Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

637 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • Γεωργία

  Γειά σας,και καλή χρονιά!
  Λοιπόν απολύθηκα στισ 30-10-12 ( στην ουσία παραιτήθηκα διότι δεν με πλήρωναν και τους ζήτησα να με βάλουν στο ταμείο για δική μου διαυκόλυνση) ωστόσο δεν με έχουν εξοφλήσει ακόμη και με αποφεύγουν οταν προσπαθώ να τους εντοπίσω στο τηλέφωνο. Σε αυτ’η την περίπτωση μπορ΄ω να κάνω καταγγελία και θα βρώ το δίκιο μου?

  • admin

   Δεν μπορείτε να ζητήσετε να σας βάλουν στο ταμείο εφόσον αποχωρήσατε.
   Εφόσον είχατε αποχωρίσει καταγγέλλοντας την εργασιακή σχέση εις βάρος του εργοδότη (για το γεγονός ότι δεν σας πλήρωνε), και δικαιωνόσασταν, τότε θα μπορούσατε να λάβετε ταμείο ανεργίας.
   Για το θέμα των οφειλών προχωρήστε σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο κείμενο, όπως εσείς κρίνετε καλύτερα.

 • ritsa

  Καλησπερα.Στις 7/12/12 υπεγραψα τριμηνη προειδοποιητικη απολυση και θα δουλευω ως τις 8/3/13.Σχεδον ενα μηνα μετα την υπογραφη,εμαθα οτι ειμαι εγκυος και ο γιατρος μου,μου ειπε οτι απο τις 5/12/12 ημουνα ηδη εγκυος.Εχει το δικαιωμα να με απολυσει?

  • admin

   Η απόλυση έλαβε χώρα στις 07-12-2012. Εάν ο Γιατρός (μάλλον θα χρειαστείτε βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, ΙΚΑ, ή γιατρό επίσημης αρχής και όχι απλό ιδιώτη) βγάλει βεβαίωση ότι εκείνη την ημερομηνία είσαστε έγκυος τότε να ενημερώσετε τον εργοδότη καθώς η απόλυση είναι άκυρη.

 • γιαννης

  καλημερα σας,απολυθηκα 31/12/12 μου χρωστανε περιπου 5000Ε
  τι μπορω να κανω,και ποσο χρονικο διαστημα εχω να το κανω.
  ευχαριστω.

  • admin

   Η αποζημίωση απόλυσης παραγράφεται στο εξάμηνο.
   Εφόσον θελήσετε να προσβάλλετε το κύρος της απόλυσης είναι τρίμηνο.
   Τα υπόλοιπα στα πέντε έτη.

 • Giannis

  Σε συνέχεια του προηγουμένου θα ήθελα να σας δώσω κάποια επιπλέον στοιχεία. Η πρόσληψή μου πραγματοποιήθηκε στις 01 Οκτωβρίου 2012, μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ (ΝΘΕ 2ετές)με πλήρη απασχόληση. Η αναγγελία πρόσληψης δεν αναφέρει κάτι για 5νθήμερο. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δούλευα 8ωρο επί 5 ημέρες την εβδομάδα. Τι ισχύει στην περίπτωση μου ? Με ”πιάνει” το μνημόνιο 3 ? Ευχαριστώ προκαταβολικά και ζητώ συγγνώμη αν σας ταλαιπώρησα.

  • admin

   Εφόσον στην ατομική σύμβαση που έχετε υπογράψει δεν υπάρχει ο όρος πενθήμερο, κατά την άποψή μας δύσκολα θα μπορέσετε να το δικαιωθείτε.

 • Καλημέρα
  δούλευα σε μια διαφημιστική εταιρεία και ήμουν μεγάλο διάστημα απλήρωτος και αναγκάστηκα να αποχωρήσω.
  Έφυγα από την εταιρεία τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα (22/01) δεν έχω πάρει ούτε ευρώ, ούτε καν το Δώρο Χριστουγέννων.
  Το συνολικό ποσό που μου οφείλουν είναι 6.000.Τι μου προτείνετε να κάνω;
  Eπιθεώρηση ή κίνηση με δικηγόρο; Έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά μπορώ να βγω πιο επιθετικά και να το κυνηγήσω ακόμα;;;

  • admin

   Ξεκινήστε με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Εφόσον στις απαιτήσεις δεν υπάρχει αποζημίωση απόλυσης που παραγράφεται στο 6μήνο, τα υπόλοιπα παραγράφονται στην πενταετία. Εφόσον δεν έχει επιτυχή αποτέλεσμα η εργατική διαφορά, να λάβετε αντίγραφα των πρακτικών και να εξετάστε το ενδεχόμενο να υποβάλετε μήνυση και να ασκήσετε αγωγή.

 • Giannis

  καλησπέρα σας.
  Δουλεύω ως αρτοπώλης με πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ,5νθήμερο 40 ώρες εβδομαδιαίως.
  Από χθες το αφεντικό μου είπε ότι θα δουλευω με το ετσι θελω 6 ημέρες και 40 ώρες εβδομαδιαίως.
  Τι μπορώ να κάνω για να διεκδικήσω το 5νθήμερο που πρέπει να δουλευω?
  Ευχαριστω….

  • admin

   Δυστυχώς με το μνημόνιο ΙΙΙ καταργήθηκε το πενθήμερο. Εκτός εάν προβλέπεται από ισχύουσα σύμβαση (συλλογική ή ατομική).

 • admin

  Το ergatika.gr δεν είναι φόρουμ. Απαντώνται από τους διαχειριστές όσα μηνύματα είναι εφικτό από κάθε έννοια να απαντηθούν.
  Διαβάστε το βασικό κείμενο. Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι ανέξοδη και η κατάλληλη για να ξεκινήσετε.
  Για το θέμα της ασφάλισης να απευθυνθείτε στο ΙΚΑ.

