Επίσημη αρχή κάναμε μόλις στις 26-07-2012. Ευχαριστούμε που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας έχετε επισκεφτεί τόσες πολλές φορές.

Hit Counter provided by costa mesa dentist
Σημειώνεται ότι κάθε πληροφορία, ανάρτηση,υπολογισμός, σχόλιο, δημοσίευση και οτιδήποτε άλλο περιέχεται, βασίζονται πάνω στο πως οι διαχειριστές προσωπικά αντιλαμβάνονται τα θέματα, δεν αποτελούν επίσημη πηγή ενημέρωσης και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

Στη σημερινή εποχή όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι συχνό φαινόμενο.

Τι επιλογές έχει όμως ένας μισθωτός για να προστατέψει τα δικαιώματά του;

Καθημερινά στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας εκφράζονται παράπονα, το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει σύγχυση, για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε εργαζόμενος προκειμένου να επιτύχει την ικανοποίησή των απαιτήσεών του.

Οι τρεις βασικές διαδικασίες είναι:

 • Η αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Η μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημ/κων.
 • Η αγωγή στα δικαστήρια.

Η Διαδικασία της εργατικής διαφοράς αφορά περισσότερο μία συμφιλιωτική διαδικασία, μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, άμεσα ή μέσω των εκπροσώπων τους, και υπό τη διαιτησία ενός Επιθεωρητή Εργασίας επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, μερικές φορές ακόμα και συμβιβαστικής. Το θετικό της διαδικασίας είναι ότι είναι εντελώς ανέξοδη για τα δύο μέρη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα λάβει τουλάχιστον αντίγραφο των πρακτικών της υπόθεσης, πρακτικά που θα τον βοηθήσουν στην συνέχεια εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός.  Η διαδικασία αυτή είχε πολύ υψηλά ποσοστά επίτευξης θετικού αποτελέσματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.  Την σημερινή εποχή εν μέσω κρίσης η αποτελεσματικότητα της Εργατικής Διαφοράς έχει μειωθεί. Ο χρόνος διενέργειας αυτής είναι περίπου ένα μήνα μετά από την κατάθεση της καταγγελίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το έντυπο της Αίτησης για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς

Η διαδικασία της μήνυσης είναι μία διαδικασία η οποία εάν είναι συνέχεια της εργατικής διαφοράς και μέσω της Υπηρεσίας είναι ανέξοδη, άλλως έχει παράβολο. Η διαδικασία αυτή  αφορά την τιμωρία του εργοδότη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας(δεν θα διατάξει το δικαστήριο την πληρωμή των οφειλομένων).  Είναι όμως πολύ ισχυρή, καθώς ο εργοδότης για να μην τιμωρηθεί προτιμάει να ικανοποιήσει τον εργαζόμενο και να απαλλαγεί. Ο χρόνος που εκδικάζεται η υπόθεση είναι περίπου 10 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης.

Η αγωγή μέσω δικηγόρου είναι η αποτελεσματικότερη διαδικασία. Καθώς το δικαστήριο εκδίδει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαταγή πληρωμής, ο δικηγόρος μπορεί να ακολουθήσει διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων κτλ. Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία έχει αρκετά έξοδα, και ο χρόνος της αρχικής εκδίκασης είναι περίπου 10 μήνες.

Η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη και μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι τρεις ταυτόχρονα.

Η ακολουθία όμως που μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα με το χαμηλότερο κόστος είναι να γίνει πρώτα η εργατική διαφορά, εάν δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα να γίνει μήνυση, και τέλος εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει επίλυση της διαφοράς, να προσφύγει ο εργαζόμενος στα δικαστήρια με αγωγή.  Ο συνολικός χρόνος όμως για την ενεργοποίηση των διαδικασιών σε σειρά ακολουθίας είναι αρκετά μεγάλος.

 

635 comments to Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας (Έντυπο)

 • Apostolos

  Καλησπέρα σας,

  η γυναικα μου θελει να παρει τον συμπληρωματικο χρόνο(6 μήνες) αδειας μετα την ημερομηνία του τοκετου και ο ΟΑΕΔ μας ενημερωσε οτι μονο και εφοσον δεχτει ο εργοδότης γίνεται.
  Ο εργοδοτης όμως απο τον τριτο μηνα κυοφορίας της γυναικας μου την ασκει ψυχολογικη βια ετσι ωστε να αποχωρήσει “οικειοθελλως”.
  Θεωρω πως υπαρχει κάποιος νομος που να προστατευει απο οποιονδηποτε … εργοδοτη το δικαωμα μιας εργαζομενης γυναικας να γινει μητερα και να βοηθήσει το παιδι της τους τόσο σημαντικούς πρώτους μήνες.

  Σας Ευχαριστω εκ των προτέρων.

  • admin

   Από όσο γνωρίζουμε η βασική νομοθεσία για το εξάμηνο, δεν απαιτεί συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να μιλήσετε με τον ΟΑΕΔ που το παρέχει.

   • Apostolos

    ο ΟΑΕΔ μας ενημερωσε οτι μονο αν ο εργοδότης συμφωνήσει δικαιουται το 6μηνο.

    Θα ηθελα να μεινω σε αυτο το σημειο δηλ. ο νομος αντι να προστατεψει την μητερα δινει ευκαιρια στον κάθε εργοδοτη με τον να μην συμφωνησει, οχι απλα να χασει την θεση εργασιας της η μητερα αλλα και χωρις αποζημιωση και χωρις ταμειο εφοσον “αποχώρει οικειοθελως”.

    Μιλήσαμε με την αρμοδια υπάλληλο αλλά και με την διευθυντρια του ΟΑΕΔ και οι δυο μας ενημέρωσαν οτι πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης,
    Θα ήθελα αν μπορειτε να μου πείτε τον νόμο που προστατετει την εργαζόμενη στο παραπάνω θέμα.

    Συγνώμη αν σας κουρασα αλλα θελω να πιστευω οτι ζούμε ακόμα στην Ευρώπη.

    • admin

     Διαβάστε εγκ. 433/15-05-2008 ΟΑΕΔ, περί “χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας”.
     Δεν αναφέρεται πουθενά ότι χρειάζεται συμφωνία εργοδότη. Χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη για το είδος της εργασίας (για να υπολογιστεί αναλόγως το επίδομα). Επίσης, δείτε στη παράγραφο 9 “επίλυση διαφορών”. Απευθυνθείτε στην επιτροπή επίλυσης ασφαλιστικών διαφορών ΕΕΑΔ.
     Εσείς καταθέστε τα δικαιολογητικά που ζητούνται και αιτηθείτε την παροχή.

  • ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΩΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 6ΜΗΝΟ

 • Dora

  Καλησπέρα σας.

