Προγράμματα για ΣΣΕ (ΜΙΣΘΟΙ) Εθνική_Γ.Σ.Σ.Ε_Υπάλληλοι
Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

  • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
  • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

637 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

  • ΜΑΡΙΑ

    ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕς.Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ.Η ΜΕΙΩΣΗ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    • admin

      Δεν είναι εύκολο να σας δοθεί απάντηση καθώς έχει σημασία που είναι μέλος ο εργοδότης, σύμφωνα με ποια σύμβαση αμείβεστε και εάν είναι ακόμα σε ισχύ, τι έχετε υπογράψει στις ατομικές συμβάσεις κτλ.
      Μαζέψτε ότι χαρτιά έχετε και να συμβουλευτείτε το κατά τόπους τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας.

  • Βάλια

    Καλησπέρα,

    δουλεύω σε μια εταιρεία 2,5 χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου. Μου χρωστάνε 2,5 μηνιάτικα και μου ανακοίνωθηκε σήμερα ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει η απόλυσή μου, την οποία απαιτούν να υπογράψω χωρίς να μου δώσουν τα οφειλόμενα μηνιάτικα και πόσο μάλλον την αποζημίωση απόλυσης.
    Μπορούν να με υποχρεώσουν να υπογράψω την καταγγελία σύμβασης χωρίς να πληρωθώ?
    Αν δεν υπογράψω τι με προτείνετε να κάνω? Θα πρέπει να πηγαίνω κανονικά στην δουλειά μέχρι να με εξοφλήσουν , ή θα πρέπει να κάνω καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • admin

      Την καταγγελία εφόσον δεν την υπογράψετε πιθανότατα θα σας την κοινοποιήσουν με δικαστικό επιμελητή. Εφόσον δεν σας δώσουν την αποζημίωση απόλυσης, μπορείτε να ζητήσετε να χαρακτηριστεί η απόλυση “άκυρη” (εντός 3 μηνών). Η αποζημίωση παραγράφεται στους 6 μήνες, τα δεδουλευμένα στα 5 έτη.

      • Βάλια

        Καλημέρα
        Με ποιον τρόπο μπορεί να χαρακτηριστεί η απόλυση “άκυρη”? Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω?
        Ευχαριστώ και πάλι

        • admin

          Αρχικά να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά επειδή αυτή η διαδικασία είναι συμφιλιωτική και δεν αναστέλλει τη παραγραφή των 3 μηνών, στους 3 μήνες να έχετε ασκήσει αγωγή.

  • Stamatis

    Καλημέρα σας.
    Εργαζόμουν με 6μηνη σύμβαση σε μια εταιρεία στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έχω περίπου 1 χρόνο που σταμάτησα και ο πρώην εργοδότης μου, μου οφείλει γύρω στα 900 euro. Άργησα αρκετά να το πάρω απόφαση να απευθυνθώ στην Επιθεώρηση Εργασίας γιατί σεβόμουν την οικονομική κρίση και ντρεπόμουν να του ζητάω συνέχεια λεφτά. Όμως, επειδή προέκυψαν κάποιες υποχρεώσεις εδώ και 1 μήνα τον ψάχνω και δεν απαντάει στα τηλέφωνα. Μπορώ να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα με κάποιον τρόπο; Όπως διάβασα παραπάνω η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι η πιο προσιτή, αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι πρέπει να τον συναντήσω γιατί αισθάνομαι λίγο άσχημα που αναγκάζομαι να απευθυνθώ στην επιθεώρηση εργασίας.

    Υ.Γ. Σε περίπτωση που χρειαστεί, έχω μαζί μου την ειδική σύμβαση εργασίας που έκανα με τον φορέα απασχόλησης και γράφει σε ένα σκέλος ότι: Ρητά δηλώνεται ότι εργοδότης του φοιτητή και υπόχρεος για την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας θα είναι ο εδώ συμβαλλόμενος φορές απασχόλησης.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    • admin

      Για να μην τον συναντήσετε, μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιο τρίτο να παραβρεθεί. Αλλά δεν θα γνωρίζει να υποστηρίξει την υπόθεση όπως εσάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτως ή άλλως, οι εργοδότες αποστέλλουν εκπροσώπους, δεν παρευρίσκονται οι ίδιοι.