 • MARIA

  καλημερα θελω να ρωτησω κατι, δουλευα απο 24/03/2008 ωσ 11/11/2008 σε ενα εμπορικο μαγαζι στο οποιο ημουνα ανασφαλιστη 5 μηνεσ δεν πηρα ποτε αδεια και φυσικα ουτε επιδομα αδειασ. η ερωτηση μου ειναι η εξησ τωρα που εχουν περασει 4,5 χρονια μπορω να κανω κατι και να παρω αυτα που επρεπε να ειχα παρει? να σασ πω οτι το μαγαζι αυτο εκλεισε. τι μπορω να κανω?
  ευχαριστω
  ΜΑΡΙΑ

  • admin

   Η παραγραφή των αξιώσεων για τις απαιτήσεις σας επέρχεται στα πέντε έτη.
   Μπορείτε να κάνετε τις διαδικασίες που αναφέρονται στο κείμενο, αλλά όπως καταλαβαίνετε όσο περνάει ο καιρός τόσο αποδυναμώνεται η απόδειξή αυτών, εφόσον δεν έχετε στοιχεία.

 • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΑΠ’ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΙΚΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΕΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΒΩ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ. ΕΓΩ ΣΑΝ ΓΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ;

  • admin

   Στην περίπτωσή σας πρέπει να γίνει μεταβίβαση των εργαζομένων αφού υπάρχει μεταβίβαση της επιχείρησης και όχι αποχωρίσεις και επαναπρόσληψη. Εκτός εάν απολυθεί το προσωπικό, λάβει αποζημιώσεις και ξεκινήσει νέα εργασιακή σχέση.

 • admin

  Η επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης δεν γίνεται προσωπικά, αλλά σύμφωνα με τις δραστηριότητες και τις ανάγκες της επιχείρηση, κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης και αιτιολογημένα. Δηλαδή μία επιχείρηση έχει 5 οδηγούς, επειδή έχουν μειωθεί τα δρομολόγια χρειάζεται μόνο 3 οδηγούς και για να μην απολύσει 2, επιβάλει να εργάζονται όλοι αντί 3, 5 ημέρες εβδομαδιαίως. Κατά την άποψή μας δεν είναι καταχρηστικό εάν μία εκ των οδηγών είναι γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης να της επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία. Το να επιβάλει όμως η επιχείρηση στους εργαζόμενους να απασχολούνται μία ημέρα την εβδομάδα, αυτό πιθανότατα θα το κρίνουν καταχρηστικό τα δικαστήρια (όπως ήδη έχουν βγάλει ανάλογες αποφάσεις).
  Η είσπραξη της αποζημίωσης απόλυσης είναι άλλο ζήτημα. Σε περίπτωση πτώχευσης έχει το προνόμιο του άρθρου 154 § γ του πτωχευτικού κώδικα.

 • stavros

  υπεγραψα εντυπο οικειοθελους αποχωρησης απο την επιχειρηση που εργαζομουν υστερα απο ψυχολογικη πιεση του εργοδοτη. τι μπορω να κανω να μετατραπει τωρα σε κανονικη απολυση.
  ευχαριστω

  • admin

   Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς δεν θα σας βοηθήσει μάλλον στη δική σας περίπτωση. Δύσκολα θα μπορούσε επίσης να ευσταθήσει μήνυση. Ακολουθώντας τη δικαστική οδό θα πρέπει να αποδείξετε αυτό που ισχυρίζεστε. Εκτιμήστε τα στοιχεία που έχετε για να στηρίξετε τα λεγόμενά σας.

 • George146

  Γειά σας,είμαι απόφοιτος AEI του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών από το 1999 και πρόσφατος κάτοχος αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού Α’ Τάξης.
  Από το Σεπτέμβριο του 2002 εργάζομαι (μισθωτός) σε εμπορική επιχείρηση (βιβλία Γ’ κατηγορίας) με την ειδικότητα του Βοηθού Λογιστή και οι αποδοχές μας καθορίζονταν όλα αυτά τα χρόνια από τη ΣΣΕ Εμπορικών Επιχειρήσεων.
  Ασχολούμαι με λογιστικές εγγραφές, συντάσσω περιοδικές-εκκαθαριστική ΦΠΑ, προσωρινή-οριστική ΦΜΥ, Μισθοδοσία προσωπικού, Συγκεντρωτικές Πελατών-Προμηθευτών κ.τ.λ. , κ.τ.λ. και κλείνω και τον Ισολογισμό της επιχείρησης και οποιαδήποτε κατάσταση έχει να κάνει με αυτόν με τη βοήθεια εξωτερικού λογιστή.
  Βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Λογιστών ( βιομηχανικές, βιοτεχνικές, εμπορικές και λοιπές πάσης φύσεως επιχειρήσεις,εκμεταλλεύσεις και εργασίες όλης της χώρας ) θα έπερεπε να έχω ενταχτεί εδώ και χρόνια στη μισθολογική κλίμακα των λογιστών και να αμείβομαι σύμφωνα με αυτή (το έχω ζητήσει – δεν έγινε δεκτό το αίτημα).
  Αντί αυτού η επιχείρηση που εργάζομαι προχώρησε το 2012 (από 01.01.2012 – 31.12.2012) σε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας ετήσιας διάρκειας μειώνοντας το επίπεδο των μισθών κατά 20 % και από 01/01/2013 προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία 3 ημερών/εδομάδα.

  Τα ερωτήματα που έχω είναι τα εξής :

  1) Tο να ενταχτώ από την ειδικότητα του Βοηθού Λογιστή σε αυτήν του Λογιστή είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη μου ή ήταν υποχρεωμένος να το κάνει εδώ και καιρό ?

  Βάσει της ΣΣΕ των λογιστών θα έπρεπε να αμοίβομαι από το 2005 (3 χρόνια μετά την πρόσληψή μου) σαν λογιστής, να αμοίβομαι σύμφωνα με αυτή αλλά και να παίρνω και επίδομα ισολογισμού
  μία φορά το χρόνο που κλείνω τα βιβλία της επιχείρησης.
  Ξαναέθεσα το θέμα αλλαγής ειδικότητας πρόσφατα την προηγούμενη εβδομάδα) και πήρα αρνητική απάντηση και πάλι.