  Εργαζόμουν για 3 μήνες σε μια κατασκευαστική εταιρία χωρίς ασφάλιση, δεδομένου ότι ο εργοδότης μου με διαβεβαίωνε ότι θα το έκανε. Ωστόσο, πέρα από το ότι δεν μου έχει πληρώσει κανένα ένσημο, μου χρωστάει δεδουλευμένα περίπου 2 μηνών. Ποια η πιθανότητα να μπορέσω να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα και τα ένσημά μου και τι μπορώ να κάνω προκειμένου να την μεγιστοποιήσω;

  • admin

   Δείτε και άλλα προηγούμενα μηνύματα.
   Στο ΙΚΑ για τα ένσημα, στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα οφειλόμενα.
   Προσπαθήστε να συλλέξετε στοιχεία για να τεκμηριώσετε τις απαιτήσεις σας.

 • Ηλίας

  Γειά σας..εργάζομαι 1 χρόνο σε μια καφετέρεια..τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε 10ωρα, δεν παίρνουμε υπερωρίες, δεν έχω πάρει δώρο Χριστουγέννων , ούτε δώρο Πάσχα, δεν έχω πάρει τις άδειες που δικαιούμαι, ούτε τις έχω πληρωθεί, δεν έχω πάρει επίδομα αδείας, δεν παίρνω όσα λεφτά γράφει η σύμβαση. Πως μπορώ να κινηθώ ;

  • admin

   Μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, αλλά θα ήταν καλό ιδιαίτερα για τις υπερωρίες να έχετε στοιχεία να τις αποδείξετε. Για τα δώρα και τα επιδόματα, ο εργοδότης θα πρέπει να έχει αποδείξεις να αποδείξει ότι σας τα έχει δώσει, (άρα έχετε περισσότερες ελπίδες για αυτά).

 • Λαμπρος

  Γεια σας, δουλευω σε μια επιχειρηση απο τον Μαιο του 12 δεν ειμαι μονιμος αλλα περιστασιακα(δουλεψα ΜΑΙΟ-ΙΟΥΝΙΟ και επειτα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ-σημερα..) κυριως λογο των σπουδων μου. Σε συζητηση που ειχα με το αφεντικο του ειπα για ενσημα και ηταν καθετος δεν βαζει εφοσον δεν εχει προγραμμα του ΟΑΕΔ. Ξεχασα να αναφερω οτι δουλευω μονο δυο φορες την εβδομαδα.

  Τι μπορω να κανω στην περιπτωση που μεσω καταγγελιας θελησω να διεκδικησω τα ενσημα μου. Τι μαρτυριες θα χρειαστω απο συναδελφους, μπορω να προσκομισω καποιες αποδειξης πληρωμης οπου φαινεται καθαρα η υπογραφη μου; Μπορουν καποιοι γειτονες να καταθεσουν οτι με γνωριζουν πραγματικα ως εργαζομενο;

  Οποιαδηποτε βοηθεια απο μερου σας ειναι ευπροσδεκτη!

  Υ.Γ. ο ξαδερφος του αφεντικου ειναι στο ΙΚΑ οποτε εχεις τις ακρες του εκει μεσα.

  • admin

   Αυτά τα λένε περισσότερο οι εργοδότες για να φοβίζουν το προσωπικό να μην κάνει καταγγελίες. Σχεδόν κανένας δεν θα ρίσκαρε τη δουλειά του για να κάνει πλάτες σε ένα ξάδελφο και στον οποιοδήποτε. Ακόμα και να ήθελε να κάνει μεσολαβούν τόσα άτομα.
   Η καταγγελία στον ασφαλιστικό φορέα είναι ανέξοδη, μπορείτε να προτείνετε μάρτυρες και κάθε στοιχείο που θα προσκομίσετε παραπάνω θα έχει κάποια βαρύτητα.

 • noone

  εργαζόμουν σχεδόν έναν χρόνο σε καφέ ανασφάλιστος.ο εργοδότης μου αποφάσισε να με διώξει κ τώρα είμαι άνεργος.τι δικαιούμαι γιατί θα κάνω καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία.γνωρίζω ότι θα υποχρεωθώ να πληρώσω ένα πρόστιμο κι εγώ λόγω του ότι δέχτηκα να εργασθώ έτσι.το γιατί, προφανώς κ θα το καταλαβαίνετε…

  • admin

   Δεν νομίζουμε ότι θα πληρώσετε εσείς κάποιο πρόστιμο. Καταγγελία μπορείτε να κάνετε στο ΙΚΑ για τα ένσημα και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα σας.

 • Angelina

  Καλησπέρα σας,
  Εργαζόμουνα σε μία εταιρεία και αποχώρησα πριν εξι μήνες για να εργαστώ σε άλλη εταιρεία στο εξωτερικό. Μου οφείλονται δεδουλευμένα από περυσι το καλοκαίρι, το κυριότερο είναι ότι αν και έχουνε περάσει 6 μήνες δεν με έχει βγάλει ακόμη από το ικα επειδή λαμβάνει κάποιες επιδοτήσεις η εταιρεία και δεν θέλει να τις χάσει. Εγώ αυτό το έμαθα τυχαιά δεν ερωτηθηκα και επίσης εγώ θα κλειθώ να φορολογηθώ για αυτα τα χρήματα. 1ον Επειδή είμαι στο εξωτερικό τι μπορώ να κάνω για τα δεδουλεμένα μου , υπάρχει κάποιο email ή καποιος άλλος τρόπος να κάνω καταγγελία ? και 2ον σε ότι αφορά τους μήνες που είμαι στο ικα εικονικά τι μπορώ να κάνω ?
  Σας ευχαριστώ

  • admin

   Μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον στην Ελλάδα να σας ενεργοποιήσει τις διαδικασίες.
   Όσον αφορά τις άτυπες συνεννοήσεις με τα προγράμματα και τις εικονικές ασφαλίσεις δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη.

 • KatiaLdk

  Καλησπέρα σας.Εργαζόμουν σε μια εταιρεία 4 μηνες. τους 3 ημουν απληρωτη και πάνω στους 3 μήνες πήρα τον πρώτο μισθό.Δεν έβλεπα φως και παραιτήθηκα λοιπόν.Έχω τα χαρτιά της παραίτησης στα χέρια μου αλλά λεφτά όχι.Θέλω να ρωτήσω πόσο χρονικό διάστημα έχει στη διάθεση του να μου εξοφλήσει τα δεδουλευμένα μου μαζί με δώρα πάσχα και άδεια?Μου είπε να περιμένω ως τις 15 αλλά είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αναβάλλει τις πληρωμές.Διάβασα κάπου πως το νόμιμο είναι αφού οι διαδικασίες της παραίτησης μου έχουν τελειώσει κανονικά θα έπρεπε να μου έχουν καταβληθεί όλα τα χρωστούμενα,οι μισθοι δλδ μεχρι και τα δώρα και οι αδειες. Ξέρει κανείς να μου πει τι ισχύει?

