Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

637 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤI ΓΙΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΑΝΗΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ SUPER MARKET ΦΕΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ 8ΩΡΟΣ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ?

 • ΦΩΤΟ

  Γειά σας.Εργαζομαι σε χρηματιστηριακη 15,5 χρόνια. Μέχρι 30/09/2011 εργαζόμουν με σύμβαση αορίστου χρόνου, πλήρη απασχόληση, τώρα μερική.Σήμερα ανακοινώνει ότι θα την κλείσει μάλλον την εταιρεία και δεν εχει να μας πληρώσει.Ευτυχώς είχα πάρει έναντι τον Φεβρουάριο και έτσι δεν μου χρωστάει τουλάχιστον μισθό,οι πρώτες μέρες του Μαρτίου είναι για συμψηφισμό των 83 ευρώ που είχα πάρει παραπάνω. Θέλει να μας δώσει την απόλυση για να μπούμε στον ΟΑΕΔ, να υπογράψουμε ότι λάβαμε την αποζημίωση, αλλά να μην την ζητήσουμε γιατι δεν “έχει”.Εμένα μου βγαίνει αποζημίωση με βάση τον μειωμένο μισθό 10000 περίπου και μπορώ να διεκδικήσω δικαστικα αν θέλω και με βάση τον ολόκληρο, δηλ.6000 περίπου.Πως να τον “πιέσω” να τα παρω,γιατι είμαι και σε αθλια οικονομικη κατασταση(ταπί)

  • admin

   Μπορείτε να υπογράψετε το χαρτί της καταγγελίας εκεί που αναφέρει ότι λάβατε γνώση και να διεκδικήσετε τα χρήματα εντός εξαμήνου.

 • Γεια σας,ειχα ενα εργατικο ατυχημα (δεν οφειλεται σε αμελεια του εργοδοτη) με αποτελεσμα να μην μπορω πλεον να πηγαινω στην δουλεια μου.Το διλημμα μου ειναι το εξης..Ο εργοδοτης προσφερει τα μεροκαματα των 2 τελευταιων μηνων (τα οποια δεν εχω πληρωθει),το ποσοστο του στις αναρρωτικες αδειες και την απολυση μου χωρις να μου καταβαλλει αδεια,επιδομα αδειας και δωρο Χριστουγεννων.Αν δεν δεχθω θα γινει οικειοθελης αποχωρηση και θα προσφυγω στην επιθεωρηση/δικαστηρια για ολα τα παραπανω συν τα βραδυνα,τις αργιες,το μεροκαματο(23euro για 9 ωρες),τις υπερωριες και τα λιγοτερα ενσημα που μου κολλαει.Η ερωτηση μου ειναι η εξης ποιο απο τα δυο με συμφερει πιο πολυ και αν αρνηθω ποτε περιπου θα λυθει το θεμα δικαστικως?πανω απο ενα χρονο?

  • admin

   Τα θέματα με εργατικό ατύχημα είναι περίπλοκα, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη.

 • pk

  Καλησπέρα σας,
  εργάζομαι σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών εδώ και 4 μήνες.
  Η συμφωνία ήταν για 900 ευρώ καθαρά + ασφάλεια.
  Με πήραν μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και μετά από 2,5 μήνες ανακάλυψα τυχαία ότι με έχουν δηλώσει στο ΙΚΑ με το βασικό μισθό (586 μεικτά) και όχι όσα συμφωνήσαμε. Στους 3 μήνες ανακάλυψα και την πλαστογραφημένη μου υπογραφή σε ένα βιβλιάριο νεοπροσληφθέντος προσωπικού που βρήκα επίσης τυχαία, όπου ο εργοδότης προφανώς υπέγραψε αντί εμού, χωρίς φυσικά εγώ να έχω καμία γνώση.