  • antonis

    Και όσον αφορά το “βοηθός σερβιτόρου” ενώ εγώ δουλεύω το πόστο σερβιτόρου;
    Ευχαριστώ και πάλι

  • thanos

    Καλήμερα σας. Εργάζομαι σε μια υγειη επιχείρησή η οποία δεν έχει επιρεαστει από την κρίσή. Ο εργοδότης μου τελευταία έχει ξοφλήσει επιλεκτικά σε ορισμένους υπάλληλους το δώρο των Χριστουγέννων. Εγώ ανήκω σε αυτούς που δεν τους έγινε εξόφλησή. Έχει αυτό το δικαίωμά? Όταν του το ζήτησα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί επικαλέστηκε την οικονομική κρίσή. Τι μπορώ να κάνω για να πάρω τα χρήματά μου τα οποία τα έχω μεγάλη ανάγκη?

    • admin

      Να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης και να εξετάστε το ενδεχόμενο αρχικά να ξεκινήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς.

  • antonis

    Καλησπέρα,
    Εργάζομαι σε μια εταιρεία ως σερβιτόρος από τον Δεκέμβριο του 2010.Η σύμβαση μου είναι ως βοηθού σερβιτόρου,ενώ είμαι σερβιτόρος,είμαι δηλωμένος part-time ενώ δουλεύω 7ωρα και απ ό,τι έμαθα πρόσφατα δικαιούμαι επίδομα ταμείου,το οποίο και δεν μου “κολλάνε”.Μπορείτε να με ενημερώσετε για το τι δικαιούμαι τελικά;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • admin

      Οι σερβιτόροι έχουν ασφαλίζονται με τεκμαρτό ημερομίσθιο και δεν έχει νόημα να σας έχουν δηλώσει λιγότερες ώρες. Η σύμβαση των επισιτιστικών από όσο γνωρίζουμε δεν είναι σε ισχύ άρα είναι δύσκολο να δικαιούστε επίδομα ταμείου βάσει συλλογικής σύμβασης. Δείτε το ειδικό καθεστώς που υπήρχε για τους σερβιτόρους http://ergatika.gr/2012/07/%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9/

  • ΜΑΡΙΑ

    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ.ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΩΡΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

  • ΜΑΡΙΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ.ΕΔΩ Κ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩΦΛΗΣΗ.ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ Κ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Κ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ,ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ.ΜΠΟΡΕΙ Κ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ?ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ.ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ.ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Κ ΑΛΛΗ ΜΕΙΩΣΗ Κ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.ΤΙ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ?

    • admin

      Σύμβαση σημαίνει συμφωνία. Δηλαδή χωρίς τη συγκατάθεσή σας (την υπογραφή σας) δεν μπορεί να κάνει πολλές μειώσεις εφόσον δεσμεύεται από προηγούμενες συμβάσεις. Μπορεί να επιβάλει κατόπιν διαδικασιών λιγότερες ημέρες εργασία, όχι όμως λιγότερες ώρες. Μπορείτε να συλλέξετε όλα τα έγγραφα και στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης να λάβετε κάποια άποψη.

  • Panos

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Η αδερφή μου εργαζόταν σε ένα μια καφετερία για δυο χρονιά οπού και απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. εργαζόταν 8 ώρες την μέρα αλλά τα ένσημα που της κολλούσαν ήταν για τετράωρη απασχόληση (ημιαπασχοληση) με την συμφωνία να πληρώνεται για τις 8 ώρες. Τους τελευταίους έξι μήνες της εργασίας της πληρωνόταν μόνο για τις 4 ώρες με τον μισθό που προβλεπόταν από την σύμβαση ενώ τις υπόλοιπες 4 που δικαιούταν της είχαν υποσχεθεί ότι θα τις λάμβανε αργότερα. Έχει υπογράψει για όλο αυτό το διάστημα ότι λάμβανε τα χρήματα της 4 ωρης εργασίας κ ότι δεν έχει καμιά άλλη απαίτηση από την επιχείρηση. Μετά την απόλυση της όταν ζήτησε το υπόλοιπο των δεδουλευμένων της
    Ο ιδιοκτήτης της είπε πως δεν αναγνωρίζει τις επιπλέων ώρες που δούλευε πέραν του 4ωρου και δεδομένου ότι έχει τις αποδείξεις πληρωμής στα χεριά του αλλά και αρκετούς φίλους του (θαμώνες του καφέ) ως μάρτυρες την ενημέρωσε πως αν προβεί σε οποιαδήποτε ενεργεία εναντίον του θα την μηνήσει για ηθική βλάβη και για διασυρμό ονόματος. Επίσης να αναφέρω ότι τα δώρα και οι αποζημιώσεις δοθήκαν συμφωνά με τα ποσά που προβλέπονταν από την 4 ωρη σύμβαση. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να διεκδικήσουμε τα χρήματα η κινδυνεύουμε να βρεθούμε ξαφνικά και χρεωμένοι?