  • admin

   Όλα είναι καταβλητέα με την λήξη της εργασιακής σχέσης.
   Η παραγραφή των αξιώσεων επέρχεται στα 5 έτη.
   Εσείς θα κρίνεται το διάστημα που θα κάνετε υπομονή πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.

 • ο σύζυγος μου έχει 4ωρη σύμβαση εργασίας. 2 μήνες δεν έχει πληρωθεί (όπως κι όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρια). Κανένας αρμόδιος δεν τους δίνει απαντήσεις για το αν θα πληρωθούν και πότε. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν θα λάβει και το επίδομα του Πασχα. Επίσης πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν προσκομίσει στο ΙΚΑ και τα αντίστοιχα ένσημα του. Η απάντηση που έλαβε για αυτό είναι ότι δεν έχει δώσει εντολή ο οικονομικός διευθυντής να πληρώσουν στο ΙΚΑ τα απαιτούμενα. Πως μπορούμε να κινηθούμε?

  • admin

   Μπορείτε να κάνετε καταγγελία για τα δεδουλευμένα στην επιθεώρηση εργασίας και για τα ένσημα στο ΙΚΑ.

 • Ελένη

  Καλημέρα.
  Εργαζόμουν σε μια εταιρία γιυα 15 μηνες χωρίς σύμβαση και ένσημα.Ζήτησα από τη διευθύντρια προσωπικού μια βεβαίωση ότι εργάστηκα εκεί γι’αυτο το διάστημα και της είπα να το αιτιολογήσει ως αμισθί απασχόληση/πρακτική άσκηση ή κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να μου δώσει.μου είπε ωστόσο ότι αν χρειαστώ συστάσεις μπορώ να δώσω το τηέφωνο της.επειδή όμως δεν ξέρω αν θα συνεχίσει νΑ υπάρχει η εται στο μέλλονθέλω κάτι χχειροπιαστό.επιτρέπεται να μου δώσει χαρτί;δε θέλω να το τραβήξω στα άκρα ούτε να λέω στον επόμενο εργοδότη ότι πάρεις μαύρη εργασία.Ευχαριστώ για την οποιαδήποτε συμβουλή

 • papas

  Καλησπερα.Θα ηθελα να ρωτησω εαν εργοδοτης εχει δικαιωμα να σε απασχολει στην εργασια για 12 με 15 ωρες καθημερινα σε πενθημερο και να σου πληρωνει το οριο υπερεργασιας κι ολα αυτα διχως να υπαρχει καρτα εισοδου εξοδου.Να σημειωσω πως η εταιρεια εχει εδω και 5 χρονια ανοδικη πορεια περι του 30% καθε χρονο.Τι μπορω να κανω-κανουμε?Ευχαριστω

  • admin

   Η προσαύξηση είναι 20% για την 9η ώρα.
   40% για τη 10 & 11 ώρα εφόσον γράφονται στο Βιβλίο υπερωριών και γνωστοποιούνται (δείτε http://ergatika.gr/2013/04/yperories/)
   Άλλως 80%, όπως και για τις επόμενες.
   Να συλλέγεται στοιχεία για να μπορέσετε στο μέλλον να αποδείξετε τα λεγόμενά σας.

 • Σπύρος

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας στο παρακάτω. Δουλεύω σε season ξενοδοχείο 10 μήνες το χρόνο.
  Τώρα διανύω τη δεύτερη σαιζόν. Μέχρι τώρα δούλευα πενθήμερο όχι απαραίτητα 8ωρο (9-10 την ημέρα) με 2 ρεπό την εβδομάδα κυλιόμενο. Αν είχε πολύ δουλειά δούλευα τα ρεπό μου και τα έπαιρνα μαζεμένα όταν δεν είχαμε πληρότητα. Σήμερα με πήραν τηλέφωνο από τη δουλειά (έχω ρεπό) και μου είπαν πως η υπεύθυνη του operations πρόσεξε τα 2 ρεπό την εβδομάδα μετά από 2 σαιζόν και πως επειδή θεωρούμαι managerial staff από την Κυριακή θα δουλεύω 48 ώρες την εβδομάδα 6 ήμερο με 1 ρεπό μέχρι το τέλος έχει δεν έχει δουλειά. Χωρίς αλλαγή στο μισθό μου, είναι λέει μέσα στο πακέτο, ούτε χρωστούμενα κάποια στιγμή για ξεκούραση. Μπορώ να μην το δεχτώ? Είναι νόμιμο αυτό που έκανε και πώς μπορώ να κινηθώ ώστε να τηρηθούν όσα ίσχυαν? Ο άμεσα προϊστάμενος μου πάντως μου είπε να κάνω ό,τι λέει για να μην μπω black list για του χρόνου.

  • admin

   Το “πρόσωπο εμπιστοσύνης” (δηλαδή το άτομο το οποίο στην ουσία αντικαθιστά τον εργοδότη) μπορεί να εργάζεται παραπάνω ώρες, χωρίς άδειες κτλ. Το πρόσωπο αυτό όμως έχει μισθό υπερδιπλάσιο +++ των υπολοίπων, και στην ουσία εάν υπολογιστεί ο νόμιμος μισθός με τις ώρες και τις προσαυξήσεις, ο μισθός πακέτο θα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

   • Σπύρος

    Δε μου απαντήσατε όμως αν μπορώ να μην το δεχτώ και πώς μπορώ να κινηθώ. Θα μπορούσατε?

    • admin

     Οι απαντήσεις που δίνουμε (όπου μπορούμε) στα σχόλια, δεν αποτελούν επίσημη ενημέρωση αλλά είναι απλά η άποψή μας. Για το πως θα κινηθείτε θα το αποφασίσετε εσείς. Διαβάστε για τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, ίσως σας βοηθήσει.

 • Αθανασία

  Επιτρέπεται ωράριο σε σύμβαση πλήρους απασχόλησης 40 ώρες στις 6 ημέρες? πχ 2*9 ώρες, 2*6 ώρες και 2*5 ώρες? Το αποφάσισαν μέσα σε ένα απόγευμα. Φυσικά στην επιθεώρηση εργασίας στέλνουν κανονικό πρόγραμμα πενθήμερο με 2 ρεπό.

  • admin

   Στο εξαήμερο δεν επιτρέπεται η 9η ώρα ως νόμιμο ωράριο (είναι υπερωρία).
   Νόμιμο ωράριο έως 6 Χ 8 = 48.
   Στο πενθήμερο θα μπορούσε να υπάρχει κάποια ημέρα 9η ώρα γιατί:
   νόμιμο ωράριο έως 5 Χ 9 = 45.