  Μέσα σε αυτούς τους 4 μήνες τον πρώτο μήνα δούλεψα ουσιαστικά μαύρα (χωρίς να έχουμε συμφωνήσει κάτι τέτοιο) επειδή δεν μπορούσε να βρει τον λογιστή για να κάνει τα χαρτιά και διάφορα άλλα τέτοια που μου έλεγε..
  Σήμερα μου χρωστάει δύο μισθούς, ότι δικαιούμαι από δώρο χριστουγέννων του 2012 και επίδομα άδειας του 2012, ότι προκύπτει από τη διαφορά στις ασφαλιστικές εισφορές μεταξύ των όσων συμφωνήσαμε και των όσων τελικά μονομερώς υπέγραψε καθώς και ότι δικαιούμαι σε άδειες και δώρα για το 2013.

  Τι μπορώ να κάνω για να διεκδικήσω τα συμφωνηθέντα και δεδουλευμένα χρήματα;
  Καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα από αυτά που έχει κάνει είναι παράνομα, όπως η πλαστογράφηση υπογραφής, οπότε υποθέτω πως μπλέκει το θέμα αρκετά αν το πάω νομικά..
  Θα ήθελα τη συμβουλή σας!

  • admin

   Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι περισσότερο συμβιβαστική (επίσης είναι ανέξοδη).
   Ίσως σας βοηθήσει να αποφύγετε τα δικαστήρια (και το κόστος τους και τη ψυχολογική φθορά που θα σας επιφέρουν).

 • μαριος

  εργαζομαι σε μια εταιρια εναμιση χρονο συνεχεια νυχτα και ειμαι ασφαλισμενος 5 ωρες 1700-2200 κατοπιν συμφωνιας αρχικα . δωθηκε μονο ενα δωρο χριστουγεννων και απο εκει και περα μονο οι μισθοι αδεια καλοκαιριου δεν πηρα οσες μερες ειχα δικαιωμα , ουτε επιδομα αδειας , εχει πλαστογραφηθει η υπογραφη μου στο βιβλιο αδειων μισθωτων επιχειρησεων , σε ελεγχο που ειχε διενεργηθει απο την επιθεωρηση εργασιας απογευματινες ωρες (φυσικα ελλειπα γιατι δουλευω βραδυ ) δεν υπηρξε τιποτα σχετικα με εμενα .
  Πως μπορω να κινηθω? Και ενδεχομενως ανωνυμα για αρχη .

  • admin

   Να επικοινωνήσετε με τους Επιθεωρητές Εργασίας που διενήργησαν τον έλεγχο να τους ενημερώσετε για την κατάσταση μήπως και μπορέσουν να σας βοηθήσουν εάν ο έλεγχος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Επίσημα μπορείτε να καταθέσετε αίτηση για εργατική διαφορά.

 • Chris

  Καλησπέρα!

  Υστερα απο 1.5 χρόνο εργασίας, αναγκάστηκα απο τον εργοδότη να
  Υπογράψω την απόλυση μου,χωρίς να παραλάβω την ανάλογη
  Αποζημίωση. Οπως καταλαβαίνετε,πρόκειται για ‘εικονική απόλυση’.
  Αναγκάστηκα γιατι ο εργοδότης με απείλησε με μεταφορά εργασίας
  Χωρίς προειδοποίηση σε άλλη περιοχή,οπότε θελήσει ο ίδιος,πράγμα
  το οποίο ψυχολογικά και μονο θα με οδηγούσε σε παραίτηση.
  το θεμα ειναι οτι μου χρωστάει ακόμα κάποια ωφελούμενα δεδουλευμένα,
  τα οποία καθυστερεί απο βδομάδα σε βδομάδα τους τελευταίους 4 μήνες.
  Σκέφτομαι πλέον να προβω νομικα τόσο για το υπόλοιπο των δεδουλευμένων,
  για τα οποία εχω υπογεγραμμένο έγγραφο και απο τις 2 πλευρές,
  αλλα και για την μη καταβολή αποζημίωσης απόλυσης,έστω κι αν έχουν
  περάσει 4 μήνες απο την απόλυση μου. Πείτε μου αν θα μπορούσα να
  διεκδικήσω τα δικαιώματα μου έστω και τωρα. Ευχαριστω.

  • admin

   Μπορείτε να τα διεκδικίσετε ακολουθώντας τις διαδικασίες που αναφέρονται στο κείμενο. Όσον αφορά την αποζημίωση απόλυσης υπάρχει εξάμηνη προθεσμία στην παραγραφή της αξίωσης.

