Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Σερβιτόροι

Αμείβονται :

Σε ξενοδοχεία : Σύμφωνα με τους πίνακες μισθοδοσίας των οικείων Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α.

Σε επισιτιστικά Εστιατόρια κτλ (Α κατηγορία) :  με ποσοστά  13% (10% Σερβιτόροι και 3% Βοηθοί), 11%  όταν δεν υπάρχουν βοηθοί

(εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, οινομαγειρεία, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης κτλ)

Σε επισιτιστικά Καφενεία κτλ     (Β κατηγορία) :  με ποσοστά 16% και συμβολικό μισθό. Δεν προβλέπονται βοηθοί.

(ορισμένοι χρησιμοποιούν την ειδικότητα βοηθοί σερβιτόροι στα καφενεία και δίνουν τους μισθούς της σύμβασης από τους “βοηθοί των ανωτέρω”)

(καφενεία,  ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια, καφεζυθοζαχαροπλαστεία, κυλικεία κτλ)

Νομοθετικό καθεστώς : αρ. 54  Ν.2229/1994

Ο υπολογισμός της αμοιβής γίνεται επί του καθαρού ποσού (χωρίς Φ.Π.Α., φόρους και τέλη) του λογαριασμού των πελατών στο πόστο του κάθε σερβιτόρου.
Η εκκαθάριση γίνεται μηνιαίως  (ΔΑ 112/85)
Το ημερομίσθιο που προκύπτει από την εκκαθάριση δεν μπορεί να υπολείπεται  του κατώτατου ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΣΕ  (ΔΑ 102/84).

Οι προσαυξήσεις Κυριακών (+Αργίες + καθαρά Δευτέρα) (75%) και Νύκτας (25%) υπολογίζονται επί του κατώτατου ημερομισθίου (ΔΑ 41/81,   ΑΠ 930/90,  ΕΦ. ΘΕΣ. 277/95)

 

Οι  σερβιτόροι και οι βοηθοί  τους  σε επισιτιστικές επιχειρήσεις δικαιούνται τα εξής επιδόματα επί του κατώτατου ημερομισθίου

 • Επίδομα γάμου 10%
 • Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης  (6% για τους απόφοιτους ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, 10% για τους απόφοιτους μέσων τουριστικών σχολών και των σχολών μετεκπαίδευσης και 15% για τους απόφοιτους ανώτερων τουριστικών σχολών) .
 • Επίδομα τριετιών 5% για μια τριετία στην ειδικότητα.

 

Το Δώρο Πάσχα, το Δώρο Χριστουγέννων, και οι Αποδοχές Αδείας υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο.

Η Αποζημίωση Απόλυσης υπολογίζεται με το μέγιστο ημερομίσθιο μεταξύ του τεκμαρτού και αυτού που προκύπτει από το μέσο όρο των ποσοστών του τελευταίου διμήνου.  Καταβάλλεται αποζημίωση με την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη, εκτός εάν έχουν πτυχίο τουριστικής σχολής όπου τους υπολογίζεται αποζημίωση υπαλλήλου (Ν. 1077/80 – Ν. 3105/2003)

Η εργασία των σερβιτόρων και των βοηθών τους πρέπει να είναι πενθήμερη εβδομαδιαίως με δύο συνεχόμενα Ρεπό (ΔΑ 102/84)

Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας  (ΥΑ 8405/92).

Ασφαλίζονται με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο.

 

20 comments to Σερβιτόροι

 • SMARAGDA

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΣΕ ΚΑΦΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΠΑΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 4 ΩΡΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 • isaias1983

  Καλημερα.
  Εργαζομαι σε μια καφετερια.Μιλησα με το αφεντικο για ενσημα για να συμπληρωσω τα 51 που χρειαζομαι για το βιβλιαριο υγειας.
  Θελω να ρωτησω για το 5ημερο 4ωρο ως βοηθος μπουφεντζη ποσο ειναι οι ασφαλιστικες εισφορες το μηνα?
  Μου ειπε οτι ειναι 450 ευρω περιπου…Ισχυει?

