Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

  • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
  • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

637 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

  • Paraskevas

    Καλημέρα σας, εργαζόμουν σε ένα ξενοδοχείο την περσινη σεζόν κ ο εργοδότης δεν με έχει ξοφλησει ακόμα και του το έχω υπενθυμησει αρκετές φορές αλλά δεν το βλέπω να με ξοφλάει. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν είμαι στον ίδιο νομο. Πως μπορώ να κινηθώ;

    • admin

      Στείλτε με mail την αίτηση για εργατική διαφορά στο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης και εξουσιοδοτήστε κάποιον να παρασταθεί αντί εσάς κατά την συζήτηση της εργατικής διαφοράς.

  • Μαίρη

    Καλησπέρα. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα πλέον στην επιχειρηση όπου εργάζομαι. Λόγω του covid-19 ο εργοδότης μου ο οποίος δεν έχει αναστείλει την λειτουργία της επιχείρησης για δικούς του λόγους (η επιχείρηση δεν υπάγεται σε ΚΑΔ που υποχρεούται από το κράτος να κλείσει ) θέλει όλο το προσωπικό δηλαδή 23 άτομα να παίρνουμε άδειες εκ περιτροπής μέχρις ότου θεωρήσει αυτός ότι θα είναι οκ η επιχείρηση από οικονομικής αποψης. Το θέμα είναι ότι δεν θέλει να αναστείλει ούτε τη λειτουργία της επιχείρησης γενικά , ούτε τις συμβάσεις συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων ώστε να πάρουμε το επίδομα από το κράτος. Μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε τις κανονικές άδειες τώρα που δεν έχει πολύ δουλειά ούτως ώστε όταν τις εξαντλησουμε και θα χρειαστούμε κάποια άδεια στη συνέχεια να είναι άνευ αποδοχών!
    Δυστυχώς αρκετοί συμφώνησαν και υπέγραψαν σε ένα ανεπίσημο χαρτί. Όμως 3 από εμάς δεν υπογράψαμε, ζητήσαμε να μας στείλει το άρθρο του νόμου όπου υποχρεουμαστε να πάρουμε τις κανονικές μας άδεις. Σαν απάντηση πήραμε απειλές ότι από αύριο που θα παμε κανονικά στη δουλειά μας θα φωνάξει την αστυνομία να μας συλλάβει και στη συνέχεια θα μας στείλει εξώδικο για να λύσουμε τις διαφορές μας δικαστικώς.
    Και ρωτάω εγώ… Τι ισχύει απ όλα αυτά? Εμείς που δεν έχουμε νομικούς συμβούλους να πληρώσουμε αλλά θέλουμε να υπερασπιστουμε και τα εργασιακά μας δικαιώματα τι κάνουμε τώρα?

    • admin

      Να κάνετε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Δεν είναι λογικό να σας ζητάει να λάβετε άδεια, δηλαδή να σας πληρώνει και να σας ασφαλίζει ενώ θα μπορούσε να απαλλαχτεί. Και στην αστυνομία για την παράνομη λειτουργία. και όλα θα δρομολογηθούν.

  • Γιάννης

    Καλημέρα,δούλευα σε τεχνική εταιρεία επί 25 χρόνια,σαν χειριστής μηχανημάτων έργου!με απέλυσαν τον Αύγουστο και πήρα όλη την αποζημίωση!Η σύμβαση ων χειριστων μηχανημάτων έργου λεει ότι θα πρεπει σε περίπτωση που δεν έχεις δικό σου σπίτι,κάθε μήνα να σου καταβαλει ενοικιο 280ευρω/μήνα ο εργοδότης!εμενα δεν μου καταβληθηκε Μόνο τα 5 τελευταία χρόνια !μπορω να διεκδηκησω το ποσο για τα υπολοιπα χρόνια που δούλευα στην εταιρεία??τι περιθώρια έχω,

  • Ναστος

    Καλησπέρα! Δουλεύω σε ένα μαγαζί ως ωρομισθιος και ο εργοδότης με έχει καθημερινά δηλωμένο 10:00-16:00 ενώ δουλεύω 8:30-17:00 επίσης δεν μου πληρώνει ποτε τις αργίες αλλά ούτε την υπερωρία των 30 λεπτών τι μπορώ να κάνω;

    • admin

      Να ζητήσετε από τον εργοδότη να τακτοποιήσει το ωράριο.
      Το πρόστιμο που θα δεχθεί σε ενδεχόμενο έλεγχο είναι 2000€.
      Τώρα δυστυχώς λόγω των γεγονότων υπάρχει θέμα με τον έλεγχο ωραρίων.