 • abas

  Η περίπτωση στην οποία είμαι αναμεμιγμένος έχει ως εξής: Είμαι σε μια εταιρία 2 χρόνια. Τον 1ο χρόνο υπογράψαμε συμβαση παροχής υπηρεσιών απο την οποια μου χρωσταει 3 μηνες περιπου και οταν τελειωσε υπογραψαμε μια ιδια για ενα χρονο ακομα απο την οποια μου χρωσταει αλλους 3 μηνες. Η δευτερη συμβαση τελειωνει 31 Μαρτιου. Ποια διαδικασια πρεπει να κανω για να διεκδηκησω τα δεδουλευμενα μου.

  • admin

   Εφόσον έχετε σχέση εξαρτημένης εργασίας τότε έχουν εφαρμογή σε εσάς οι διατάξεις του εργατικού δικαίου και μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
   Άλλως να απευθυνθείτε σε δικηγόρο.

 • lily

  Καλησπερα σας,
  Εργάζομαι σε μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών και ο διευθυντής του καταστήματος πρόσφατα με ενημέρωσε ότι θα απολυθω σε ένα μήνα.Η απόφαση αυτη προήλθε από την άρνηση μου για άλλη μια φορα να ενδωσω στις σεξουαλικές του ορέξεις οι οποίες εκφράζονται στα πρόσφατα μυνήματα του στο κινητό μου.Ενημερωσα τον ιεραρχικά ανωτερο του για το πρόβλημα με επιστολή ο οποίος θεώρησε σωστό να τον ενημερώσει στέλνοντας του αυτούσια την επιστολή μου.Ο ψυχολογικός πόλεμος είναι τοσο μεγάλος στο κατάστημα που το Σάββατο μετά την εργασία μου κατέληξα στο νοσοκομείο με κρίση πανικού.Απευθυνθηκα λοιπόν στην επιθεώρηση εργασίας όπου κατηγγειλα το γεγονός κ την Πέμπτη 07/03/2013 έχουμε συνάντηση για εργατική διαφορα.Στη δουλεια μου δεν παω μιας και ψυχολογικά είμαι χαλια!!Οι πωλητές αποφεύγουν να μου μιλήσουν μιας κ απειλείται η εργασία τους,νιώθω μοναξιά κ η ψυχολογική μου καταρράκωση είναι εμφανής.Θα ήθελα σας παρακαλώ να με ενημερώσετε,τι μπορώ να πετύχω με την εργατικη διαφορα;Μήπως θα ήταν καλύτερο να κανω μυνηση;Ποιος θα με αποζημιώσει εμένα για όλο αυτο τον εμπαιγμό;

  • admin

   Σωστά ενεργοποιήσατε τη διαδικασία της εργατική διαφοράς, καθώς είναι ανέξοδη για εσάς και μπορεί να συνδυαστεί με καταγγελία στον συνήγορο του πολίτη.
   Δείτε τη σχετική ανάρτηση για θέματα ίσης μεταχείρισης.
   http://ergatika.gr/2012/11/ish_metaxeiris/

 • ευγενία

  καλησπέρα. Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Εργαζόμουν 2 χρόνια σε φροντιστήριο κανονικά με σύμβαση και ένσημα. Σταμάτησα τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, ακόμα μου χρωστάνε τους 6 τελευταίους μήνες (Γενάρη-Ιούνιο 2012). Έχω ζητήσει πολλές φορές τα δεδουλευμένα και με έχουν στο περίμενε. Τί μπορώ να κάνω;Υπάρχει περίπτωση αυτά τα χρήματα να χαθούν και να μην μπορώ να τα διεκδικήσω; Αν είναι να ξεκινήσω τη διαδικασία εργασιακής διαφοράς πού πρέπει να απευθυνθώ;

  • admin

   Να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε την αίτηση για εργατική διαφορά και να τη καταθέσετε στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης.