  2) Πώς μπορώ να κινηθώ νόμιμα και σωστά ώστε να διεκδικήσω αυτά που νομίζω ότι μου αναλογούν ?

  Υ.Γ. Έχω στείλει εδώ και μία εβδομάδα τις απορίες μου (με e-mail ) στην κεντρική υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς μέχρι στιγμής να έχω λάβει κάποια απάντηση.

  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
  Γιώργος

  • George146

   3)Μήπως έχει περάσει ο καιρός και δεν μπορώ να διεκδικήσω τίποτα ?

   • admin

    Οι απαιτήσεις αυτές παραγράφονται στη πενταετία.

    • George146

     Για διευκρίνιση να ανφέρω ότι όλα τα χρόνια αμοιβόμουν με τη ΣΣΕ των Εμπορικών Επιχειρήσεων στην οποία όντως δεν προβλέπεται επίδομα Ισολογισμού.

     Όταν λέτε ότι οι απαιτήσεις παραγράφονται στην πενταετία,
     εννοείτε ότι μπορώ να διεκδικήσω οτιδήποτε για μετά το 2009 (και όχι από το 2005) ας πούμε ?
     Και πώς θα ήταν σωστό να κινηθώ ?
     Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ ? Ή αυτό που μου λέτε είναι να μην κινηθώ καθόλου καθότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα ?

     • admin

      Η νομική παραγραφή της αξίωσης είναι τα πέντε έτη. Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνονται διεκδικήσεις βάσει των διατάξεων του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Αλλά στη πράξη, όσο παλαιότερη είναι μία απαίτησή τόσο αποδυναμώνεται.
      Μπορείτε να ξεκινήσετε από τις διαδικασίες που αναφέρετε που είναι ανέξοδες και ίσως έχετε κάποια συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς σας.
      (Η εμπορικών επιχειρήσεων προβλέπει επίδομα ισολογισμού, 70% (ΔΑ 51/2004)).

  • admin

   Εφόσον η απασχόλησή σας είναι σε εμπορική επιχείρηση, όσο καιρό ίσχυαν οι ΣΣΕ έπρεπε να αμείβεστε με τη ΣΣΕ των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς ως κλαδική, υπερίσχυε της ομμοιοεπαγγελματικής. Η ΣΣΕ λογιστών βιομηχανίας κτλ. δεν είναι σε ισχύ εδώ και καιρό. Η ΣΣΕ Εμπορικών επιχειρήσεων ισχύει ακόμα αλλά μόνο για τα μέλη. Για τα μη μέλη τα ελάχιστα όρια όπως καθορίζονται από την ΕΓΣΣΕ και τα μνημόνια, όπου δεν υπάρχει επίδομα ισολογισμού. Επίσης σημασία έχει τι έχετε υπογράψει στην ατομική σύμβαση, για να ελεγχθεί πόσο αυθαίρετα σας έκαναν μείωση μισθού.

 • alexandra

  καλησπέρα σας και καλή χρονιά σε όλους μας.
  εργάζομαι στην ίδια εταιρεία τα τελευταία 3 χρόνια, μόλις επέστρεψα από άδεια μητρότητας και με ενημέρωσαν οι συνάδελφοι μου (όσοι έχουν μείνει)ότι είναι απλήρωτοι κοντά στους 3,5 μήνες. κάποιοι από του παλιούς συναδέλφους παραιτήθηκαν και έχουν κινηθεί μέσω των δικηγόρων τους για να πάρουν τα χρωστούμενα. εμένα με χρωστάει κάποιες μέρες του νοεμβρίου και τον δεκέμβριο, τα χρήματα δεν είναι πολλά αλλά δεν θέλω να τον αφήσω περιθώρια να συνεχίζει να μου χρωστάει. το πρόβλημα μου είναι ότι το κάνει εκβιαστικά για να παραιτηθούμέ γιατί τους καινούργιους υπαλλήλους που κάνει πρόσληψει όπως έμαθα τους πληρώνει κανονικά. αν τον κάνω καταγγελία στην επιθεώρηση μετράει το γεγονός ότι πληρώνει όποιον θέλει και τους άλλους μας έχει απλήρωτους;θα χρειαστεί να έχω στοιχεία; και τι; ευχαριστώ

  • admin

   Αφού έχει χρήματα να πληρώνει, η διαδικασία της εργατικής διαφοράς θα πιέσει να πληρωθείτε και εσείς. Είναι ανέξοδη και δεν χρειάζεται να έχετε παραιτηθεί για να την ενεργοποιήσετε. Προστατεύεστε και από τη μητρότητα, εάν δεν σας πληρώνει μπορεί να θεωρηθεί και άνιση μεταχείριση (μεσολάβηση του συνήγορου του πολίτη).

 • Ελινα

  Καλή χρονιά. Πριν 2μισι περίπου χρόνια δούλευα σε μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων για αρκετό καιρό. Από ένα σημείο και μετά έγινα υπεύθυνη βάρδιας και μου είπαν ότι αντί για 950 που έπαιρνα πριν, για να πάρω την θεση της υπεύθυνης θα λάμβανα 1200. Τελικά όμως 1 χρόνο μετά σταμάτησα γιατί ποτέ δεν έλαβα την αύξηση. Κυνηγάω το αφεντικό δυο χρόνια τώρα και για την διαφορα αυτή αλλα και για τις υπερωρίες που ποτέ δεν πληρωθηκα και πάντα βρισκει δικαιολογίες για να με αποφύγει. Εγώ κατέληξα με υπερκόπωση και αλλα προβλήματα υγείας λογω του ότι δούλευα γυρω στις 14 ώρες την μέρα. Τι μπορώ να κανω λοιπόν για να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου;

