Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

637 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • john

  καλησπέρα!Εργαζομαι σε καφετερια ως σερβιτορος εδώ και μια πενταετία.πως μπορω να διεκδικήσω ένσημα και επιδόματα?μεχρι στιγμιης δεν μου έχει βάλει ο΄ύτε μισό ενσημο…

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε καταγγελία, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε όταν η καταγγελία σας είναι τόσο ακραία, δεν θα γίνει εύκολα πιστευτή.
   Χωρίς να γνωρίζει κάποιος την υπόθεση, αρχίζει να σκέφτεται για σχέση μνηστείας, ή συνεργασίας κτλ.

 • katerina

  καλησπέρα,
  υπάρχει νόμος που να λέει οτι ο εργοδότης μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή μισθού έως 12 ημέρες?

  • admin

   Εάν το έχετε γράψει στην ατομική σας σύμβαση,
   δηλαδή ότι πληρώνεστε μέχρι τις 12 του επόμενου μήνα, ισχύει.

 • Sakis

  Καλησπέρα,έχω καταθέσει μήνυση στην επιθεώρηση εργασίας στις 24/04/2012.Θα ήθελα να μάθω την ημερομηνία που θα γίνει το δικαστήριο.Πώς μπορώ να το μάθω?Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείται? Ευχαριστώ.

  • admin

   Η Επιθεώρηση Εργασίας απλά διαβιβάζει το φάκελο στον Εισαγγελέα και μετά δεν ενημερώνεται για την υπόθεση. Συνήθως τα δικαστήρια γίνονται σε 10 με 12 μήνες.

 • Κωστας

  Καλησπερα.

  Ειμαι εργοδοτης και πληρωνω κανονικα το προσωπικο μου. Απο δικη μου αμελεια ομως δεν τους εκοβα αποδειξεις καθε φορα που τους εξοφλουσα το μισθο τους, και δεν το σκεφτηκα ποτε γιατι ειχαμε αριστες, οικογενειακες σχεδον, σχεσεις.

  Ομως καποιος το εκμεταλλευτηκε και απειλει οτι θα κανει καταγγελια στην επιθεωρηση εργασιας, προκειμενου να εκμαιευσει απο εμενα ενα ποσο. Εγω μπορω φυσικα να αρνηθω, αλλα δυστυχως δε μπορω να αποδειξω οτι τον ανθρωπο αυτον τον πληρωνα και ξερω οτι γενικα οι υπηρεσιες σαν την ΕΕ, συνηθως τεινουν να πιστευουν τον εργαζομενο και οχι τον εργοδοτη.

  Πως μπορω να προστατευσω τον εαυτο μου? θα μου βεβαιωσει προστιμο η επιθεωρηση? θα πετυχει ο εκβιασμος?

  Ευχαριστω

  • admin

   Άρα ή θα κάνετε ένα συμβιβασμό, ή θα υποστηρίξετε δυνατά και καθαρά την αλήθεια και όπου τραβήξει. Να γνωρίζετε βέβαια ότι θα έχετε δύσκολο δρόμο, αφού το βάρος της απόδειξης το έχετε εσείς.

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΟΥΝΟΥ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ,ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ Κ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • admin

   Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να σας βοηθήσει στο εισπρακτικό κομμάτι. Απλά με το φόβο να επιβάλει κυρώσεις πιέζει τον εργοδότη στο να σας πληρώσει. Για το εισπρακτικό κομμάτι θα πρέπει να βρείτε δικηγόρο.

 • Β2

  Καλησπέρα.
  Εργάστηκα σε ιδιωτική επιχείρηση για μια πενταετία, αποχώρησα το 2010 γιατί πληρωνόμουν πάντα έναντι και σε άτακτα χρονικά διαστήματα.
  Προσπάθησα μέσω δικηγόρου με εξώδικο να πάρω τα χρήματά μου, μιας και το σύνολο είχε φτάσει τις 15.000 ευρώ.
  Μετά το εξώδικο έγινε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό πάλι μέσω δικηγόρου με το οποίο αποδέχτηκε την οφειλή και συμφωνήθηκε να πληρώνει ένα μέρος των χρημάτων κάθε μήνα κάτι που τηρήθηκε 1-2 φορές κι από εκεί και μετά με πολύ κόπο πήρα μικροποσά.
  Υπάρχει τρόπος μέσω επιθεώρησης εργασίας να κάνω κάτι μιας και τα οικονομικά μου δεν επιτρέπουν ξανά τη λύση του δικηγόρου;
  Σας ευχαριστώ

  • admin

   Δείτε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Είναι ένα ισχυρό μέτρο πίεσης.