 • Γιώργος

  Καλησπέρα.. εργάζομαι σε μια εταιρία εδώ και 4 χρόνια,η σύμβαση μου που είναι αορίστου γραφή ότι πρέπει να μας πληρώνει μέχρι τις 5 του μήνα .στην αρχή μας πλήρωνε κανονικά αλλά τώρα τελευταία μας έχει 2 μήνες απλήρωτους και μας λένε ότι μπορεί να τραβήξει και τον άλλο μήνα.. ξέρετε αν μπορώ να κάνω ανώνυμη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και αν θα βρω το δίκιο μου.

  • admin

   Μπορείτε είτε να κάνετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, είτε ανώνυμη καταγγελία, κατόπιν της οποίας θα προγραμματιστεί έλεγχος, και θα ζητηθούν εξοφλητικές αποδείξεις για τα οφειλόμενα. Προσέξτε όμως να μην υπογράψετε χωρίς να λάβετε τα χρήματα, γιατί περισσότερο κακό θα κάνει η διαδικασία παρά καλό.

 • ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΩΣ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ,ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ.ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ?ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ?ΔΟΥΛΕΥΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ,,,,,,,

  • admin

   Μπορείτε να ξεκινήσετε με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Δείτε το κείμενο για τις εναλλακτικές επιλογές.

 • μαριος

  καλησπερα ,δουλευω 3 χρονια σε μια εταιρια με την οποια εχω συμβαση για μισθο και μπονους, το οποιο ειναι για την επιτευξη του στοχου 10% στα μεικτα. Με απολυσαν τον γεναρη πήρα την αποζημειωση αλλα όχι το μπονους που μου αναλογει απο το προηγουμενο ετος. Εχω δυνατοτητα να το διεκδικησω

  • admin

   Εάν τα μπόνους προκύπτουν από κάποια σύμβαση ή κάποιο έγγραφο και μπορείτε να τα αποδείξετε τότε θα τα δικαιωθείτε.

 • Greg

  Καλημερα σας θα ηθελα μια πληροφορια,αν μπορειτε να με βοηθησετε παρακαλω.Εργάζομαι σε μια εταιρεια με 60 ατομα προσωπικο και μας χρωστανε 7 μηνων μισθους,εχουμε να πληρωθουμε απο τον Αυγουστο,ο μισθος μου ειναι 860 και σε μορφη εναντι εχω παρει 2 μισους μισθους δηλαδη απο τον Οκτωμβριο και από τον Νοεμβριο εχω παρει 400 ευρω αντιστοιχα.Θα ηθελα τη συμβουλη σας πως να πραξω,εχω σκεφτει να κανω επισχεση εργασιας,μπορώ να το κανω ή επειδη εχω παρει εναντι καποιου μισθου δεν μπορω?Υπαρχει κατι αλλο που μπορω να κανω για να παρω τα δεδουλευμενα μου…Ευχαριστω εκ προτερων

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε επίσχεση εργασίας, προσέξτε όμως την καταχρηστικότητα αυτής, καθώς έχουμε αντιληφθεί ότι τα δικαστήρια λόγω κρίσης είναι πιο αυστηρά από ότι παλαιότερα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς που είναι ανέξοδη, είτε μήνυση, είτε αγωγή, είτε όλα μαζί.

 • κωστας

  καλησπερα.δουλευω σε μια εταιρια, και τα τελευταια 2 χρονια εχω υπογραψει συμβαση με μηνιαιες αποδοχες 300 ευρω,χτες μου ανεφερε οτι δεν μπορει να καλυψει τον μισθο μου και πως θα μου δινει λιγοτερα απο 300 ευρω….τη μπορω να κανω γι’άυτο και που μπορω να απευθυνθώ ?

  • admin

   Μπορείτε να αρνηθείτε τη μείωση μισθού. Μπορεί να σας επιβάλει υπό προϋποθέσεις εκ περιτροπής απασχόληση και η απόλυση δεν απαγορεύεται ευθέως.

 • Ι.