  • admin

   Τα δεδουλευμένα παραγράφονται στην πενταετία. Όσο όμως περνάει ο καιρός, τόσο αποδυναμώνεται ενδεχόμενη αγωγή σας. Μπορείτε να διεκδικήσετε τα χρήματα ακολουθώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται.
   Υπολογίστε τις υπερωρίες και τα ρεπό με τα ακόλουθα προγράμματα:
   http://ergatika.gr/programmata/oromistia/
   http://ergatika.gr/program/mistos/

 • Pavlos

  Καλησπέρα, εργάζομαι σε μεγάλη τοπική αλυσίδα super market ως υποδιευθυντής σε υποκατάστημα της.
  Πριν από 10 μήνες περίπου υπογράψαμε με την εταιρία ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι περισσότεροι τουλάχιστον, στην οποία γίνονταν λόγος για μια μείωση του μισθού κατα 15% , επίσης έλεγε ότι η εταιρία δεν αναγνωρίζει και δεν ανήκει σε κανένα εργοδοτικό όργανο, ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζει και την εθνική συλλογική σύμβαση.
  Προ της νέας σύμβασης εργαζόμουν 55 ώρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, με δηλωμενη εργασία για 40 ώρες με ρεπό, έπερνα ένα επίδομα θέσης 193€+ τον βασικό μισθό και οι πληρωμή γίνονταν πάντα κανονικά.
  Μετά την νέα σύμβαση εργάζομαι 56 ώρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό , εξακολουθώ να πέρνω το επίδομα θέσης + τον βασικό η μόνη διάφορα τώρα με την νέα σύμβαση είναι ότι όλα αυτά τα αναφέρει η σύμβαση ενώ στην παλιά αναφέρονταν ότι εργάζομαι ως πωλητής 40 ώρες την εβδομάδα με ρεπό φυσικά αυτά πήγεναν και στην επιθεώρηση εργασίας παράνομα!
  Με την παλιά σύμβαση εργαζόμουν στην θέση αυτή για 11 χρόνια περίπου υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης δουδελευμένων για τα 11 χρόνια προ της νέας σύμβασης;
  Επίσης να αναφέρω ότι η νέα σύμβαση αναφέρει ότι η εξόφληση του μισθού θα γίνεται περίπου εώς της 10 του επόμενου μήνα, σε περίπτωση καθυστέρησης της εξόφλησης υπάρχουν περιθώρια για κάποιας κίνησης από μένα; Διότι ήδη μας οφείλουν την εξόφληση Νοεμβρίου, τον μισθό ολόκληρο του Δεκεμβρίου και μέρος από τον μισθό του Ιανουαρίου!
  Ευχαριστώ.

  • admin

   Η παραγραφή των δεδουλευμένων επέρχεται στην πενταετία. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που γίνονται διεκδικήσεις με βάση τις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού για παλαιότερα έτη, με πολύ λιγότερες πιθανότητες δικαίωσης προφανώς. Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι μία πολύ καλή αρχή, καθώς είναι ανέξοδη και σε κάθε περίπτωση θα σας βοηθήσουν τα πρακτικά εφόσον ακολουθήσει δικαστικός αγώνας.

 • Καλησπερα και καλη χρονια!Δουλεύω σε φαρμακειο που εχει επιλεξει διευρυμενο ωραριο καθημερινα εκτος κυριακης 8.00-23.00.Ο ιδιοκτητης αναπροσαρμοζει τα ωραρια ολων μας(τρεις εργαζομενοι)και απαιτει να δουλευω καποια μερα ως τις 11 το βραδυ.εχω εξηγησει σε πολυαριθμες και καποιες φορες εντονες συζητησεις οτι δεν μπορω να μενω τοσο αργα γιατι εχω ενα τετραχρονο παιδι και επιπλεον δεν εχω τροπο επιστροφης μιας που το μερος δεν εξυπηρετειται απο τα μεσα μεταφορας μεχρι εκεινη την ωρα.τι να κανω;

  • admin

   Θεωρείτε ότι σας τα κάνει αυτά για να σας εξαναγκάσει σε παραίτηση, ή απλά αδιαφορεί για τις ανάγκες σας;
   Εάν βαρύνει και άλλο το κλίμα, να τον ενημερώσετε εγγράφως για τα προβλήματα-ανάγκες που έχετε στο σπίτι, στη συγκοινωνία κτλ.
   Εξαρτάται και από τους υπόλοιπους εργαζόμενου, καθώς και αυτοί μπορεί να έχουν ανάλογα προβλήματα, ή να απαιτούν ίση μεταχείριση, και ο εργοδότης να είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

 • georgios

  καλή χρονια σας εύχομαι και όλα καλα….’εχω κληθει από την επιθεώρηση εργάσίας (εκπροσωπώ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που εκτελεί τεχνικές εργασίες)ύστερα από καταγγελία ενός αλλοδάπου που είχα σε συνεργείο και έκανε γυψοσανίδες, πριν λίγα χρόνια…αυτός εκανε καταγγελία για το πρώτο τρίμηνο του 2012, χρονικό διάστημα που δεν τον έιχα στην δούλεψή μου…παλαιότερα που είχε δουλέψει, πριν 2 χρόνια δηλαδή, δεν τον είχα ασφαλίσει με αποτέλεσμα πριν λίγους μήνες να με εκβιαζει για δεδουλευμένα…έκανα μήνυση για αυτό και μετά το πρώτο δικαστήριο θυμήθηκε να κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για τα δεδουλευμένα..πως με συμβουλεύετε να αμυνθώ,έχω τιμολόγια που δεν αποδεικνύουν ότι εργάστηκε το π΄ρωτο τρίμηνο του 2013..με φοβίζει το προηγούμενο χρονικό διάστημα που δεν τον είχα ασφαλίσει…πως είναι η διαδικασία στην επιθεωρηση εργασιας,μπορω να εξετάσω μαρτυρες?πως με συμβουλεύετε να αμυνθω?θα σας παρακαλούσα να μου δίνατε καποια απαντηση γιατι έχω αγχωθεί….ευχαριστώ πολύ

  • admin

   Η διαδικασία στη επιθεώρηση εργασίας είναι κυρίως συμβιβαστική. Να συνδέσετε το γεγονός της μήνυσης με την καταγγελία του κυρίου αυτού. Δυστυχώς για εσάς, όλοι οι εργοδότες, ακόμα και αυτοί που πράγματι απασχολούσαν ένα εργαζόμενο ισχυρίζονται ότι δεν τον ξέρουν τον εργαζόμενο και ότι τον βλέπουν για πρώτη φορά.