 • μαρία

  εργαζομαι σε δημο ως καθαριστρια ανασφαλιστη και αδηλωτη.εΧουν να με πληρωσουν 2 χρονια εγω συνεχιζω να δουλευω γιατι φοβαμαι μη με διωξουν.Τι μπορω να κανω για να διεκδικησω τα δεδουλευμενα μου.Μπορω να αποδειξω οτι εργαζομουν με μαρτυρεσ και με λιστα παρουσιων

 • aleksandros

  Καλημερα,δουλευα σε μια ιδ. εταιρια για 10 μηνες σαν οδηγος χωρις ασφαλιση,ο εργοδοτης με απελυσε,μου εδωσε βεβαια τα χρωστουμενα,εχει αλλους 2 οδηγους χωρις ασφαλιση,θελω να κανω καταγγελια,απλα και μονο επειδη με απελυσε χωρις λογο.

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ, στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο 15512.
   Όσον αφορά την απόλυση, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να την αιτιολογήσει, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων.

 • Ειρήνη

  Καλησπερα σας.Στο ξενοδοχειο που εργαζομαι μου γινεται συστηματικη παραβιαση της συμβασης αοριστου χρονου που διαθετω.Για τον λογο αυτο διαμαρτηρηθηκα στον διευθυντη και μετα απο αυτο μου εγινε καταγγελια για απολυση με προειδοποιηση 4 μηνων χωρις να υπαρχει καμια αιτια και χωρις να εχω υποπεσει σε οποιοδηποτε παραπτωμα.Η ερωτηση μου ειναι εαν εχω νομικα το δικαιωμα να ακυρωσω αυτη την απολυση για τον παραπανω λογο,η εαν μπορω να κανω κατι αλλο κατα την γνωμη σας για να βρω το δικιο μου.Ευχαριστω.

  • admin

   Δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να αιτιολογήσει την απόλυση. Μπορείτε όμως εφόσον εσείς την κρίνετε ως καταχρηστική, να τη συνδέσετε με κάποιο γεγονός και να απευθυνθείτε στα δικαστήρια να κρίνουν. Πάντως δεν θα είναι εύκολο.

 • κατερινα

  Καλησπέρα , δούλευα σε ένα ξενοδοχείο στη ταβέρνα τους ως σερβιτόρα απο τις 6 το πρωι εως τις 12 το βραδυ.. είχαμε συμφωνήσει 700 ευρώ με διαμονή και διατροφή , αλλά μου το κατέβασαν στα 600, επειδή είχα αναγκη τα λεφτα το δεχτηκα. Στη πορεια δημιουργηθηκαν καποια προβληματα και εφυγα! Ο εργοδότης μου , δε δεχεται να με πληρωσει! Προσπάθησα να τα βρω με ηρεμο τροπο αλλα ειναι ανένδοτος, λεει πως ακομα και στον εποπτη εργασιας να παω είναι συγγενής και δε πρόκειται να γίνει τίποτα. Σε αυτή τη φαση τι κανω?

  • admin

   Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι μία καλή αρχή. Μην σας τρομάζει αυτό που αναφέρει ο εργοδότης. Αντιλαμβάνεστε ότι το λέει για να σας αποτρέψει από την καταγγελία επειδή ακριβώς τη φοβάται.