  • Foteini

    Καλημέρα και καλή χρονιά!

    Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιο δικαίωμα ο εργοδότης μου χωρίς να έχω ενημερωθεί μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομά και να βγάλει προπληρωμένη κάρτα στο όνομά μου με πλαστή υπογραφή, μόνο και μόνο για να φανεί ότι η επιχείρηση του έχει έξοδα? Πως επιτρέπεται αυτό από την τράπεζα, όταν εγώ για να βγάλω προπληρωμένη κάρτα μου έχουν ζητηθεί ένα σωρό έγγραφα? Το όνομα μου και τα προσωπικά μου στοιχεία δεν προστατεύονται τελικά? Εχει ο εργοδότης δικαίωμα να μπει στα αρχεία μου και στους κωδικούς μου?

    • admin

      Έχουν ενδιαφέρον αυτά που αναφέρετε. Επικοινωνήστε με την τράπεζα να σας δώσει πληροφορίες για την κάρτα που σας αφορά.

  • Αναστασία

    Μπορούν να μου πουν ότι υπογράφω ή λιγότερες ώρες ή παραίτηση;
    Ευχαριστώ

  • Γιώργος

    Καλησπέρα! Μπορώ να κάνω καταγγελία για δουλεία που έχει τελειώσει, στην οποία ήμουν αδήλωτος?

  • BELLAROSA

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΕΠΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ;
    Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΠΟΤΕ ΟΠΩς ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    • admin

      Δεν αποκαλύπτεται στον εργοδότη το όνομα του καταγγέλλων. Όσον αφορά τα οφειλόμενα, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό. Άλλως έχετε πολύ σοβαρές πιθανότητες να δικαιωθείτε εφόσον εκκινήσετε την διαδικασία της εργατικής διαφοράς.

  • ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΕΠΟΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ?ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΕΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ.

    • admin

      Άποψή μας είναι ότι πρέπει αν απευθυνθείτε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Από τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής συμπεραίνει κάποιος ότι αυτό που αναφέρετε είναι ένα γεγονός που περισσότερο λαμβάνει χώρα ως εκφοβισμός και λιγότερο ως πραγματικότητα.

  • Georgia

    Οταν συναδελφος σου σε βριζει ( αχρηστη ) μπροστα στον προησταμενο σας κ εκεινος δν αντιδρα κ γελαει μαζι της , τι κανεις?

    • admin

      Οι εργασιακές σχέσεις είναι πολύ δύσκολες. Από τα βασικότερα καθήκοντα των προϊσταμένων – διευθυντών είναι η διατήρηση καλού κλίματος και εργασιακής ειρήνης στην επιχείρηση. Εσείς καλά κάνατε και δεν αντιδράσατε στις προσβολές. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να απευθυνθείτε στον αμέσως ανώτερο για να προβεί σε συστάσεις.

  • Akis

    Καλησπερα σας δουλευω σε ενα ******** εδω και 3 μηνες και επειδη ημουν αρρωστος 2 ημερες και δεν πηγα για δουλεια(ειχα ενημερωσει απο νωριτερα οτι δεν θα παω) μ ειπαν σημερα να παω να υπογραψω τα χαρτια για να ληξει η συνεργασια μας.Υπαρχει κατι π πρεπει να προσεξω στα εντυπα π θα υπογραψω? μ χρωστανε 4 ημερομησθια. και 4 ημερες αδεια.Αποσο ξερω δικαιουμε 2 ημερες αδεια για καθε μηνα σωστα?Ειμαι εξαημερο.εχω ηδη παρει 2 ημερες οποτε λογικα μενουν αλλες 4.Επισης προσφατα ανακαλυψα οτι αντι για 25 ολοκληρα ενσημα π μ ειχαν πει στην συνεντευξη οτι θα μ κολλανε μ εχουν 25 ενσημα τον μηνα αλλα τετραωρα. μπορω να κανω κατι και γιαυτο? Για αποζημιωση δεν με ενδιαφερει.Απλα να παρω τα δεδουλεμενα μου θελω. Επισης πρεπει να ζητησω οσα μ χρωστανε πριν υπογραψω την παραιτηση μ?