 • Mary

  Καλησπέρα,
  Δούλεψα 3 μέρες σε προμόσιον για γνωστή εταιρία εσωρούχων, μέσω μιας επίσης γνωστής διαφημιστικής εταιρίας. Φυσικά ανασφάλιστη και με την προϋπόθεση ότι ο πρώτος μήνας είναι δοκιμαστικός, θα πληρωνόμουν κανονικά αλλά μετά από 2 μήνες. Το δίμηνο πέρασε, ο εκπρόσωπος που πήρε την επιταγή και έπρεπε να κάνει τις πληρωμές επικοινώνησε με το ζόρι μαζί μου και δε δέχεται να με πληρώσει, με βρίζει και απειλεί να με πληρώσει όποτε θέλει εκείνος. Τι μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστώ.

  • admin

   Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς που αναφέρεται στο κείμενο. Θα χρειαστείτε όμως να αποδείξετε την εργασιακή σχέση. Στο ΙΚΑ για την ασφάλιση (η διαδικασία του ΙΚΑ προβλέπει και μάρτυρες).

 • Panagiotis

  καλησπέρα και καλή χρονιά ! Είμαι φοιτητής και δούλευα 2 χρόνια σε ένα internet cafe και απολύθηκα για να πάρει κάποιον γνωστό του. Δούλευα 3-4 οκτάωρα (και βραδινά 12-8 το πρωί) την εβδομάδα. Δεν πήρα ποτέ κανένα επίδομα ούτε δώρο. Τους πρώτους μήνες που δούλευα ήρθε το ΙΚΑ και με γράψανε,με δήλωσε για κάποιες μέρες και μετά έκανε οικειοθελή αποχώρηση . Μετά τον υπόλοιπο 1 μίση χρόνο δούλευα χωρίς ένσημα, ένα μήνα πριν με απόλυσει με δήλωσε στο ΙΚΑ και μόλις με έδιωξε μου έκανε οικειοθελή αποχώρηση(δεν υπέγραψα κανένα χαρτί) τι μπορώ να κάνω για να πάρω αυτά που έχω δουλέψει? Αξίζει να το κάνω? Σαν απόδειξεις ότι δούλευα εκεί έχω κάποια προγράμματα εργασίας αλλά αναφέρουν μόνο το όνομα.

  • admin

   Τα προγράμματα εργασίας αποτελούν σοβαρό στοιχείο, εφόσον δεν έχει άλλο δηλωμένο εργαζόμενο με το ίδιο όνομα για να το συσχετίσει και να αποπροσανατολίσει. Το ότι σας είχε καταγράψει ο έλεγχος είναι ένα επιπλέον στοιχείο. Πιστεύουμε ότι έχετε πιθανότητες εάν προχωρήσετε, γιατί όπως εμείς διαβάζοντας το μήνυμα σας το αντιληφθήκαμε και μας άφησε την αίσθηση ότι είναι αληθές, έτσι πιθανότατα θα το εκλάβουν και αυτοί που θα κρίνουν την υπόθεση αρμοδίως. Για το θέμα των υπογραφών ίσως να χρειαστείτε γραφολόγο.

 • Αντώνης

  καλησπέρα,εργαζόμουν σε εργοστάσιο σιδεροκατασκευών για 1,5 μήνα περίπου,τόσο μου πήρε για να καταλάβω οτι δεν πρόκειται να πληρωθώ ποτέ. υποτίθεται οτι πληρωνόμασταν κάθε 15 μέρες. Αφού πέρασαν οι πρώτες 20 εργάσιμες και μετά απο καθημερινή δική μου πίεση (πότε θα πληρωθούμε μάστορα;)για 5 μέρες που άκουγα ..φύγε τώρα,αύριο.. έλαβα 250ε υπογράφοντας μια απόδειξη,τόσα προβλέπει ο νόμος λέει,άσχετα τα 6 χρονια προυπηρεσίας..που κι έτσι να είναι είμαι για την ώρα 5 μέρες και 8 ωρες υπερωρίας μέσα!!!Την επόμενη κι όλας μέρα ρώτησα τους 4 συναδέλφους τι γίνεται εκεί μέσα κι ήμουν καλοπληρωμένος,ικα κανείς!!!το επόμενο και τελευταίο 15ήμερο ζήτησα όλα τα δεδουλευμένα και άκουσα..δεν έχω κι άμα σ’αρέσει αλλιώς δρόμο..στην απάντηση μου,ωραία φεύγω πότε πληρώνομαι; άκουσα ”αυριο” …περάσαν 3 μέρες για να υπογράψω μια απόδειξη που αναγραφόταν πάνω το υπόλοιπο των 220ε…το απόκομμα της δεν πήρα ποτέ,τι μπορώ να κάνω;εχουν περάσει 30 ‘έλα αυριο’ απο τοτε. ευχαριστω

  • admin

   Εφόσον δεν πάρετε τα χρήματά σας σε ένα εύλογο διάστημα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς στο αρμόδιο τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης, η οποία είναι ανέξοδη για εσάς.

 • ΒίκυΧρ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΣΕ ΠΟΙΟ MAIL ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2012;

  • admin

   Επίσημες καταγγελίες για εργασιακά θέματα γίνονται στο 15512 ή στο Αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης.