  καλησπερα,

  πειτε μου, σας παρακαλω, αν μπορει να θεωρηθει ως “εργατικη διαφορα” η εξης περιπτωση:
  πριν μερικες μερες με καλεσαν σε σενεντευξη, στη διαρκεια της οποιας πως ειπαν πως ειμαι η επικρατεστερη για τη θεση, συμφωνηθηκε το θεμα της αμοιβης, ποτε μπορω να ξεικινησω κ.λπ. παραιτηθηκα απο τη δουλεια που ειχα μεχρι τοτε, και στα μισα της πρωτης μου μερας στην καινουρια δουλεια, ο εργοδοτης μού ζητησε, μεσω της βοηθου του, να φυγω και πως θα με παρει τηλεφωνο (πραγμα το οποιο δεν εκανε)

  δεδομενου οτι -παρα τα οσα συμφωνησαμε- τελικα βρεθηκα χωρις δουλεια, αναρωτιεμαι αν υπαρχει κατι που μπορει να γινει

  ευχαριστω

  • admin

   Και να σας είχε προσλάβει έχει το δικαίωμα να σας απολύσει όποτε θέλει χωρίς αποζημίωση μέχρι και το ένα έτος. Εκτός εάν υπογράψατε κάποια σύμβαση ορισμένου χρόνου, που τον δεσμεύει (η εμφανίζεται ενυπογράφως κάποια δέσμευση)

 • Stella

  Καλημερα, εργαζομαι σε μια εταιρια τους τελευταιους 7 μηνες περιπου χωρις συμβαση εργασιας κ ενσημα. Ο εργοδοτης μου μου χρωσταει 2000€ συν το δωρο των Χριστουγεννων. Ως αποδεικτικα εργασιας εχω αρχεια του η/υ, φωτογραφιες απο τιμολογια κ λογαριασμους. Τι μπορω να κανω ωστε να παρω τα δεδουλευμενα μου;

  • admin

   Τα στοιχεία που αναφέρετε δεν αποτελούν ακριβώς αυτό που αναφέραμε, αλλά σίγουρα θα έχουν κάποια βαρύτητα (περισσότερο μοιάζουν με στοιχεία από αστυνομική έρευνα). Στη διαδικασία της εργατικής διαφοράς που είναι περισσότερο συμβιβαστική ίσως θα είναι ένα μέτρο πίεσης.

 • marina

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΣΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΑΝ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΑΜΟΙΒΗ ΟΠΩΣ ΕΝΣΗΜΑ, ΔΩΡΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ(ΑΣ ΠΟΥΜΕ) ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ? ΠΡΟ ΜΗΝΩΝ ΕΠΕΣΑ ΚΑΙ ΕΣΠΑΣΑ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΜΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΩΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΟ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΤΣΩ ΚΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙ. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΟΥ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ?

  • admin

   Απλά να έχετε στοιχεία (κάρτες παρουσίας, βιβλία δρομολογίων, παρουσιολόγια κτλ.) ώστε να μπορέσετε να αποδείξετε την εργασιακή σχέση. Αλλιώς θα ταλαιπωρηθείτε με μάρτυρες και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Εφόσον τα αποδείξετε θα τα δικαιωθείτε όλα.

 • alex

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ (ΔΗΛ. ΜΑΥΡΑ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΝΙΜΩΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΕΣΕΙ? ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΞΑΡΧΗΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ.

  • admin

   Εάν έχετε στοιχεία να αποδείξετε την εργασιακή σας σχέση δεν θα έχετε πρόβλημα. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι δεν σας γνωρίζει.

 • Γιώργος Σπάρτη

  Καλησπέρα σας. Δούλευα σε μια επιχείρηση 10 χρόνια και απολύθηκα 1 Οκτώβρη. Το αφεντικό μου μου χρωστούσε μισθούς και κάναμε μια συμφωνία την οποία την υπογράψαμε και οι δύο να μου καταβληθούν μηνιαίως και σε 6 ισόποσες δόσεις μαζί με την αποζημίωση απόλυσης. Παρόλαυτα δεν τηρήθηκε η συμφωνία και αν θα πρέπει να εχω εξοφληθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου εκείνος μου έχει καταβάλει μόνο το μισό του ποσού που μου χρωστάει. Αν παω στην επιθεώρηση εργασίας και κάνω καταγγελία γίνεται να ζητήσω απ’ τον επόπτη να πάει στην επιχείρηση που ήμουν δίνοντας του και όσα έχει υπογράψει ο εργοδότης μου και να του κάνει έλεγχο ζητώντας του τις αποδείξεις ότι μου έχει καταβάλει τα πόσα?