 • annmari

  Καλησπερα
  Εργαζομουνα σε εργοδοτη ο οποιος παρα τις συνεχεις ενοχλησεις μου για ασφαλιση μου ελεγε οτι θα τακτοποιηθει το προβλημα.Περασαν 10 μηνες & συγχρονως εμφανισυηκε & προβλημα μη καταβολης δεδουλευμενων(2500.0 ευρω).Επειδη τον πιεσα για χρηματα & για ενσημα πριν παρω την αδεια μου ,μου ειπε:”ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΟΥ” & οταν του ειπα οτι θα παω να το βρω στην επιθ.εργασιας & στο ικα, για αρχη, τοτε με απειλησε κιολας.Για τις καταγγελιες εχω μαρτυρες,αποδειξεις πληρωμης που πληρωνομουν,email-fax στα οποια αναφερεται το ονομα μου & φανερωνουν οτι εργαζομουν εκει.1)Χρειαζονται τωρα,με τις καταγγελιες, οι μαρτυρες η τους καλουν μετα? 2)Χρειαζονται δηλωσεις Ν.105 απο τους μαρτυρες με γνησιο της υπογραφης τους? 3)Γινεται χωριστα καταγγελια στη Επιθ. Εργασιας & χωριστα στο ικα?
  Το τελευταιο που εμαθα απο τον πρωην εργοδοτη μου ειναι οτι:θα παμε δικαστικως & θα ισχυριστει οτι με πληρωνε με 50.0 ευρω μισθο μηνιαιως!!!!
  Φαινεται ,οτι θελει να του δωσω & πισω χρηματα…. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • admin

   Στο ΙΚΑ θα κάνετε καταγγελία για τα ένσημα (εκεί η διαδικασία προβλέπει μάρτυρες, σημειώνετε τα στοιχεία τους και τους καλούν).
   Στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα, όμως η διαδικασία δεν προβλέπει μάρτυρες, θα πρέπει να έχετε κάποια στοιχεία για να αποδείξετε την εργασιακή σχέση εφόσον την αρνηθεί ο εργοδότης.

 • τζενη

  Εργαζομαι απο το μαιο σε μια καφετερια καθημερινα για 9 ωρες το ελαχιστο. Η προσληψη μου εγινε ενα μηνα μετα με ενσημα 4ωρου και 6ημερη απασχοληση. Αυτο το δεχτηκα γιατι ειχα αναγκη τα λεφτα και δε βρισκεις ευκολα δουλεια πλεον. το μονο που απαιτησα ηταν η συμβαση να ειναι ορισμενου χρονου για να συμπληρωθουν 4 μηνες. Αρα εγω θα δουλευα ως τις 18 σεπτεμβρη. Στις 20 αυγουστου ομως εμαθα οτι ειμαι εγκυος και το ανακοινωσα στον εργοδοτη μου γιατι οι συνθηκες εργασιας μου ηταν πολυ δυσκολες ειδικα για μια εγκυο. Η συμπεριφορα του ηταν απαραδεκτη. Μου ανεθετε δουλειες που δεν μπορουσα να κανω και μου ανακοινωσε οτι θα με διωξει. Το εκανε τελικα και οταν με πληρωσε μου κρατησε και χρηματα για τα ενσημα που θα μου βαλει χωρις να δουλευω. Πειτε μου σας παρακαλω τι να κανω.

  • admin

   Εφόσον το θέμα είναι η ασφαλιστικη διαφορά, θα πρέπει να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ. Αρκεί να έχετε στοιχεία να αποδείξετε τα λεγόμενά σας.

 • ΜΑΝΩΛΗΣ

  Γεια σας θα ήθελα να σας ρωτήσω φέτος η πρωτομαγιά έπεσε Μεγαλη Τεταρτη και μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα,είναι αργια ή χρεόνεται σαν κανονική άδεια???
  Ευχαριστώ!!!

  • admin

   Έπρεπε να λάβετε την αργία την Τρίτη του Πάσχα. Η Μεγάλη Τετάρτη ήταν κανονική εργάσιμη.

 • CHRISA

  Υπάρχει χρονικό περιθώριο καταθεσης της μήνυσης από τότε που έγινε η καταγγελία;
  Έχουν περάσει 8 μήνες από την πρώτη καταγγελία και θέλω να προχωρήσω σε μήνυση.