    • admin

      Για το θέμα των ενσήμων να κάνετε καταγγελία στον ασφαλιστικό φορέα.
      Οι απαιτήσεις σας παραγράφονται σε πέντε έτη.
      Υπογράψτε με επιφύλαξη.

  • Βασιλης

    Καλησπερα. Τελειωσα τιν δουλεια πριν εναμισι μηνα. Ο εργοδιτης μου δεν μου δεινει την αποληση. Τη να κανω? Και μου λεει συναιχεια διαφορες προφασεις.

  • Ακης

    Καλησπερα.υπαρχει καποιο χρονικο περιθώριο που μπορουμε να κανουμε καταγγελια απο την ημερα οικοιοθελους αποχωρησης απο μια επιχειρηση.μας βαζει καποια χρηματα αλλα πολυ λιγα καθε φορα και μας χρωστα χρηματα 3 μηνων συν τα δωρα.εχουν ηδη περασει 2 μηνες που εχουμε φύγει απ την επιχειρηση.

    • admin

      Η παραγραφή των απαιτήσεων επέρχεται στα πέντε (5) έτη.
      μόνος η αποζημίωση απόλυσης είναι στους έξι (6) μήνες.

  • Ειρηνη

    Η καταγγελια μπορει να γινει ανωνυμα;

  • Κώστας

    Καλησπέρα, δουλευω ως υπάλληλος και αυτό που έχω ενημερωθεί από τον εργοδότη είναι πως ενώ είναι παράνομο να μην παίρνω δώρο χριστουγεννων, δεν θα μου δώσει και μας έχει πληροφορήσει σε περίπτωση ελέγχου να λέμε πως παίρνουμε. Τι μπορώ να κάνω;

    • admin

      Να πείτε στον έλεγχο την αλήθεια ότι δεν έχετε λάβει το Δώρο Χριστουγέννων και να το διεκδικήσετε.

  • Mariza

    Καλησπέρα σας,
    δουλεύω σε ένα ιδιωτικό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και το αφεντικο μου εχει να με πληρώσει απο το Μάιο 2016 μου εδωσε μόνο τα δώρα, το ίδιο και στις συναδέλφους μου τι μπορώ να κάνω;

    • admin

      δείτε τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο. και υπάρχει επίσης η διαδικασία της επίσχεσης, όπου σταματάτε να δουλεύετε μέχρι να σας εξοφλήσει ο εργοδότης (η διαδικασία αυτή είναι καλύτερα να γίνει μέσω δικηγόρου, για να αναλάβει την ευθύνη κατά πόσο αυτή μπορεί να κριθεί καταχρηστική).

  • Αγγελος

    Αυτό το site ανοίκει όντως στην επιθεώρηση εργασίας? Αν ναι τότε έχω να καταγγελια κάτι πολύ μεγάλο. Ας μου στείλουν ένα mail για να τα πουμε

    • admin

      Όχι το site αυτό δεν είναι επίσημο site της επιθεώρησης εργασίας.
      Για καταγγελίες στο 15512.

  • καλησπερα!!!!!Δουλευα σε μια επιχειρηση απο 21 απριλιου εως 30 οκτωβιου ως μαγειρισα….ειχαμε πει να δουλευω με 3ευρω την ωρα και τα ενσημα….οταν σταματησα πηρα τηλ στο ικα για να δω ποσα ενσημα εχω και μου ειπαν οτι εχω 4 ενσημα τον μηνα απο τον ιουνιο και μετα……τι μπορω να κανω????? και τι μπορω να διεκδικησω???

    • admin

      Καταγγελία στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Μπορείτε να πάτε και στον ΟΑΕΔ ή στην Επιθεώρηση Εργασίας να δείτε πως έχετε δηλωθεί στο σύστημα εργάνη.

