημερο για το 2013 ομως εχω μπει στη εργασια εκπεριτροπης η οποια ξεκινησε απο 10/04/2013 και ετσι θα συνεχιστει εωσ και τελος του χρονου με 3μερη εργασια και 8ωρο . (καθε μηνα πληρωνομαι περιπου 450 ευρω με μια αποκληση 10 ευρω)

    ποσες μερες αδεια δικαιουμαι?
    και πως υπολογιζω επιδομα αδειας ???? (υποψιαζομαι ημερομισθια …αλλα πως βγαινει ?)

    • admin

      η άδεια είναι 2 κάθε 25 πραγματικές ημέρες εργασίας. Το επίδομα είναι με όριο τα 13 ημερομίσθια, ή τον μισό μισθό.

  • GEORGIOS

    γεια σας. δουλευω από 1 φεβρουαριου εως σημερα. τι επιδομα αδειας δικαιουμαι;

Leave a Reply

  

  

  


one × = 5