Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2013

Υπεγράφη στις 14-05-2013 (Π.Κ. 4 ) η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2013.
Ισχύει από 01-01-2013 έως 31-12-2013  
(Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 δεν υπήρχε σε ισχύ σύμβαση αλλά μέχρι 31-03-2013 είχε μετενέργεια η προηγούμενη)
Αναφέρεται δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμα έτος
Ισχύει για τα μέλη

Οργανώσεις εργοδοτών

  • Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.   Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας
  • Ε.Σ.Ε.Ε. Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
  • Σ.Ε.Τ.Ε. Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
  • (δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ)

Οργανώσεις εργαζομένων

  • Γ.Σ.Ε.Ε. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος

 Κύρια σημεία:

  • Δεν μεταβάλλονται οι μισθοί
  • Παραμένει σε ισχύ το επίδομα γάμου
  • Παραμένουν σε ισχύ οι θεσμικοί όροι προηγούμενων συμβάσεων

 

41 comments to Νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2013

  • ΡΕΤΣΑ ΜΑΙΡΗ

    μετα απο 4 χρονια εργασιας μου ζητητεαι να υπογραψω οικειοθελη αποχωρηση και επαναπροσληψη σε νεα εταιρια, πια η γνωμη σας;

    • admin

      Εφόσον το υπογράψετε θα χάσετε τα δικαιώματα όπως απορρέουν από την αρχική εργασιακή σχέση ή θα χρειαστείτε δικαστικό αγώνα για να τα διεκδικήσετε.
      Η μεταφορά προσωπικού δεν δεν γίνεται με αποχώρηση και επαναπρόσληψη, αλλά με κατάθεση πίνακα από την νέα επιχείρηση.

  • ΓΩΓΩ

    Αμείβομαι με τον κατώτατο μισθό και σε ένα μήνα κλείνω 3ετία. Δικαιούμαι το επίδομα 3ετίας; Πρέπει να υπογράψω νέα σύμβαση με το νέο μισθό;

  • ΝΙΑ

    καλησπερα
    δουλευω σε μια εταιρεια καθαρισμου και θελουν να με κανουν εποπτρια μου ειπαν. αλλα δεν θα αλλαξει κατι στον μισθο μου .Είναι σωστό αυτο?

  • ΓΙΩΤΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΩ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ-ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ/ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ
    ΠΡΟΣΛΑΒΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ ??ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΜΜΙΑ..ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ..ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΒΩ ΩΣ ΠΩΛΗΤΗ/ΥΠΑΛΛΗΛΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Ελένη

    Καλημέρα,
    εργάζομαι στον ίδιο εργοδότη από το 2007 με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
    Το 2012 πήρα το πτυχίο μου (πανεπιστημίου). Μου είπαν ότι από το Μάιο του 2012 καταργήθηκε το επιστημονικό επίδομα και συνεπώς δεν το δικαιούμαι. Ισχύει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Γιώργος

    Γεια σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε.
    Είμαι οδηγός σε εταιρία παροχής υπηρεσιών (μεταφοράς), από το 2008 με ατομική σύμβαση αορίστου χρόνου.
    Πρόσφατα μας ανακοινώθηκαν κάποιες μειώσεις μισθών και μας απεστάλησαν προς υπογραφή οι τροποποιήσεις ατομικών σύμβασης εργασίας.
    Διαβάζοντας το παραπάνω έγγραφο, εκτός από το νέο ποσό του μισθού, εντόπισα κάποιες διάφορες ακόμη, σε σχέση με την ισχύουσα ατομική σύμβασή μου:

    1) Στη διάρκεια σχέσης εργασίας, έχει προστεθεί η λέξη “έως” πριν το “Αορίστου”.

    2) Η συλλογική σύμβαση εργασίας έχει γίνει “ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”, από “ΣΣΕ εταιριών παροχής υπηρεσιών”.

