Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

637 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • DINA

  Καλησπέρα!
  Ειμαι σε ασχημη κατασταση κ εγώ. Δουλευω ως εμπορουπάλληλος, ο “εργοδοτης” το χει συστημα να καθυστερει τις πληρωμες κ μεσα σε 6 μηνες μαζευτηκαν χρωστουμενα 1000και ευρω………. νομιζω πως πρεπει να φυγω ΧΤΕΣ.Πηρα τηλ στο σωματειο, τι πιθανοτητες εχω με εργατικη διαφορα να κερδισω τα δεδουλευμενα?? στριμώχνονται οι εργοδοτες με αυτο τον τροπο ή συνεχιζουν το ιδιο τροπαριο γενικώς? και αν ναι σε ποσο καιρο τα κερδιζω? επισης, αν κλεισει η εταιρια (απλο λουκετο ,δεν ξανανοιξει απλα_) γιατι κατι τετοιο μυριζομαι, εχω χασει τα λεφτα μου ?????????
  ευχαριστω……..

  • admin

   η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι ένα μέσω ισχυρής πίεσης για να λάβετε τα χρήματά σας. διαρκεί 1-2 μήνες και είναι ανέξοδη για εσάς.

 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  Εργάζομαι σε μια ιδιωτική επιχείρηση από τον Ιανουάριο του ’12, της οποίας ο εργοδότης μου έβαλε ένσημα τον Νοέμβριο του ’12, κάνοντας την πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ ώστε να επιδοτούνται από εκεί τα ένσημα μου.O δηλωμένος μισθός μου είναι ο βασικός και λαμβάνω τα ανάλογα ένσημα, ενώ κανονικά η αμοιβή μου είναι 800 ευρώ. Λόγω πολλών εσωτερικών προβλημάτων και απαιτήσεων από τον εργοδότη μου αποφάσισα να δηλώσω την παραίτηση μου. Θα ήθελα να γνωρίζω πως καλύπτομαι σε αυτή την περίπτωση στο θέμα των επιδομάτων μου από τη στιγμή που νόμιμα παρουσιάζεται κάτι άλλο από αυτό που όντως ισχύει. Πως μπορώ να διεκδικήσω ολόκληρο το επίδομα καλοκαιρινής άδειας μου και όχι αυτό που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα μου το οποίο είναι πλασματικό;

 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  Εργάζομαι σε μια ιδιωτική επιχείρηση από τον Ιανουάριο του ’12, της οποίας ο εργοδότης μου έβαλε ένσημα τον Νοέμβριο του ’12, κάνοντας την πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ ώστε να επιδοτούνται από εκεί τα ένσημα μου. Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση ο δηλωμένος μισθός μου είναι ο βασικός και λαμβάνω τα ανάλογα ένσημα, ενώ κανονικά η αμοιβή μου είναι 800 ευρώ. Λόγω πολλών εσωτερικών προβλημάτων και απαιτήσεων από τον εργοδότη μου αποφάσισα να δηλώσω την παραίτηση μου. Θα ήθελα να γνωρίζω πως καλύπτομαι σε αυτή την περίπτωση στο θέμα των επιδομάτων μου από τη στιγμή που νόμιμα παρουσιάζεται κάτι άλλο από αυτό που όντως ισχύει. Πως μπορώ να διεκδικήσω ολόκληρο το επίδομα καλοκαιρινής άδειας μου και όχι αυτό που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα μου το οποίο είναι πλασματικό;

  • admin

   Θα πρέπει να βρείτε στοιχεία να τεκμηριώσετε τα λεγόμενά σας, για να δικαιωθείτε τα επιδόματα και ότι άλλο σας αναλογεί με βάσει το πραγματικό χρόνο εργασίας. Εφόσον τα αποδείξετε βεβαίως και θα τα δικαιωθείτε.