 • Dimitris

  Καλησπέρα και καλή χρονιά. Εδώ και 3 χρόνια εργάζομαι ημιαπασχόληση σε μια πιτσαρία στη θέση του διανομέα. Από το καλοκαίρι του 2012 μας οφείλει το επίδομα καλοκαιριού, την άδεια που πήραμε καθώς και το δώρο Χριστουγέννων το οποίο δεν μας έχει ακόμα καταβληθεί και δεν αναμένεται να γίνει κάποια κίνηση. Η απάντηση των αφεντικών είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα ωστόσο μερικοί από εμάς θέλουμε να προχωρήσουμε σε όποια νόμιμη προσπάθεια για να πάρουμε τα χρήματά μας. με την καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας τι ελπίδες έχουμε να πετύχουμε το στόχο μας? Είναι πιθανό ο εργοδότης να μη θελήσει να τραβηχτεί το θέμα και να μας τα δώσει? Ξεκαθαρίζω πως σκοπός μας δεν είναι να τους κάνουμε “ζημιά” αλλά μονάχα να διασφαλίσουμε τα λεφτά μας.

  • admin

   Η διαδικασία στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν κάνει “ζημιά” στον εργοδότη. Είναι μία συμφιλιωτική διαδικασία όπου πιθανότατα ο εργοδότης θα αναγκαστεί να δώσει προθεσμίες μέσα στις οποίες θα καταβάλει τα χρήματα. Η διαδικασία αυτή μέχρι και πριν από λίγα χρόνια είχε αποτελεσματικότητα πάνω από 80%. Τώρα δυστυχώς τα ποσοστά επιτυχούς επίλυσης έχουν πέσει δραματικά. Τουλάχιστον όμως είναι ανέξοδη, και τα πρακτικά θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που απευθυνθείτε στα αρμόδια δικαστήρια.

 • niktg

  Καλησπέρα. Εργάζομαι στην βιομηχανία σαν υπεύθυνος χειριστής βάρδιας (σσε μηχανικοι βιομηχανίας αει). η λειτουργία του εργοστασίου είναι 24ωρη και λόγω φόρτου εργασίας δεν σταματάμε ούτε Σάββατο ούτε Κυριακή. έχουν δημιουργηθει τα εξής θέματα 1ον) οι υπερωρίες του σ/κ χρεώνονται σαν ώρες υπερεργασίας και πληρώνονται μόνο οι 20 ώρες στην μισθοδοσία και οι υπόλοιπες “μαύρα” και όσο περίπου θέλει ο εργοδότης και πλέον αποφάσισε ότι δεν θα δίνει άδειες παραπάνω από αυτές που θα κλείνει η μονάδα οι οποίες είναι λιγότερες από τις κανονικές και προφ δεν θα πληρώνει όσες δεν έδωσε. επίσης επειδή οι βάρδιες εναλλάσονται κυλιόμενα ανά βδομάδα δημιουργέιτι θέμα τις κυριακές καθώς έχουμε μόνο ένα 8ωρο από το τέλος της βάρδιας μέχρι το ξεκίνημα της επόμενης. να συμπληρώσω ότι σε κάθε βάρδια υπάρχει μόνο ο υπεύθυνος χειριστής και ένας ή δύο εργάτες

 • Dimitris

  Καλη χρονια με υγεια και και ευτυχια για ολο τον κοσμο.

  Εργαζομαι σε διαγνωστικο κεντρο σε επαρχιακη πολη. Η συμβαση ξεκινησε 1/1/2011. Η προσληψη εγινε μεσω ΟΑΔΕΔ και ηταν προγραμμα για εργαζομενομενους για διαρκεια 5 χρονων. Απο τη στιγμη που ξεκινησε η εργασια μου, εχω παραλλαβει διασπαρτα χρηματικα ποσα, με αποτελεσμα αυτη τη στιγμη να βρισκομαι πισω μισθολογικα 17 μηνες χωρις βεβαια να εχω παρει ως τωρα κανενα επιδομα-δωρο! Ειμαι παντρεμενος με νεογεννητο παιδι. Δεν εχει γινει καμια κινηση για πληρωμες απο την επιχειρηση. Αυτη τη στιγμη πηγαινοερχομαι στην εργασια μου δυο-τρεις μερες τη βδομαδα, με προσωπικα εξοδα(270χιλ τη φορα) αποκλειστικα δικα μου.
  Τι μπορω να κανω για να κατοχυρωσω εστω καποιο ποσο απο αυτα που μου οφειλουν? Η εταιρεια περιμενει οφειλες απο το κρατος απο το 2011. Δεν θα ηθελα να να προσφυγω στην επιθεωρηση εργασιας.

  Ευχαριστω θερμα

  • admin

   Τα δεδουλευμένα παραγράφονται στην πενταετία. Θα πρέπει όμως να προσέχετε τι υπογράφετε ώστε να μην υπογράψετε για ποσά που δεν έχετε πάρει. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να έχετε ικανοποιηθεί καθώς υπάρχει μία κινητικότητα εκ μέρους του κράτους και τακτοποιούνται οφειλές. Εσείς θα κρίνετε πότε θα πρέπει να προσφύγετε στην Επιθεώρηση Εργασίας ή σε κάποια άλλη μορφή διεκδίκησης.