    3. Όσον αφορά άδειες, υπερεργασία, αποζημιώσεις κτλ, έχουν προστεθεί άρθρα από νόμους του μεσοπρόθεσμου, όπως ο ν.3846/2010, ο ν.4093/2012 κτλ.

    Πρακτικά, τι επιπτώσεις θα έχουν τα παραπάνω, αν υπογράφουν;
    Οι ρυθμίσεις των νέων νόμων που έχουν ψηφιστεί, ισχύουν ούτως ή άλλως, ή πρέπει να αναγράφονται στην ατομική σύμβαση για να μπορέσει να κάνει χρήση τους ο εργοδότης;

    Ευχαριστώ.

    • admin

      1 δεν φαίνεται κάτι ύποπτο, μάλλον είναι προεκτυπωμένο για περιπτώσεις που αντί αορίστου, ορίζεται ημερομηνία.
      2 Πλέον θα σας καλύπτει η ΕΓΓΣΕ τόσο μισθολογικά όσο και θεσμικά. Δηλαδή χάνεται το πενθήμερο για παράδειγμα.
      Αυτό να αναλογιστείτε πριν υπογράψετε.
      3 ούτως ή άλλως ισχύει η νομοθεσία, απλά αποτυπώνεται πληρέστερα.

  • dimitra

    Το νεο μου αφεντικο και ενω έχω 7 χρονια προυπηρεσια σε αναλογη θεση και πτυχιο ΤΕΙ μου ειπε οτι με τις νεες εθνικες γενικες συλλογικες συμβασεις μπορει να μην μου αναγνωρισει το πτυχιο. Ο μισθος που προσφερει ειναι 700καθαρα Ισχυει κατι τετοιο?

  • Αννα

    Καλημέρα.
    Ενδεχεται να δουλεψω σε ενα πρατηριο αρτου σαν υπαλληλος και μου ειπανε οτι θα παιρνω τον βασικό. Μιλάμε δηλαδη για 586 μικτα? Αυτος ειναι ο μισθος για υπαλληλους σε εμπορικες επιχειρησεις γενικα? και καθαρα πόσα ειναι?

    • admin

      Εφόσον ο εργοδότης δεν είναι μέλος σε κάποια οργάνωση είναι τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Εφόσον είναι μέλος των οργανώσεων που υπογράφουν τη ΣΣΕ εμπορικών επιχειρήσεων δείτε: http://ergatika.gr/sse/emporiko/

  • ΛΕΝΑ

    Προσλήφθηκα πριν 2 μήνες με μισθό 586 ευρώ μικτά ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αμείβονται με κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ μικτά. Είναι νόμιμο;

    • admin

      Εφόσον είστε νέα εργαζόμενη, ο εργοδότης δεν δεσμεύεται από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε μπορείτε να πάτε στα νόμιμα ελάχιστα. Οι συνάδελφοί σας μπορεί να έχουν υπογράψει από παλαιότερα με κάποια σύμβαση, η οποία μπορεί να μην ισχύει, αλλά ισχύει ως όρος της ατομικής σύμβασής τους (απλά μία υπόθεση κάνουμε).

  • Miranda

    Καλό μεσημέρι,
    Υπάλληλος που εργάζεται σε αγροτικό συνεταιρισμό και αμείβεται με την σύμβαση των συνεταιριστικών υπαλλήλων μπορεί ο εργοδότης να αλλάξει το μισθό του μονομερώς βάσει της ΕΓΣΣΕ; Η σύμβαση των συνεταιρισμών έχει λήξει απο 14/05/2012. Μπορεί να αφαιρέσει τα επιδόματα που παίρνει ο εργαζόμενος; Επίσης ο συνεταιρισμός είναι μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο εργαζόμενος μέλος της οργάνωσης των Συνεταιριστικών Υπαλλήλων.
    Ευχαριστώ

    • admin

      Εφόσον η σύμβαση έχει λήξει (και η μετενέργειά της) τότε μπορεί ο εργοδότης να αφαιρέσει τα επιδόματα μονομερώς και να κρατήσει μόνο τα 4 (ωρίμανση έως Νοε 2012, τέκνων, σπουδών, επικινδύνου). Για να αλλάξει σύμβαση σε παλαιό εργαζόμενο χρειάζεται η υπογραφή του.