 • κατια

  Ο πρωην εργοδοτης μου με εβαλε να υπογραψω απολυση (30 απριλιου) για να μπω ταμειο και εαν ηθελα να συνεχισω να δουλευω μαυρα.Υπεγραψα την απολυση χωρις αποζημίωση (εργαζομουν εκει 9 χρονια) δεν συνεχισα φυσικα να δουλευω μαυρα απλα θα μου πληρωνει με δόσεις τα χρωστουμενα περιπου 3 μηνες. πως μπορω να πάρω την αποζημίωση μου

  • admin

   Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, να θυμάστε όμως ότι η αξίωση για αποζημίωση απόλυσης παραγράφεται στους 6 μήνες.

 • κατερίνα

  Ο πρωην εργοδοτης μου με εβαλε να υπογραψω απολυση (30 απριλιου) για να μπω ταμειο και εαν ηθελα να συνεχισω να δουλευω μαυρα.Υπεγραψα την απολυση χωρις αποζημίωση (εργαζομουν εκει 9 χρονια) δεν συνεχισα φυσικα να δουλευω μαυρα απλα θα μου πληρωνει με δόσεις τα χρωστουμενα περιπου 3 μηνες.πως μπορω να πάρω την αποζημίωση μου

 • admin

  Εάν ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατική διαφοράς αυτή ενεργείτε περίπου μετά από ένα μήνα.
  Για το δεύτερο θέμα, εφόσον δεν υποκρύπτεται κάτι άλλο (π.χ. εικονική ασφάλιση για τη λήψη κάποιου επιδόματος) είναι ερωτηματικό εάν θα έχει νόημα μία καταγγελία.

 • γιωργος

  καλησπερα εχω σοβαρο προβλημα εργαζομουν σε εργοδωτη 18 μηνες δεν μου κολλησε ενσιμα απο την αρχη αλλα μετα απο 5 μηνες ! για 4 μηνες μονο μετα εκανε απολυση απο μονος του εν αγνεια μου και οταν το ανακαλυψα ειπε θα τα κολλησει και ξανα εκανα προσλυψη τα ενσιματα κολλησε πολυ καθηστεριμενα μου εβαζε κ 3 μηνες και τωρα που τελιωσε το εργο μου χρουσταει λεφτα καθως με πλυρωνε ολο αυτο τον καιρο εναντι 300-400 το μηνα κ ο λογιστής του δεν ειναι συνεργάσιμος δεν μπορωνα μπω ταμειο ανεργιας λογο οτι δεν υπαρχει αριθμος πρωτοκόλλου ουτε μου δινει αυτα μου μου χρουσταει

  • admin

   μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς για τα δεδουλευμένα, και για το θέμα ότι δεν σας δίνει ο εργοδότης το έντυπο της καταγγελίας. Βέβαια χωρίς το έντυπο, στην ουσία δεν έχετε απολυθεί.

 • Ειμαι σε μια εταιρια τα τελευταια 4 χρονια στο ενσημα δεν μου εχει κολλησει παρα μονο ανα διαστηματα τον τελευταιο χρονο δεν μου εχει βαλει καθολου ενσημα,πριν 4 μηνες εμεινα εγκυος ζητησα να με βαλουν στο ικα και ακομα περιμενω.Πως μπορω να το χειριστω;αν παω στην επιθεωρηση θα δικαιωθω;η αλλιως πως μπορω να διεκδικησω αυτα που δικαιουμαι χωρις να πρεπειν να κανω καταγγελεια;και τι απο τα δυο με συμφερει;Ευχαριστω!!

  • admin

   Εφόσον το θέμα σας είναι τα ένσημα, αρμόδιος είναι ο ασφαλιστικός φορέας. Άρα μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ.

 • ελπιδα

  καλημερα σας εργαζομαι σε μια εταιρια απο το 2009 με εχει απο τοτε με περιστασιακα ενσημα σταματησα πριν 2 χρονια λογο ενσημων αλλα και γιατι αρνιοταν να πληρωσει τα δεδουλεμενα μου…Υστερα απο σχεδον 1 χρονο με καλεσε σχεδον μετανιωμενος και μου ζητησε να γυρισω στη δουλεια ξανα αναγκαστηκα και γυρισα γτ δεν εβρισκα καπου αλλου δουλεια…Εν τω μεταξυ εμεινα εγκυος ομως εκεινος συνεχιζει να με εχει ανασφαλιστη και να αρνειται να με πληρωνει…Πως μπορω να το χειριστω;

  • admin

   Έχουμε αναφέρει και σε άλλα μηνύματα: εφόσον το θέμα σας είναι τα ένσημα, αρμόδιος είναι ο ασφαλιστικός φορέας. Άρα μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ.