   • Athanasia

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Άρα δεν μπορεί ο εργοδότης να σπάσει τις 40 ώρες την εβδομάδα όπως επιθυμεί και όπως βολεύεται. Έχουμε σύμβαση πλήρους απασχόλησης 7 άτομα. Επειδή το τμήμα στην εταιρεία που δουλεύουμε κάνει κοιλιά 12:00-14:00 αποφάσισαν να το λειτουργούν για όποιες μέρες δεν έχει δουλειά 14:00-20:00 αντί για 12:00-20:00 τις καθημερινές. Αυτό σημαίνει πως το ΣΚ μας χρειάζονται 9ωρα και τις υπόλοιπες από 5-6 ώρες μέχρι να συμπληρωθούν οι 40. Και 1 ρεπό την εβδομάδα. Και θα μας το λένε αναλόγως τις κρατήσεις. Δηλαδή θα είμαστε stand by. Δηλαδή εμείς είμαστε ζώα, δεν έχουμε οικογένεια, ούτε προσωπική ζωή. Πώς μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας αν επιμείνουν? Τονίζω πως οι μισοί έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα. Υπόψιν πως ο υπεύθυνος βασίζεται στο φιλότιμο και στην ανάγκη μας για εργασία. Εκείνος παίρνει 6000 μισθό και όλα τα benefits (κινητά, αυτοκίνητα, διαμονή κλπ) και τα ΣΚ κάθεται. Προκλητικό έτσι?

   • Αθανασία

    Είναι νόμιμο 40 ώρες μοιρασμένες σε 6 μέρες?

 • MariannaK

  Καλησπέρα σας, Δουλευα σε κομμωτήριο 4 μήνες , χωρίς πρόσληψη. Κάθε μέρα μου έλεγε θα μου κάνει πρόσληψη και οτι περίμενε κάτι χαρτιά κτλ. Λόγω εποχής δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Απ’τα πολλά ξαφνικά μου ανακοινώνει ότι το μαγαζί θα κλείσει. Από τότε μου χρωστάει και μισό μισθό, και φυσικά έχω χάσει 4 μήνες ένσημα και δεν μπορώ να μπω καν ταμείο ανεργίας…Δεν έχω τίποτα στα χέρια μου . Αυτή τώρα εργάζεται σε άλλο κομμτήριο υπάλληλος. Μπορώ να κάνω κάτι?

 • Καλησπέρα σας. Ο συζυγός μου εργάζεται από τον Ιανουαριο του 2013 σε μια εταιρία με σύμβαση 4ωρης εργασίας. Ενώ τους 2 πρώτους μήνες πληρώθηκε κανονικά, από 26/03 δεν έχει πληρωθεί. Οχι μόνο ο ίδιος αλλά όλοι οι εργαζόμενοι.Δυστυχώς η εταιρία δεν τους δίνει καμία απάντηση σχετικά με το πότε θα πληρωθούν.Επίσης χτες πήγε στο ΙΚΑ να θεωρήσει το βιβλιαριο του κι ενημερωθηκε οτι δεν έχει γίνει καμία κατάθεση εισφορών ώστε να του αναλογούν ένσημα. Και για αυτό δεν πήρε απάντηση από την εταιρία. Τέλος, ενώ είναι 4ωρος εδώ και 2 εβδομάδες υποχρεωούται σε 8ωρη εργασία χωρίς να γνωρίζει εάν και πότε θα πληρωθεί και για τις επιπλέον ώρες. Αφορά υγιή εταιρία χωρίς δάνεια. Πώς μπορούμε να κινηθούμε?

  • admin

   Μπορείτε να ενημερώσετε τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας. Αναλύστε τους την κατάσταση και υπάρχει περίπτωση να ορισθεί επιτόπιος έλεγχος, ή εργατική διαφορά.

 • eleni k

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
  ΕΙΜΑΣΤΕ 3 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΚΡΥΦΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
  Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 3 ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΧΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΤΑ ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΜΑΥΡΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΕΧΟΝΤΑΝ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ Κ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΕΚΕΙ ΚΑΘΩΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ Κ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΜΑΙΛ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κ ΤΗΛ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ Κ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΕΚΕΙ.
  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ;ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ Ή ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ;ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ Ή ΑΠΛΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ;

  • admin

   Μπορείτε να προχωρήσετε σε καταγγελίες:
   στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα
   στο ΙΚΑ για τα ένσημα.
   Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να έχετε στοιχεία τηςεπιχείρησης, ΑΦΜ, όνομα υπευθύνου στην Ελλάδα κτλ γιατί θα πρέπει να καλέσουν κάποιον οι υπηρεσίες.
   Εάν δεν έχετε στοιχεία πιθανότατα θα χρειαστεί να προχωρήσετε δικαστικώς.