  • admin

   Έλεγχος επιτόπιος δεν έχει νόημα αφού δεν εργάζεστε πλέον εκεί. Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς μπορεί να πιέσει λίγο τη κατάσταση. Να ξέρετε όμως ότι η αξίωση για αποζημίωση απόλυσης παραγράφεται στο εξάμηνο, και η διαδικασία αυτή δεν ανακόπτει τη παραγραφή και θα πρέπει να ασκήσετε αγωγή.

 • dora

  καλησπερα.δουλευω σε μια εταρεια 12 χρονια.Τα τελευταια 3 χρονια χωρις προσληψη(με αναγκαστικη συμφωνια με τον εργοδοτη αφου με απειλησε με απολυση).Τον τελευταιο μηνα δν με θελει στην εταιρεια,(δν σηκωνει τα τηλεφωνα και οταν πηγα στην εταιρεια να του μιλησω μου ειπε οτι δν υπαρχει δουλεια για μενα!)Στην εταιρεια του απασχολει και αλλα 3 ατομα χωρις προσληψη και ασφαλιση.Που μπορω να απευθυνθω?Δικαιουμαι να τον καταγγειλω στην επιθεωρηση εργασιας αφου δεν εχω προσληψη?Και τι μπορω να διεκδικησω?

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις οφειλόμενες αποδοχές, και στο ΙΚΑ για τα ένσημα.
   Υπάρχει ο κίνδυνος ο εργοδότης να αρνηθεί ότι απασχολείστε σε αυτόν για τόσο διάστημα.

   • dora

    Οφειλομενες αποδοχές εννοείτε την αποζημίωση απόλυσης?Οταν υπαρχουν μαρτυρες μπορώ να αποδείξω την εργασια μου στον επόπτη αυτα τα 3 χρονια?

    • admin

     Η διαδικασία της επιθεώρησης εργασίας είναι περισσότερο συμφιλιωτική και δεν εξετάζονται μάρτυρες. Καλό θα ήταν να έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν την εργασία σας (κάρτες παρουσίας, βιβλία δρομολογίων κτλ.)

 • Anthi

  Γεια σας… ήδη εκανα καταγγελία στην επιθεώρηση εργασιας για μη καταβολή δεδουλευμένων. Το ραντεβού κλείστηκε.. αλλα την πρωτη φορά ζήτησε αναβολή ο εργοδότης. Πείτε μου λίγο σας παρακαλώ τι γνωρίζετε περι αναβολές. Αν δηλαδη εχει δικαιωμα να την ζητάει συνεχεια.. και αν εχω δικαιωμα να μην την αποδέχομαι ή αν μπορεί να κινήσει κάποια αλλη διαδικασία η επιθεώρηση προκειμένου να αποφύγει ο εργοδοτης την αναβολη.

  • admin

   Συνήθως δίνεται μία αναβολή. Αλλά οι εργοδότες αυτό επιδιώκουν.
   Εσείς να εκφράσετε τη βούλησή σας να μην δοθεί άλλη αναβολή (η υπηρεσία θα κρίνει τελικώς),
   και να καταγράψετε στα πρακτικά την άποψή σας και ότι ο εργοδότης παρακωλύει τη διαδικασία ζητώντας συνεχώς αναβολές.
   Θα αναγκαστείτε όμως να πάτε στα αρμόδια δικαστήρια, ενώ στην εργατική διαφορά υπάρχει ελπίδα να λυθεί συμβιβαστικά το θέμα σας.

 • Ποπη

  Καλησπέρα σας, δούλευα σε ένα φούρνο για έξι μήνες, με απέλυσαν τηλεφωνικά τρεις ώρες πριν πιάσω βάρδια. Όταν πήγα στο λογιστή για να μου βγάλει την αποζημίωση μου και ενημερώθηκε το πρώην αφεντικό μου, είπε ότι δεν μου δίνει τίποτα και αν το καταγγείλω θα μου κάνει μήνυση ότι έκλεβα από το μαγαζί του. Τι πρέπει να κάνω?