    • admin

      Θα πρέπει να αποδείξετε τα λεγόμενά σας ακολουθώντας τη δικαστική οδό. Εκτιμήστε τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας και τις μαρτυρίες.

  • Stamatis

    Καλησπερα.
    Εργαζομουν σε βιομηχανια πλαστικων ως βοηθος χειριστη κλαρκ απο το 2007. Πριν 4 μερες με απελυσαν και ζητησα απο την εταιρια μια βεβαιωση προυπηρεσιας ως βοηθος χειριστη κλαρκ για να μπορεσω να δωσω εξετασεις για να παρω την αδεια χειριστη.
    με ειδοποιησαν σημερα οτι δεν μπορουν να μου την δοσουν γιατι δεν υπηρχε απο οτι εμαθα χειριστης με αδεια και ο τεχνικος ασφαλειας ειναι χημικος!!!
    Ποιος αλλος τροπος υπαρχει ωστε να μπορεσω να παρω βεβαιωση προυπηρεσιας για το σωματειο ωστε να ειμαι σε θεση να δωσω εξετασεις στο υπουργειο?
    Ευχαριστω

  • roula

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας!Την διαδικασία της εργατικής διαφοράς μπορώ να την ενεργοποιήσω μόνο καταβάλοντας την αντίστοιχη αίτηση με τη φυσική μου παρουσία ή μπορώ να την ενεργοποιήσω συμπλήρώνοντας κάποια φόρμα ηλεκτρονικά; Αν είναι υποχρεωτική η φυσική μου παρουσία θα υποβάλλω την αίτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην περιοχή που εδρεύει η εταιρία ή στην περιοχή διαμονής μου;

  • λακης

    καλησπερα εργαζομαι στην ιδια εταιρεια 3 χρονια, ειμαι παντρεμενος με ενα παιδι. Μεχρι τον δεκεμβριο του 2012 στην αποδειξη πληρωμης που μας εδιναν υπήρχε το επιδομα γαμου. από τον Ιανουαριο του 2013 αφαιρεσαν το επιδομα γαμου και εβαλαν επιδομα τριετιας γιατι φετος εκλεισα τα τρια χρονια. μπορουν να αφαιρεσουν νομιμα το επιδομα γαμου; ή είναι στην ευχέρια κάθε εργοδότη. η συζηγος παιρνει επιδομα γαμου και επιδομα παιδιου ως ιδ.υπαλληλος. Μπορώ να απαιτήσω τα παραπάνω επιδόματα;

    • admin

      Εφόσον έχετε υπογράψει να αμείβεστε με τα νόμιμα ελάχιστα, και ο εργοδότης σας δεν είναι μέλος ούτε των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ τότε μπορούν να σας αφαιρέσουν το επίδομα γάμου.

  • nina

    αν δεν εχεις υπογραψει συμβαση εργασιας και δεν ασφαλιζεσαι γενικα μπορεις να κινηθεις νομικα?

    • admin

      Η σύμβαση που αναφέρετε αποτελεί ένα αποδεικτικό στοιχείο για την εργασίας σας. Μποείτε να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ.

  • sofia

    Καλησπερα,εργάζομαι τα τελευταια 4 χρόνια σε τηλεφωνικό κεντρο εισπρακτικης εταιρείας, εκτός του ότι μας υποχρεώνουν να καθόμαστε υπερωρίες τις οποίες δεν πληρωνόμαστε. Εννοείτε ότι επιδόματα υπολογιστή και ακουστικού δεν παίρνουμε γιατί η σύμβαση μας ειναι ως υπάλληλοι γραφείου…Εχουν αρχίσει και μας κάνουν έναν απίστευτο ψυχολογικό πόλεμο εκβιάζοντας μας ότι θα μας διώξουν αν δεν μένουμε παραπάνω για δουλεια… Τι ειναι αυτό που θα μπορουσα να κανω;;;βριζουν μιλάνε πολυ ασχημα εκμεταλευονται την ανάγκη μας για δουλεια.