  • Stratos

   Παρε οτι σου αναλογει με καταγγελια και μη σε ποιασει στο φιλοτιμο.

 • admin

  Εφόσον κηρύξει πτώχευση, ο εκκαθαριστής μπορεί να σας απολύσει και να μπείτε στο ταμείο ανεργίας, και μπορείτε να λάβετε από το ειδικό ταμείο ένα μέρος των μισθών λόγω πτώχευσης. Εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση χωρίς πτώχευση, μπορείτε να καταγγείλετε εις βάρος του εργοδότη την εργασιακή σχέση (πιθανότατα όμως θα κριθεί από τα δικαστήρια), να χρησιμοποιήσετε τα πρακτικά της εργατικής διαφοράς.

 • ΜΑΛΒΙΝΑ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ..ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΤΕ!! ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑ ΑΤΥΠΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΛΛΑΝΕ ΕΝΣΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΑΝ ΘΕΛΩ ΕΝΣΗΜΑ…
  ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙ’ ΑΥΤΟ??

  • admin

   Στο ΙΚΑ να καταγγείλετε το θέμα των ενσήμων, στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα εφόσον υπολείπονται των νόμιμων ελάχιστων.
   Εφόσον δεν υπάρχει σύμβαση να καλύπτει (πρέπει να έληξε στις 14-02-2013 (+3μήνες)), δείτε τα ελάχιστα όρια :http://ergatika.gr/sse/egsse/

 • χρηστος

  Δέχομαι της τελευταίες ήμερες πρόταση για αλλαγή της σύμβασης (συλλογικής) που έχω με τον εργοδότη μου για το λόγο “να εξοικονομήσω χρήματα” οπός λέει. Με την καινούρια σύμβαση που με πιέζει να υπογράψω δεν θα μου κολλάει όλα τα ένσημα, γύρο στα 25 κάθε μήνα, άλλα μόνο τα 15, γιατί λέει, δεν θα δουλεύω κάθε ήμερα αλά μόνο 3 ήμερες την εβδομάδα. Το περίεργο είναι ότι, οπός λέει, αυτό θα είναι προσωρινό και για αυτό θα συνεχίσει να με πλερώνει περίπου τα λεφτά που με πλερώνει τώρα, 200 ευρό την εβδομάδα που στα χαρτιά ώμος δεν θα φαίνονται τόσα αλά προφανώς λιγότερα… το υπόλοιπο ποσό θα φαίνεται σαν χρέος προς την εταιρεία που αυτός δεν πρόκειται να τα διεκδικήσει ποτέ !!! Τα φώτα σας παρακαλώ πολύ, τι χάνω; Και τι με συμφέρει να υπογράψω η όχι;

  • admin

   Μην δέχεστε να εργάζεστε με αδήλωτη εργασία. Να εμφανίζονται οι πλήρης αποδοχές.

 • Νικος

  Καλησπερα…Υπεγραψα συμβαση αοριστου χρονου σε μεγαλη εταιρεια διακινησης προιοντον μεσω ιντερνετ….Μετα απο παρεξηγηση που διημηουργησαν οι ιδιοι(λεγοντας οτι κλαπηκαν χρηματα απο το καταστημα)μου ανακοινωσαν να πραδωσω τα κλειδια(οδηγος)και θα με ειδοποιησουν τι θα γινει….Επειτα απο 2-3 εβδομαδες αρχισα να ρωτω τι θα γινει…Απαντηση δεν επαιρνα…Μετα ζητησα την απολυση μου….Δεν απαντησαν ποτε…Επειτα απο τρεις μηνες μου εστειλαν ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ χωρις να υπογραψω τιποτα…Επισης αναφερει οτι παραιτηθηκα στις 29 μαιου ΕΝΩ ΜΕ ΕΔΙΩΞΑΝ τον Μαρτιο…Φαινεται φυσικα και στο ΙΚΑ απο τα ενσημα…Μπορω να διεκδικησω τα χρηματα μεχρι της 29 μαιου και τα ενσημα;Υπαρχει καποιος τροπος;