  • Πετρος

    Θελω να ρωτησω το εξης. Αν καποιος κανει καταγγελια στην επιθεωρηση εργασιας εχοντας φυγει απο την εργασια, πιστωνεται στην επιχειρηση το προστιμο 10.550; Ή πρεπει να γινει επιτοπου διαπιστωση της παραβασης για να μπει το προστιμο;

  • χριστινα

    Μπορώ να κάνω την διαδικασία στην επιθεώρηση εργασίας της περιοχής μου(Αθήνα)η Πρέπει να πάω Κρήτη?

  • χριστινα

    Καλησπέρα.Δούλευα σεζόν Κρήτη ως μαγείρισσα.ο εργοδότης μου έβαζε ένσημα μπουφέ.Στο τέλος του μήνα μου έφαγε όλες τις υπερωρίες γύρω στα 500€.Εγώ γύρισα Αθήνα τώρα.μπορώ να κάνω κάτι από εδώ?

    • admin

      Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την διαδικασία την εργατικής διαφοράς, αρχές Ιανουαρίου θα οριστεί μία συνάντηση όπου θα κληθείτε εσείς και ο εργοδότης. Εάν δεν μπορείτε να πάτε, να εξουσιοδοτήσετε ένα δικό σας άτομα να παραβρεθεί. (Προτείνεται, καθώς εσείς μπορεί να κάνετε τόσα έξοδα και τόσο κόπο να πάτε, και τελικά ο εργοδότης να πάρει αναβολή).

  • Νικη

    Θα πρέπει να εργάζομαι εκεί για να γίνει η καταγγελία

  • Καλησπέρα σας.Έχω τέλος του μήνα συζήτηση για εργατική διαφορά.εάν δν εμφανιστεί ο πρώην εργοδότης έχει επιπτώσεις;

    • admin

      Υποχρεούται στην παράσταση του, είτε μέσω νόμιμου εκπροσώπου (Άρθ. 3 του Ν. 3996/2011 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθ. 23 του Ν. 4144/2013). Εφόσον έχει παραλάβει συστημένη επιστολή για να παραβρεθεί, και δεν παρευρεθεί, τότε αντιμετωπίζει την περίπτωση προστίμου.

  • Νικη

    Δουλεύω σε ένα ψητοπωλείο επί τρεις μήνες χωρίς πρόσληψη. Τους μιλάω συνέχεια μα αυτοί με κοροϊδεύουν λέγοντας μου δικαιολογίες. Πάνε αναβολή στην αναβολή. Σε όλους έχει κάνει πρόσληψη. Τι μπορώ να κανω;

  • Τολης

    Καλημερα σας….. στην εταιρια που δουλευω η ειδικοτητα μου ειναι βοηθος χειριστη ανυψωτικου εργου(κλαρκ) – αποθηκαριος…..στο σεπε με εχουν με αυτην την ειδικοτητα ενω στο ικα με εχουν με αλλη ειδικοτητα τα τελευτεια 2 χρονια σαν υπαλληλο γραφειου….. τι κάνω??

    • admin

      επιβεβαιώστε ότι είστε σωστά εγγεγραμμένος στον πίνακα προσωπικού. Πάρτε ένα αντίγραφο και μιλήστε με το ΙΚΑ (είναι φθηνότερη ασφάλιση? είναι απλά λάθος? μήπως θα έχετε πρόβλημα στο μέλλον με κάποια επέκταση άδειας?)

  • Μανώλης

    Καλησπέρα..Δούλευα 4,5 μήνες σε καφέ 8 ώρες και μου έβαζαν μισά ένσημα.. Απολύθηκα μαζί με άλλους εργαζόμενους πριν 1 μήνα..Μπορούμε να κάνουμε καταγγελία οι εργαζόμενοι χωρίς να ζητήσουμε κάτι..απλά να καταγγειλουμαι και να πληρωσει για ασφαλιστικές παρασπονδιες ας το πούμε.