 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ?ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

  • admin

   Όπου δεν υπάρχει σύμβαση σε ισχύ δεν υπάρχει πενθήμερο.
   Επισιτιστικά από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει σύμβαση, στα ξενοδοχεία ισχύουν για τα μέλη.

 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  οταν εργαστουν Δευτερα -Σαββατο εξαημερο με την ΕΓΣΣΕ με ωραριο στον πινακα 6,40 ΘΑ πρεπει να εχουν λογικα ρεπο μια φορα Κυριακη επιβεβαιωστε με αν ειναι ευκολο .Αν όμως δουλεψουν και Κυριακη εχω διαβασει οτι θα παρουν αναπληρωματικο ρεπο αυτο πως γινεται ?
  Δηλαδη την πρωτη εβδομαδα θα δουλεψει Δευτερα Κυριακη την επομενη εβδομαδα θα παρει ρεπο πχ Σαββατο και Κυριακη ?Πως θα ειναι τα ρεπο τους αν θελω να δουλευει δυο κυριακες το μηνα και κυριακες θα μετρανε ως ασφαλιστική ημερα στην ΑΠΔ ?Σας παρακαλω για μια απαντηση ευχαριστω

  • admin

   Η εργασία κατά τις Κυριακές αργίες απαιτεί άδεια και έχει το χαρακτήρα του έκτακτου. π.χ. για να γίνει απογραφή 1 ή 2 φορές το χρόνο κτλ., άλλως θεωρείται παράνομη 7 ήμερη απασχόληση.
   Εφόσον διαρκέσει πάνω από πέντε ώρες, πληρώνετε την προσαύξηση και δίνεται ρεπό την επόμενη εβδομάδα.
   Άλλως πληρώνετε και τις ώρες και την προσαύξηση.

 • SMARAGDA

  Επιχειρηση καφε μπορει να προσλαβει σερβιτορο με την ΕΓΣΣΕ ?Επισης οι ασφαλιστικες εισφορες θα ειναι βασει τις ΕΓΣΣΕ?Σας ευχαριστω πολυ.

  • admin

   Όσον αφορά το μισθό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύμβαση σε ισχύ (από όσο γνωρίζουμε), μπορείτε να ορίσετε μισθό με την ΕΓΣΣΕ. Ασφαλιστικά επίσης, εκτός εάν υπάρχει για την ειδικότητα ελάχιστο όριο (τεκμαρτή ασφάλιση).

 • Θωμάς

  Ευχαριστώ, το θέμα είναι το ΙΚΑ θα το δεχτεί αυτό;
  Δηλαδή σε τέτοιες περιπτώσεις υπερισχύει η γενική περίπτωση (τεκμαρτή ασφάλιση) ή η ειδική (πρόγραμμα επιδότησης ΟΑΕΔ);

 • Θωμάς

  Εργαζόμενος προσελήφθη ως βοηθός σερβιτόρου σε καφέ με πρόγραμμα ΟΑΕΔ (ΚΥΑ 13251/531/15.10.2010). Είναι κάτω από 25.
  Το ΙΚΑ ζητάει εισφορές για 34,69 * 25 = 867,25 λόγω τεκμαρτής ασφάλισης και ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 100% τις εισφορές αλλά με βάση το 80% της εθνικής συλλογικής σύμβασης για νέους, δηλαδή 510,95 * 80 % = 408,76 λόγω προγράμματος!
  Γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το σωστό;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • admin

   Δεν μπορούμε να σας δώσουμε εμπεριστατωμένη απάντηση, αλλά η λογική λέει ότι θα επιδοτηθείτε με το μικρότερο ποσό.