  • admin

   Το θέμα σας είναι πολύ ιδιαίτερο. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς και ίσως να συμβουλευτείτε και κάποιο δικηγόρο, καθώς οι υποθέσεις αυτές το πιθανότερο είναι να οδηγηθούν στα δικαστήρια εφόσον δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση.

 • θεοφιλος κοτανιδης

  καλημερα ημουνα σε μια εταιρεια που μου εκανε προσληψη ενα χρονο μετα και ενω με δηλωνε υπαληλο γραφειου ημουνα διευθηντης πωλησεων με δικο μου αμαξι χωρις να μου δινει εκτος εδρας και υπερωριες
  ουτε αποζημιωση αυτοκινητου και οταν αρωστησα με εξαναγκασε σε παραιτηση

 • Evgenia

  Καλησπερα.

  Ειχε γινει Αναγγελια Προσληψης, για ενα 3μηνο.
  Η εταιρια αποφασιζει να κρατησει τον υπαλληλο αλλους 3 μηνες.

  Πρεπει να υποβληθει τωρα καποιο εντυπο? Τι διαδικασια ακολουθειται?

  Ευχαριστω

  • admin

   Όσον αφορά τον πίνακα προσωπικού, εφόσον δεν αλλάζει ούτε ο μισθός ούτε το ωράριο δεν χρειάζεται να καταθέσετε κάτι.

 • Γιωργος

  Γεια σας. Εργαζομουν σαν οδηγος σε ιδιοτη απο 7/2/12 εως 4/6/13. Στο διαστημα αυτο δεν εχω παρει καθολου αδεια. Εχω υπογραψει οτι πηρα το επιδωμα αδειας του ’12 περιμενοντας να μου το δωσει ,αλλα τιποτα. Του ’13 το εχω παρει. Μου ειπε να δουμε τι αλλο μενει (αποζημιοση αδειας) κ θα το κανονισει.Η γραμματεας του ολο βρεισκει δικαιλογιες (μιλαμε τηλεφωνικα). Απο το λογιστηριο μου ειπαν πως ειναι γυρω στα 1000 Ε.Εαν παω στον εποπτη υπαρχει περιπτωση να λυθει το ζητημα ΧΩΡΙΣ να συναντηθω μαζι του;

  • Γιωργος

   Ξνα σας πως απο τον Φεβρουαριο εχει ανακινωσει στους αλλους εργαζομενους (οχι σεμενα) πως την αδεια δεν την πληρωνει.

  • admin

   Η διαδικασία προβλέπει συνάντηση και συνεννόηση. Μπορείτε να στείλετε βέβαια εκπρόσωπο, αλλά δεν θα μπορεί να υποστηρίξει όπως εσάς το θέμα.

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

  Καλησπερα, δουλευα σε ξενοδοχειακη επιχειρηση, σεζον – απο 1/05/12 ως 30/09/12. Η προσληψη μου εγινε αργοτερα (μεσα ιουνιου), φαγαν λεφτα και ενσυμα απο το μαϊο δλδ, και το χειροτερο ειναι οτι υπογραψαμε τη λυση συμβασης (1/10/12), την αποδειξη πληρωμης αδειας και της μη λειφθεισας αδειας (σε 4 μερες θα εμπαιναν τα λεφτα στο λογαριασμο μας)και ποτε δε πηραμε τα λεφτα μας μεχρι σημερα. Κανεις απο τους εργαζομενους οχι μονο εγω. Τι μπορω να κανω για να παρω τα λεφτα μου?δε ξερω αν οι αλλοι θα ακολουθησουν και δε με νοιαζει, εγω παντως διεκδηκω τον κοπο μου!
  Ευχαριστω,
  Αλεξανδρα.