 • Pavlina

  Καλησπερα σας. θα ηθελα και εγω με την σειρα μου να ζητησω την γνωμη σας. Δουλευω σε ενα καταστημα εδω και 8 μηνες (περιπου), χωρις ενσημα το κυριοτερο και κατα την γνωμη μου υπερβολικες μερες. Το ωραριο μου ειναι : 6 ωρες την μερα, 6 μερες την εβδομαδα και 1 με 2 κυριακες τον μηνα συν αργιες. Ο μισθος μου ειναι 500 euro. Για τα ενσημα ουτε καν συζητηση. Ολα ειναι στο προγραμμα λεει. Εκμεταλευεται την κατασταση λογω οικογενειακης φιλιας. Εμενα προσωπικα με εχει κουρασει αυτο, δεν εχω διαθεση να παω στην δουλεια μου (και πολλα αλλα) και αυτο εχει πολλες επιπτωσεις. Πολυ σημαντικο (κατα την δικη μου αποψη) ειναι πως σε καθημερινη βαση εργαζομαι 1 ωρα παραπανω την οποια δεν αναγνωριζει ειτε σε λεφτα ειτε σε συμπληρωμα ωρων για να μου δωσει καποιο ρεπο. Δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο αυτο που λεω, αν και εχω ακουσει απο πολλους πως αυτο με τις ωρες και τα ρεπο ισχυει. Διορθωστε με αν κανω καποιο λαθος. Πολλες φορες οταν με ενημερωνει (λιγες ωρες πριν) για καποιες extra ωρες (δλδ να καλυψω καποιο κενο απο καποια αλλη συναδελφο η οποια απουσιαζει,) μου λεει πως δεν τον ενδιαφερει αν εγω εχω κανονισει και πως ειμαι υποχρεωμενη να παω αλλιως να βρει καποια αλλη κ εμενα να με σταματησει. Με λιγα λογια απειλει και οχι εμενα προσωπικα, γιατι δεν ειναι προσωπικο, αλλα ολους τους εργαζομενους. Και φυσικα ολα αυτα ειναι μεσα στα 500 euro. Ενα αλλο προβλημα μου ειναι πως οταν ζηταω να φυγω 1 με 2 ωρες νωριτερα (εχοντας τον ενημερωσει τουλαχιστον 3-4 μερες πριν) για καποιο προγραμματισμενο ραντεβου με καποιον γιατρο αρχιζει τις ειρωνιες, και τις φωνες και μου λεει κατα λεξη *γνωριζεις ποιες μερες πρεπει να βρισκεσαι στην δουλεια οποτε να κανονιζεις τα ραντεβου σου τα απογευματα*. Πριν μου πειτε οτι εχει δικιο (που κατανοω απολυτα τα λογια του) να σας ενημερωσω (αν και σιγουρα γνωριζεται) δεν ειναι ολοι οι γιατροι 24 ωρες το 24ωρο επισης ουτε ολες οι εξετασεις μπορουν να γινουν οποτε βολευει τον εργοδοτη μου. Και ενα τρανταχτο παραδειγμα ειναι πως χρειαστηκε να κανω μια επεμβαση αμεσα και μου ειπε να περιμενω ποτε θα τον βολεψει να βρει αντικαταστατρια για το διαστημα που θα ελειπα (μια εβδομαδα). Αν ειναι δυνατον. Σε καμια περιπτωση δεν 8α ηθελα να τον καταγγειλω γιατι πραγματικα θα τον καταστρεψω (μια και ειναι ευκολο αν ενημερωσω για καποιες παραβασεις του και αυτες τις γνωριζουμε ολο το προσωπικο)και φοβαμαι οτι για την υπολοιπη ζωη του θα προσπαθησει να μου κανει κακο για εκδικηση αλλα ουτε θελω να μεσολαβησει καποιος γιατι αυτο θα τον εξαγριωσει, θα επιβαρυνει την κατασταση και φοβαμαι πολυ. Ευχαριστω πολυ.

 • Tassos

  Γειά σας,
  θα ήθελα να ρωτήσω, για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ,
  η εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, είναι υποχρεωτική η προαιρετική…?

  Δηλαδή, απαντήσεις από το Λογιστήριο, τύπου : “Το αφεντικό δεν πληρώνει επικουρικό”, υφίστανται??

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • admin

   Η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Δεν ξέρουμε όμως εάν αναφέρεστε σε κάποια ιδιαίτερη περίπτωση οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό φορέα.

   • Tassos

    Σας ευχαριστώ πολύ!

    Δεν αναφέρομαι σε ειδική περίπτωση εργαζομένων, που εξαιρούνται από το ΕΤΕΑΜ.

    Αλλά, σε περίπτωση ιδιωτικού υπαλλήλου,
    ο οποίος, στην προηγούμενη Επιχείρηση που εργαζόταν, είχε, κανονικά, Εισφορές ΕΤΕΑΜ,
    ενώ στην τωρινή Επιχείρηση που απασχολείται,
    αν και προσληφθείς, ως επιχορηγούμενος ΟΑΕΔ,
    το χαρτί μισθοδοσίας του, αναγράφει :
    Εισφορές ΙΚΑ = ”x” ποσό, ενώ Εισφορές Επικουρικών Εργαζομένου : “0,00”

    Μήπως οι Εισφορές Ε.Ε.Α. ή Ε.Ε.Ε, αντιστοιχούν στην Επικουρική Ασφάλιση…??
    Όσο κι αν έψαξα, δεν κατάφερα να αποκωδικοποιήσω αυτά τα ΕΕΑ/ΕΕΕ…

    Σας ευχαριστώ θερμά!

    • admin

     Να προσκομίσετε σε κάποιο υποκατάστημα του ΙΚΑ μία απόδειξη μισθοδοσία σας, για να δουν τα ποσοστά να σας ενημερώσουν. Πιθανότατα θα είναι το βασικό επικουρικό ενσωματωμένο.

 • γρηγορης

  Καλησπερα.μολις τελιωσα την πρακτικη μου εξασκηση σε καποιον με τον οποιο εκ των προτερων μου ειχε ξεκαθαρισει οτι μου δωσει στο τελος μονο οτι δινει ο ΟΑΕΔ.τα λεφτα που δινει ο οαεδ τα δινει σε δυο δοσεις οι οποιεσ ειναι 3μηνιες.πηγα στον οαεδ και μου ειπανε οτι την 1τη δοση του τριμηνου την εχουν καταβαλει σε ενα τραπεζικο λογαριασμο ο οποις ειναι του εργοδοτη.αυτος ισχυριζετε οτι δεν του μπηκανε λεφτα.εμνα στο τει για να δεχτουνε την υλοποιηση τησ πρακτικης θελανε απλα μια βεβαιωση ενσημων τη οπια και εδωσα.αυτα που με απασχολουν ειναι τα εξης:
  1)μου εδωσαν βεβαιωση αποδοχων και οχι ενσυμων η οποια ανεγραφε οτι πληρωθηκα 1000 ευρω και για τσ 6 μηνες.το τει φυσικα και το δεχτηκε και ουτε καν ασχοληθηκε απλα ειδε ενα χαρτι.αυτο που θελω να ρωτησω ειναι υπαρχει περιπτωση να κανω και φορολογικη και να πληρωσω και απο πανω στο κρατος φορο?

  2)εγω του εχω πει οτι πρεπει να του φερω ενα χαρτι απο το τει που θα το υπογραψει αυτος και θα λεει οτι μου κατεβαλε τα λεφτα και μετα θα υπογραψω και γω.αυτο το εχω πει μονο για εκφοβισμο και θα του παω ενα οτι νανε να υπογραψει αλλα γενικοτερα υπαρχει κατι με το οποιο να τον κανω να φοβηθει και ν μου καταβαλει τα λεφτα του οαεδ?παντα εννοωντασ λεγοντας οτι θα απευθυνθω εκει και εκει,μηπως και φοβηθει.

  ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τ ατομα ειναι αυτα τα οποια σ κλεβουνε και το χρονο και τ λεφτα που καποιος αλλοσ εδωσε για να δουλευεις εκει,απλα ποσο σκουπιδια ειναι.οποιος μπορουσε ν μου απαντησει θα το εκτιμουσα ευχαριτσω εκ των προτερων

  • admin

   Ο εργοδότης σας οφείλει τα χρήματα. Πρέπει να σας τα καταβάλει. Είναι αδιάφορο εάν επιδοτείτε ή όχι και πόσο, και εάν πήρε τα χρήματα. Πρέπει να ζητήσετε εις ολόκληρο τα δεδουλευμένα σας. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως δεν σας βοηθήσει η διαδικασία της εργατικής διαφοράς καθώς δεν αποτελεί τυπικά εργασιακή σχέση αυτή που είχατε, αλλά σύμβαση μαθητείας. Μπορείτε όμως να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης να σας πούνε την άποψή τους.