    • admin

      Προσπαθήστε τώρα που είστε στη δουλειά να συγκεντρώνεται στοιχεία για τις υπερωρίες, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον σε ενδεχόμενη διαμάχη. Ενημερώστε την κατά τόπου Επιθεώρηση Εργασίας και πιθανότατα θα προγραμματιστεί έλεγχος, αλλά στον έλεγχο να πείτε την αλήθεια αλλιώς άδικα θα γίνει η όλη διαδικασία.

  • Μαιρη

    Γεια σας
    Δουλευω σε ενα μινι μαρκετ,απο το 2010.Ειμαι 4ωρη συνηθως,αλλα καποιες φορες κ 5ωρη.Καθε Κυριακη ειμαι 6ωρη.Απο το 2011 δουλευει κ ενας συναδελφος,αλλοδαπος.Ο συναδελφος δεν εχει χαρτια ουτε κ αδεια παραμονης.Το αφεντικο μας,μας ειχε υποσχεθει κ προσληψη,κ ασφαλιση κ οτι νομιμα δικαιουμαστε.Οπως καταλαβαινετε,η υποσχεση εμεινε μονο στα λογια κ δεν εχουμε δει καμια κινηση απο την πλευρα του καλης θελησεως.Φυσικα επηλθε κ η κριση,την οποια κ εκμεταλευτηκε για να μην μας δινει το δωρο(το οπιο δεν το εχουμε παρει κ ποτε)κ να επικαλεστει κ μειωση του ημερομισθιου μας.Το δικο μου μετριεται,ανεξαρτητως ημερας η αργιας ως 3,50 ευρω την ωρα.Το αλλο παιδι,το οποιο δουλευει 5 ωρες καθε ημερα,παντοτε συν 2 ωρες τα απογευματα,πληρωνεται με 2.80 την ωρα.Σας παρακαλω,μπορειτε να μας πειτε,τι μπορουμε να κανουμε?Κ τι μπορει να γινει χωρις να εχει κ το παιδι προβλημα.Δεν θελουμε να προκαλεσουμε προβλημα στο αφεντικο μας,αλλα μονο να εχουμε αυτο που δικαιουμαστε.
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων

    • admin

      Συζητήστε με την κατά τόπους Επιθεώρηση Εργασίας και εφόσον το επιθυμείτε καταθέστε αίτηση για εργατική διαφορά.

  • Ελενα Κανακίδου

    Καλησπέρα. Δουλεύω σε ένα φροντιστήριο και τώρα είμαι στον 3ο χρόνο. Μου χρωστάνε λεφτά απο τα περασμένα έτη που ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ και δεν με πληρώνουν ούτε τις κανονικές ώρες που πρέπει να παίρνω τον μήνα. Το πρόβλημα είναι ότι στα χαρτιά με έχουν δηλωμένη ότι παίρνω πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουμε συμφωνήσει να πληρώνομαι σύμφωνα με τις ώρες που εργάζομαι και δεν ξέρω πως μπορώ να διεκδικήσω τα χρεωστούμενα νομικά.
    Ευχαριστώ

    • admin

      Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να συλλέξετε στοιχεία ώστε σε ενδεχόμενη διαμάχη να μπορέσετε να αποδείξετε την αδήλωτη εργασία, αλλιώς θα προσπαθήσετε με μάρτυρες, όπου και δυσκολότερο είναι και αβέβαιο αποτέλεσμα έχει.

  • roula

    καλημέρα σας!Εργαζόμουν ως τις 2/7/2012 σε μια εταιρία. Αναγκάστηκα να υπογράψω εικονική απόλυση προκειμένου να αποχωρήσω από την εταιρία καθώς είχα βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω μη καταβολής μισθών και υπερωριών. Φυσικά συμφώνησα να μην αποζημιωθώ αλλά μέχρι σήμερα δεν μου έχουν καταβάλει ούτε τα δεδουλευμένα μου.Η λογίστρια τους πρόσφατα μου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση να με εξοφλήσουν και αδυνατώ οικονομικά να κινηθώ μέσω δικηγόρου!Μπορώ να κάνω καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας;

    • admin

      Για τα δεδουλευμένα μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς.