  • admin

   Εφόσον έχετε υπογράψει δύσκολα θα κερδίσετε κάτι. Μπορείτε όμως να γνωστοποιήσετε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας έστω και ανεπίσημα για να έχουν “στα υπόψη” την επιχείρηση. Ποτέ να μην υπογράφετε για χρήματα που δεν έχετε πάρει.

 • Σταυρος

  Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Στην Εταιρια που δούλευα ως εχθές μας κάνανε 3 μηνη σύμβαση ως 4ωρους με μισο ενσημο και δουλευαμε πάνω απο 12 ώρες ημερισιος. Όταν μίλησα στον υπεύθυνο κ του ειπα ότι για αυτο δεν με είχε ενημερώσει κανείς κ ότι εγω υπέγραψα για 4 ώρες μου είπε ότι αυτή είναι η πολιτική της εταιρίας και την επόμενη μέρα με διωξανε. Τι μπορω να κάνω σε αυτήν την περίπτωση; Όχι για να κερδίσω κάτι εγω αλλα για να μην συμβεί κ στον επόμενο.

  • admin

   Μπορείτε να ενημερώσετε την Επιθεώρηση Εργασίας έστω άτυπα. Πιθανότατα θα μπει στο προγραμματισμό των ελέγχων.

 • κωνσταντινος κοριδης

  ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2007 ΕΙΧΑ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΜΑΙ ΜΕ 1200 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012.ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΔΕΧΘΗΚΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΧΕΔΟΝ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΜΕ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 750 ΕΥΡΩ .ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΑ 720 “ΦΕΝΟΝΤΟΥΣΑΝ”ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΔΙΝΑ ΜΑΥΡΑ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΩ ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ .ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΟΒΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ??

  • admin

   Για τους λόγους αυτούς (και άλλους πολλούς) να μην δέχεστε να εργάζεστε λαμβάνοντας μαύρα χρήματα.

 • admin

  Να κάνετε καταγγελία στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ τώρα όσο ακόμα δουλεύεται. Να ενημερώσετε ότι σταματάτε σε λίγες ημέρες την Υπηρεσία για να προγραμματιστεί έλεγχος το συντομότερο δυνατό.

 • Εργάζομαι σε πιστωτικό ίδρυμα μα ατομική σύμβαση εργασίας στην οποία αναφέρεται ότι ακολουθεί τις προβλέψεις της Συλλογικής Σύμβασης της ΟΤΟΕ :
  1. Εργάζομαι όλα τα χρόνια πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου (μέχρι 6 καθημερινά) χωρίς να πληρώνομαι υπερωρίες και με τον πρόσφατο νόμο , μας επιβάλλουν να υπογράφουμε την σχετική κατάσταση ότι δεν εργαστήκαμε παραπάνω ώρες.
  2. Ζήτησα το επιδομα βρεφονηπιακού αλλά μου το αρνήθηκαν.
  Τί μπορώ να κάνω;

  • admin

   Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, στην οποία όμως θα φανείτε. Μπορείτε να κάνετε και ανώνυμη καταγγελία για το γεγονός ότι σχολάει ο κόσμος στις 18:00 και οι Υπηρεσίες θα προγραμματίσουν έλεγχο.

  • admin

   Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, στην οποία όμως θα φανείτε. Μπορείτε να κάνετε και ανώνυμη καταγγελία για το γεγονός ότι σχολάει ο κόσμος στις 18:00 και οι Υπηρεσίες θα προγραμματίσουν έλεγχο.