  • admin

   Οι περιορισμοί αφορούν τις παραγραφές των αξιώσεων. Τα δεδουλευμένα είναι στα 5 έτη.

 • Νίκος

  Θέλω να καταγγείλω μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου. Απασχολεί ανασφάλιστα εργαζόμενους. Και εκτός αυτού αφήνει ένα μικρό που έχει στην προστασία της για κάποιες ώρες στο περίπτερο. Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα. Πως μπορώ να της κάνω καταγγελία??

 • Gerasimos Papadopoulos

  Αν ξεκινήσω διαδικασία εργατικής διαφοράς για δεδουλευμένα που δεν καταβλήθηκαν και στην διάρκεια φύγω στο εξωτερικό, μπορεί καποιος άλλος με πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση να διαχειριστεί την υποθαση για λογαριασμό μου;

 • ΣΩΤΗΡΗΣ

  γεια σας εργαζομε εδω και 14 χρονια σε μια επιχειρηση που τωρα μεταβιβαζεται απο το πατερα στο γιο.
  Λογο συνταξιοδοτησεις του πατερα. Πως γινεται να συνεχισω να εργαζομε οπως αλλοστε μου εχει πει ο εργοδοτης χωρις να χασω τα δικαιωματα που απορεουν απο αυτα τα χρονια που δουλεβω εκει

  • admin

   Εφόσον υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης μεταφέρονται και τα δικαιώματά σας. Καλό θα είναι να γραφτεί και στη νέα ατομική σύμβαση.

 • Eri

  Εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρία, 8ωρο και πενθήμερο, με μισθό 590.00.
  Στο αντίγραφο αποδεικτικού υποβολής ΑΠΔ, παρατήρησα ότι στην επιλογή: “πλήρες ωράριο” είναι επιλεγμένο το “όχι”.
  Επίσης στην απόδειξη πληρωμής αποδοχών αναφέρεται: “Βασικός και νόμιμος μισθός: 751,39” και από κάτω αναγράφεται “Συμφωνηθής μισθός μερικής απασχόλησης: 590,00”. Ημέρες ασφάλισης έχω 22.
  Υπάρχει περίπτωση να μου τρώνε ένσημα ή χρήματα;;

  • admin

   Ζητήστε να πάρετε αντίγραφο της ατομικής σας σύμβασης από την Επιχείρηση. Επίσης δείτε στο επίσημο πρόγραμμα εργασίας με πόσες ώρες αναφέρεστε την εβδομάδα (εάν είναι 40 ή λιγότερες).

 • melina

  Καλησπέρα,εργαζομε ενα μισό χρονο σε μια επιχείρηση οπου αρχικά με τον εργοδοτη ειχαμε συμφωνιση τον βασικό μισθό και ικα.στιν πορεία ομος αποδειχθοτι δεν εχει σκοπό να το κανεί παρολ’ο που χρειαζομαι το ικα.το θεμα ειναι οτι ουτε τιν δουλειά μου θελω να χασο αλλα κ ουτε χωρίς ενσημα μπορω να συνεχισο.τι γινεται σε αυτή την περιπτωση ενα μισι χρονο ανασφαλιστη με εχει

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε ανώνυμη καταγγελία στο ΙΚΑ ή στην Επιθεώρηση Εργασίας, και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί έλεγχος. Στον έλεγχο όμως να πείτε την αλήθεια για να δικαιωθείτε τα ένσημα κτλ.

 • panagiotis

  καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα. Εχω υπογράψει σύμβαση η οποία λέει ξεκάθαρα οτι εργάζομαι απο Δευτέρα εως Παρασκευή 09:00-17:00 και ο εργοδότης μπορεί να με χρησιμοποιήσει όπως θέλει εντος όμως του νόμιμου ωραρίου, είμαι υποχρεωμένη να δουλεύω και Σάββατο? Μπορώ να κάνω καταγγελία σαυτην την περίπτωση?