  • Maria

    Καλή σας ημέρα,

    προσπαθώ να βρω πως μπορεί κάποιος να καταγγείλει εργαζόμενο. Η συνάδελφος μου είναι έγγυος και από τον δεύτερο μήνα παίρνει άδεια ασθενείας λόγω αποκόλλησης πλακούντα. Μας καυχήθυηκε στο γραφείο πως δεν έχει τίποτα, αλλά η ιδιωτική γιατρός της συμβεβλημένη με το ΙΚΑ, της γράφει κάθε μήνα ψεύτικη άδεια, και εκείνη της δίνει 40€. Αυτό είναι απάτη και της εργαζομένης και της γιατρού προς τον εργοδότη και το ΙΚΑ. Πως μπορεί κάποιος να καταγγείλει αυτή την απάτη?

    Ευχαριστώ πολύ

    • admin

      Προφανώς θα πρέπει να το καταγγείλετε στο ΙΚΑ για να προχωρήσουν σε έρευνα.

  • mary

    καλησπέρα!εργάζομαι σε μια επιχείρηση από το Σεπτέμβρη του 2010.Εδώ και ένα χρόνο μου χρωστάει μισό μηνιάτικο και εδώ και 3 μήνες 1 μηνιάτικο,μου χρωστάει 6 μέρες από την άδεια από το 2012 και 19,5 ώρες υπερωρίας.Τι μου συστήνεται να κάνω;
    Τέλος, επειδή πάντα αργίες εργαζόμουν και δεν γνωρίζω αν το ρεπό σου πέφτει σε ημέρα αργίας το χάνεις ή στο δίνει άλλη ημέρα;

    • admin

      Εάν το ρεπό είναι σταθερό ή κυλιόμενο τότε το χάνετε.
      Εφόσον όμως το διαμορφώνει τυχαία ο εργοδότης, είναι ενάντια στη καλή πίστη να σας το ορίσει ημέρα αργίας.

  • jango

    Καλημέρα σας,

    Εργαζόμουν σε μία εταιρία (αορίστου χρόνου εργασιακή σχέση) και πήρα αναρρωτική άδεια για επέμβαση προσκομίζοντας ολα τα χαρτια του ΙΚΑ και νοσοκομείου στον εργοδότη (επιτροπες -ικα κτλ.) για 20 ημέρες. 2 ημέρες πριν επιστρέψω στην εργασία μου έιδα δημοσιευμένη αγγελία της εταιρίας και μόλις πήγα στην δουλειά με απέλυσαν σε 2 ημέρες αφου μου έδωσαν και 4 ημέρες υποχρεωτική άδεια για να φέρω τ οχαρτί του ΙΚΑ (εκκαθαριση) για να γίνει η απόλυση.
    Μπορω να διεκδικήσω νομικά κατι;

    • admin

      Δεν απαγορεύεται η απόλυση κατά την αναρρωτική άδεια (όπως γίνεται με την κανονική).

  • ΗΛΙΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 19 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ. Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΤΕ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΟΙΚΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕ,ΕΧΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Α.Ε. ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΞΙΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ?

    • admin

      Να μην ξαναυπογράψετε τέτοιου είδους χαρτιά εκ των προτέρων.
      Όσον αφορά τα δεδουλευμένα, εφόσον δεν υπογράψετε, μάλλον δεν τα έχετε χάσει.
      Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι συμβιβαστική, εφόσον την ενεργοποιήσετε έγκαιρα, και εκ των υστέρων καταθέσει ο εργοδότης την οικειωθελή αποχώρηση θα φανεί του λόγου το αληθές. Επίσης, τώρα με την ηλεκτρονική υποβολή έχει αλλάξει το έντυπο (καθώς προκύπτει από το σύστημα) και ίσως φανεί και εκεί ότι λέτε την αλήθεια, καθώς θα έχει υπογεγραμμένο παλαιό έντυπο.

  • nina

    Γεια σας!Το αγόρι μου ασχολείται με σιδηροκατασκεύες και εγώ και 6 χρόνια δουλεύει σε έναν μάστορα ο οποίος δεν του έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο και δεν του έχει δώσει και τα δώρα που δικαιούται αυτα τα 6 χρονιά….Δεν έχει ασφάλεια….Και ο μισθος του ηταν 35 ευρω και τωρα του ειπε το αγορι να του δινει 40,και δεν εχει και σταθερο ωραριο..Τον τελευταίο χρόνο δεν τον πληρώνει κανονικά και του χρωστάει σχεδόν 3000 ευρω…Δεν του δίνει ούτε της βδομάδας τα λεφτά και του λέει οτι δεν πληρώνει κανένας τώρα ώστε να τον ξεχρεώσει…Δεν ξέρει τι να κάνει… Κάνει 1 χρονο υπομονη και δεν έχει καταφέρει κάτι.. Σκέφτεται να φέρει την επιθεώρηση εργασίας ή να του κάνει μήνυση για να παρει αυτα που δικαιούται τόσα χρονια…Τι να κάνουμε?