  • Καλημέρα,
   Επανέρχομαι για το θέμα άρνησης καταβολής του βρεφονηπιακού επιδόματος (το οποίο προβλέπεται και καταβαλλεται στις άλλες Τράπεζες, μπορω να κάνω κάτι; ή επειδή η Τράπεζα που δουλεύω δεν συμμετέχει στην ΟΤΟΕ, δεν δεσμευεται απέναντι μου (παρόλο που το αναγράφει η μεταξύ μας σύμβαση);
   Έγκειται στη διαδικασία της εργατικής διαφοράς;

   Ευχαριστώ

   • admin

    Εφόσον δεσμεύεται η τράπεζα από την ατομική σας σύμβαση, ναι είναι υπόχρεη και η διαδικασία της εργατικής διαφοράς μπορεί να σας βοηθήσει.

 • Ανδρέας

  ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ 8 μήνες. ΠΡΙΝ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΙΚΟΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ.ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΑ ΤΗΣ?

  • admin

   Εάν έχει υπογράψει, θα πρέπει δικαστικά να αποδείξει το γεγονός που αναφέρετε, ότι εξαναγκάστηκε να υπογράψει δηλαδή.

 • χέλεν

  Καλησπέρα σας,εργάζομαι από το Νοέμβρη του 2009 με ειδικότητα μπουφετζού με ατομική σύμβαση αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης.Στην πραγματικότητα δουλεύω από 6 μέχρι και 12 ώρες ανάλογα και σε πολλά πόστα(μπουφετζού,σερβιτόρα,ταμείο κ.τ.λ)Από το 2011 δεν μου κατέβαλε κανένα δώρο ή επίδομα και πλέον μου χρωστάει και πάνω από 2 μισθούς.Σύντομα θα πάω για διενέργεια εργατικής διαφοράς.Θα ήθελα να ρωτήσω, ό,τι εξέλιξη και να έχει η συναντηση μας στην επιθεωρηση εργασίας εγώ τι υποχρεώσεις έχω απέναντι στην εργασία μου μετά τη διενέργεια?Θα μπορούσατε να με παραπέμψετε σε κάποιο σχετικό άρθρο ωστε να ενημερωθώ λεπτομερώς για τις διαδικασίες μετά τη διενέργεια εργατικής διαφοράς? Σας ευχαριστώ πολυ

  • admin

   Η εργατική διαφορά δεν αλλάζει κάτι στην εργασία σας. Εφόσον γίνεται κάτι παράνομο και διαπιστωθεί θα υπάρξουν πιέσεις να σταματήσει να γίνεται και εφόσον σας οφείλονται χρήματα, θα υπάρξουν πιέσεις να τα λάβετε άμεσα.

 • ΚΩΝΙΝΑ

  Καλησπέτρα σας.Έχω παραιτηθεί από 6 Μάρτη και ο εργοδότης μου μου χρωστάει δεδουλευμένα 3 μηνων.Για την εφορία μου έδωσε βεβαίωση ανακριβή που δείχνει ότι έχω πληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012,πράγμα που δεν έχει συμβεί.Εγώ προσπάθησα να βρω λύση σε συνενόηση μαζί του και επαν/μένα αντιμετώπισα την κοροιδία το κρυφτούλι και τις προσβολές.Τι πρέπει να κάνω για να μην έχω πρόβλημα με την εφορία και να ξέρω ότι δεν θα μπορεί να πλαστογραφήσει την υπογραφή μου στις μισθοδοσίες?

  • admin

   Εάν προχωρήσει σε πλαστογραφίες θα χρειαστείτε γραφολόγο να αποδείξετε του λόγου το αληθές. Να συνεννοηθείτε με την εφορία για τη φορολογική σας δήλωση. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, ίσως πιέσει την κατάσταση και πληρωθείτε.