 • τακης

  καλησπερα,ηθελα να μαθω τι γινεται με το θεμα υπερωριας.το ωραριο μου ειναι 8-4 αλλα ο εργοδοτης θελει να δουλευω σε καθημερινη βαση 8-6 αλλα χωρης την πληρωμη της υπερωριας.και οταν του ζυτηθηκε αυτο η απαντηση του ηταν,πως οποιανου δεν του αρεσει να σηκωθει να φυγει και θα παρει ατομα με 400 ευρω.και μιλαμε για μια σχετικα υγειης εταιρια με τα σημερινα δεδομενα.τι μπορω να κανω σε αυτην την περιπτωση,εφοσον απειλει?

  • admin

   Κάθε λεπτό εργασίας θα πρέπει να αμείβεται. Η 9η ώρα είναι υπερεργασία και είναι νόμιμη, η 10η θα πρέπει να αναγράφεται στο βιβλίο υπερωριών. Εφόσον ενημερώσετε την Επιθεώρηση Εργασίας, πιθανότατα θα προγραμματιστεί έλεγχος μετά τις 5 για να ελεγχθεί ο εργοδότης.

 • Ματινα

  Γεια σας!δουλευω εδω κ 7 χρονια ως ιδιωτικη υπαλληλος.μεχρι κ πριν την κριση ολα ηταν καλα.απο τοτε που ξεκινησε η κριση ποτε πληρωνομαι κ ποτε οχι.το θεμα ειναι οτι εχω ενα μεγαλο υπολοιπο να λαβαινω αλλα δεν βλεπω να γινετε τιποτα..γι’αυτο το λογο κ επειδη ημουν υποχειριο για ολα τα θεληματα του εργοδοτη μου (λογω του οτι ειμαι φιλοτιμη) εδω κ 2 βδομαδες παραιτηθηκα.ειμαι ετοιμη να φυγω στο εξωτερικο για δουλεια.αλλα για να φυγω χρειαζομαι τα δεδουλευμενα μου!δεν πηγα στον εποπτη γιατι δεν θελω να του κανω ζημια.θελω μονο να παρω αυτα που δικαιουμαι!τι μου προτεινετε να κανω?μηπως φευγοντας απο ελλαδα χασω αυτα τα λεφτα?σας παρακαλω βοηθειστε με!!δεν ξερω πως να ενεργησω!ευχαριστω εκ των προτερων!

  • admin

   Μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον να ασχοληθεί με τις διαδικασίες όταν θα παρουσιάζετε στο εξωτερικό. Η διαδικασία της Εργατικής Διαφοράς δεν κάνει ζημιά στον εργοδότη, είναι περισσότερο συμφιλιωτική.

 • Κατερίνα

  Καλησπέρα σας. Είναι λίγο τρελό αυτό που θα ρωτήσω αλλά θα ήθελα να μάθω αν γίνεται ανάκληση καταγγελίας στην επιθεώρηση. Δηλαδή, έχω κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για τον πρώην εργοδότη μου, για τελείως προσωπικούς λόγους θέλω να την αποσύρω τώρα και αναρωτιέμαι αν γίνεται…είμαστε στη φάση τώρα της πρώτης επίσκεψης, δηλαδή δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα αλλά το ραντεβού είναι την επόμενη εβδομάδα…

  • admin

   Εμμέσως, εάν πάτε και δηλώσετε ότι έχει επιλυθεί η υπόθεσή σας. Όμως εάν δεν έχει συμβεί αυτό στη πραγματικότητα, μετά δεν θα μπορείτε να επανέλθετε εάν κάτι δεν πάει καλά.

 • Tassos

  Βεβαίωση Αποδοχών για τη Φορολογική Δήλωση = Παραδοχή καταβολής δεδουλευμένων;;

  Γειά σας,

  Σε λίγες μέρες, θα βγούν από το Λογιστήριο, οι γνωστές Βεβαιώσεις Αποδοχών για τη Φορολογική Δήλωση Εισοδημάτων 2012.

  Το ότι, σημαντικό μέρος των δεδουλευμένων αυτών του 2012, ΔΕΝ έχει καταβληθεί, είναι, δυστυχώς, η “σύγχρονη μόδα”…
  Το θέμα είναι, παραλαμβάνοντας, και υποβάλλοντας τη σχετική Βεβαίωση στη Φορολογική Δήλωση, ουσιαστικά,
  μήπως αποδέχεσαι ΌΛΑ τα “αναγραφόμενα” της Βεβαίωσης,
  άρα, εμμέσως,
  χάνεις κάθε αποδεικτικό στοιχείο, για μελλοντική διεκδίκησή των δεδουλευμένων σου…??

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • admin

   Η βεβαίωση αυτή είναι ένα απλό φορολογικό στοιχείο. Η μη εκδήλωση αντίδρασης όμως είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο, τίποτα παραπάνω όμως. Υπάρχουν οι αποδείξεις μισθοδοσίας και τα ταμειακά παραστατικά που αποδεικνύεται η καταβολή των οφειλομένων.

   • Tassos

    Να ‘στε καλά!

    Όταν όμως λέτε : “εκδήλωση αντίδρασης”, τί εννοείτε??
    Το να παραπονεθώ στο Λογιστήριο, είναι ουσιαστικά, σαν να χτυπάς “στου κουφού την πόρτα”.
    Το να δηλώσω το γεγονός της οικονομικής οφειλής, άρα εκκρεμότητας, στην Επιθεώρηση Εργασίας, σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνω Καταγγελία => σάλπισμα πολέμου…

 • Kostas

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 • maria

  Καλησπέρα σας,θα ήθελα να μου εξηγήσετε αν γνωρίζετε το εξής.Εγώ εργαζόμουν σε μια επιχείρηση 2 χρόνια και μου ζήτησαν να μεταφερθώ σε μια θυγατρική τους.Υπέγραψα χάρτι παραίτησης από την πρώτη αλλά δεν μου έχουν δώσει χαρτί πρόσληψης από την δεύτερη ακόμα.Αν δεν με ξαναπροσλάβουν δικαιούμαι ταμείο ανεργίας? Αν έχω προβλήματα μπορώ με κάποιον τρόπο να βρω το δίκιο μου?

  • admin

   Όταν μεταφέρεστε από μία εταιρεία σε μία άλλη μην υπογράφετε οικειωθελή αποχώρηση. Τώρα εμφανίζεται ότι έχετε παραιτηθεί. Εφόσον έχετε πρόβλημα θα πρέπει να αποδείξετε με κάποιο τρόπο όλα αυτά που λέτε.