 • Katerina

  Εργαζομουν για περιπου 10 μηνες σε ενα μινι μαρκετ δουλευα 8αρο με ενα ρεπο την εβδομαδα εκανα και βραδυνα πολλα μιας και ειναι 24ωρο , ποτε δεν μου εβαλε ενσημα υπηρχαν περιοδοι που αργουσε να μας πληρωσει περα απο αυτο οι συνηκες εργασιας ηταν τραγικες γι αυτο και αλλαζε πολυ συχνα προσωπικο περα απο καποια ατομα που τα ειχε χρονια και στο τελος βρηκε μια δικαιολογια να τα διωξει για να προσλαβει ατομα μικρα σε ηλικια κατω των 24 να τους δινει ακομα πιο λιγα. Οταν πλεον ειχα κουραστει πολυ και εβλεπε οτι δεν αντεχα αλλο μου ελεγε να παω να κανω τα χαρτια μου να κανει προσληψη ειχα παει στην λογιστρια να ξεκινησω την διαδικασια αλλα πραγματικα δεν αντεχα αλλο την κατασταση εκει μεσα, προτιμησα την ανεργια και παραιτηθηκα χωρις να τελειωσω την διαδικασια. Εχει υπαρξει πολυ ανεντιμη γυναικα και εχει κανει πολλα σε διαφορους υπαλληλους τα οποια δεν ειναι δουλεια μου να αναφερω. εγω παραιτηθηκα φετος τον Αυγουστο δεν ξερω αν μπορω πλεον να κανω κατι η πως μπορω να αποδειξω την εργασια μου εκει για δεκα μηνες περιπου αφου δεν υπαρχουν καθολου χαρτια. Υπαρχει κατι ακομα που μπορω να κανω?

  • admin

   Όπως καταλαβαίνετε η ύπαρξη στοιχείων είναι απαραίτητη για να αποδείξετε αυτά που έχουν συμβεί. Σε περίπτωση που δεν έχετε (π.χ. κάρτες παρουσίας, ημερολόγια κτλ.) μπορείτε να επικαλεστείτε μάρτυρες. Η διαδικασία του ΙΚΑ προβλέπει μάρτυρες και είναι ανέξοδη.

 • chrysa

  Καλησπέρα. Εργαζόμουν 4ωρη σε ένα ζαχαροπλαστείο σαν πωλήτρια χωρίς ένσημα από 18/9/2011 έως 08/03/2012 με μισθό 400ε και ρεπό μία μέρα την εβδομάδα. Από 11/03/2012 έως 29/07/2012 έγινα 8ωρη με μισθό 700ε και πάλι ρεπό μία μέρα την εβδομάδα. Από την δουλειά έφυγα επειδή έμεινα έγκυος και είχα πρόβλημα με αποκόλληση. Σε όλο το διάστημα που εργαζόμουν συζητούσαμε συνέχεια το ενδεχόμενο να μου περνάει ένσημα αλλά άσκοπα. Επίσης δεν έλαβα ποτέ τα “δώρα” που δικαιούμενα έπρεπε να πάρω και ζήτησα ούτε κάποια άδεια εργασίας, φυσικά η δικαιολογία γνωστή, με τέτοια κρίση έπρεπε να χαίρομαι γι αυτά που παίρνω και να μην ζητάω περισσότερα. Ενώ πολλές φορές δούλευα και 2 ώρες παραπάνω χωρίς να παίρνω υπερωρίες. Το πρόβλημά μου είναι ότι όταν αναγκαστικά σταμάτησα την δουλειά άφησα ένα υπόλοιπο άνω των 2500ε που υποτίθεται μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα λάμβανα εξολοκλήρου. Γύρω στα τέλη Οκτώβρη μου έδωσε, με χίλια ζόρια, 500ε και επειδή μέλλον δεν έβλεπα άρχισα να κάνω αγορές γλυκισμάτων ή δώρων τα οποία αφαιρούσαμε από το υπόλοιπο μου. Με τα πολλά τον Νοέμβρη κατέβηκε το υπόλοιπο στα 1200ε, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Χτές 27/12 πήγε απο το κατάστημα ο σύζυγος μου για να δει μπας και πάρει τίποτα από τα χρωστούμενα μου και ο πρώην εργοδότης μου όχι χρήματα δεν του έδωσε αλλά του είπε και από πάνω ότι έχει γίνει λάθος στον λογαριασμό και δεν μου χρωστάει 1200ε αλλά μόνο 200ε!!!!! Το τραγελαφικό σε όλη την υπόθεση είναι ότι η ίδια του η γυναίκα λέει ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος και το υπόλοιπο μου είναι 1200ε! Προσπάθησα να λύσω το θέμα με ηρεμία μας και πλέον είμαι στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης αλλά ο “κύριος” δεν παραδέχεται τίποτα και δεν θέλει να μου δώσει τα λεφτά μου. Γνωστοί μου με ενημέρωσαν για τον επόπτη εργασίας και ήθελα να ρωτήσω αν όντως μπορώ να κάνω καταγγελία σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό. Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας και ελπίζω να μπορέσω να βγάλω κάποια άκρη.

  • admin

   Καταγγελία μπορείτε να κάνετε:
   Στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα.
   Στο ΙΚΑ για την ασφάλιση.
   Η διαδικασία στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν προβλέπει μάρτυρες και άρα θα χρειαστείτε στοιχεία για να τεκμηριώσετε την εργασίας και τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης σας. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει το ακραίο ενδεχόμενο ο εργοδότης να δηλώσει ότι δεν σας ξέρει και να ισχυριστεί ότι σας βλέπει πρώτη φορά.
   Η διαδικασία στον ασφαλιστικό φορέα προβλέπει μάρτυρες.
   Γράψτε μου σε επόμενο μήνυμα τι στοιχεία διαθέτετε να σας εκφράσω την άποψή μου για την έκβαση της υπόθεσης.