  • psomasg

    οσων αφορα τα επισιτιστικά καταστήματα (ταβέρνες, εστιατόριο, καφετέριες) υπάρχει κάποια άλλη συλλογική ή πάνε στην εγσσε.

    ευχαριστω

  • Yiannis

    Καλημέρα σας,

    Είμαι υπάλληλος γραφείου με σύμβαση αορίστου χρόνου από το 2006 και ο μισθός μου είναι βάσει των παλαιών κατώτατων ορίων. Δικαιούμαι επίδομα γάμου και αν ναι αυτό θα υπολογιστεί με το βασικό μου μισθό ή με τα νέα δεδομένα, δηλαδή 58,61 ευρώ?

    Ευχαριστώ,

    • admin

      Το επίδομα γάμου το δικαιούνται τα μέλη. Εάν λοιπόν είναι ο εργοδότης μέλος των οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και εσείς του σωματείου των εργαζομένων.

  • makoulou

    Καλησπερα σας
    αυτην την στιγμη εργαζομαι 28 ωρες το μηνα οπου βαση νομου και συλλογικης συμβαση αυτην την στιγμη ισουτε με 373 ευρω μηνιαιως.μπορει ο εργοδοτης να αλλαξει την συμβαση βαζοντασ μας να δουλευουμε περισσοτερες ωρες π.χ 40 ωρες/εβδ. με τα ιδια χρηματα χωρις να πληρωνη υπερωρια?????

  • panagiota

    Όταν κάποιος εργαζόμενος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα τέκνου΄(σε περίπτωση που το προβλέπει η σύμβαση του) ή έχει καταργηθεί?

    • admin

      Το επίδομα τέκνων για να το λάβεται πρέπει:
      Να προβλέπεται από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
      Η σύμβαση αυτή να είναι σε ισχύ.
      Ο εργοδότης και εσείς να είστε μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν τη σύμβαση.
      (είτε η σύμβαση να σας καλύπτει ως όρος ατομικής σύμβασης).

  • Yiannis

    Καλησπέρα σας,

    Νεοπροσλαβανόμενος με ειδικότητα βοηθού λογιστή σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών, όχι εμπορική επιχείρηση, μπορεί να υπογράψει σύμβαση βάσει της ΕΓΣΣΕ με τα κατώτατα όρια μισθών και τα 4 υπάρχουσα επιδόματα ή υπάρχει κλαδική σύμβαση σε ισχύ ακόμα?

    Ευχαριστώ

    • admin

      Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει ΣΣΕ παροχής υπηρεσιών σε ισχύ, άρα μπορεί η μισθοδοσία να πάει με τα ελάχιστα όρια της ΕΓΣΣΕ.

  • kormoranos

    καλησπέρα σας! από σήμερα ,3, του μηνός,η εργοδοσία, μας έκανε το ωράριο , 9ωρο. (στο κόστος του 8άρου) Είναι νόμιμο αυτό??? εργαζομαι σε βιομηχανία επεξεργασίας μαρμάρων!!!

    • admin

      Η ένατη ώρα είναι νόμιμη, αλλά ονομάζεται υπερεργασία και αμείβεται με προσαύξηση 20%.

  • μυρτω

    καλησπερα.
    εχω 16 χρονια προυπηρεσια ως υπαλληλος σουπερ μαρκετ.δεν εχω σταματησει να εργαζομαι καθολου ολα αυτα τα χρονια.πριν μια εβδομαδα αλλαξα εργοδοτη και με προσελαβε με την νεα συλλογικη συμβαση.ο μισθος μου θα ειναι 586 ευρω μεικτα.αυτο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης.τον καλυπτει ο νομος ετσι ωστε να μην μου αναγνωρισει καμια προυπηρεσια;ποσο αδικο μπορει να ειναι αυτο;
    ευχαριστω εκ των προτερων

    • admin

      Στην ΕΓΣΣΕ αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη και εάν είναι. Αρκεί να προσκομίσετε τα ένσημα και βεβαιώσεις προϋπηρεσίας. Εφόσον υποπτεύεστε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, προσπαθήσετε να πάρετε απόδειξη ότι παραδώσατε τα στοιχεία.