 • Vagelis

  Καλησπέρα σας,

  Σήμερα ο διευθυντής προσωπικού στην εταιρία που εργάζομαι ενημέρωσε τουε διευθυντές των τμημάτων ότι η εταιρία σταματάει να πληρώνει την υπερεργασία και σε περίπτωση που είναι απαραίτητη από κάποιους υπαλλήλους, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να χτυπήσουν κάρτα κανονικά σαν να σχόλασαν και να παραμείνουν στις θέσεις τους να εργάζονται. Όλα αυτα όπως υπογραμίζει και ο ίδιος για να αποφύγουμε καμια καμπάνα από την επιθεώρηση εργασίας. Το email που έστειλε ο κύριος αυτός το έχω, μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό????

  • admin

   Η κάρτα παρουσίας δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Η υπερεργασία δεν έχει διατυπώσεις και αποτελεί νόμιμο ωράριο. Εφόσον ενημερώσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες (να το κάνετε τουλάχιστον να το έχουν υπόψη τους) και έρθουν για έλεγχο, δεν μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν χτυπήσατε κάρτα, ούτε για ποιο λόγο δουλεύετε υπερεργασία. Το μήνυμα να το κρατήσετε για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση. Προσπαθήστε εφόσον εργάζεστε παραπάνω να βρείτε ένα τρόπο να το καταγράφετε για να μπορείτε να το αποδείξετε στο μέλλον. Επίσης πολύ απλά να αποφεύγετε να κάθεστε παραπάνω.

 • maria

  Καλημέρα σας. Πρόκειται να υπογράψω την απόλυση μου (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου). Μου δώθηκε το έντυπο για υπογραφή μου,από τον λογιστή της εταιρίας,όμως δεν αναγράφονται οι ημερομηνίες α)απόλυσης β)είσπραξης αποζημίωσης γ)τελευταίας μέρας εργασίας.
  Εάν υπογράψω και το στείλω στο λογιστή χωρίς να έχουν συμπληρωθεί οι παραπάνω ημερομηνίες κινδυνεύω να χάσω την αποζημίωση? (το ποσό αναγράφεται στο έντυπο). Την οποία πότε πρέπει να εισπράξω?
  Ευχαριστώ.

  • admin

   Να κρατήσετε οπωσδήποτε αντίγραφο αυτού για κάθε περίπτωση. Προσπαθήστε να πιέσετε να γραφτεί η ημερομηνία. (εφόσον δεν υπάρχει προειδοποίηση οι ημερομηνίες αυτές είναι μία). Το χρειάζεστε ούτως ή άλλως για το ταμείο ανεργίας.

 • Μάρα

  Καλημέρα σας,

  Από τον Οκτώβριο του 2012 έχω αναλάβει κάποιες ώρες διδασκαλίας σε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Ενώ ήταν να μου κάνουν πρόσληψη και πάντα ο λογιστής θα την έστελνε από ώρα σε ώρα, αυτό δεν έγινε ποτέ και τον προηγούμενο μήνα μου επιστρέφουν τα στοιχεία που είχα παραδώσει — ενώ εγώ ήδη δούλευα και περιμένα — λέγοντας μου ‘ο λογιστής είπε ότι δεν μας συμφέρει να σε βάλουμε στο ΙΚΑ’. Εκτός αυτού στις πληρωμές με αφήνουν πάντα πίσω περίπου τρεις μήνες και μόνο μετά από φασαρία δέχονται και πληρώνουν σχεδόν το 1/4 όχι όλου του ποσού που οφείλουν αλλά το 1/4 ενός μήνα για παράδειγμα. Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση οξύνθηκε με αποκορύφωμα να μου λένε ότι είπα πράγματα που δεν είπα ποτέ όπως για παράδειγμα ότι εγώ δεν ήθελα να μπω στο ΙΚΑ για να λαμβάνω παραπάνω χρήματα και ότι αυτά που με πληρώνουν είναι και το ωρομίσθιο και το ΙΚΑ, όμως ουδέποτε ήταν η συμφωνία αυτή. Είμαι αδικημένη, εξοργισμένη και προσπαθώ να καταλάβω αν μπορώ να βρω το δίκιο μου σε αυτή την ιστορία καθώς όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με ‘απειλές’ του τύπου ‘έχω αδερφό δικηγόρο!’ κτλ κτλ ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει τρόπος να δικαιωθώ ή αν όντως, όπως ισχυρίζεται και ο ιδιοκτήτης του φροντιστήριου, όλα είναι υπέρ του. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • admin

   Εφόσον έχετε στοιχεία (κάρτες παρουσίας, προγράμματα εργασίας, έγγραφα κτλ) για να αποδείξετε την εργασιακή σχέση, την περίοδο και τις ώρες που απασχοληθήκατε πιθανότατα θα δικαιωθείτε. Άλλως θα πρέπει να βρείτε μάρτυρες να υποστηρίξουν τα λεγόμενά σας. Για τα ένσημα μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο ΙΚΑ και για τα δεδουλευμένα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

 • Kostas

  Η μητέρα μου εργάζεται εδώ και περίπου 14 χρόνια ως καθαρίστρια σε Δημόσιο Περιφερειακό Ιατρείο.Η αμοιβή της είναι 44 ευρώ το μήνα (εργάζεται 15 μέρες ανα μήνα από Δευτέρα έως Παρασκευή για μία ώρα). Όμως δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας με κάποιον φορέα…..τα 44 ευρώ τα λαμβάνει σε ένα λευκό φάκελο με το όνομά της απ’έξω χωρίς να υπογράφει σε κάποια κατάσταση…..Έχει ασφάλεια Ο.Γ.Α, χωρίς ένσημα Ι.Κ.Α για την εργασία που προσφέρει στο Ιατρείο τόσα χρόνια! Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε???Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας!!

  • admin

   Πιθανότατα απασχολείται σε κάποιο εργολάβο. Μάθετε τα αναλυτικά στοιχεία του εργοδότη, ποιος την πληρώνει, ποιος την προσέλαβε, ποιος της ορίζει το πρόγραμμα εργασίας, τις άδειες κτλ και μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο 15512 και στη διοίκηση του νοσοκομείου.

   • Kostas

    Το αναφέραμε στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου που υπάγεται το περιφερειακό ιατρείο και μας απάντησαν ότι επειδή το ψάχνουμε θα αναγκαστούν να αναθέσουν την καθαριότητα των περιφερειακών ιατρείων σε συνεργείο καθαρισμού(υπάρχουν 17 καθαρίστριες σε διάφορα περιφερείακά ιατρεία στο Νομό που εργάζονται με αυτό το τρόπο).Όσον αφορά για τα 44 ευρώ (3 ευρώ ανά ώρα εργασίας), μας απάντησαν ότι τα εξοικονομούν από τις δαπάνες του Νοσοκομείου και πληρώνουν τις καθαρίστριες.Συνεπώς δεν υπάρχει εργοδότης, φυσικό πρόσωπο……για άδειες ούτε λόγος!