  • admin

   Δυστυχώς υπάρχουν και αυτού του είδους οι εκβιασμοί. Δεν είναι εύκολο όμως να στηρίξει μία μήνυση με αυτό το περιεχόμενο εάν δεν είναι αληθής. Απλά στηρίζεται στο γεγονός να μην θελήσετε να απαξιωθείτε τόσο πολύ σε μία τόσο ανήθικη μάχη. Αλλά στη δική σας περίπτωση δεν δικαιούστε αποζημίωση απόλυσης καθώς δεν έχετε εργαστεί περισσότερο από ένα έτος. Μήπως εννοείτε για τα επιδόματα και τα δεδουλευμένα;

   • Ποπη

    Φυσικά για αυτά μιλάω, γνωρίζω ότι δεν δικαιούμαι αποζημίωση. Να σας ενημερώσω ότι από την έναρξη της εργασίας μου εως και είκοσι ημέρες πριν την απόλυσή μου δε μου έβαζε τα ένσημα του Ι.Κ.Α. παρ’όλο που με διαβεβαίωνε για το αντίθετο.

 • KONSTANTINOS

  Καλημέρα σας,
  ήθελα να σας ρωτήσω αρχικά πόσο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση μου έχω για να διεκδικήσω τους μισθούς που μου οφείλουν.

 • maria

  Συγνώμη, αλλά ξέχασα να αναφέρω το γεγονός ότι είμαι παντρεμένη με ένα μωρό και 10 χρόνια προυπηρεσία…κανονικά δικαιούμαι αυτά που λέέι ο νόμος ή αυτά που μου ”έταξε” ο εργοδότης στην συνέντευξη που αρχικά είχα κάνει μαζί του??? Να τονίσω πάλι ότι δουλεύω για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του ΟΑΕΔ και όταν υπογράψω σύμβαση θα φαίνομαι 8ωρη ενώ αυτός θα με πληρώνει για 5ωρη…ευχαριστώ πολύ

  • admin

   Θα πρέπει να αμείβεστε όσο εργάζεστε και δηλώνεστε. Να καταγγείλετε το γεγονός, κυρίως στον ΟΑΕΔ που καταβάλει επιδότηση.

 • maria

  καλησπέρα, εδώ και 3 εβδομάδες εργάζομαι σε μια κατασκευαστική εταιρία μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ του ΟΑΕΔ. Δεν έχω υπογράψει ακόμα κάποια σύμβαση και ο εργοδότης μου λεέι ακόμα να περιμένω…αυτά τα προγράμματα αφορούν πλήρη απασχόληση…από υπαλλήλους που υπέγραψαν τώρα σύμβαση φάνηκε ότι στον ΟΑΕΔ μας δηλώνε 8ωρο ενώ εμάς μας έχει μερική απασχόληση…δηλαδή εισπράτει απ’ότι κατάλαβα από τον ΟΑΕΔ τον μισθό πλήρης απασχόλησης ενώ εμάς μας δίνει για 4ωρο που μας δηλώνει 400 ευρώ.Μας ανέφερε ότι θα μας κάνει κατάθεση όλο το ποσό, δηλ τα 625 που δίνει ο ΟΑΕΔ και μετά εμείς θα του επιστρέφουμε τα 225!!!Τί πρέπει να κάνω???Να υπογράψω μια τέτοια σύμβαση ή να αναφερθώ στον ΟΑΕΔ???

 • admin

  Καλησπέρα σας

  Το Νοέμβριο του 2011 άρχισα να δουλεύω σαν ελεγκτής σε ιδιωτικό ΚΤΕΟ με ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης, ο εργοδότης μου είπε, ότι η σύμβαση μου θα άλλαζε το Σεπτέμβριο 2012. Το Σεπτέμβριο λιπών άρχισα να δουλεύω με πλήρες ωράριο και να πληρώνομε αντίστοιχα αλλά από το λογαριασμό που έχω στο ΙΚΑ βλέπω πως τα ένσημα μου και ο μισθός μου μέχρι τέλος του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί με την σύμβαση της ημιαπασχόλησης. Μήπως γνωρίζετε τη γίνετε σε αυτήν τι περίπτωση? Διορθώνετε η πρέπει να κινηθώ νομικά?