    • admin

      Μπορείτε για το θέμα το χρημάτων να κάνετε αίτηση για εργατική διαφορά και για τα ένσημα στο ΙΚΑ. Η καταγγελία σας στο κομμάτι της ασφάλισης είναι τόσο υπερβολική που ίσως δεν γίνει πιστευτή.

      • nina

        και απο αυτη την αιτηση τι χρηματα θα παρει?αυτα που του χρωσταει τωρα?γιατι να μην γινει δεκτη η καταγγελια?γιατι ειναι υπερβολικη απο τη στιγμη που ειναι ανασφαλιστος και εχει και μαρτυρες….εκτος αυτου δεν εχει υπογραψει καποια συμβαση και δεν ξερουμε τι να κανουμε

  • Ελενα

    Καλημερα σας, εργαζομαι περιπου εναμιση μηνα σε ενα καταστημα ρουχων μεγαλης εταιρειας,μου εκανε συμβαση για τετραωρη απασχοληση,λογω των εκπτωσεων δουλευα οχταωρα και δεκαωρα και αρνειται να με πληρωσει τις ωρες που εργαστηκα.Μου οφειλει και 2 ρεπο συν οτι μετα το κλεισιμο του καταστηματος μας κρατησε το Σαββατο εως τις 23,30 για να το στησουμε.Με δικαιολογια οτι τωρα δεν εχει δουλεια μας λεει οτι τις ωρες που δουλεψαμε θα μας τις δωσει σε αδεια.Ρωτω λοιπον αν μπορει 186 ωρες εργασιας να μου τις δωσει σε αδεια;με βαση την συμβαση μου;

    • admin

      Η διευθέτηση χρόνου εργασίας προϋποθέτει κάποιες διατυπώσεις.
      Δείτε το άρ. 42 του ν. 3986/11 που τροποποίησε τον 3846/2010

  • admin

    Συνήθως η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ αφορά τον εργοδότη. Εσείς δηλαδή θα πρέπει να πληρώνεστε κανονικά από τον εργοδότη και είναι δικό του θέμα πως θα πάρει τα χρήματα από το πρόγραμμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την κατάθεση αίτησης για εργατική διαφοράς.

  • Ermis

    Εργαζομουν για 5 μηνες σε κλαμπ ως υπευθυνος με 50 ευρω την ημερα. Εφυγα λογω διαφωνιων και μου χρωσταει 12 μεροκαματα. Σημειωτεων οτι δεν μου κολλουσε ΙΚΑ. Φοβαμαι οτι δεν θα μου τα δωσει. Μπορω να καταφυγω στην επιθεωρηση εργασιας?

  • eleni

    Γεια σας.Δουλευα ως πωλητρια σε ενα καταστημα οπου με εχουν απολυσει.Εχουν στειλει την απολυσει μου με δικαστικο επιμελητη αλλα ειναι πιστο φωτοαντιγραφο και οχι το πρωτοτυπο,ετσι δεν μπορω να βγω σε ταμειο ανεργιας.Η επιθεωρηση εργασιας μπορει να των υποχρεωσει να μου το στειλει το πρωτοτυπο;

    • admin

      Πιθανότατα θα μπορέσει να επέμβει συμφιλιωτικά. Να ενημερώσετε άμεσα τον ΟΑΕΔ να μην χάσετε τις προθεσμίες.

  • billy

    Καλημέρα!
    Δουλέυω εδώ κ τρείς μήνες σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Έχω σύμβαση απεριόριστου χρόνου, μας κρατάει υπερωρίες όποτε θέλει κ δεν μας τις πληρώνει ως υπερωρία αλλά τις παραπάνω ώρες τις πέρνουμε ως ρεπό, χωρίς βέβαια την προσάφξυση της υπερωρίας, τι μπορώ να κάνω γι’αυτό;