   • Kostas

    Η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αρκεί ή πρέπει να κινηθούμε και δικαστικώς ή μέσω αγωγής???

    • admin

     Η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι μία καλή αρχή για να διερευνηθεί το γεγονός.

 • Tassos

  Γειά σας.
  Καταρχάς, πολλά συγχαρητήρια για το site σας, και συνολικά την προσπάθειά σας!

  Θα ‘θελα να ρωτήσω :
  Η μητέρα μου, με Επιδοτούμενο Πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, έχει προσληφθεί σε μια ιδιωτική επιχείρηση εδώ και 1μιση χρόνο.
  Τους τελευταίους 6μήνες, της καταβάλλεται, κάθε μήνα, περίπου το 40% των πραγματικών δεδουλευμένων της, και τα υπόλοιπα “θα” (…)
  Όλες οι οφειλές αυτές ανά μήνα, περνάνε στο “τεφτέρι” του Λογιστηρίου,
  αλλά, επίσημο χαρτί στα χέρια του, κάθε εργαζόμενος, προφανώς και ΔΕΝ έχει…

  Θα ‘θελα να ρωτήσω, επειδή, χάρη στο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα,
  ο Εργοδότης ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να την απολύσει,
  τί θα μπορούσε να κάνει, προκειμένου να κατοχυρώσει, επίσημα, το σύνολο των οφειλομένων της??

  • admin

   Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς (είναι συμφιλιωτική διαδικασία περισσότερο), ώστε να καταγραφεί το γεγονός, και να πιεστεί ο εργοδότης σε μεγαλύτερες και περισσότερες καταβολές.

  • Tassos

   Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.

   Θα ‘θελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε :
   1)Θα μπορούσε, συγγενής 1ου βαθμού, να κινητοποιήσει την όλη Διαδικασία, αντί για τον ίδιο τον εργαζόμενο…??
   Το ρωτάω, γιατί, η μητέρα μου, μιας κάποιας ηλικίας, και με άλλη ψυχολογία,
   δεν το πολυβλέπω να ακολουθήσει καμμία οδό,
   παρά μόνο την οδό της “αέναης αναμονής”…

   2)Γιατί η Διαδικασία τη μήνυσης φαίνεται καλύτερη από τη Διαδικασία της Αγωγής??
   Και οι δύο περιπτώσεις,
   αφορούν προσφυγή για επίλυση της διαφοράς στη Δικαιοσύνη…??
   Επίσης, οι διαφορές αυτές επιλύονται σε (απλό) Ποινικό Δικαστήριο ή (ανώτερο) Διοικητικό??

   Να ‘σται καλά!
   Σας ευχαριστούμε όλοι -με την έννοια ότι, το θέμα αυτό, και οι κατάλληλες, νόμιμες “άκρες” του, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αφορούν πια, όλο και περισσότερους εργαζομένους στον Ιδιωτικό Τομέα…

   • admin

    Σίγουρα θα μπορούσε να προχωρήσει τις διαδικασίες εξουσιοδοτημένος δικηγόρος.
    Η μήνυση, δεν γίνεται για να λάβει ο εργαζόμενος χρήματα, αλλά για να τιμωρηθεί ο εργοδότης για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Είναι μέτρο πίεσης, γιατί οι εργοδότες για να μην τιμωρηθούν επιλέγουν κάποιες φορές να εξοφλήσουν τον εργαζόμενο για να απαλλαχθούν. Η αγωγή είναι που στη συνέχεια μπορεί να εκδοθεί εντολή πληρωμής κτλ.

    • Tassos

     Καλή σας μέρα!

     Το θέμα, όμως, είναι :
     Ο εξουσιοδοτημένος αυτός δικηγόρος, μπορεί να λειτουργήσει κατά παραγγελία δική μου (υιός της εργαζόμενης),
     ή θα πρέπει, οπωσδήποτε, να λάβει την εξουσιοδότηση από τον άμεσα ενδιαφερόμενο??

     Για παράδειγμα, ξέρω και ζευγάρια, που συνήθως η σύζυγος, έχει “μπεί μέσα” για ένα 6μηνο,
     και ο σύζυγος, βλέποντας την (κατανοητή) αδράνεια της συζύγου του,
     φοβούμενη τον μετέπειτα “ψυχολογικό πόλεμο”,
     θα τον ενδιέφερε, έντονα, να προβεί, για λογαριασμό της, στη νόμιμη διεκδίκηση των δεδουλευμένων της…

     • admin

      Μόνο κατά παραγγελία του άμεσα ενδιαφερόμενου.

     • Tassos

      Παρόλα αυτά, η ενδεχόμενη επίσημη καταγγελία (γραπτή και επώνυμη) στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας,
      προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Διαδικασία της “Εργατικής Διαφοράς”,
      θα μπορούσε να γίνει από συγγενή 1ου βαθμού??

      Σας ευχαριστούμε θερμά!

     • admin

      Μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση (θεωρημένη) του θιγόμενου.

 • TAKIS

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ…ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΡΧΙΖΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΤΑ ΟΠΩΣ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΑΥΠΝΙΕΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΣΤΡΕΣ,ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.(ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ Η ΦΡΑΣΗ ”Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΜΟΝΟ ΕΓΩ”, ”ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ” ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΑΛΛΑ

  • admin

   Εάν μπορείτε να συλλέξετε στοιχεία για τη συμπεριφορά αυτή, τότε θα μπορέσετε να καταγγείλετε εφόσον το επιθυμείτε εις βάρος του εργοδότη την εργασιακή σχέση.
   Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς είναι συμφιλιωτική, αλλά δεν ξέρουμε στην περίπτωσή σας εάν ηρεμήσει τη κατάσταση ή εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τον εργοδότη.

  • Tassos

   Φίλε μου Takis, συγνώμη για το θάρρος της παρέμβασης…

   Αλλά, σίγουρα, ο “καραβανάς” αυτός Προϊστάμενος, ας πάει να διοικήσει κανέναν Λόχο με Λεγεωνάριους και όχι Επιχείρηση…

   Ο Εργοδότης σου, που παρεμπιπτόντως είναι ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ Εργοδότης,
   έχει συνειδητοποιήσει ότι,
   Ο εκφοβισμός, και η προσπάθεια να δουλέψεις με τα χέρια σου να τρέμουνε από την ένταση,
   σημαίνουν :
   1)Xαμηλή απόδοση, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα παραγόμενου έργου.
   2)Αυξημένες πιθανότητες για εργατικό ατύχημα…???

Leave a Reply

  

  

  


− one = 1