  • admin

   Σας εργοδότης μπορεί να σας δίνει οδηγίες για την εργασίας σας, στα πλαίσια των ορίων που θέτουν οι συμβάσεις εργασίας, η ατομική σας σύμβαση και σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια την καλής πίστης. Η έκτη ημέρα δεν απαγορεύεται πλέον για τις περισσότερες ειδικότητες, θα πρέπει να δηλώνεται όμως στους πίνακες προσωπικού και να αμείβεται νόμιμα.

 • anastasia

  απο τέλος Μαίου δουλεύω σε μια εταιρία με το διετες επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. δουλεύω απο 9 εως και 14 ωρες την ημέρα χωρίς ούτε ένα ρεπο…δηλαδή δουλεύω σε καθημερινη βάση χωρις ούτε μία μέρα ξεκούρασης. χθες ο εργοδότης μου με ενημέρωσε ότι για όλες αυτες τις ώρες τις επιπλέον θα μου δώσει ένα bonus στο μισθό μου (ο μισθός είναι ο βασικός) 100 ευρώ… θα συνεχίσουμε χωρίς ρεπό (ίσως κάποια στιγμη να πάρουμε 1 την εβδομάδα)και επίσης μας ξεκαθάρισε ότι όποιος θέλει…όποιος δεν θέλει μπορεί να παραιτηθει και να φύγει. τι μπορώ να κάνω? ευχαριστώ.

 • user

  Καλησπέρα,

  αν γίνει κάποια απο τις 3 παραπάνω ενέργειες κ η εταιρία πτωχεύσει εν τω μεταξύ, καλύπτεται ο εργαζόμενος?
  Ευχαριστώ.

  • admin

   Βεβαίωση ότι θα λάβετε τα οφειλόμενα δεν μπορεί να σας δώσει κανένας και με κανένα τρόπο. Κάθε ενέργεια είναι μέτρο πίεσης. Η αγωγή σε περίπτωση πτώχευσης είναι η καλύτερη μέθοδος, καθώς ο δικηγόρος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα προνόμια που σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα έχουν οι εργαζόμενοι.

 • admin

  Μπορείτε να κάνετε ανώνυμη καταγγελία. Όταν θα έρθει ο έλεγχος όμως θα πρέπει να πείτε και να υπογράψετε τα όσα λέτε. Επίσης προσπαθήστε να έχετε στοιχεία για τις ώρες που εργάζεστε.

 • Δανάη

  Στο χώρο που εργάζομαι γίνεται συστηματική εκμετάλλευση εργαζομένων ω προς το ωράριο. Υπάρχουν πάντα πολλές υπερωρίες χωρίς ποτε να πληρώνονται. Το κανονικό ωράριο είναι 9:00-17:00 αλλά ποτέ κανένας δεν φεύγει στις 17:00 κ επειδή παλαιότερα είχε γίνει μια καταγγελία για το θέμα, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πλέον έχει άτομα της εμπιστοσύνης του που χτυπάνε τις κάρτες όλων χωρίς την άδειά τους στις 17:00 ακόμα κ αν οι εργαζόμενοι είναι ακόμα στη θέση τους. Επιπλέον παρόλο που το 40ωρο έχει συμπληρωθεί λογω των υπερωριών κ με το παραπάνω μέσα στην εβδομάδα, παρόλο που το ωράριο του καταστήματος το Σάββατο είναι 9:00-15:00, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να μένουν μέχρι τις 17:00 τουλάχιστον κάνοντας ακόμα κ δουλειές που είναι πέρα από τις αρμοδιότητες τους. Το κλίμα κατα τ’αλλα είναι καλό, κ ο εργοδότης είναι ικανοποιητικά τυπικούς με τις πληρωμές. Πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε ώστε να σταματήσει αυτή η ασυδοσία με το ωράριο;

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε ανώνυμη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Πιθανότατα θα διενεργηθεί έλεγχος. Να δώσετε στοιχεία αναλυτικά, για τα ωράρια, για το που είναι οι κάρτες, για τους χώρους εργασίας κτλ.