 • Admin

  Καλησπερα.εργαζομουν ως σερβιτορος σε εστιατοριο κ με απελυσαν σημερα.
  Δουλεψα εκει 22 μηνες κ μου γραφει το χαρτι απολυσης οτι η αποζημιωση ειναι στα 330 ευρω
  Κ κατι.εργατοτεχνιτης λεει.το θεμα μου ειναι οτι τους ειχα πει οτι εχω τελειωσει
  Τουριστικη σχολη αλλα πως το αποδικνειω ειναι το θεμα μου.επισης με πηραν με προγραμμα οαεδ
  Ως β σερβιτορο αλλα καποια στιγμη στην πορεια στα χαρτια που υπεγραφα του ικα με αλλαξε σε α σερβιτορο.μπορει να το κανει αυτο??

  • admin

   Να καταθέτετε τα πτυχία και όχι απλά να ενημερώνετε ότι έχετε πτυχία, και εάν μπορείτε να λαμβάνετε και κάποιου είδους απόδειξη για το γεγονός.
   Στη δική σας περίπτωση πάντως δύσκολα θα δικαιωνόσασταν αποζημίωση υπαλλήλου σε επισιτιστικό.

 • panagiotis

  Στις χειρόγραφες καταστάσεις στην ΣΕΠΕ, καταθέταμε τους σερβιτόρους αντί για ημερομίσθιο το λεκτικό “με ποσοστά” στην ηλεκτρονική υποβολή βάζουμε τα τεκμαρτά?
  ευχαριστώ

  • admin

   Το τεκμαρτό θα σας βολεύει με τα ασφαλιστικά θέματα.
   Όσον αφορά το εργατικό, θα μπορούσατε να βάλετε τα ελάχιστα όρια(ανειδίκευτου).

 • ΜΑΚΗΣ

  Καλησπερα,
  Σε επιχειρηση (καφετερια,ζαχαροπλαστειο) που δουλευω απο τον σεπτεμβριο σαν σερβιτορος δε μας δεινουν τα 2 συνεχομενα ρεπο απλα μας δεινουν 2 ρεπο μεσα στην εβδομαδα σπαστα, (επισης σε οσους δουλευουν κυριακη μας δεινουν βαση προγραμματος ενα ρεπο καθε 7 εβδομαδες κυριακη) η δικαιολογια του εργοδοτη ειναι οτι ειμαστε με βαση την ΕΓΣΣΕ και εχει δικαιωμα σε αυτο, ισχυει? Επισης μας πληρωνει με βαση το κατωτατο μισθο 26,18χ25 το μηνα γιατι λεει οτι ο μηνιαιος τζιρος * 13% δεν υπερβαινει αυτο το ποσο, κανονικα εμεις δε θα επρεπε καποιους μηνες να παιρνουμε 26*26,18 αντι για 25 αφου ειμαστε εργατες?

  • admin

   Τα περισσότερα ισχύουν που σας είπε.
   Θα πρέπει όμως να αμείβεστε είτε με τις πραγματικές ώρες εργασίας σας, δηλαδή κάθε μήνα διαφορετικός μισθός,
   είτε με μέσο μισθό, όπου αυτός ορίζεται ημερομίσθιο 6:40 λεπτών Χ 26. Το 26 προκύπτει από τη γενική πρακτική, δεν υπάρχει σε νόμο, αλλά αφού είναι συνήθεια να υπολογίζεται ο μέσος μισθός με το 26 στην ουσία έχει ισχύ σαν νόμος για το δικαστήριο. Η αιτιολογία είναι ότι οι εργάτες πρέπει να αμείβονται και τις επίσημες αργίες.

 • Γεια σας,

  Θα ήθελα να ρωτήσω πώς βρίσκουμε τις μηνιαίες αποδοχές σε λαντζέρη(ΣΣΕ Επισιτιστικών),ο οποίος αμοίβεται με ΜΙΣΘΟ και απασχολείται με
  ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ , 5ήμερο και 4 ώρες ημερησίως. Επίσης πώς βρίσκω τις ασφαλιστικές ημέρες?

  Ευχαριστώ

Leave a Reply

  

  

  


1 × = seven