  • admin

   Να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας. Άλλως να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ καθώς αφορά ασφαλιστικό θέμα.

 • Γιάννης

  Γεια σας. Δουλεύω σε μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ για 5 έτη χωρίς ένσημα εκτός από τα 2 πρώτα έτη κατα τα οποία μου έβαζαν τα μισά ένσημα. Αυτή τη στιγμή δεν με πληρώνουν καθόλου. Τι θα μπορούσα να κάνω για να προστατεύω κ να πάρω τα χρήματα μου; Πρέπει να απευθυνθώ στην επιθεώρηση η σε δικηγόρο; Σας ευχαριστω

  • admin

   Δείτε στο κείμενο τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για τα διεκδικήσετε τα χρήματα. Για το ασφαλιστικό κομμάτι θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΙΚΑ.
   Καμία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη. Συνήθως γίνεται αρχή με την εργατική διαφορά που είναι ανέξοδη. Εάν όμως δεν έχετε αποδεικτικά στοιχεία θα σας βοηθήσει μόνο σε περίπτωση που υπάρχει πνεύμα συμβιβασμού.

 • Ευη

  Εργάζομαι τα 3 τελευταία χρόνια σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας ενώ παράλληλα σπουδάζω.. πριν 2 μέρες κατάλαβα ότι δεν είμαι πλέον ασφαλισμένη αλλά χωρίς να έχω υπογράψει κάποιο χαρτί παραίτησης (γι αυτό νομίζω ότι πλαστογράφησε την υπογραφή μου)ή να πάρω κάποιο χαρτί απόλυσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει λήξει η σύμβαση που είχα,παρόλο αυτά ο εργοδότης μου συνεχίζει να με βάζει στη δουλειά ενώ πλέον δεν φαίνομαι πουθενά στα χαρτιά! τι μπορώ να κάνω για αυτό?

  • admin

   Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε το γεγονός αυτό και να κάνετε καταγγελία στον ασφαλιστικό φορέα. Σε 8 ημέρες πρέπει να έχει κατατεθεί το έντυπο της διακοπής της εργασιακής σύμβασης στον ΟΑΕΔ.

 • ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΒΑΡΕΑ ΕΝΣΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΒΑΡΕΑ ,ΤΟΥΣ ΠΗΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΒΑΛΟΥΝΕ ΒΑΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ .ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΧΑΝΩ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΟΥ .ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • admin

   Το θέμα σας δεν είναι εργατικό αλλά καθαρά ασφαλιστικό. Να απευθυνθείτε στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Το είδος του ενσήμου εξαρτάται από την εργασία που κάνατε, και δεν είναι επιλογή του εργοδότη.

 • Villi

  Καλησπέρα σας, δούλευα σε μια κατασκευαστική ΑΕ, ως υπάλληλος πλήρους απασχόλησης για 11 μήνες, πριν κλείσω χρόνο ο εργοδότης μου με υποχρέωσε να υπογράψω καταγγελία σύμβασης εργασίας, δηλαδή με απέλυσε, χωρίς αποζημίωση, για να μπορέσει να με επαναπροσλάβει με νέα ατομική σύμβαση μερικής απασχόλησης, μετά από μερικές μέρες. Αυτό έγινε πριν 3 μήνες. Δέχτηκα διότι μου χρεωστάει μισθούς πάνω από 2.000€. και μου είπε ότι θα μου τα δίνει σιγά, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Πλέον μου χρεωστάει και το δώρο των Χριστουγέννων και μισθούς μερικής απασχόλησης. Τι με συμβουλεύεται να κάνω για εξασφαλίσω τα δεδουλευμένα μου;

  • admin

   Μπορείτε να ξεκινήσετε με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, η οποία είναι ανέξοδη και στη συνέχεια εξετάζετε το ενδεχόμενο να προχωρίσετε στις υπόλοιπες διαδικασίες.

Leave a Reply

  

  

  


9 − = three