  • Eirini Ther

    καλησπέρα. Απολύθηκα μετά από 14 μήνες εργασίας σε μία εταιρία. Πήρα κάποια αποζημίωση (800 €) αλλά έμαθα ότι επειδή η σύμβαση εργασίας ήταν αορίστου χρόνου κ έγινε απόλυση χωρίς προειδοποίηση ότι δικαιούμαι κι άλλο ποσό.
    Σε ποια επιθεώρηση θα πρέπει να απευθυνθώ, κατ’ αρχήν για να βρω την σύμβαση εργασίας που δε βρίσκω, σε αυτή που ανήκει η εταιρία ή σε αυτή που ανήκω εγώ?

    • admin

      Να πάτε στο κατά τόπους Τμήμα, και με το ΑΦΜ σας θα δουν την πραγματική κατάσταση, και θα σας πληροφορήσουν για το εάν δικαιούστε κάτι περαιτέρω. (πιθανότατα σας είχαν υπασφαλίσει)

  • Evi

    Καλησπέρα,
    Εργαζόμουν σε μια εταιρία για 7 μήνες. Αποφάσισα να παραιτηθώ επειδή δεν μας πληρώνανε στην ώρα μας ποτέ, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να μας βάζουν έως και ένα μήνα μέσα. Όταν έληξε η συνεργασία, συμφωνήσαμε για το ποσό που πρέπει να με πληρώσουν ( μισθούς και αδεια ) και αφήσαμε περιθώριο ένα μήνα μέχρι για να με εξοφλήσουν. Τους έστειλα υπενθύμιση γιατί απο πλευρά τους δεν είδα καμία κίνηση. Μου απάντησαν λέγοντας μου ότι μπορεί να μην μου βάλλουν όλο το ποσό στο διάστημα που είχαμε πει. Δεν έγινε και πάλι καμία κίνηση (δεν μου βάλανε ούτε 1ευρο) και η ημερομηνία που είχαμε ορίσει πέρασε. Πέρα απο αυτά περιμένω και το δώρο Χριστουγέννων το οποίο θα μπει το Δεκέμβριο.
    Γενικά γνωρίζω καλά ότι κάνουν καψόνι στους υπαλλήλους, γιατί κατα τα αλλά λεφτά έχουν για να γίνουν χορηγοί σε πολλά events και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Τι θα ήταν καλύτερο να κάνω για να πάρω τα χρήματα που μου χρωστάνε; Καταγγελία η μήνυση κατευθείαν;
    Ευχαριστώ.
    Με εκτίμηση

    • admin

      καλύτερα να προχωρήσετε αρχικά με την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία είναι ανέξοδη, και πιο σύντομη.

  • Ντινα

    Η επιχειρηση που εργαζομαι μας καθυστερει συνεχως τις πληρωμες απο τον Μάιο. Καθυστερώντας ολο κ περισσοτερο εχει φτασει να μην μας εχει πληρωσει καθολου για τον μηνα Οκτωβριο. Δεν υπαρχει καν ενηνερωση τι αναμενεται. Μπορω να κανω καποια κινηση;

    • admin

      Μπορείτε εφόσον δείτε και συνεχίζει η κατάσταση, να ενεργοποιήσετε τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας.
      Εφόσον έχει πολύ προσωπικό η επιχείρηση, μιλήστε με το αρμόδιο σωματείο ή με το εργατικό κέντρο, να πραγματοποιήσουν αυτοί την διαδικασία.

  • Γιώργος

    Γειά σας. Με Ελληνικές εταιρίες που εδρεύουν εκτός Ελλάδος τι γίνεται; Με απέλυσαν χωρίς αποζημίωση και απροειδοποίητα, δεν με ασφάλισαν ποτέ που ήταν στην συμφωνία, όταν ζήταγα τα λεφτά μου γιατί καθυστερούσαν πάντα ή ρώταγα για ασφάλεια έβριζαν άσχημα κ.α.

    • admin

      Οι εταιρίες αυτές έχουν όλες τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Υπάρχει περίπτωση να σας έχουν μεταφέρει με απόσπαση στην Ελλάδα. Να αναφέρετε το γεγονός στην κατά τόπους επιθεώρηση εργασίας.

Leave a Reply

  

  

  


eight − = 3