  • εταιρία που δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης μπορεί να καταργήσει το επίδομα γάμου?

  • Yiannis

    Καλημέρα σας,

    Θέλω να ρωτήσω αν για υπαλλήλους δικηγορικών γραφείων που έχουν υπογράψει κλαδικές συμβάσεις αορίστου χρόνου θα χρειαστεί να υπογράψουν νέες συμβάσεις βάσει της νέας ΕΓΣΣΕ, καθώς από 15/5/2013 μαζί με τη τρίμηνη παράταση έπαψαν να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις?

    Ευχαριστώ

    • admin

      Εάν υπάρχει σύμβαση σε ισχύ, μην μπερδεύεστε με την ΕΓΣΣΕ. Εάν δεν υπάρχει πάτε στα όρια αυτής. Αλλά ποια κλαδική έχουν υπογράψει οι δικηγόροι;

      • Yiannis

        Δεν αναφέρομαι στους δικηγόρους αλλά στους υπαλλήλους του γραφείου.Οι υπάλληλοι εργάζονται στο γραφείο έχοντας υπογράψει την σύμβαση για υπάλληλους δικηγορικών γραφείων βάσει της Διαιτητικής Απόφασης 53/2008 , η οποία ήταν από τις κλαδικές συμβάσεις που έληγαν στις 14/2/2013 (14/5/2013 με την τριμηνη παράταση). Άρα, εφόσον έχει λήξει τότε όπως λέτε και εσείς πάω στα όρια της ΕΓΣΣΕ.

        • admin

          Εφόσον στην ατομική σύμβαση αναφέρεται ότι αμείβονται με τη σύμβαση αυτή δεν μπορείτε να αλλάξετε ΣΣΕ χωρίς την υπογραφή του εργαζομένου. Μπορείτε μονομερώς να αφαιρέσετε τα επιδόματα γάμου κτλ (και να κρατήσετε μόνο τα 4).
          Οι νέοι εργαζόμενοι με την ΕΓΣΣΕ.

  • παρεα

    Για τον κλαδο του επισιτισμου υπαρχει καποιο νεο για την ΣΣΕ; Απο οτι γνωριζω εχει καταγγελθει απο περσι και ισχυουν κατα περιπτωση τα οσα οριζει η ΕΓΣΣΕ.
    Για προσληψεις που θα γινουν απο 1/6/2013, ισχυει ο βασικος μισθος, το επιδομα ανθυγιεινης εργασιας,οι πολυετιες και το επιδομα γαμου; Επισης ειναι νομιμη πλεον η απασχοληση 6 ημερες με 6.40 λεπτα; Στο χρονο απασχολησης δεν υπολογιζεται το διαλλειμμα. Στην περιπτωση αυτη αν καποιος ξεκινα την εργασια του στις 10.00 και εχει 20 λεπτα διαλλειμμα τι ωρα ληγει η απασχοληση του με 6,40(σε εξαημερο), η 8 (σε πενθημερο) ;
    Ευχαριστω πολυ.

    • admin

      Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει σύμβαση σε ισχύ. Άρα νέοι εργαζόμενοι με τα ελάχιστα της ΕΓΣΣΕ (χωρίς του Γάμου). Ούτε στο πενθήμερο υπάρχει περιορισμός κατά την άποψή μας. Τα διαλείμματα, εφόσον δηλώνονται στο πρόγραμμα εργασίας παρατείνουν το χρόνο εργασίας.

Leave a Reply

  

  

  


6 − = five