  • Nikos

    Καλημέρα.
    Είμαι Μηχανικός ΑΕΙ και εργάζομαι στην ίδια εταιρεία από το 2001 ως εξής:
    1/1/2001 έως 31/12/2005 με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών, από 1/1/2006 έως 31/12/2010 με ιδιωτικό συμφωνητικό σε συνέχεια του προηγούμενου (αυτό αναγράφεται). Στη συνέχεια μου έκαναν κανονική πρόσληψη με συμφωνητικό ορισμένου χρόνου διάρκειας 5 ετών (1/1/2011 έως 31/12/2015). Σήμερα θέλουν να καταγγείλουμε την σύμβαση αυτή και να συνεχίσω να δουλεύω με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Αν δεν συμφωνήσω διότι δεν με συμφέρει τι αποζημίωση δικαιούμαι σε περίπτωση απόλυσης. Στο συμφωνητικό μας δεν αναγράφεται κάπου για δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης
    ευχαριστώ

    • admin

      Σύμβαση ορισμένου χρόνου 5 ετής; Δεν είναι και πολύ “συνηθισμένο”.
      Στις ορισμένου χρόνου συνήθως υπάρχει διεκδίκηση μισθών υπερημερίας για όλο το διάστημα(σαν να δουλεύατε δηλαδή).

      • Nikos

        ευχαριστώ για την απάντηση
        να θεωρήσω ότι μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα; δηλ. μισθούς 3 ετών?

  • Antοnis

    Καλησπέρα,
    Εργάζομαι σε μία καφετέρια από τον Οκτώβριο. Ημερομίσθιο 25€. Στην αρχή δεν με είχε ασφαλισμένο, αλλά κάπου τον Δεκέμβριο με έβαλε στην ασφάλεια για 3 ημέρες 4ώρο αλλά εγώ δούλευα 5 ημέρες 8ωρο. Τέλος πάντων επειδή έχω αλβανική υπηκόοτητα και χρειάζομαι τα ένσημα μου είχαν πει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτά και ότι αργότερα θα μου τα άλλαζαν. Κάτι που δεν έγινε ποτέ βέβαια. Τώρα βλέπω ότι υπάρχει πρόβλημα με την άδεια παραμονής. Τι μπορώ να κάνω; Αν κάνω καταγγελία θα μου βάλουν τα χαμένα ένσημα;
    Επίσης μου χρωστάνε το δώρο Χριστουγέννων. Θα το πάρω; Δικαιούμαι επίδομα αδείας και δώρο Πάσχα; Και γενικά αν πάω στην επιθεώρηση τι θα μου βγάλει; Γιατί αν συνυπολογίσεις ότι δούλευα και σαββατοκύριακα με τον ίδιο μισθό νομίζω βγαίνει πολύ.

    • admin

      Για τα χρήματα, συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης εργατικής διαφοράς και καταθέστε το στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης.,
      Υπολογίστε από τα προγράμματα και σύμφωνα με τις ώρες που απασχοληθήκατε τι σας οφείλει.
      Για τα ένσημα να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ.
      Η διαδικασία του ΙΚΑ προβλέπει μάρτυρες για να αποδείξετε τα λεγόμενά σας.
      Η διαδικασία της επιθεώρησης είναι περισσότερο συμφιλιωτική.

  • maria

    Γεια σας!Εργαζομαι εδω και ενα χρονο σε μια καφετερια σε τουριστικο μερος,στην οποια δουλευα και πριν 6χρονια για 3ολοκληρα χρονια,τοτε ομως ανεχομουν την εκμεταλευση του εργοδοτη επειδη ημουν ανηλικη κ δεν θα μπορουσα να βρω το δικιο μου!τωρα λοιπον εργαζομουν ολο το καλοκαιρι για 6 μηνες περιπου 12-15 ωρες την ημερα για 30€ και χωρις ενσημα!τωρα που ειναι χειμωνας και η δουλεια εχει πεσει ο εργοδοτης μας μας συμπεριφερεται με τον χειροτερο τροπο και μας απειλει συνεχως οτι θα μας διωξει!δεν εχει κανενας ενσημα κ επιπλεον κανουμε ολες τις δουλειες του μαγαζιου(καθαρισμα,τουαλετες,σερβις,μπουφε,ποτισμα λουλουδιων και πολλα αλλα).θελω να μαθω ποια θα ειναι τα δικαιωματα μου σε περιπτωση που θα παω στον εποπτη εργασιας για καταγγελια(με μαρτυρες παντα).θα βρω τα δικια μου;

Leave a Reply

  

  

  


2 + = ten