  • μαρια

   ειμαι σιγουρη οτι μιλας για τον ….. μια μερα πηγα και εφυγα ακριβως αυτη ηταν η κατασταση εργασιας.Δεν εχω δει χειροτερες συνθηκες εργασιες και μαλιστα υπερωριες χωρις να κανεις κανενα διαλλειμα.Δηλαδη δουλευεις 10 ωρες την μερα χωρις κανενα διαλλειμα.Και το αφεντικο ειναι τελειως παλαβο δεν σηλωνει λαθη στη δουλεια νομιζει οτι ειμαστε ρομποτ….

 • χρηστος

  καλησπερα.εργαζομουν απο το 2008 σε ιδιωτικη εταιρια.απολυθηκα στις 15 ιουνιου 2013.μου ειπαν να ερθω να υπογραψω τα χαρτια χωρις να παρω την αποζυμιωση μου και μου ειπαν οτι θα την παρω αργοτερα.πως μπορω να το χειριστο αυτο το θεμα για να παρω τα χρηματα μου αμεσα?γιατι περιμενω διχως να ειμαι καν στο ταμειο.να παω επιθεωρηση εργασιας?ευχαριστω.

  • admin

   Τα χαρτιά τα χρειάζεστε άμεσα για να μπείτε στο ταμείο ανεργίας. Η αξίωση για αποζημίωση απόλυσης παραγράφεται σε 6 μήνες από την απόλυση. Εσείς θα κρίνετε τον χρόνο που θα εξαντλήσετε.

 • sotiria

  εάν μετά απο την συνάντηση στον εποπτη δεν θελήσει ο εργοδότης να πληρώσει αν τον παω δικαστικά θα μπορει να περνει αναβολές για να με καθυστερήσει? ο εποπτης εργασίασ δεν τουσ καταβάλλει πρόστιμο μετα την συνάντηση?

  • admin

   Σίγουρα μπορεί να πάρει κάποιες αποβολές, αλλά όχι απεριόριστες. Εφόσον υπάρχει βεβαιωμένη παράβαση, η Επιθεώρηση Εργασίας ακολουθώντας κάποιες διαδικασίες, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις.

 • dimitris

  καλησπερα,μετα απο καποια γεγονοτα παραιτηθηκα απο την εργασια μου αλλα ο εργοδοτης μου χρωσταει ακομα χρηματα να οποια δεν μου τα δινει,τι μπορω να κανω?

 • ελενη

  Καλησπέρα,έκανα διενέργεια εργατικής διαφορας στην επιθεωρηση και ο εργοδότης μου μόλις το έμαθε με εδιωξε,δίχως βέβαια να έχω υπογράψει το ο,τιδήποτε. Φοβάμαι μήπως το περάσει σαν παραίτηση με όποιον τρόπο…μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο?

  • admin

   Αφού υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία της εργατικής διαφοράς, δύσκολα θα κάνει κάτι τέτοιο.
   Εσείς να συνεχίσετε να προσφέρετε εργασία. Εφόσον σας απολύσει, έχετε πιθανότητες εάν πάτε στα δικαστήρια, να κριθεί ότι η απόλυση είναι άκυρη διότι έγινε ως προϊόν αντεκδίκησης εξαιτίας την καταγγελίας σας.

 • vasilis

  Καλημερα σας,

  μπορείτε να μου πειτε αν υπαρχει νομος που να λεει οτι πριν την προσληψη οσες εβδομαδες εχεις “δοκιμαστεϊ” και εχεις εργαστει κανονικα ,δεν πληρωνεσαι ;; … γιατι η εκμεταλευση δινει και παιρνει στις μερες μας!

  • admin

   Δεν υπάρχει δοκιμαστική περίοδο. Κάθε λεπτό που εργάζεται κάποιος πρέπει να ασφαλιστεί και να πληρωθεί.

 • admin

  Τα στοιχεία που θα λάβετε από δημόσιες υπηρεσίες και το ΙΚΑ λαμβάνονται υπόψη από τον ΟΑΕΔ. το θέμα είναι όμως πολύ εξειδικευμένο θα πρέπει να ρωτήσετε στο αρμόδιο τμήμα του ΟΑΕΔ.

Leave a Reply

  

  

  


6 − one =