 • lamp

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΦΟΡΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ (….).ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ( ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΡΕΠΟ)ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-13 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ;TΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΕΙ;EYΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • admin

   Η άδεια δίνετε κατόπιν αιτήσεως του εργαζόμενου. Με το μνημόνιο ΙΙΙ δίνεται η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να χορηγεί μέρος της άδειας σε νεκρή ή χαλαρή περίοδο, όταν εποχικά έχει φόρτο έργασίας. Αλλά μόνο μέρος της άδειας, και όταν δικαιολογείται ουσιαστικά και πάντα στα πλαίσια της καλής πίστης. Δηλαδή σε εποχικό ξενοδοχείο ο εργοδότης μπορεί να πιέσει τους εργαζόμενους να λαμβάνουν την περισσότερη άδεια κατά την νεκρή περίοδο. Δεν μπορεί όμως να λέει αύριο δεν έχει δουλειά, πάρε άδεια, μεθαύριο έχει έλα κτλ.
   Μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΣΑΝ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΣΘΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ.ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ?(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΕΝΤΟΝΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ)

  • admin

   Εφόσον η απασχόληση κατά το τελευταίο διάστημα ήταν σας υπάλληλος, δικαιούστε αποζημίωση υπαλλήλου. Να συλλέξετε στοιχεία να το αποδείξετε στο μέλλον εφόσον χρειαστεί. Η αποζημίωση εργάτη – υπαλλήλου έχει πολύ μεγάλη διαφορά.

 • Καλημερα.Εχω προσληφθει με συμβαση αοριστου χρονου κ δηλωμενη στο ικα κ στην επιθεωρηση κ σχεδον ενα μηνα μετα ο εργοδοτης εχει εξαφανιστει χωρις να δωσει μισθο ή ενσημα . Σε αυτη τη περιπτωση κ εφοσον δεν βρισκεται για να κανει απολυση κ να δωσει κ τα απαιτουμενα εκτος απο καταγγελια θα πρεπει να κανω καποιο χαρτι παραιτησης ;

  • admin

   Μπορείτε να γνωστοποιήσετε το γεγονός στο ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

 • admin

  Εφόσον η μείωση έγινε με την υπογραφή σας δεν είναι παράνομη.
  Μπορεί να γίνει και με επιβολή από τον εργοδότη, υπό προϋποθέσεις όμως ν. 3846/2010 αρ. 2.

 • kelly

  Γεια σας.Ξεκινησα να εργαζομαι σε ενα καταστημα πριν 2 εβδομαδες.Η εργασια που εγινε τις 2 πρωτες μερες ηταν το “στησιμο” του καταστηματος γιατι ειναι καινουριο.Επειτα εργαζομουν για τις επομενες 4 μερες ως 8αωρη ενω μου ειχανε πει οτι θα ειμαι 4ωρη, και χωρις ρεπο.Σημερα το πρωι μου εδωσαν να υπογραψω συμβαση αοριστου χρονου με τη χθεσινη ημερομηνια σαν ημερομηνια προσληψης και με διαβεβαιωσαν οτι θα εισπραξω τα δεδουλευμενα..και το μεσημερι με απελυσαν λεγοντας μου οτι δεν τους κανω.Μπορω να κανω κατι?Τι μπορω να διεκδικησω σαυτη την περιπτωση?

  • admin

   Να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα, και για τα ένσημα στο ΙΚΑ.
   Εφόσον δεν θέλετε να ενεργοποιήσετε τις διαδικασίες αυτές, μπορείτε ανώνυμα να ενημερώσετε την Επιθεώρηση Εργασίας για να γνωρίζει την πρακτική της εταιρίας σε κάθε ενδεχόμενο έλεγχο.

  • admin

   Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν την πρόσληψη ως αποδεικτικό στοιχείο (αφού έχει την υπογραφή σας), εφόσον προχωρήσετε σε καταγγελίες.
   Συλλέξτε στοιχεία να μπορέσετε στην περίπτωση αυτή να αποδείξετε για το διάστημα και τις ώρες που εργαστήκατε.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 9 ΜΗΝΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΔΙΩΞΑΝ.ΤΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΟΛΛΗΘΟΥΝ;ΑΝ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΕ ΤΙ ΠΟΙΝΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ;ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • admin

   Στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα, στο ΙΚΑ για τα ένσημα.
   Εφόσον δεν προκύπτει βέβαια παράβαση η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.
   Δείτε τα πρόστιμα http://ergatika.gr/programmata/prostima/

Leave a Reply

  

  

  


+ one = 7