   • chrysa

    Καλή χρονιά!
    Σας ευχαριστώ για την απάντηση.
    Δυστυχώς όσο αφορά την καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας δεν έχω κάτι πέρα από μαρτυρίες για να αποδείξω ότι δούλευα εκεί. Και εφόσον μου λέτε ότι δεν δέχονται μαρτυρίες σαν απόδειξη….. Μόνο ένα τετράδιο υπάρχει με το όνομά μου πάνω όπου σημείωνε τα χρήματα κάθε φορά που με πλήρωνε. Αντίστοιχο τετράδιο υπάρχει και για παλαιότερα άτομα που δούλευαν εκεί όπως επίσης και για την κοπέλα που δουλεύει πίσω στο εργαστήριο. Σαφώς και αυτή ανασφάλιστη. Το θέμα είναι ότι τον απείλησα πως θα τον πάω στο ΙΚΑ και μου είπε ότι μέχρι τέλος του Γενάρη θα μου τα δώσει. Δυστυχώς δεν ελπίζω σε θαύματα και πιστεύω ότι απλά κερδίζει χρόνο και με κοροϊδεύει κανονικότατα. Τέλος, επειδή έχω αναφέρει το πρόβλημα μου σε αρκετά άτομα, πριν μερικές μέρες με βρήκε μία κυρία που δούλευε πριν 2 χρόνια στην ίδια επιχείρηση με εμένα και αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα (ένσημα-πληρωμή). Με ενημέρωσε ότι του είχε κάνει καταγγελία και της είχε δώσει τότε περίπου στα 3.000€, χρήματα που του είχαν βγάλει από την επιθεώρηση ότι πρέπει να της δώσει. Η υπόθεση έχει καταγραφεί διότι εκτός από αυτά τα χρήματα πλήρωσε και κάτι πρόστιμα στον ασφαλιστικό οργανισμό.

    • admin

     Αυτό το νόημα έχει η διαδικασία της εργατικής διαφοράς, να αποφύγετε τα δικαστήρια με μία συμβιβαστική λύση. Δυστυχώς τα τελευταία έτη τα ποσοστά επίλυσης αυτών λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί, αλλά παραμένει μία ισχυρή διαδικασία. Να αναφέρετε όμως τις μαρτυρίες κατά την επίλυση.

 • Chris

  Η κοπέλα μου δουλεύει σε κατάστημα πολυεθνικής. Ο υπεύθυνος του καταστήματος έχει τους υπαλλήλους να δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα χωρίς διαλείμματα. Φυσικά οι υπερωρίες δε πληρώνωνται.
  Σήμερα σχόλασαν 11 το βράδυ και ενώ το κατάστημα ήταν κλειστό από τις 9 είχε κλειδώσει τις πόρτες και δε τους άφηνε να φύγουν!!! Οπότε η επιλογή να σηκώνωνται να φεύγουν στην ώρα τους δεν υπάρχει…. Προσπαθεί να τους οδηγήσει σε παραίτηση (το έχει πει άλλωστε ότι αν θέλουν ας παραιτηθούν, η εταιρία δε πρόκειται να πληρώσει αποζημίωση) αλλά κανείς δε θέλει να παραιτηθεί γιατί έτσι δεν θα παρει ουτε αποζημίωση ούτε θα μπεί στο ταμείο ανεργείας. Σκέφτηκα την επόμενη φορά να πάρω την αστυνομία και να παω στο κατάστημα, μιας και το να κλειδώνει τους υπαλλήλους μέσα, δεν είναι απλά καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι μπορεί να γίνει;

  • admin

   Με το μνημόνιο ΙΙΙ έχει αποσυνδεθεί το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στα καταστήματα, από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Ως εκ τούτου, αίρεται από την 12/11/2012 , ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4093/2012, η απαγόρευση της απασχόλησης των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα (άρ. 12 και 13 του ν. 3377/2005).
   Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν πρέπει το ωράριο να γνωστοποιείται στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας, και κάθε ώρα θα πρέπει να αμείβεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις (υπερεργασίας 20%, νόμιμης υπερωρίας 40%, παράνομης 80%, νύκτας 25%, Αργίας 75%).
   Να συγκεντρώνετε στοιχεία για τις πραγματοποιηθείσες ώρες, ώστε να μπορέσετε να τις διεκδικήσετε και να τις δικαιωθείτε.

 • κατερινα

  Δουλεύω οχτάωρη σε εταιρεία με κοσμήματα και ενώ στο πρόγραμμα εργασίας στην επιθεώρηση μας δηλώνει ότι δουλεύουμε 8 ώρες την μέρα,στο μεταξύ μας μας βάζει να δουλεύουμε 9 ή 10 ώρες κάποιες μέρες.Επιτρέπεται?Και ειδικά αφού δεν το δηλώνει στο πρόγραμμα?Επίσης ισχύει ότι το καλοκαίρι ο εργαζόμενος δικαιούτε 2βδομάδες μαζί καλοκαιρινή άδεια?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • admin

   Η 9η ώρα θεωρείται υπερεργασία δεν έχει διατυπώσεις αλλά θα πρέπει να αμοίβεται με προσάυξηση 20%,
   η 10η υπερεωρία έχει διατυπώσεις και προσαύξηση 40%.
   Συμφωνα με την κατάτμηση, το ένα τμήμα πρέπει να είναι 2 εβδομάδες, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι το καλοκαίρι, (εξαρτάται και από την εργασία, δηλαδή εάν εργάζεται κάποιος σε ξενοδοχείο, μπορεί να πάρει άδεια στο full season;)

 • tolis

  Δουλεύω 6 μήνες σε μια εφημερίδα χωρίς να μου κολλάει ένσημα και με έχει απλήρωτο 3,5 μήνες. Τι μπορώ να κάνω για να μου κολλήσει ένσημα και να με πληρώσει; Φοβάμαι να τον καταγγείλω γιατί έχουν και μπράβους εκεί μέσα..

  • admin

   Ενημερώστε την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα και θα έρθουν για έλεγχο χωρίς να φανείτε. Βεβαίως εάν δεν είστε πολλά άτομα στη δουλειά θα “φωτογραφηθείτε”.

 • Οταν λετε στοιχεια τι ακριβως εννοειτε?????

  • admin

   Στοιχεία εννοούνται οι κάρτες παρουσίας, παρουσιολόγια, βιβλία δρομολογίων και ταχογράφοι για οδηγούς κτλ

Leave a Reply

  

  

  


3 + five =